ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΑΝΔΡΟΣ
Η αρχόντισσα της ελληνικής ναυτοσύνης

Της Δώρας Μπακοπούλου

  << Επιστροφή στο χάρτη

Το ανάγλυφο της Άνδρου μοιάζει περισσότερο με της Εύβοιας παρά με κείνο των υπολοίπων Κυκλάδων. Οι πράσινες περιοχές της, που κρύβουν θαυμάσια περιπατητικά μονοπάτια αλλά και τα τρεχούμενα νερά του νησιού –γεγονός όχι σύνηθες στις Κυκλάδες- λένε κάποιοι πως είναι αποτέλεσμα φυσικών υποθαλάσσιων καναλιών που συνδέουν την Άνδρο την Εύβοια και κάνουν τη διαφορά στο νησί. Δεν ξέρω αν ευσταθεί επιστημονικά ένα τέτοιο σενάριο. Εκείνο που γνωρίζω σίγουρα είναι ότι η Άνδρος μόνο από τα κυκλαδονήσια μας διαθέτει μια πλούσια φλέβα ποιοτικού μεταλλικού νερού, την πηγή Σάριζα, στη θέση Αποίκια και πρέπει να σημειώσω ότι στην Αμερική, όπου μεταξύ άλλων χωρών εξάγεται, αυτό το νερό είναι ακριβότερο από το Περιέ! Μου έτυχε προσωπικά.
Εν πάση περιπτώσει, η Άνδρος, από τις βασικές τροφοδότριες της ελληνικής ναυτοσύνης, ως ευλογημένος τόπος γέννησης τρανταχτών ονομάτων του εφοπλιστικού χώρου, προφυλάσσεται καλά απ΄ τα τέκνα της. Παρά την ικανοποιητική υποδομή της, είναι το μόνο νησί του συμπλέγματος, όπου ο τουρισμός αρχίζει και σταματάει σε συγκεκριμένες περιοχές κι αυτό γιατί οι εφοπλιστές διατηρούν τον τόπο τους αναλλοίωτο από τις ορδές των τουριστών, δίνοντας κίνητρα ασφαλούς δράσης και σίγουρης επιβίωσης στους κατοίκους της Χώρας, ώστε να μην έχουν ανάγκη από τα έσοδα που μπορεί να φέρουν σε ένα καλοκαίρι οι καραβιές των ξένων επισκεπτών. Αφήστε που η διαδρομή από το κεντρικό λιμάνι, το Γαύριο, ίσαμε τη Χώρα είναι της ταλαιπωρίας, παρά τα 32 μόλις χιλιόμετρα που χωρίζουν τις δύο περιοχές, απόσταση που υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα διένυε κανείς σ΄ ένα μισάωρο. Ο δρόμος είναι φιδωτός, για ένα μόνο αυτοκίνητο σε κάθε ρεύμα κυκλοφορίας, από τη μια πλευρά θάλασσα κι από την άλλη βουνό, κι αν τύχει και πέσεις σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ, την πάτησες. Ως εκ τούτου, όσοι προορίζονται για το λιμάνι από την πρωτεύουσα, φροντίζουν να ξεκινήσουν τουλάχιστον μια ώρα νωρίτερα, προκειμένου να αποφύγουν τη δυσάρεστη έκπληξη να χάσουν το πλοίο.

Η πρωτεύουσα

Χτισμένη στην ανατολική ακτογραμμή του νησιού η πρωτεύουσα δείχνει και μόνο από τη χωροταξική της θέση την κυριαρχία της έναντι του υπόλοιπου νησιού. Σ΄ αυτή την πλευρά, εκτός απ΄ τον παραθεριστικό Ζορκό, σε μεγάλη απόσταση βόρεια της Χώρας, στον οποίο όμως, πηγαίνεις μόνο μέσω δυτικής ακτής, υπάρχει μόνο το Κόρθι στα νότια, αλλά για τη δική του θέση αποφάσισαν οι κάτοικοι του πολύ μακρινού παρελθόντος. Το Κόρθι με την απλωμένη παραλία του σ΄ έναν όμορφο όρμο είναι χτισμένο εκεί, όπου άλλοτε βρισκόταν ο σημαντικότερος μεσαιωνικός οικισμός.
Αποπνέοντας αρχοντιά και περηφάνια θα βρείτε τη Χώρα να εξελίσσει τη ζωή της ανάμεσα στην παραλία του Νημποριού και τον Άνω οικισμό, τον σκαρφαλωμένο σε απόκρυμνα βράχια πλάι στο Αιγαίο. Παρατηρώντας τα κάτασπρα σπίτια εκατέρωθεν των ασβεστωμένων πλακόστρωτων στενών, τα εντυπωσιακά αρχοντικά γνωστών εφοπλιστών και καπεταναίων αλλά και άλλα οικήματα, που διατέθηκαν ως δωρεές παλιότερων γενεών και σήμερα στεγάζουν δημοτικές υπηρεσίες, θα καταλάβετε γιατί ετούτος ο τόπος προστατεύεται με τόση φροντίδα από τον τουρισμό. Είναι η πλούσια ιστορία της που δεν πρέπει να διαταραχθεί και οι ντόπιοι, ως θεματοφύλακες αυτής της ιστορίας με μπροστάρηδες τα χτυπητά ονόματα της ναυτοσύνης, έχουν πιάσει το νόημα και συνηγορούν. Προσέξτε την Καίριο Βιβλιοθήκη στην πλατεία των ΚΤΕΛ, το Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή στην πλατεία-μινιατούρα με τα καφέ ένα γύρω, το Εμπειρίκειο Γηροκομείο και το Γυμνάσιο μαζί με το άγαλμα του Αφανούς Ναύτη στο μυχό με θέα τα λείψανα του φράγκικου αμυντικού κάστρου.


ΠΡΟΤΑΣΗ: trekking στην Άγνωστη Άνδρο

 

Το υπόλοιπο νησί – Οι παραλίες

Σε αντίθεση με την ελεγχόμενη τουριστική κίνηση στη Χώρα, στο Μπατσί γίνεται τα καλοκαίρια Ο χαμός. Ετούτος ο πανέμορφος οικισμός, που απλώνεται αμφιθεατρικά στην αγκαλιά του ομώνυμου κόλπου, στη δυτική ακτογραμμή του νησιού, απέχει καμιά 10αριά χιλιόμετρα από το Γαύριο και κατακλύζεται από εντυπωσιακές ξενοδοχειακές μονάδες και καφέ, μπαρ και καταστήματα. Εδώ χτυπάει γοργά η καρδιά του ανδριώτικου τουρισμού.
Συνεχίζοντας τον παραλιακό δρόμο προς Χώρα, οι πινακίδες σάς κάνουν τις πρώτες συστάσεις με όμορφους μεσόγειους οικισμούς. Θα βρείτε το Στιβάρι, τη Βελανιδιά, τα Κάτω και Άνω Απροβάτου και την Παλαιόπολη. Στα τέσσερα χιλιόμετρα από εδώ, ο δρόμος κόβει αριστερά προς την ενδοχώρα για να καταλήξει στην πρωτεύουσα, στην απέναντι ακτογραμμή του νησιού, μέσω των Μενήτων και της Μεσαριάς. Πρόκειται για δύο υπέροχα χωριουδάκια, πνιγμένα στη βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά, που αριθμούν ελάχιστες εκατοντάδες μόνιμων κατοίκων. Από την άλλη πλευρά της Χώρας, στέκουν αγέρωχες οι Στενιές, ένα εξαιρετικά όμορφο χωριό, χτισμένο σε πλατάνια, κυπαρίσσια, ελιές και δρυς.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι παρά το μέγεθός της και σε σχέση με άλλα νησιού αντίστοιχης ή μικρότερης έκτασης, η Άνδρος δεν έχει και πολλούς οικισμούς. Έτσι, λοιπόν, εκτός από αυτούς που ανέφερα, μια άλλη…συστάδα χωριών βρίσκεται στα βορειοδυτικά, μακριά από την πρωτεύουσα, πάνω από το Γαύριο, όπου η πρόσβασή σας θα γίνει από δύσκολους, συχνά κακοτράχαλους δρόμους. Πάντως, ο ορεινός Αρνάς, το πεδινό Ατένι, ο Αμμόλοχος (από τους πιο παλιούς οικισμούς του νησιού) και το απλωμένο σε γραφική κοιλάδα Βιτάλι θα είναι εκεί και θα σας περιμένουν.
Η Χώρα έχει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έρχονται για μια μέρα από την Αθήνα ή τα γύρω νησιά, προκειμένου να παρακολουθήσουν μια θεατρική πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο ή την πρώτη μιας έκθεσης ζωγραφικής στο Ίδρυμα Γουλανδρή. Κι επειδή, πολλοί από αυτούς τους περιστασιακούς επισκέπτες ανήκουν στην ελληνική αφρόκρεμα και τα καλοκαίρια προτιμούν να φτάνουν στο νησί με τα κότερά τους, η υποδομή φιλοξενίας των σκαφών στο νησί είναι εξασφαλισμένη κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τι περιμένατε, δηλαδή; Νησί της ναυτοσύνης είναι. Εφοπλιστές, ναυτικοί ή μη, οι ντόπιοι είναι ευγενείς, θα σας χαιρετίσουν αν σας συναντήσουν να περιδιαβάζετε τα σοκάκια, αλλά δεν θα ξανοιχτούν. Είναι πάντα επιφυλακτικοί με τους ξένους και γνωρίζουν το γιατί.
Είπα ιδιωτικά σκάφη και θυμήθηκα τις μαγικές παραλίες της Άνδρου. Αν όμως, δεν διαθέτετε σκάφος, μηχανή ανωμάλου ή δοκιμασμένο τζιπ, μη χαίρεστε. Η πρόσβαση σ΄ αυτές τις δαντελένιες ακτές με την παχιά άμμο είναι εξαιρετικά δύσκολη. Προσωπικά, προτείνω Άχλα, Γριά, Βόρη, Ατένι, Βιτάλι και Ζορκό. Θα σας αποζημιώσουν και με το παραπάνω για τον κόπο που καταβάλατε να τις προσεγγίσετε. Πιο βατές είναι οι αξιοπρεπέστατες παραλίες Γιάλια και Πίσω Γιάλα, Παραπόρτι και Συνέτι κοντά στη Χώρα, της Γριάς το Πήδημα και ο Άγιος Γιάννης κοντά στο Κόρθι κι ένα σωρό ακόμη στη δυτική ακτογραμμή, που θ΄ ανακαλύψετε μόνοι σας στη διαδρομή.

Τι θα φάω

Βασικά θα φάτε και εδώ ό,τι τρώτε στις υπόλοιπες Κυκλάδες με πρώτη και καλύτερη του φρουτάλια. Θα σας σερβίρουν μια λαχταριστή, χορταστική ομελέτα με λουκάνικα και πατάτες. Για να την…καταφέρετε ολόκληρη, θα πρέπει να είστε σε ασιτία για τουλάχιστον δυο μέρες. Το πιθανότερο είναι ότι θα τη μοιραστείτε με τους συνδαιτυμόνες σας. Στους μεζέδες του τραπεζιού συμπεριλάβετε οπωσδήποτε λουκάνικα, κοπανιστή και ξεροτύρι.
Για επιδόρπιο προτιμήστε τις τοπικές νοστιμιές καλτσούνια, αμυγδαλωτά και παμπιλόνι. Είναι ένας συνδυασμός εσπεριδοειδών σε γλυκό κουταλιού.

Χρήσιμα τηλέφωνα στην Άνδρο (κωδικός 22820)

* Λιμεναρχείο: 22572
* ΚΤΕΛ: 22316
* Ταξί: 22171
* Επαρχείο: 23700, 23419
* Δήμος: 22275
* Μουσείο Γουλανδρή: 22650, 22444
* Αν έχετε σκάφος: 22572 (για τη Χώρα και το Κόρθι), 71213 (για το Γαύριο), 41986 (για το Μπατσί)

 

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία