Λουτρά Αιδηψού για.. ευεξία, χαλάρωση & αναζωογόνηση..

Πολλές οι λέξεις για να περιγράψεις όλα αυτά που μόνο η Αιδηψός μπορεί να προσφέρει.

Λουτρά Αιδηψού

όπου..

βουνό & θάλασσα γίνονται ένα..

Με νέο πλέον «πρόσωπο» η Αιδηψός, δεν απευθύνεται μόνο σε ηλικιωμένους, αλλά στρέφεται κυρίως στους νέους.

Ο Σύλλογος ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού σας καλοσορίζει.

Ένας τόπος ευλογημένος από τη φύση, η μαγευτική πόλη των Λουτρών της Αιδηψού, η οποία βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Εύβοιας, είναι ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας. Με νέο πλέον «πρόσωπο» η Αιδηψός, δεν απευθύνεται μόνο σε ηλικιωμένους, αλλά στρέφεται κυρίως στους νέους.

Ανανεωμένη ριζικά, διαθέτει καλαίσθητα σύγχρονα ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες καθώς και beach bars, καφετέριες μπαράκια και clubs τα οποία υπόσχονται να καλύψουν πλήρως τις επιθυμίες και του πιο απαιτητικού επισκέπτη.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τα Λουτρά,στοιχεία επικοινωνίας, καθώς και

Ξενοδοχεία για τηλεφωνικές κρατήσεις στο Site: www.visitedipsos.gr

Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου 39

Τηλέφωνο επικοινωνίας: +30 22260 22666

Ε-mail: visitedipsos@gmail.com

Website: www.visitedipsos.gr

 

 

Ιστορία

Από την αρχαιότητα η Αιδηψός ήταν γνωστή για το ευεργετικό της υπέδαφος και ιδιαίτερα για τις θερμές ιαματικές πηγές της και ήταν γνωστές από την εποχή του Αριστοτέλη 384-332 π.Χ. Η «Ελλοπία» των Ιωνίων στις «Ιστορίες του Ηρόδοτου», η «Αιδηψός» που αναφέρεται στην «Μετεωρολογία» του Αριστοτέλη, στην «Φυσική Ιστορία» του Πλίνιου, η Αιδηψός στην «Γεωγραφία» του Στράβωνα, «στην Αιδηψό της Εύβοιας, "Του Πλούταρχου, της Λειψούς της λαϊκής παράδοσης και του Λύσσου του Αλεξάνδρου Μωραϊτίδη, δεν είναι παρά μια μακρά ιστορική αναφορά στην ίδια πόλη, την Λουτρόπολη της Αιδηψού. Παραμένει άγνωστο πότε και από ποιον χτίστηκε, ωστόσο, είναι βέβαιο ότι το ιαματικό νερό ήταν γνωστό πριν από τον 4ο π.Χ. αιώνα, αφού σύμφωνα με τις περιγραφές του Στράβωνα ονομάστηκε "Θερμά Ηρακλέους".

Οι μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες των νερών αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη μυθολογία. Ένας αρχαιοελληνικός μύθος λέει πως η θεά Αθηνά ζήτησε από τον αδερφό της Ήφαιστο να δημιουργήσει τα λουτρά της Αιδηψού, ώστε να ξεκουράζεται εδώ μετά από κάθε άθλο ο αγαπημένος της ήρωας Ηρακλής.

Αναφέρεται ακόμη πως η θεά Ήρα συμβούλεψε τον Δευκαλίωνα και την Πύρρα να λουστούν στα θερμά νερά των πηγών, για να κάνουν πολλά και γερά παιδιά. Μετά από λίγο γέννησαν τον Έλληνα, γενάρχη των Ελληνικών φύλων. Μεγάλη ακμή γνώρισε η λουτρόπολη στα ρωμαϊκά χρόνια (100 π.Χ.-100 μ.Χ.). Ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας δημιούργησε εδώ τις πρώτες θέρμες και διοργάνωνε συμπόσια. Ζήστε και εσείς το δικό σας μύθο χαλάρωσης και αναζωογόνησης.

Λουτροθεραπεία

Την υδροθεραπεία ως μέθοδο ίασης πολλών ασθενειών, εισήγαγε ο Ιπποκράτης στα μέσα του 5ου αιώνα. Η καινοτομία αυτή, υπήρξε πολύ επιτυχής και τα Ασκληπιεία μετατρέπονται σε κανονικά ιατρεία, όπου η Λουτροθεραπεία ασκείται με σύστημα και μέθοδο, και καθιερώνεται ως βασική σχεδόν ανάγκη υγιών και μη. Το αποκορύφωμα της δόξας της το γνωρίζει στα χρόνια της Ρωμαϊκής κυριαρχίας. Ο Πλούταρχος στο βιβλίο του «Βίος Σύλλα» αναφέρεται διεξοδικά, τόσο στις φυσικές καλλονές και στην πλουσιότατη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής της Αιδηψού, όσο καιστα ονομαστά συμπόσια, που σχεδόν πάντοτε συνοδεύουν τη λουτροθεραπεία. Εκεί, παράλληλα με την παράθεση εξαιρετικής ποιότητας και μεγάλης ποικιλίας εδεσμάτων, οι λουόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και την πνευματική τροφή που πρόσφεραν οι ολονύκτιες συζητήσεις.

Δεν αργεί όμως να διαστρεβλωθεί ο ρόλος της υδροθεραπείας, όπως εξάλλου συνέβη και με τους περισσότερους τομείς του τρόπου ζωής των Ρωμαίων. Οι χώροι των λουτρών μετατρέπονται σε χώρους οργίων και ακολασίας, πράγμα που οδήγησε με την επικράτηση του Χριστιανισμού σ΄έναν αμείλικτο διωγμό εναντίον όλων των λουτροθεραπευτηρίων.΄Ετσι, για πολύ καιρό οι λουτροπόλεις, όπως η Αιδηψός θεωρούνται καταραμένες και ερημώνουν. Με την πάροδο του χρόνου και την άμβλυνση των παθών ,ο ίδιος ο Χριστιανισμός αναγνωρίζει την αξία της υδροθεραπείας. Πολλές μονές ιδρύονται κοντά σε λουτροπόλεις και επικρατεί μάλιστα η άποψη ότι το νερό ξεπλένει τα αμαρτήματα. Ο Μεσαίωνας και η Τουρκοκρατία δεν μας δίνουν στοιχεία ανάπτυξης ή παρακμής ενώ οι ιστορικές αναφορές αρχίζουν από το 1835 οπότε και έγινε η απελευθέρωση από τους Τούρκους.

 

 

 

Νεότερα χρόνια

Στο τέλος του 19ου αιώνα το ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος ξεκινά την πορεία ανασυγκρότησής του και φυσικά την ίδια πορεία ακολουθούν και τα Λουτρά της Αιδηψού. Το ρυμοτομικό σχέδιο της καινούριας πόλης ανατέθηκε σε Βαυαρούς επιστήμονες και έγινε με πρωτοβουλία της Βασίλισσας Όλγας, σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα και το πρώτο Ελληνικό δείγμα πολεοδόμησης, που ήταν η γειτονική της Λουτρόπολης πόλη των Ωρεών, που είχε αναλάβει η προκάτοχός της, Βασίλισσα Αμαλία. Η Βασίλισσα Όλγα σύζυγος του Βασιλιά Γεώργιου του Α΄ είχε ιδιαίτερη αδυναμία στην πόλη, όπου και ίδρυσε το ομώνυμό της ορφανοτροφείο εκείνη την εποχή, φιλοξενήθηκε δε το 1907 για κάποιο χρονικό διάστημα στο ξενοδοχείο «Θερμαί Σύλλα». Η τουριστική ανασυγκρότηση αρχίζει ουσιαστικά το 1896 όταν ο μεγαλοϊδιοκτήτης Ερρίκος Τομπάζης κτίζει το πρώτο σύγχρονο ξενοδοχειακό συγκρότημα, το «Θερμαί Σύλλα».