Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




Μπίρα από ... μανιτάρι? Κι ομως υπάρχει και ειναι ελληνική



Αθήνα

 "Μην την πιείτε, λουστείτε!" προέτρεπε γνωστή διαφήμιση, δίνοντας
μια νέα διάσταση στις ευεργετικές της ιδιότητες. Ξανθή, μαύρη ή
κόκκινη, η μπίρα δεν σταματά να εκπλήσσει ακόμη και τους πιο
φανατικούς φίλους της, όχι μόνο με τα "κρυφά" οφέλη της, αφού έρευνες
θέλουν να συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, αλλά και με την
ευρύτητα των ειδών της. Μια ξεχωριστή μπίρα, είναι αυτή από μανιτάρι
και είναι πατέντα ελληνική!

Η διαφορετική αυτή μπίρα έλκει την καταγωγή της από τον Πισσώνα
της Εύβοιας, όπου δύο απόφοιτοι γεωπόνοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι
Λευτέρης Λαχουβάρης και Θανάσης Μαστρογιάννης, σε συνεργασία με μία
συνάδελφό τους από το Βέλγιο "ανακάλυψαν" τη ... μανιταρομπίρα.

Οι δύο φίλοι, ιδρυτές της εταιρείας "Μανιτάρια Δίρφυς" διαθέτουν
σε φανατικούς μανιταρόφιλους- και μη- μπίρα με μανιτάρι λεντινούλα,
την εμπορική εκμετάλλευση της οποίας έχει αναλάβει η "Πεφάνης ΑΕ".

Το καλοκαίρι του 2011 κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά 3500 φιάλες
της μπίρας "Shiitake Mushroom Beer", όπως είναι η εμπορική της
ονομασία, που διατέθηκαν σε καταστήματα γκουρμέ, σε Θεσσαλονίκη και
Αθήνα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για διάθεση του προϊόντος
και σε άλλα καταστήματα τροφίμων της ελληνικής πρωτεύουσας.

Πάντως, ο πρώτος που δοκίμασε την μπίρα μανιτάρι ήταν
Θεσσαλονικιός, όπως χαριτολογώντας, ο κ. Λαχουβάρης.

Για την παρασκευή της μπίρας χρησιμοποιούνται μανιτάρια
λεντινούλα, τα οποία αναμιγνύονται σε αποξηραμένη μορφή με τη βύνη και
το λυκίσκο. Τα μανιτάρια λεντινούλα, γνωστά για τις ευεργετικές τους
ιδιότητες, λόγω των πολυσακχαριτών και της θεραπευτικής ουσίας
"Lentinan" που περιέχουν, αναμιγνύονται σε αποξηραμένη μορφή με τη
βύνη και το λυκίσκο, σε μια ιδιαίτερη παραδοσιακή βελγική συνταγή, σε
μικροζυθοποιείο του Βελγίου.

Τα μοναδικά τους εκχυλίσματα και το πικάντικο άρωμά τους
παραμένουν στη φιάλη, η οποία ζυμώνεται για τρεις μήνες. Το
χαρακτηριστικό πορτοκαλοκόκκινο χρώμα της μπίρας θυμίζει τα χρώματα
της λεντινούλας, ενώ το περίεργο άρωμα βοτάνων που αναδύεται,
οφείλεται στις αρωματικές ουσίες του μανιταριού αυτού. Τα πικάντικα
αρώματα του μανιταριού κυριαρχούν μαζί με ένα γλυκό φινάλε, με
"τσιμπήματα" πικράδας, ενώ υπάρχει και κάποια διακριτική οξύτητα.

Το αλκοόλ δηλώνει "παρών" σε όλη τη διαδικασία, ενώ σύμφωνα με τον
κ. Λαχαουβάρη, η μανιταρομπίρα, χρησιμοποιείται από τους σεφ για
μαρινάρισμα χοιρινού.

Εντός του Μαρτίου, όπως δήλωσε ο κ. Λαχουβάρης, η
εταιρεία θα κυκλοφορήσει και ένα νέο σνακ λαζανόφυλλων που θα έχει
γεύση μανιτάρι. Όπως μάλιστα μας αποκάλυψε, ο σεφ Νίκος
Κωνσταντουλάκης στη Χίο φτιάχνει τα λαζανόφυλλα με πάπρικα και
ντομάτα, που είναι ήδη πολύ δημοφιλή, και ο ίδιος θα αναλάβει και τη
συνταγή με μανιτάρι. Πρόκειται να κυκλοφορήσουν 1000 κομμάτια μισού
κιλού και, όπως διευκρίνισε ο κ. Λαχαουβάρης, είναι χωρίς συντηρητικά
και ψημένα στο φούρνο.

Μανιτάρια πολλαπλών χρήσεων

Η εταιρεία "Μανιτάρια Δίρφυς" ξεκίνησε το 2003 με τη δημιουργία
της πρώτης και μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής έτοιμων υποστρωμάτων
καλλιέργειας μανιταριών.

Κύριο σκοπό είχε την εφαρμογή του πρώτου δορυφορικού συστήματος
παραγωγής μανιταριών στην Ελλάδα, τη διάδοση της καλλιέργειας και τη
διάχυση της γνώσης ενός τόσο απαιτητικού είδους.

Σύντομα, η εταιρεία επεκτάθηκε- μεταξύ άλλων- με συνεργασίες με το
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλα ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας
και του εξωτερικού, ενώ ένα τμήμα της, το "Dirfis Health", ασχολείται
με τα οφέλη των φαρμακευτικών μανιταριών στην υγεία μας.

Μια απολαυστική ... τυχαία ανακάλυψη

Όσοι έχουν μιλήσει ή γράψει για την μπίρα συμφωνούν ότι είναι από
τα αρχαιότερα ποτά, που δεν εφευρέθηκε ή δημιουργήθηκε από τον
άνθρωπο, αλλά ανακαλύφθηκε τυχαία.

Αρκούσε ένα ξεχασμένο βρεγμένο καρβέλι κριθαρένιου ψωμιού για να
αρχίσει μια ζύμωση, την οποία οι άνθρωποι παρατήρησαν και εξέλιξαν.
Είναι γνωστό ότι η μπίρα πρωτοεμφανίστηκε πριν από περίπου 5500 με
6000 χρόνια.

Οι Μεσοποτάμιοι αρχικά ανέπτυξαν τον τρόπο παρασκευής της και
αργότερα οι Αιγύπτιοι ήταν εκείνοι που, υπό την αιγίδα του Φαραώ, την
ανέπτυξαν σε μεγάλο βαθμό και ήταν οι πρώτοι που την εξήγαγαν στα
γειτονικά κράτη και στην Ευρώπη, γύρω στο 2000 π.Χ.. Είναι
χαρακτηριστικό ότι ο Ηρόδοτος και άλλοι πολλοί αρχαίοι συγγραφείς
αναφέρονται σε συνταγές και μεθόδους παρασκευής του εν λόγω "οίνου από
κριθάρι", όπως ονόμαζαν τν ζύθο, στην Αίγυπτο.

Στην Ελλάδα, το πρώτο εργοστάσιο παρασκευής ζύθου ήταν αυτό του
Ιωάννη Γ. Φίξ που κατασκευάστηκε το 1864. Αργότερα ακολούθησαν σε όλη
την Ελλάδα και άλλα μικρά ζυθοποιία, όπως το Μάμος, Fischer,
Μπερνουδιάκης, Τσοκαρόπουλος κ.ά.. Τον Ιωάννη Φίξ διαδέχθηκε ο Κάρολος
Φίξ, ο οποίος επέκτεινε την επιχείρηση και το 1893 δημιούργησε ένα νέο
μεγάλο εργοστάσιο στην λεωφόρο Συγγρού στην Αθήνα. Το 1890, στη
Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε το εργοστάσιο "Όλυμπος", το οποίο λίγο μετά
το 1908 ενώθηκε με το εργοστάσιο "Νάουσα". Τέλος, περίπου το 1928
ενώθηκαν και αυτά με την εταιρεία του Κάρολου Φίξ.

Σήμερα, στην Ελλάδα κυκλοφορούν πολλά είδη και ονόματα μπίρας:
κάποιες παρασκευάζονται από ελληνικές ζυθοποιίες, ενώ άλλες είναι
ξένης προέλευσης, αλλά παρασκευάζονται και διατίθενται στην αγορά από
μεγάλες ελληνικές εταιρείες.



 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία