ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

Λέσβος

  << Επιστροφή στο χάρτη

Το νησί της αρμονίας και της ομορφιάς.

Ένας βράχος ριζωμένος στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Κομμάτι της καταποντισμένης Αιγηίδας, κομμένο δάκτυλο της πανάρχαιας Ανατολής.

Μια πανέμορφη κρούστα, ασημοπράσινη φτιαγμένη από το πεύκο, την ελιά και την βελανιδιά, ντύνει το μεγαλύτερο μέρος από το έδαφός της.

Είναι η Λέσβος των 1630 τ.χμ. και των δύο αδελφών κόλπων που καθορίζουν το μοναδικό σχήμα της σε όλο το Αιγαίο.

Βρίσκεται αντίκρυ στην Μικρά Ασία και είναι τοποθετημένη θα λέγαμε στην είσοδο του Αδραμυττινού κόλπου βόρεια της Χίου.

Απέχει από τον Πειραιά περίπου 180 μίλια.
Το μήκος του νησιού είναι 70 χιλιόμετρα, το πλάτος 45 χιλιόμετρα και η ακτή ξετυλίγεται σε 320 χιλιόμετρα. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα μετά από την Κρήτη και την Εύβοια.

Ο πληθυσμός της είναι περίπου 100.000 κάτοικοι και πρωτεύουσά της είναι η Μυτιλήνη.

Η Λέσβος προσφέρεται για όμορφες διακοπές και ήρεμες περιηγήσεις, αφού συνδυάζει την φύση με τον πολιτισμό, την γαστρονομία με την ήρεμη διασκέδαση, τις καταπληκτικές παραλίες με τις οικογενειακές εγκαταστάσεις φιλοξενίας!
Η παράδοση, ο πολιτισμός, η ιστορία, οι τέχνες και η πνευματικότητα είναι τα χαρακτηριστικά που κυριαρχούν σ' αυτή την όμορφη γωνιά του Αιγαίου, τη Λέσβο.

Όλα αυτά ανάμεσα σ' ένα φυσικό περιβάλλον άγριας ανεμελιάς, παίζοντας με τα χρώματα, τις μυρωδιές και τους ήχους.

Το απολιθωμένο δάσος, οι απέραντοι ελαιώνες και τα (πευκοδάση, οι εκτεταμένες αμμουδιές του νησιού αυτού που μοιάζει με βεντάλια είναι τα χαρακτηριστικά της Λέσβου.

Η Μυτιλήνη διακρίνεται για τα αρχοντικά βαυαρικού, προβηγκιανού και νεοκλασικού ρυθμού. Το Κάστρο, το Αρχαίο Θέατρο, το Γενί Τζαμί, το Λεσβιακό Σπίτι και μία σειρά από αρχοντικά - πύργοι, όπως των Σάλτα και Χατζησάββα καθώς και μουσεία είναι μερικά μόνο από αυτά που αξίζει να επισκεφθείτε.


Η Αγία Παρασκευή, είναι μία κωμόπολη με ξεχωριστό ύφος. Το Ελαιοτριβείο και το Γεφύρι της Κρεμαστής είναι κάποια από τα σημαντικά αξιοθέατά της.

Η Αγιάσος είναι γραφική κωμόπολη και φημίζεται για την αγγειοπλαστική και ξυλογλυπτική τέχνη που έχει δημιουργήσει σχολή. 

Εάν την επισκεφθείτε μην ξεχάσετε να γνωρίσετε το Δάσος, στη θέση "Ζίγκος". Η Άντισσα είναι μεσόγεια κωμόπολη με επίνειό της τον Γαββαθά, μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού.

Αξίζει να γνωρίσετε τη συλλογή Φυσικής Ιστορίας στη Βρίσα ένα μεσογειακό κεφαλοχώρι που βρίσκεται κοντά στο ακρωτήρι Άγιος Φωκάς. Επίνειο της Βρίσας είναι τα Βατερά. 

Η Ερεσός, διαθέτει ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Η κωμόπολη συνδέεται με τη Σκάλα Ερεσού με μία θαυμάσια δεντροστοιχία . Στη Σκάλα βρίσκονται πολλά ξενοδοχείο και η τουριστική κίνηση είναι πολύ μεγάλη.

Τρεις οικισμοί, οι Πύργοι, η Λουτρόπολη και η Θερμή θα σας εντυπωσιάσουν. Στην Παραλία Θερμής λειτουργούν ιαματικές πηγές . Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τις μεσαιωνικές... χαβούζες και ν' ανακαλύψετε, επίσης, κομμάτια του ναού της Θερμίας Αρτέμιδας.
Η Καλλονή, γνωστή για την ονομαστή σαρδέλα και τις απέραντες αμμουδιές έχει πολλά αρχαιολογικά ευρήματα αφού στον κόλπο της Καλλονής και κοντά στην πόλη έχουν αποκαλυφθεί οι αρχαίες πόλεις- κράτη Πύρρα και Αρίσβη.

Η Μήθυμνα (ή Μόλυβος), με κάστρο στην κορυφή της και τα περίφημα Λουτρά, το Παππάδος με επίνειό του το Πέραμα, η Πέτρα, το Πλωμάρι με το φημισμένο ούζο, ο Πολιχνίτος είναι χωριά και κωμοπόλεις με αυξημένη τουριστική κίνηση.

Το Σίγρι είναι χτισμένο σ' ένα εντυπωσιακά ηφαιστειογενές τοπίο και προσφέρεται για αυτό που λέμε διακοπές για... περισυλλογή!

 

 

Πάμε λοιπόν, στη Λέσβο, στο χαρισματικό νησί που υμνήθηκε απ΄ τη τέχνη όχι μόνο για τις φυσικές ομορφιές του αλλά και για την εύφορη γη του. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται η γενέτειρα του προϊόντος. Βλέπετε, παράγει έξοχες ποικιλίες γλυκάνισου. Εδώ, στο νησί της Σαπφώς, το ούζο, αποτελεί για πάνω από δύο αιώνες, αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής παράδοσης.

Η Λέσβος είναι ένας τόπος χαρισματικός που υμνήθηκε από ποιητές ζωγράφους και συγγραφείς, όχι μόνο για τις φυσικές του ομορφιές, αλλά και για την εύφορη γη του, που, ανάμεσα στ’ άλλα, χαρίζει στους ανθρώπους της έξοχες ποικιλίες γλυκάνισου και άλλων αρωματικών φυτών. Ήταν φυσικό, λοιπόν, σε τούτο το νησί να γεννηθεί το κατεξοχήν ελληνικό απεριτίφ, το ούζο που αποτελεί ήδη, εδώ και πάνω από δύο αιώνες, αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής παράδοσης.

Το ούζο ήταν το παραδοσιακό εξαγώγιμο προϊόν του νησιού ήδη πριν από το 1800. Τότε, από τα λιμάνια της Μυτιλήνης έφευγαν καραβιές τα βαρέλια με προορισμό τις χώρες της Ανατολής. Με αφετηρία τις εξαγωγές του ούζου άνθισε και το εμπόριο στο νησί. Αργότερα, μπήκε στο … παιχνίδι της παρασκευής και η Λήμνος. Σήμερα, το ντουέτο των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στην παραγωγή του ούζου, κρίνεται από τους ειδικούς, αχτύπητο!

Παρά ταύτα, θες από ελλιπή πολιτική στήριξη, θες από λάθος διαχείριση, θες κι απ΄ την ελληνική νοοτροπία ότι η επιτυχία χαρίζεται και δεν κερδίζεται, πολλές από τις ποτοποιίες που ιδρύθηκαν και λειτουργούσαν τον 19ο αιώνα δεν κατάφεραν να επιβιώσουν ως τα σήμερα. Αλλά και κάποιες που άνθισαν και θέριεψαν, δεν έμειναν σε ελληνικά χέρια. Μία από τις μεγαλύτερες της Λέσβου ειδικά και πανελληνίως γενικότερα, πουλήθηκε τα τελευταία χρόνια σε Γάλλους επενδυτές. Εν πάση περιπτώσει, το ούζο παραμένει απόλυτα δεμένο με την ελληνική παράδοση και ουδείς δικαιούται να το αμφισβητήσει.

Αγαπάμε Ελλάδα, αγαπάμε διακοπές, αγαπάμε ό,τι έχει σχέση με τον τόπο, τον κόσμο, τις παραδόσεις και τα έθιμά μας. Κι επειδή, δεν χρειάζονται επίσημα διαπιστευτήρια για να καταλάβει κανείς πως ετούτη η χώρα στην άκρη της Βαλκανικής, είναι ευλογημένη, είπαμε να κάνουμε την ellinikifoni.gr, πεδίο προβολής των τοπικών προϊόντων, που ουκ ολίγα αλλά και ουκ άγνωστα είναι.

Ούζο λοιπόν, γιατί πάει με όλες τις εποχές και τους μαγικούς μεζέδες μας… Άλλωστε, είναι παγκόσμια ελληνική πατέντα και ξετρελαίνει τους τουρίστες ανεξαρτήτου εθνικότητος. Αλλά κι εμείς, δεν πάμε πίσω σε κατανάλωση. Σκεφτείτε, πόσο συχνά συνδυάζουμε την ξεκούραση με την … ουζοκατάνυξη και τους ψαρομεζέδες, εκεί που σκάει το κύμα…

Πώς παρασκευάζεται

Παρασκευάζεται αποκλειστικά στην Ελλάδα με βάση την απόσταση ειδών της ντόπιας χλωρίδας. Για την ακρίβεια, το παίρνουμε με σύμμειξη αλκοολών, που έχουν αρωματιστεί σε απόσταξη με σπόρους γλυκάνισου και άλλων αρωματικών φυτών και καρπών όπως το μάραθο και η μαστίχα.

Η αναλογία οινοπνεύματος στο ούζο που παρασκευάζεται στον τόπο μας κυμαίνεται από 37,5% έως 48%. Ειδικά το λεσβιακό και το λημνιώτικο ούζο έχουν ξεχωριστή παρουσία. Οι ειδικοί ξεχωρίζουν τη γεύση τους, ισχυριζόμενοι ότι κρύβει ιδιαίτερα μυστικά κι είναι αυτά που το έχουν καθιερώσει στην αγορά ως ένα ποτό υψηλής ποιότητας.

 

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία