Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




Ουδέν κακόν...

Με την κρίση, επιστροφή στα "σπιτικά μαγειρέματα"... 

Κόντρα στην παχυσαρκία και τον διαβήτη



Αθήνα

 

Επιστροφή στα «σπιτικά μαγειρέματα», θέλοντας και μη για λόγους υγιεινής διατροφής, αλλά και οικονομίας, αφού το έτοιμο και «γρήγορο» φαγητό δεν είναι πλέον οικονομικό, με τον ΦΠΑ να φτάνει το 23%.

Η διατροφολόγος Μαρία Λεμπέση για προτείνει λύσεις για αντικατάσταση των έτοιμων γευμάτων, με αυτά που μπορεί κάποιος να φτιάξει μόνος του στο σπίτι.

Η κ. Λεμπέση λέει ότι «αξίζει τον κόπο να φτιάξουμε τα αγαπημένα μας εδέσματα στο σπίτι με αγνά υλικά, ώστε να γίνουν πιο υγιεινά, πιο διαιτητικά και φυσικά πιο φθηνά».

Προτείνει λοιπόν, αντί για πίτσα με χοντρή ζύμη, χάμπουργκερ και γύρο με πίτα που «στάζουν» θερμίδες και κορεσμένα λίπη και που θα τα φέρει στο σπίτι το delivery, οι καταναλωτές να μπουν στην κουζίνα του σπιτιού τους και με απλά βήματα να παρασκευάσουν τις δικές τους «νοστιμιές».

Για την πίτσα συνιστά η παρασκευή της ζύμη να γίνεται με αλεύρι ολικής αλέσεως ή για μεγαλύτερη ευκολία να χρησιμοποιείται η λεπτή αλάδωτη αραβική πίτα. Αντί για σάλτσα ντομάτα, προτείνει φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα, ενώ η γεύση μπορεί να ενισχυθεί με λαχανικά, όπως πιπεριές, μανιτάρια, καλαμπόκι κ.α. Για τα αλλαντικά η κ. Λεμπέση προτείνει εκείνα που έχουν ελαιόλαδο και κυρίως βραστή γαλοπούλα, ενώ για τυρί προτείνει με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος από 6% έως 17%, όπως είναι το κατίκι Δομοκού, το ανθότυρο διαίτης, τα light κίτρινα τυριά και οι light παραλλαγές της κλασικής φέτας.

Για το σουβλάκι η κ. Λεμπέση προτείνει να χρησιμοποιηθεί αλάδωτη πίτα ολικής άλεσης ή αραβική, έτσι ώστε να περιοριστεί η πρόσληψη σε αλάτι και ζάχαρη, ενώ ο οργανισμός θα πάρει περισσότερες φυτικές ίνες, που μειώνουν την απορρόφηση λίπους στον οργανισμό. Για την παρασκευή τζατζικιού συστήνει γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, ενώ αντί για τον λιπαρό γύρο λέει ότι είναι καλύτερα να χρησιμοποιηθεί φιλέτο ψητού κοτόπουλου ή γαλοπούλας. «Η γεύση στο σπιτικό σουβλάκι, μπορεί να ενισχυθεί», λέει «βάζοντας μέσα σʼ αυτό κρεμμύδι και ντομάτα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, γλιτώνοντας ταυτόχρονα θερμίδες».

Και για το χάμπουργκερ η κ. Λεμπέση έχει τη λύση, αφού προτείνει στο μπιφτέκι αντί για μοσχαρίσιο κιμά να χρησιμοποιηθεί κιμάς από κοτόπουλο ή γαλοπούλα, με μία κουταλιά ελαιόλαδο και μυρωδικά, χωρίς ψωμί. Όπως εξηγεί είναι προτιμότερο να αντικατασταθεί το λευκό ψωμί, με ψωμί ολικής ή σίκαλης ή πολύσπορο. Ως καλύτερη λύση προτείνει το ανοιχτό χάμπουργκερ, δηλαδή με μία φέτα ψωμί. Αντί για κέτσαπ λέει ότι θα πρέπει να προτιμηθεί η φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα και για περισσότερη γεύση τυρί με λίγα λιπαρά.

Για το κλαμπ σάντουιτς, προτείνει να αντικατασταθεί το λευκό ψωμί με πολύσπορο και η μαγιονέζα με ένα σπιτικό ντρέσινγκ γιαουρτιού. Ακόμη, όπως εξηγεί, η πρόσληψη σε λίπος μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο χρησιμοποιώντας ντομάτα και μαρούλι, ενώ αντί για ζαμπόν βραστή γαλοπούλα με ελαιόλαδο. Για τυριά κι εδώ προτείνει τα light. Τέλος αντί για τις τηγανητές πατάτες λέει ότι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν στικ λαχανικών από καρότο ή αγγούρι. Αν όμως δεν μπορεί κάποιος να αντισταθεί στη γεύση της τηγανιτής πατάτας τότε μπορεί να παρασκευάσει μόνος του φουρνιστά σπιτικά τσιπς και προτείνει τη δική της συνταγή: «Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες, τις αλείφουμε ελαφριά με ελαιόλαδο και ρίγανη και τις ψήνουμε σε λαδόκολλα, στο φούρνο στους 200 βαθμούς C, για μισή ώρα».

Όπως επισημαίνει η κ. Λεμπέση το έτοιμο φαγητό «σε ό,τι αφορά την ποιότητα και την ποσότητα του, είναι ένας από τους βασικούς ενόχους για την παγκόσμια μάστιγα της παχυσαρκίας».

Αν οι άνθρωποι το αποφύγουν, η κ. Λεμπέση, υποστηρίζει, ότι θα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν δια βίου το επιθυμητό σωματικό βάρος και την υγεία τους σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα θα κάνουν και μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων, ειδικά την περίοδο αυτή.



 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία