ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΚΕΡΚΥΡΑ
Για να ζεις και να ονειρεύεσαι…

Της Στεφανίας Πολύζου

  << Επιστροφή στο χάρτη

Δεν μού αρέσουν αυτές οι στερεοτυπικές φράσεις τύπου «αρχόντισσα των Επτανήσων», «στολίδι του Ιονίου» και πάει λέγοντας. Δεν τής πηγαίνουν… Ή καλύτερα, δεν την περιγράφουν κι ακόμα καλύτερα, την αδικούν. Η Κέρκυρα είναι τόσο όμορφη, τόσο γεμάτη, τόσο πλούσια, τόσο ολοκληρωμένη, που αν δεν τη ζήσεις, δεν τής αξίζει να την περιχαρακώσεις μέσα σε τίτλους κλισέ.

Όταν μού ζητήθηκε να γράψω για την Κέρκυρα, δεν ήξερα από πού ν΄ αρχίσω. Ίσως επειδή είναι το νησί των παιδικών μου χρόνων. Κάποτε -θαρρώ είχα μπει στα δέκα- διαμαρτυρόμενη στους γονείς μου για την…ταπεινή αθηναϊκή καταγωγή μας, αυτή που δεν μας επέτρεπε να ταξιδεύουμε σε ιδιαίτερη πατρίδα τα καλοκαίρια και τις γιορτές, δήλωσα πως εγώ στο εξής, θα είμαι Κερκυραία. Είχαμε μόλις επιστρέψει από ένα ταξίδι στο νησί κι εγώ, όχι μόνο είχα κουβαλήσει ανέπαφες όλες τις μαγικές εικόνες που καταγράφονταν στο μυαλό μου καθώς εξερευνούσαμε την κάθε γωνιά του, αλλά ήμουν πια αποφασισμένη να το…οικειοποιηθώ. Αυτή την πατρίδα ήθελα να έχω, αυτήν επέλεξα. Περάσαμε στο νησί έξι καλοκαίρια. Δέκα πέντε χρόνια μετά από κείνη τη…βαρυσήμαντη δήλωση, χωρίς να το επιδιώξω, χωρίς καν να το φανταστώ, παντρεύτηκα Κερκυραίο. Τελικά, όλα είναι καρμικά…


Μοιράζοντας πια το χρόνο μου ανάμεσα σε Αθήνα και Κέρκυρα, επιχείρησα πολλές φορές να ερμηνεύσω εκείνη την παιδική εμμονή. Δεν ήταν μόνο η ομορφιά και η γοητεία του νησιού, που με είχαν καθηλώσει από την πρώτη στιγμή. Ήταν και κάτι άλλο που μ΄ έκανε να το επιλέξω ανάμεσα σε δεκάδες τόπους, που είχαμε επισκεφθεί με τους γονείς μου ως τα δέκα μου. Σιγά σιγά οδηγούμαι στο συμπέρασμα πως η Κέρκυρα με κέρδισε επειδή ανέδυε τη μυρωδιά μιας βαθιάς κουλτούρας, εκείνο το ξεχωριστό χρώμα μιας ιστορίας που φάνταζε επιβλητική στα άγουρα ματάκια ενός παιδιού. Η πλατεία Λιστόν στη Σπιανάδα (χρόνια μετά, έμαθα ότι το Λιστόν ήταν η πλατεία του Λίμπρο Ντ΄ Όρο και ότι μόνο οι ευγενείς που ήταν καταγεγραμμένοι σ΄ αυτό το βιβλίο (τη Λίστα) επιτρεπόταν να κυκλοφορούν σ΄ αυτήν), τα παλιό φρούριο, οι εκκλησιές και τα μοναστήρια του 15ου, του 16ου, του 17ου, του 18ου αι, τα ενετικά κτήρια κι εκείνος ο ανδριάντας του Καποδίστρια μπροστά στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (τότε πρωτόμαθα ότι αυτός ο Κερκυραίος ήταν ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας), τα μόνιππα, με τον χαρακτηριστικό χτύπο απ΄ τα πέταλα των αλόγων στα πέτρινα σοκάκια μετατράπηκαν στο μυαλό ενός δεκάχρονου παιδιού σε στοιχεία παραμυθιού. Σ΄ αυτό το παραμύθι ήθελα να μπω. Να γίνω κομμάτι του. Ο άντρας μου λέει ότι είμαι πιο Κερκυραία απ΄ τους ντόπιους. Ακόμα κι η κελαριστή ντοπιολαλιά τους με παρασύρει όταν φτάνουμε στο νησί. Δεν ξέρω. Δεν το καταλαβαίνω.

Εγώ ξέρω ότι η Κέρκυρα δεν εξερευνάται σ΄ ένα καλοκαίρι, δεν ξεφυλλίζεται σε μια επίσκεψη. Πρέπει να την περπατήσεις βήμα βήμα, να τη διαβάζεις και να τη μελετάς, να την ανασαίνεις βαθιά, να την ανακαλύπτεις αργά και μεθοδικά, όπως ταιριάζει σε κάθε τόπο με μακριά ιστορία. Η έμφυτη αριστοκρατικότητα των ντόπιων δεν είναι τυχαία. Το γονίδιό τους τη μεταφέρει από γενιά σε γενιά.

Η πρωτεύουσα

Ακούς Πίπης και καταλαβαίνεις πως είναι Κερκυραίος. Ο Άγιος Σπυρίδων είναι ο πολιούχος και διεκδικεί τις δάφνες του δίνοντας τ΄ όνομά του στα παιδιά του νησιού. Το σκήνωμα του Αγίου φυλάσσεται σε ακριβή λάρνακα μέσα στην εκκλησιά του 16ου αι. που θα βρείτε μπαίνοντας στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η παλιά πόλη, χτισμένη σε ενετική διάταξη απλώνεται ανάμεσα σε δύο φρούρια. Περιδιαβαίνοντας τις τοξοστοιχίες και τα καντούνια της θα συναντήσετε σημαντικές εκκλησιές, εντυπωσιακές πλατείες, ιστορικά μνημεία, επιβλητικά νεοκλασικά κτήρια και ασφαλώς, άπειρα εμπορικά καταστήματα. Η καρδιά του νησιού χτυπάει εκεί μέσα. Η παλιά πόλη είναι ο πρώτος και βασικός πόλος έλξης των επισκεπτών και γύρω της περιμετρικά, απλώνεται η νέα πόλη. Αν κουραστήκατε από την εξερεύνηση της παλιάς πόλης, απολαύστε ένα καφεδάκι στα τραπεζάκια της πλατείας Λιστόν και μαζέψτε δυνάμεις. Η ξενάγηση συνεχίζεται. Πρέπει να επισκεφθείτε και τα υπόλοιπα αξιοθέατα της πρωτεύουσας, με πρώτο και καλύτερο το Ποντικονήσι και την Παναγία της Βλαχέρνας απ΄ όπου θα περάσετε στο γραφικό νησάκι. Ο θρύλος λέει ότι το νησί είναι το απολιθωμένο καράβι των Φαιάκων. Μη λησμονήσετε το Μον Ρεπό και το πάρκο του. Πρόκειται για κατάφυτη έκταση, ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Περιβάλει μια υπέροχη νεοκλασικό έπαυλη του 19ου αι. στην οποία κατοικούσαν ο Άγγλος αρμοστής Άνταμ και η διάδοχοί του κι αργότερα, ο τέως δικός μας, ο Κωνσταντίνος και το σόι του. Επίσης, το Νέο Φρούριο, χτισμένο στο λόφο πάνω στο παλιό λιμάνι, είναι από τα χαρακτηριστικά της Κέρκυρας και αξίζει να το επισκεφθείτε. Εκεί θα δείτε τους αγγλικούς στρατώνες, το Μουσείο Κεραμικής Τέχνης και το υπαίθριο θέατρο. Πρέπει ακόμη να πάτε στο Κανόνι, ο τόπος των νέων και παλιών επισκεπτών της Κέρκυρας. Προσφέρει καταπληκτική θέα στην Παναγία Βλαχερνών και το Ποντικονήσι. Αν στην καφετέρια που υπάρχει στην περιοχή, βρείτε και τραπεζάκι πλάι στο κάγκελο, δε θα ξεκολλάτε…

 

Η περιφέρεια

Πρέπει να γνωρίζετε ότι, όπως όλα τα νησιά μας, έτσι και η Κέρκυρα δε θα έμενε πίσω σε τουριστική ανάπτυξη. Η πληθώρα των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων είναι εντυπωσιακή τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στην περιφέρεια. Βλέπετε, αυτός ο τόπος είναι τόσο προικισμένος από τη φύση, που οι επενδυτές, ξένοι και Έλληνες, δε θα άφηναν αναξιοποίητο κομμάτι. Για παράδειγμα, οι όμορφοι τουριστικοί οικισμοί Άγιος Γεώργιος Αργυράδων, Άγιος Γεώργιος Αρμενάδων-Πάγων, Άγιος Γόρδιος, Άγιος Στέφανος Αυλιωτών, Αλυκές, Αρίλλας, Αχαράβη, Γουβιά, Δασιά, Γλυφάδα Δαφνίλα και Κομμένο, Έρμονες, Κασσιόπη, Κοντοκάλι, Νησάκι και Καλάμι, Πυργί, Ρόδα, Σιδάρι και Ύψος στα Βόρεια, Δυτικά, Βορειοδυτικά και Βορειοανατολικά από την πρωτεύουσα αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα χάριν του τουρισμού, προσφέρουν νερά να τα πιεις στο ποτήρι στις υπέροχες παραλίες τους και θαυμάσια ξενοδοχειακή υποδομή.
Ταξιδεύοντας προς το Νότο, θα συναντήσετε τη Μεσογγή, τα Μοραΐτικα, τις περίφημες Μπενίτσες με τα ονομαστά ψάρια τους, το Πέραμα και την μοναδική Παλαιοκαστρίτσα με τον θαυμάσιο κόλπο και τα…κατεψυγμένα νερά (προσωπική συμβουλή: Μπείτε σιγά σιγά και με σύνεση. Δεν είναι για μαγκιές. Μόλις το σώμα σας προσαρμοστεί στη θερμοκρασία του νερού, δε θα θέλετε να βγείτε).
Όλες οι παραπάνω περιοχές που σαρώθηκαν από τους τουριστικούς επενδυτές, ήταν κάποτε ολιγοπληθή ψαροχώρια. Σήμερα είναι αγνώριστα κυρίως, από τους ντόπιους των περασμένων γενεών.


Ωστόσο, στην ενδοχώρα, υπάρχουν ακόμη γραφικά χωριά, που αποπνέουν το γοητευτικό άρωμα του κιτρινισμένου χαρτιού. Αξίζει τον κόπο να τα επισκεφθείτε και είμαι σίγουρη ότι θα γίνετε φανατικοί αρκετών από αυτά. Καταρχάς, στο βόρειο κομμάτι του νησιού, θα συναντήσετε τα Άνω Κορακιάνα με τα ονομαστά μουσικά σύνολα, τους Περουλάδες και τον Στρινύλα με τα γραφικά ταβερνάκια στην πλατεία του. Στα Δυτικά αναζητήστε τον Πέλεκα, το παραδοσιακά χωριό που είναι χτισμένο σ΄ έναν από τους ωραιότερους λόφους του νησιού. Από εδώ θα απολαύσετε το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα. Στο Νότο, θα βρείτε τη μαγευτική Λευκίμμη, που δεσπόζει καταμεσής μιας εύφορης πεδιάδας με αμπέλια, ελιές και κηπευτικά και την οποία διασχίζει ποτάμι!. Σπίτια-δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με τοξωτές πόρτες, θα σας καθηλώσουν στους γραφικούς Σιναράδες.
Είναι τόσο πολλά που δεν ξέρω τι να πρωτοαναφέρω. Αν ξέχασα κάποια όμορφη γωνιά, ζητώ συγγνώμη από τους κατοίκους, αφού η λατρεία μου στο νησί είναι δηλωμένη. Άλλωστε, από τη στιγμή που θα φτάσετε στην Κέρκυρα με αυτοκίνητο, οι δρόμοι θα σας οδηγήσουν παντού. Ακόμα κι αν φτάσετε με πλοίο από την Ηγουμενίτσα ή με αεροπλάνο από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καλό θα είναι να νοικιάσετε αυτοκίνητο εδώ. Πιστέψτε με, είναι απαραίτητο. Βέβαια, το τοπικό ΚΤΕΛ κάνει καλή δουλειά αλλά, άλλο είναι να έχεις το δικό σου μέσο και ν΄ ακολουθείς το δικό σου ωράριο.
Α, και κάτι εξίσου βασικό. Περιφερειακά τα νησιού υπάρχουν μικρά διαμαντάκια του Ιονίου, που αξίζει να επισκεφθείτε. Είναι τα νησάκια Βίδο, Οθωνοί, το Μαθράκι και Ερεικούσσα. Σχετικά δρομολόγια κάνουν καΐκια από την Κέρκυρα, τον Άγιο Στέφανο και το Σιδάρι.

Τι θα φάω – Τι θα αγοράσω

…Της Παναγιάς τα μάτια… Συγχώρα με, Μεγαλόχαρη, αλλά δεν έχω άλλο τρόπο περιγραφής της κερκυραϊκής κουζίνας. Θεωρήστε αυτονόητο ότι θα βρείτε θαυμάσιο ψάρι και ό,τι είδους πολυεθνική κουζίνα τραβάει η όρεξή σας. Επιβάλλεται όμως, να δοκιμάσετε τις τοπικές νοστιμιές. «Παστιτσάδα» (κοκκινιστό κοκόρι με χοντρό μακαρόνι και μπαχαρικά), «σοφρίτο» (κρέας με λευκή σάλτσα και μπαχαρικά), «μπουρδέτο» (ψάρι με κόκκινη σάλτσα και πιπέρι), «μπιάνκο» (ψάρι με λευκή σάλτσα, σκόρδο και πιπέρι) και «σαβόρο» (ψάρι με σάλτσα από δενδρολίβανο, ξύδι, σταφίδα και σκόρδο). Στα ορεινά χωριά θ΄ ανακαλύψετε κι άλλες ενδιαφέρουσες συνταγές. Οπότε, μη φοβηθείτε διόλου. Νηστικοί δεν θα φύγετε απ΄ το νησί.
Εκτός όλων τα άλλων, πρέπει να δοκιμάσετε και να πάρετε μαζί σας φεύγοντας, κουμ κουάτ (ένα είδος καρπού που ενδημεί στο νησί και από το οποίο οι ντόπιοι παράγουν λικέρ και γλυκό), μάντολες, μαντολάτα, παστέλια και γλυκά του κουταλιού.

Χρήσιμα Τηλέφωνα στην Κέρκυρα (κωδικός 26610)

* Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση: 89118, 89102
* Αεροδρόμιο: 30180
* Ο.Α.: 38694
* Aegean: 27100
* Λιμεναρχείο: 32655, 40002
* ΚΤΕΛ: 39985
* Τουριστική Αστυνομία: 30265
* Ταξί: 33811-2, 41333
* Δήμος: 31697

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία