ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
κ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Ο Απόστολος Καλογιάννης γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου του 1952 στη Λάρισα.

Tο 1976 τελείωσε την Οδοντιατρική Σχολή της Αθήνας και μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων επέστρεψε στη Λάρισα, όπου και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίες οδοντίατρος έως και σήμερα.

Ενεργό μέλος του αντιδικτατορικού αγώνα και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με την εγκατάστασή του στη Λάρισα συμμετείχε ενεργά το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης.

Το 1982 εκλέχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, στο οποίο διετέλεσε Πρόεδρος επι σειρά ετών.

Το 2006 και το 2010 εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο ως επικεφαλής της κίνησης «Ενωτική Πρωτοβουλία για Αυτοδιοίκηση».

Από το καλοκαίρι του 2013, δρομολόγησε με τις αυτοδιοικητικές κινήσεις «Ενωτική Πρωτοβουλία», «Λαρισαίων Πόλις» και «Πράσινη Πόλη» τη δημιουργία ενός ευρύτατου Αυτόνομου - Ενωτικού - Δημοκρατικού Συνδυασμού νίκης και ανατροπής στο Δήμο της Λάρισας, τη «Συμπαράταξη Λαρισαίων». Με δημοκρατική διαδικασία τον Φεβρουάριο του 2014, αναδείχθηκε επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος της «Συμπαράταξης Λαρισαίων», που επικράτησε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου του 2014.

Είναι παντρεμένος με τη Βασιλική Δουζένη πτυχιούχο της Παντείου, συνταξιούχο σήμερα δημοτική υπάλληλο και πατέρας δυο παιδιών.

 


Λάρισα: Με στόχο να εξελιχθεί σε πρώτο περιφερειακό πόλο ανάπτυξης

Η Λάρισα είναι μια ιδιαίτερα ζωντανή πόλη της ελληνικής περιφέρειας. Λειτουργεί ως μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλίας και ολόκληρης της  κεντρικής Ελλάδας. Χαρακτηριστικό της είναι η κεντροβαρής της θέση, αφού βρίσκεται πάνω στο εθνικό οδικό άξονα που συνδέει την Αθήνα με την Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μια σύγχρονη πόλη με πλατείες, όμορφες συνοικίες και πάρκα που της χαρίζουν μια ξεχωριστή εικόνα, τα δε εμπορικά της καταστήματα και οι πάμπολλες επιλογές που παρέχουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διαμονής, της εστίασης και της διασκέδασης αποτελούν εγγύηση για όποιον επιλέξει να την ανακαλύψει και να τη ζήσει από κοντά.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η περιοχή της Λάρισας κατοικείται εδώ και 8.000 χρόνια και θεωρείται μια από τις πιο αρχαίες πόλεις της Ευρώπης. Χτίστηκε στις όχθες του Πηνειού ποταμού και στη σκιά του βουνού των Θεών, του Ολύμπου.

Η Λάρισα από αρχαιοτάτων χρόνων, ήταν μια ανοικτή και πολυπολιτισμική περιοχή. Ο κάμπος αλλά και η γεωγραφική της θέση την κατέστησαν κέντρο ολόκληρης της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας. Σήμερα είναι μια κέντρο διοικητικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό αλλά και στρατιωτικό.

Βασικό στοιχείο της ομορφιάς της Λάρισας αποτελεί  η καθημερινότητά της που  στροβιλίζεται ανάμεσα στα αρχαία, στα ρωμαϊκά, στα βυζαντινά και στα οθωμανικά μνημεία της, τα οποία αποτυπώνουν την μακρά διαδρομή της  στο χρόνο και στην ιστορία. Θα καταλάβετε πόσο μεγάλη είναι η τελευταία με μια απλή βόλτα μπροστά από το Α΄ Αρχαίο θέατρο, το οποίο δεσπόζει στην καρδιά του αστικού ιστού, το Μπεζεστένι (παλιά οθωμανική αγορά) και την Βασιλική του Αγίου Αχιλλίου, τον λόφο του Φρουρίου, τον ρωμαϊκό δρόμο που είναι ορατός στη σημερινή οδό Νίκης, αλλά και από πιο σύγχρονα βιομηχανικά μνημεία, όπως είναι ο μύλος Παπά

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε σημαντικές  πολιτιστικές δομές, όπως το Διαχρονικό Μουσείο, τη Δημοτική Πινακοθήκη - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο κ.α.

Οι επισκέπτες του Διαχρονικού Μουσείου θα αισθανθούν έκπληξη και θα θαυμάσουν τον πλούτο του που αφορά την ιστορία των 8.000 περίπου χρόνων διαδρομής της Λάρισας.   Τα εκθέματα του Διαχρονικού Μουσείου προέρχονται από ανασκαφές που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου αι. μέχρι σήμερα στους νομούς Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, από παραδόσεις και δωρεές αντικειμένων καθώς και από επαναπατρισμό αρχαιοτήτων. Η βασική αφήγηση της έκθεσης είναι ο θεσσαλικός χώρος διαχρονικά, η θεσμική οργάνωση των κοινωνιών και η πορεία που προηγήθηκε προς την οργάνωση αυτή. Η προσέγγιση αυτής της διαδρομής στον χρόνο και τον χώρο γίνεται μέσα από το τρίπτυχο: κράτος, θεσμοί, εξουσίες.

Ο επισκέπτης επίσης μπορεί να ξεναγηθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη  Πινακοθήκη της χώρας, την Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, που περιλαμβάνει την περίφημη συλλογή του ευεργέτη της πόλης Γεωργίου Κατσίγρα. 

Η πόλη επενδύει σημαντικά στον πολιτισμό, με στόχο την ολοκλήρωση, σε δυο -τρία χρόνια, της αποκατάστασης μέρους του Α' Αρχαίου Θεάτρου, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει παραστάσεις. Επίσης, σύντομα ξεκινούν και τα έργα για την ολοκλήρωση του κτηρίου του «Προσκηνίου Πολιτισμού», το οποίο στην τελική του μορφή θα δίνει την εντύπωση ενός μικρού Μεγάρου Μουσικής.

Την  τελευταία τριετία στην πόλη καταγράφεται σημαντική δραστηριότητα στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας. Και ο στόχος αυτός υπηρετείται με διοργανώσεις και τη φιλοξενία μεγάλων γεγονότων αλλά και την αξιοποίηση της κεντροβαρούς θέσης της στη χώρα μαζί με τον δυναμισμό των κατοίκων της.

Εν κατακλείδι, φαίνεται ότι η πόλη της Λάρισας διεκδικεί με αξιώσεις πλέον τον ρόλο του α' περιφερειακού πόλου ανάπτυξης της χώρας, μετά την πρωτεύουσα και την Θεσσαλονίκη.

 

www.larissa-dimos.gr