ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
Στα πολύτιμα λημέρια της Μονάχους-Μονάχους…

Του Προκόπη Αγγελόπουλου

  << Επιστροφή στο χάρτη

Ίκος, Ευώνυμος, Λιαδρόμια, Χιλιοδρόμια. Ονόματα με τα οποία ήταν γνωστή στο μακρινό παρελθόν η Αλόννησος. Το νησί αποτελούσε πέρασμα των θαλάσσιων δρόμων από την 9η χιλιετία π.Χ. κι είναι, ίσως, αυτός ο λόγος που ανάδειξε την ναυπηγική σαν την πρώτη τέχνη των ανθρώπων του. Με το σημερινό της πάντως, όνομα η Αλόννησος είναι γνωστή από το 1836. Συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα λιμάνια του Βόλου και του Αγίου Κωνσταντίνου. Τους καλοκαιρινούς μήνες τα δρομολόγια πυκνώνουν. Ωστόσο, πλοιάρια μπορούν να σας περάσουν στο νησί και από τις ακτές της Κύμης, της Αιδηψού, των Ωρεών, του Πευκιού και της Πλατανιάς. Τους βορειοελλαδίτες εξυπηρετούν δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη και τα λιμάνια της Χαλκιδικής. Η Αλόννησος λοιπόν, είναι ένα μικρό νησί του συμπλέγματος των Σποράδων που δεν θα κουραστείτε καθόλου να εξερευνήσετε και να ανακαλύψετε τα αξιοθέατα και τις φυσικές του ομορφιές. Στο κοντινό παρελθόν, όταν το οδικό του δίκτυο δεν ήταν ακόμη ασφαλτοστρωμένο, οι επισκέπτες πραγματοποιούσαν πολλές από τις περιηγήσεις τους με τα πόδια. Αλλά και αργότερα, όταν το χώμα αντικαταστάθηκε από άσφαλτο και μπήκε το trekking στη ζωή μας, οι φανατικοί περιπατητές ανακάλυψαν θαυμάσια μονοπάτια, που σήμερα αποτελούν ένα από τα μεγάλα ατού της Αλοννήσου. Τα σηματοδοτημένα μονοπάτια, ειδικά στο νότιο τμήμα, είναι ιδιαίτερα γνωστά και αν τα επισκεφθείτε άνοιξη και καλοκαίρι, θα βρείτε πολλούς περιπατητές, μεμονωμένους ή οργανωμένους σε ομάδες, να εξερευνούν βήμα βήμα τα φυσικά κάλλη του νησιού. Εδώ που τα λέμε, αυτά τα μονοπάτια είναι οι μόνες παρεκκλίσεις από τον μοναδικό κεντρικό δρόμο, που διατρέχει το μακρόστενο νησί κι αυτά, ευτυχώς, δεν πατιούνται με …ρόδα. Επισκεπτόμενοι λοιπόν, την Αλόννησο, εξερευνώντας τις κατάφυτες περιοχές της, θαυμάζοντας το ορεινό της τοπίο και ανακαλύπτοντας τις υπέροχες ακρογιαλιές, θα κάνετε και πράγματα που δεν συνηθίζονται σε άλλα νησιά. Διότι, εκτός από την περιήγηση με τα πόδια, θα… μυηθείτε και στα μυστικά της θαλάσσιας ζωής.

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων

Θα γνωρίζετε βέβαια, πως στην Αλόννησο υπάρχει το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, που ιδρύθηκε με στόχο της προστασία της μεσογειακής φώκιας Μονάχους-Μονάχους. Αυτός ο προστατευόμενος πολύτιμος βιότοπος χωρίζεται σε δύο ζώνες. Την Α΄ , που περιλαμβάνει τα νησάκια κυρά Παναγιά, Γιούρα, Ψαθούρα, Σκάτζουρα και Πιπέρι, όπου υπάρχουν περιορισμοί στην αλιεία και τη Β΄, που περιλαμβάνει την Αλόννησο, την Περιστέρα, τη Λεχούσα και τους Αδελφούς, όπου κατά κανόνα απαγορεύεται η αλιεία. Οι επισκέπτες ξεναγούνται στο πάρκο ακολουθώντας κατά γράμμα τους κανονισμούς, που θεσπίστηκαν για να προστατεύουν το μοναδικής αξίας οικοσύστημα. Ταχύπλοα σκάφη του Λιμενικού και της Εταιρίας για τη Μελέτη και την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας εποπτεύουν αυστηρά το χώρο.

Ξενάγηση στο νησί

Το πλοίο θα σας αφήσει στο Πατητήρι, πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού. Από εδώ φεύγουν τα πλοιάρια που θα σας ξεναγήσουν στο θαλάσσιο πάρκο, από εδώ κι αυτά που θα σας «πετάξουν» απέναντι, στη Σκόπελο ή πιο κάτω, στην Σκιάθο. Το Πατητήρι είναι ένας ζωντανός οικισμός, στα νοτιοανατολικά του νησιού, χτισμένος αμφιθεατρικά στον όρμο, «σφηνωμένος» ανάμεσα σε επιβλητικά πεύκα. Σε απόσταση, που διανύεται με τα πόδια –είναι δεν είναι ενάμιση χιλιόμετρο- βρίσκεται ο Ρουσούμ Γιαλός και μερικές εκατοντάδες μέτρα παρακάτω η Βότση, παραθεριστικοί οικισμοί και οι δύο με τον δικό τους όρμο ο καθένας και τους δικούς τους φανατικούς επισκέπτες. Τρία-τέσσερα χιλιόμετρα παρακάτω στο δρόμο (κινείστε πάντα βορειοανατολικά) θα συναντήσετε την κατάφυτη Μηλιά και την άκρως τουριστική Χρυσή Μηλιά. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι δύο γραφικοί γιαλοί, τους οποίους προτιμούν οι παραθεριστές όταν θέλουν να ξεκουράσουν το μάτι τους στην ευλογία της φύσης και φάνε φρέσκο ψάρι. Είναι ο Τζώρτζη Γιαλός και ο Λεπτός Γιαλός. Ανεβαίνοντας από τον κεντρικό δρόμο το νησί, έτσι όπως το βλέπετε στον χάρτη, στα 8-8,5 χιλιόμετρα μπείτε δεξιά στο δρόμο για Στενή Βάλα. Από εδώ ξεκινά μια όμορφη παραθαλάσσια διαδρομή ολίγων χιλιομέτρων, που θα σας περάσει από τα γραφικά Καλαμάκια με τα ονομαστά θαλασσινά και θα σας βγάλει στον Άη Δημήτρη. Στο μεταξύ, θα έχετε πάρει μια καλή γεύση από τις υπέροχες αλοννησιώτικες παραλίες. Η Στενή Βάλα είναι ένα ακόμη παραλιακό γραφικό χωριό, χτισμένο περιφερειακά του ομώνυμου όρμου, όπου μάλιστα, λειτουργεί και η μονάδα περίθαλψης της μεσογειακής φώκιας. Ο Άη Δημήτρης από την άλλη, διαθέτει έναν ακόμη σημαντικό υγρότοπο, τη Μικρή Λίμνη.

 

Επιστρέφοντας στην κεντρική οδό κι ανηφορίζοντας κι άλλο το νησί, ο δρόμος θα σας βγάλει στον απομονωμένο Γέρακα. Εδώ, στον ένα και μόνο βόρειο οικισμό με την όμορφη κοιλάδα και τον απάνεμο όρμο, έχει την έδρα του ο Ερευνητικός Σταθμός του Θαλάσσιου Πάρκου. Ξεκινήσαμε από το νοτιοανατολικό τμήμα της Αλοννήσου, κινηθήκαμε στην ανατολική της ακτογραμμή και πήραμε τον μεσόγειο δρόμο ίσαμε το βόρειο άκρο του νησιού. Στην απέναντι ακτογραμμή, τη δυτική, το νησί είναι απάτητο, παρθένο. Μόνο κάποιου μικρού μήκους μονοπάτια οδηγούν στα ριζά του Γελαδιά και του Κουβουλιού, των δύο ορεινών όγκων της Αλοννήσου, δηλαδή. Ό,τι υπάρχει σε ζωή, σ΄ αυτό το δυτικό τμήμα του νησιού, περιορίζεται στη Χώρα, την παλιά πρωτεύουσα, στο νοτιοδυτικό άκρο. Επισκεφθείτε την. Περπατήστε στα στενά του οικισμού και θαυμάστε την αρχιτεκτονική των σπιτιών, τις γραφικές αυλές και τα σοκάκια, όλα κοντά στο χαρακτηριστικό νησιωτικό χρώμα των Σποράδων. Από τη Χώρα, διανύοντας μια υπέροχη διαδρομή στη δυτική πλευρά, καθώς θα πέφτει το ηλιοβασίλεμα, επισκεφθείτε το βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων.

Παραλίες

Κακά τα ψέματα. Οι επισκέπτες της Αλοννήσου έρχονται για να απολαύσουν κυρίως τα ειδυλλιακά απογεύματα στις όμορφες παραλίες κάτω από πευκόφυτες πλαγιές. Βλέπετε, το νησί δεν έχει την κοσμοπολίτικη και, για τους φυσιολάτρες ενοχλητική, έντονη ζωή της Σκιάθου. Όχι ότι η Αλόννησος δεν διαθέτει οργανωμένες παραλίες. Το αντίθετο. Απλώς, είναι πολλές οι ήσυχες, οι απομονωμένες ακτές, που προσφέρονται για ξεκούραση και γαλήνεμα. Αρκεί να τις προσεγγίσετε με νοικιασμένο πλοιάριο ή ιδιωτικό σκάφος. Κολυμπήστε λοιπόν, στα πεντακάθαρα νερά της Χρυσής Μηλιάς, του Ρουσούμ Γιαλού, του Κοκκινόκαστρου, του Λεπτού Γιαλού, του Τζώρτζη Γιαλού, της Στενής Βάλας αλλά και του Μουρτιά, του Αγίου Γεωργίου, της Μουρίτσας, του Στροβιλιού, της Λαλαριάς. Οι πιο τολμηροί και ψαγμένοι αναζητούν ξεχωριστές εμπειρίες στις ακτές των γύρω μικρονησιών, όπου φτάνει κανείς με ημερήσιες εκδρομές.

Τι θα φάω

Θα φάτε ό,τι τραβάει η όρεξή σας και μάλιστα, σε ικανοποιητικότατες τιμές. Εκτός βεβαίως από ψητά και τηγανητά ψάρια και τα ωμά θαλασσινά, απολαύστε τη μοναδική…εμπειρία της αστακομακαρονάδας και της κακαβιάς. Εδώ θα βρείτε επίσης, θαυμάσιες πίτες με ό,τι γέμιση μπορείτε να φανταστείτε. Από λάχανο μέχρι χταπόδι και γάλα… Για επιδόρπιο προτιμήστε γλυκά του κουταλιού, αμυγδαλωτά και κουραμπιέδες. Πρέπει να γνωρίζετε ότι στο Πατητήρι υπάρχει ένας δραστήριος αγροτοτουριστικός συνεταιρισμός γυναικών, που κάνει θαύματα… Προμηθευτείτε οπωσδήποτε ελιές, λάδι και τόνο στις προσεγμένες συσκευασίες τους.

Χρήσιμα τηλέφωνα στην Αλόννησο (κωδικός 24240)

* Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας: 75341
*Λιμεναρχείο: 65595
*Λεωφορείο Δημοτικής Επιχείρησης: 65555
* Δήμος: 65555
* Γυναικείος Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός: 66270
* Εταιρία για τη Μελέτη και την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας: (210)5222888

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία