ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΛΑΚΩΝΙΑ
Στις περήφανες καστροπολιτείες του Νότου

Της Τόνιας Μανιατέα

  << Επιστροφή στο χάρτη

Λόγω της άγριας φυσικής ομορφιάς της, που την κάνει να ξεχωρίζει από την υπόλοιπη Πελοπόννησο και γενικότερα την Ελλάδα, η Λακωνία αποτελεί έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες ελληνικούς νομούς. Το ανεπιτήδευτο της αρχαίας Λακεδαίμονος (Σπάρτης), που γονιδιακά πέρασε ως τις σημερινές γενιές, το γκρίζο της κυρίαρχης πέτρας σε συνδυασμό με τις εντυπωσιακές καστροπολιτείες (Μυστράς, Μονεμβασιά, Βάθεια) και η πρόσθετη «ευλογία» της φύσης με τα σπήλαια του Διρού, τον επιβλητικό όγκο του Πάρνωνα και την άγρια ομορφιά του Ταίναρου, όπου οι αρχαίοι τοποθετούσαν τις πύλες του Άδη, κρατούν τα νοτιοανατολικά πόδια της Πελοποννήσου, υψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών.
Αν και μανιάτισσα στη μακρινή καταγωγή, ευτύχησα να γνωρίσω τη Μάνη πολύ αργά κι αφού προηγουμένως είχα γυρίσει τη μισή και πλέον Ελλάδα. Γοητεύτηκα τόσο, πρώτα από το ασύλληπτης ομορφιάς τοπίο της κι ύστερα από την ψυχή και το πάθος των ντόπιων που παρέτεινα την παραμονή μου κατά δέκα ημέρες. Έκτοτε δεν περνάει καλοκαίρι, που να μην κατηφορίσω τουλάχιστον για μια βδομάδα.
Οι περισσότεροι Έλληνες συνδέουν τη Μάνη με τη Μονεμβασιά. Όχι ότι αυτός ο τόπος στα ανατολικά του πρώτου ποδιού, δεν αξίζει την προσοχή των επισκεπτών, το αντίθετο μάλλον. Άλλωστε, είπαμε. Η καστροπολιτεία της αποτελεί από τις πλέον δημοφιλείς ατραξιόν της ευρύτερης περιοχής. Μόνο που η Λακωνία κρύβει τόσες ομορφιές, που θα ήταν κρίμα να φτάσετε ως τη Μονεμβασιά και να μη γνωρίσετε κάτι παραπάνω.
Ας ξεκινήσουμε ορθόδοξα την ξενάγηση.

Η πρωτεύουσα

Αν ακολουθήσετε τον εθνικό δρόμο και όχι τον παραλιακό που θα σας μπάσει στο νομό μέσω Λεωνιδίου, θα συναντήσετε τη Σπάρτη, την πρωτεύουσα της Λακωνίας. Πρόκειται για μια πανέμορφη πόλη, χτισμένη πάνω στην αρχαία, απλωμένη στην καρδιά της κοιλάδας του Ευρώτα, με πολύ καλή ρυμοτομία, δεντροφυτεμένες λεωφόρους και πάρκα. Ως πρωτεύουσα ενός μεγάλου νομού και σύγχρονη πόλη, αναπτύχθηκε εμπορικά, οικονομικά και εντέλει τουριστικά με γοργούς ρυθμούς, ώστε σήμερα, να διαθέτει θαυμάσια υποδοχή φιλοξενίας και κάθε υπηρεσία, που θα ικανοποιούσε και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Σημειωτέον ότι η Σπάρτη είναι γνωστή για τη νυχτερινή της ζωή.
Τα αξιοθέατα της πόλης είναι πολλά και ποικίλα. Το πιθανότερο είναι ότι θα τα ανακαλύψετε μόνοι σας με έναν προσεκτικό περίπατο στους δρόμους της. Καταρχάς, η ιστορία είναι μεγάλη και οι ανασκαφές στην περιοχή έχουν φέρει στο φως πάμπολλα δείγματα του αρχαίου πολιτισμού, τα οποία είναι αδύνατον να αγνοήσετε. Έτσι κι αλλιώς, εξαντλήστε την πρώτη μέρα, στο επιβλητικό κάστρο του Μυστρά, στα έξι μόλις χιλιόμετρα δυτικά της Σπάρτης.

Για την πόλη, προτείνω να προσέξετε τα νεοκλασικά κτήρια του Δημαρχείου, του Δικαστικού Μεγάρου με το άγαλμα νομοθέτη Λυκούργου και του Αρχαιολογικού Μουσείου, το Λεωνιδαίο, ένα κτίσμα που μοιάζει με ναό και χρονολογείται από τον 5ο αι. (η ιστορία λέει ότι εδώ θάφτηκε ο Λεωνίδας), τις βυζαντινές εκκλησιές του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Νικολάου και του Προφήτη Ηλία καθώς επίσης και τα εκπάγλου καλλονής ορεινά χωριουδάκια Καστρί, Καστόρειο, Γεωργίτσι και Πελλάνα, σε κοντινές αποστάσεις περιφερειακά της πόλης.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού, η γιορτή του πορτοκαλιού, που γίνεται το Νοέμβριο, αλλά κυρίως, το «Σπάρταθλον», που οργανώνεται σε ανάμνηση της διαδρομής του Αθηναίου κήρυκα Φειδιππίδη το 490 π.Χ. για να μεταφέρει στη Σπάρτη την απειλή των Περσών και την έκκληση των Αθηναίων για βοήθεια. Πρόκειται για σειρά αγώνων με συμμετοχή αθλητών απ΄ όλο τον κόσμο.

 

Πόλεις και χωριά

Παρότι η συγκοινωνία με το ΚΤΕΛ είναι απολύτως ικανοποιητική, μη διανοηθείτε να επισκεφθείτε το νομό χωρίς το δικό σας Ι.Χ., εκτός αν νοικιάσετε κάποιο στη Σπάρτη Οι δρόμοι είναι στενοί και φιδωτοί και η ανάγκη για αρκετές στάσεις ξεκούρασης, είναι επιτακτική. Καλύτερα λοιπόν, να έχετε το δικό σας μέσο.
Θα μπορούσατε να χωρίσετε την εξερεύνηση της Λακωνίας σε δύο διαδρομές. Η μία θα περιλαμβάνει το δυτικό πόδι και δεύτερη το ανατολικό.
Στην πρώτη διαδρομή και αφού συναντήσετε θαυμάσια χωριά, σκαρφαλωμένα σε λόφους και βράχους, ο δρόμος θα σας οδηγήσει στο μαγευτικό Γύθειο (από τις πλέον όμορφες παραλιακές πόλεις της Πελοποννήσου). Ακόμη πιο νότια, σας περιμένουν η γραφική Αρεόπολη, όπου το Μάρτη του 1821 κηρύχθηκε η Επανάσταση, ο παραλιακός Κότρωνας, η διατηρητέα Βάθεια με τα επιβλητικά καστρόσπιτά της, και ο παραθαλάσσιος μανιάτικος οικισμός του Γερολιμένα με το υπέροχο φυσικό λιμανάκι του.
Στη δεύτερη διαδρομή προς το ανατολικό πόδι της περιοχής, θα μπείτε στο δρόμο των ιστορικών Κροκεών με τα κεραμοσκεπή σπίτια και θα τραβήξετε για τον μεσόγειο οικισμό Βλαχιώτη, την αγροτική κωμόπολη των Μολάων και τον γραφικό παραθαλάσσιο Αρχάγγελο με την υπέροχη παραλία. Ο ίδιος δρόμος ακόμη πιο νότια, θα σας βγάλει στη Νεάπολη –στα Βάτικα, όπως λέει και μια μανιάτισσα φίλη- που είναι η χαρά του ουζοπότη. Θα το διαπιστώσετε με την πρώτη βόλτα στην παραλία, όπου μπροστά από τα μεζεδοπωλεία με τις υπαίθριες φουφούδες, κρέμονται αναρίθμητα χταπόδια. Επιβάλλεται να δοκιμάσετε. Προσωπικά, δεν έχω φάει ωραιότερο μεζέ. Και η μαγκιά των ντόπιων να σερβίρουν με το ούζο στο ποτήρι, ένα μόνο πλοκάμι σε πιατάκι του καφέ, κάνει τον μεζέ ακόμη πιο επιθυμητό και τον πότη ακόμη πιο αχόρταγο… Ξεκολλήστε από τα ούζα. Ήρθε η στιγμή να περάσετε απέναντι. Βλέπετε, η Νεάπολη είναι στο μυχό του ποδιού κι απέναντί της, βρίσκεται η όμορφη Ελαφόνησος. Πάρτε το καραβάκι και επισκεφθείτε την. Αξίζει τον κόπο. Εκείνο δε, πού είναι όλα τα λεφτά εδώ, είναι ο Σίμος. Η τεράστια παραλία με την πιο παχιά άμμο, που έχετε δει ποτέ.
Επιστρέφοντας προς τη Σπάρτη, μπείτε από το χωριό Κρυόβρυση για να «βουτήξετε» στη Μονεμβασιά. Η καστροπολιτεία είναι χτισμένη πάνω σε βράχο, σε κοντινή απόσταση από τη σύγχρονη πόλη και συνδέεται μ΄ αυτή με μικρή λωρίδα γης. Τον πρώτο οικισμό ίδρυσαν τον 6ο αι. οι Λακεδαιμόνιοι και εξελίχθηκε σε πόλη. Σήμερα, πάνω στο βράχο, πίσω απ΄ τα τείχη συνωστίζονται διακριτικές πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια και καφέ-μπαρ. Τα καλοκαίρια εδώ μέσα, γίνεται Ο πανικός.

Τι θα φάω

Στην Πελοπόννησο γενικά, η σωστή ερώτηση είναι «τι θα πρωτοφάω». Ένας τόπος με παράδοση στην παραγωγή λαδιού, δεν μπορεί να υστερεί σε κουζίνα. Εκτός από τους ψαρομεζέδες, τα χταπόδια, τους ξιφίες στην Ελαφόνησο, τα όστρακα, θα γευτείτε θαυμάσια πιάτα με βάση το κρέας. Τα παϊδάκια και το παστό χοιρινό είναι ντόπιας παραγωγής και πεντανόστιμα. Τα λουκάνικα, ο τραχανάς, οι χυλοπίτες, το ίδιο. Εννοείται ότι θα τα συνοδέψετε με ντόπιες ελιές και τυριά.

Χρήσιμα τηλέφωνα στη Σπάρτη (κωδικός 27310)
* Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας: 26243
* Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής: 29963
* ΚΤΕΛ: 26485, 22857
* Δήμος: 26517

Χρήσιμα τηλέφωνα στο Γύθειο (κωδικός 27330)
* ΚΤΕΛ: 22228
* Λιμεναρχείο: 22262
* ΕΟΤ: 24484
* Ταξί: 23423, 22601, 23400
* Δήμος: 22210

Χρήσιμα τηλέφωνα στη Μονεμβασιά (κωδικός 27320)
* Λιμεναρχείο: 61266
* Δήμος: 61777
* Ταξί: 61274

Χρήσιμα τηλέφωνα στη Νεάπολη (κωδικός 27340)
* Λιμεναρχείο: 22228
* Δήμος: 24052
* Ταξί: 22590

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία