Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




Σαμιακό «κέρας Αμάλθειας» στη Στοκχόλμη

(γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου)



Στοκχόλμη

Αρισμαρί και δάκρυα σταφυλιού, μυρωδάτο μέλι από τον ορεινό όγκο της «Αμπέλου», αγνό ελαιόλαδο, καρύδια και σταφίδες, βότανα και ξεραμένα σύκα, πετιμέζι και ξύδι, άγριες «μανίτες», σπανάκι και σέσκουλα, τοματάκια «μπουρνελάκια»,  παξιμαδάκια όλο γεύση και νοστιμιά, το φημισμένο «γλυκανισάτο» ούζο και το παγκοσμίως γνωστό σαμιώτικο κρασί, γέμισαν το «κέρας της Αμάλθειας» που ταξίδεψε στη Στοκχόλμη κατά τη διάρκεια της έκθεσης Mediterranean Panorama 2017.

Τη σαρωτική παγκόσμια τάση της σύνδεσης της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς ενός τόπου με την ισχυροποίηση και διεύρυνση της τουριστικής του προβολής ακολούθησε και ο Δήμος της Σάμου, περιλαμβάνοντας στην ομάδα εκπροσώπησης τον executive chef Βαγγέλη Μπιλιμπά. Με πηγή έμπνευσης τα εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα, ο σεφ δημιούργησε και παρουσίασε 10 διαφορετικά πιάτα δημιουργικής εκδοχής της σαμιακής κουζίνας: Κριθαρώτο με γαρίδες και ούζο Σάμου, σαφράν και απαλά αρώματα δυόσμου -χοιρινό φιλέτο σβησμένο με ξηρό σαμιώτικο κρασί («Ψηλές Κορφές»), σύκα,«μανίτες» και ντόπιο τυρί - αρνάκι μαγειρεμένο με σαμιώτικο γλυκό κρασί 6ετούς παλαίωσης, μαζί με πολύχρωμες πιπεριές, σταφύλι Σάμου και αρισμαρί – μύδια μαριναρισμένα με ημίξηρο σαμιώτικο κρασί, σπανάκι και μυρωδικά – παξιμάδι σαμιώτικο (ντάκος) σε μπάνιο από το φημισμένο διεθνώς σαμιώτικο Vin Doux, σέσκουλα, φέτα, μπουρνελάκια (τοματάκια) και κρέμα από ντόπιο εκλεκτό λάδι και πετιμέζι - ρυζότο γαρίδας με κουρκουμά, μέντα και σάλτσα από σαμιώτικο μέλι - κοτόπουλο φιλέτο με κρυσταλίνα μήλου, δάκρυα σταφυλιού και κάρυ - τυλιχτό λουκάνικο με αρωματική σάλτσα από τοματάκια Σάμου και καυτερή πιπεριά, σβησμένο σαμιώτικο κρασί - μύδια «μεθυσμένα» από το γλυκανισάτο σαμιώτικο ούζο, μαζί με τοματάκι, βασιλικό και φέτα - χοιρινά φιλετίνια με μέλι, λάδι, αρωματικά βότανα Σάμου και ημίξηρο σαμιώτικο κρασί.

Οι εμπνευσμένες αυτές συνταγές παρουσιάστηκαν σε ένα απολαυστικό διήμερο food show που περιλάμβανε και γευστική δοκιμή (food taste) για κάθε μία από αυτές και για πλήθος επισκεπτών,  πράγμα που προκάλεσε ένθερμα επαινετικά σχόλια. Το Σαμιακό περίπτερο στη Σουηδία επισκέφθηκαν εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων  αλλά και μεγάλος αριθμός Ελλήνων που ζουν στη Σουηδία, ενώ συγχαρητήρια για την καινοτόμα παρουσίαση έδωσαν: Ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σκανδιναβικών χωρών κ. Κλεόπα, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Σουηδία κ. Δημήτριος Τουλούπας, ο προϊστάμενος ΕΟΤ Σκανδιναβικών χωρών και Βαλτικής κ. Παύλος Μούρμας, η υπεύθυνη Πολιτισμού της Σουηδικής Πρεσβείας κα Margaret Mellberg, η Yπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σουηδία κα Νίκη Ψυχάρη, ο Γεν.Δ/ντής της Air Tours Sweden κ. Synove Halvorsen, η Senior Manager της ΤUI για την Ελλάδα κα Johanna Strand, ο διευθυντής του Wines and More κ. Δημήτρης Αναστασιάδης και πλήθος επιχειρηματιών και τουριστικών πρακτόρων ενώ έγιναν δημοσιογραφικές αναφορές και ρεπορτάζ από Ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από τον CEO της North Events και υπεύθυνο διοργάνωσης, κ. Λεωνίδα Μπαμπάνη, πάνω από 13.000 άτομα επισκέφθηκαν τη Mediterranean Panorama Stockholm 2017, ήτοι 2.000 περισσότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή. Σημειώνεται ότι, στην έκθεση αυτή που είχε ως κεντρικό πυλώνα την Ελλάδα και υποστηρίχθηκε δυναμικά από όλους τους μεγάλους tour operators των Σκανδιναβικών χωρών, διοργανώθηκε μια άκρως αποδοτική συνάντηση b-to-b όπου και τέθηκαν οι βάσεις για ανάπτυξη συνεργειών που σχετίζονται με εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως οινογευσία, γαστρονομία, ξενάγηση σε ορεινούς αμπελώνες και στο Μουσείο Οίνου, αναρρίχηση και πεζοπορικές διαδρομές, ιστιοπλοΐα, ποδηλασία, επισκέψεις σε εκκλησίες και μοναστήρια κ.α.



 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία