Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




Τι γίνεται με τις επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στην Κύπρο



Λευκωσία/Θεσσαλονίκη-(Ανταπόκριση Αλεξάνδρα Γούτα)

 Με τα "χέρια δεμένα" βρίσκονται οι Ελληνες επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται εμπορικά ή επενδυτικά στην αγορά της Κύπρου, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και το παρατεταμένο κλείσιμο των τραπεζών από τις 15 Μαρτίου: κεφάλαια ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν μισθοδοσία ή πληρωμές προμηθευτών, βρίσκονται εγκλωβισμένα σε λογαριασμούς τρεχούμενους/όψεως, επιταγές εκκρεμούν και παραγγελίες παραμένουν απλήρωτες, ενώ η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα "παραλύει" κάθε επιχειρηματικό σχεδιασμό.

   Ιδιαίτερα επηρεάζονται οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κύπρο - ύψους 1,3 δισ. ευρώ το 2012 - καθώς ένα στα τέσσερα προϊόντα που εισάγει η νήσος προέρχεται από την Ελλάδα. Μάλιστα, σε περίπτωση οικονομικού κραχ στην Κύπρο, οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές θα "γύριζαν" σε αρνητικό πρόσημο.

   "Αυτή τη στιγμή, η αγορά έχει 'παγώσει', δεν κινείται τίποτα, τα εστιατόρια και τα καφέ είναι άδεια. Παράλληλα, έχουν εγκλωβιστεί σημαντικά ποσά σε λογαριασμούς όψεως εταιρειών ελληνικών συμφερόντων, για μισθοδοσίες και πληρωμές προμηθευτών. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο μία μεγάλη ελληνική εταιρεία έχει εγκλωβισμένα αυτή τη στιγμή περίπου 1,6 εκατ. ευρώ" λέει  ο προϊστάμενος του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελλάδας στη Λευκωσία Βασίλης Σκρόνιας.

   Το 1/3 των καταστημάτων δεν δέχονται πιστωτικές κάρτες

   Κατά τον ίδιο, περίπου το 1/3 των καταστημάτων στην Κύπρο, ακόμη και των βενζινάδικων, δεν δέχονται πλέον πιστωτικές κάρτες για συναλλαγές, γεγονός που δυσκολεύει πολύ την καθημερινότητα των κατοίκων, εξαιτίας του ορίου ανάληψης των 100 ευρώ ημερησίως από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) των τραπεζών.

   Βαρύτερες είναι οι επιπτώσεις για το λιανεμπόριο, το οποίο είχε ήδη επηρεαστεί αρνητικά από την έκρηξη στο Μαρί προς διετίας. "Για ψυχολογικούς λόγους, μετά τα γεγονότα στο Μαρί, πολλοί Κύπριοι μείωσαν την κατανάλωση, με αποτέλεσμα να υπάρξει πτώση 10%-15% ετησίως στον κλάδο του λιανεμπορίου την τελευταία διετία, ενώ σε κάποιους υποκλάδους όπως το έπιπλο, η πτώση τζίρου έφτασε το 30%-40% ετησίως. Με την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η κατάσταση επιδεινώθηκε, ενώ μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, η πτώση τζίρου, π.χ. στις υπεραγορές υπολογίζεται σε 10-15%" σημείωσε ο κ.Σκρόνιας.

   Δεν υπάρχουν ελλείψεις σε είδη

   Κατά τον ίδιο, λόγω της επικρατούσας αβεβαιότητας, οι εισαγωγείς και διανομείς προϊόντων ζητούν, πλέον, να πληρώνονται μόνον τοις μετρητοίς, γεγονός το οποίο επηρεάζει την τροφοδοσία υπεραγορών και λοιπών καταστημάτων. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, "δεν έχουν, μέχρι στιγμής, σημειωθεί ελλείψεις σε καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ η πλειονότητα των υπεραγορών και των πρατηρίων καυσίμων εξακολουθούν να δέχονται τη χρήση πιστωτικών καρτών από τους καταναλωτές".

   "Η παρατεταμένη αργία των κυπριακών τραπεζών, τα αναμενόμενα περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίων και, ιδιαίτερα, οι εξελίξεις ως προς τη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου έχουν προκαλέσει εύλογη ανησυχία ως προς τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους" σημειώνει ο κ.Σκρόνιας και προσθέτει ότι μεταξύ των Ελλήνων επιχειρηματιών στην Κύπρο επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις.

   Οι προοπτικές Ελλάδας και Κύπρου είναι αλληλένδετες

   "Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι, στην Ελλάδα και την Κύπρο, είναι ότι είμαστε συνδεδεμένοι, οι προοπτικές μας είναι αλληλένδετες. Δεν πρέπει να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο" καταλήγει ο κ.Σκρόνιας, παραπέμποντας και σε  σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη.

                Περισσότερες από 700 βορειοελλαδικές επιχειρήσεις             με δραστηριότητα στην Κύπρο

   Σε περισσότερες από 700 υπολογίζονται οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σήμερα στην αγορά της Κύπρου "με τον ένα ή τον άλλο τρόπο", όπως επισημαίνει  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Δημήτρης Λακασάς.

   Συνολικά, οι ελληνικές επιχειρήσεις με παρουσία στην αγορά της Κύπρου χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: είτε πραγματοποιούν καθαρές εξαγωγές προς την Κύπρο είτε διαθέτουν υποκατάστημα/θυγατρική εταιρεία είτε έχουν "ανοίξει" ΑΦΜ εκεί την τελευταία διετία για να απολαύσουν τα φορολογικά οφέλη είτε ακόμη έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό σύστημα δημοσίων συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας για να αναλαμβάνουν δημόσια έργα.

   "Θα πάρουμε τα λεφτά μας;"

   Οι επιχειρήσεις της πρώτης κατηγορίας (εξαγωγές) αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρά προβλήματα. "Υπάρχουν εξαγωγείς, που έχουν εκτελέσει μια παραγγελία σε χρόνο πριν από την κρίση και αναρωτιούνται αν θα λάβουν τα χρήματά τους. Υπάρχουν εταιρείες, που έχουν λάβει παραγγελίες από κυπριακές εταιρείες, τις οποίες δεν μπορούν για ευνόητους λόγους να στείλουν. Υπάρχουν επιχειρήσεις, που έχουν στα χέρια τους επιταγές, τις οποίες δεν ξέρουν αν και πότε θα μπορέσουν να εξαργυρώσουν" σημειώνει ο κ.Λακασάς, σύμφωνα με τον οποίο η Κύπρος αποτελεί τον τέταρτο καλύτερο πελάτη για τα ελληνικά προϊόντα, γεγονός που καθιστά προφανείς τις επιπτώσεις, που θα είχε για τις ελληνικές εξαγωγές ενδεχόμενο κυπριακό κραχ.

   Πάνω από 400 ελληνικές επιχειρήσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα δημόσιων συμβάσεων

   Όσον αφορά τις ελληνικές επιχειρήσεις, που έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό σύστημα δημοσίων συμβάσεων της Κύπρου, ο κ.Λακασάς σημειώνει ότι αυτές ανέρχονται σε 414, ήτοι πάνω από το 10% του συνολικού αριθμού εγγεγραμμένων (4000).

   Πρόκειται κυρίως για εταιρείες πληροφορικής και συμβουλευτικών υπηρεσιών, που "έχουν λαμβάνειν" υπόλοιπα και επιταγές από έργα που έχουν εκτελέσει.

   Επίσης, εκατοντάδες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων υπολογίζεται ότι έχουν "ανοίξει" ΑΦΜ στην Κύπρο για φορολογικούς σκοπούς την τελευταία διετία.

   Όσα συμβαίνουν στην Κύπρο δεν αφορούν μόνο την οικονομία

   Τι συνιστά ο ΣΕΒΕ στις επιχειρήσεις - μέλη του, που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο; "Ψυχραιμία και σωστές αποφάσεις, με βάση την επιχειρηματική λογική. Όχι σπασμωδικές κινήσεις. Σίγουρα θα δούμε κάποια φυγή επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων, αλλά ελπίζω ότι αυτό δεν θα συμβεί σε μεγάλη κλίμακα. Αν η Κύπρος θέλει να ανακάμψει, θα πρέπει να αναπτύξει ξανά τον τουρισμό και να αρχίσει και η ίδια να παράγει και να εξάγει. Βέβαια, η πτυχή της οικονομίας είναι μόνο η μία από τις τρεις, που πρέπει να εξετάσουμε σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο. Υπάρχουν άλλες δύο, αν θέλουμε να έχουμε ολιστική προσέγγιση. Η μία είναι ο ελληνισμός, οι Κύπριοι είναι αδέρφια μας. Και η άλλη η γεωπολιτική πτυχή. Το τελευταίο διάστημα είχαμε μια ανατροπή συσχετισμών, άλλαξαν οι γεωπολιτικές σχέσεις, ενισχύεται ο ρόλος της Τουρκίας. Γι΄ αυτό, μαζί με την Κύπρο, η Ελλάδα θα πρέπει να σχεδιάσει μια κοινή στρατηγική με μεσοπρόθεσμους στόχους" καταλήγει ο κ.Λακασάς.

   Η ελληνική επενδυτική παρουσία

   Στάση αναμονής τηρούν οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στην Κύπρο, δεδομένου ότι οι συναλλαγές τους με τη Μεγαλόνησο έχουν σταματήσει, όπως επισημαίνει  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Νικόλαος Πέντζος.

   Ο ίδιος σημειώνει, πάντως, ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνει εκτιμήσεις, σε σχέση με την εξέλιξη της κατάστασης, αν και το βασικό μήνυμα που λαμβάνει ο φορέας από τις επιχειρήσεις είναι ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός, ιδίως στο επίπεδο των εξαγωγών και σε σχέση με το τι θα γίνει με επιταγές σε εκκρεμότητα.

   Ποια είναι η ελληνική επενδυτική παρουσία στην Κύπρο; Στη χώρα δραστηριοποιούνται πάνω από 100 μεγάλες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων (χωρίς να υπολογίζονται οι μικρότερες), μεταξύ των οποίων πέντε τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς), η αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines, που στην τριετία που μεσολάβησε μέχρι τον Νοέμβριο του 2011 μετέφερε πάνω από τρία εκατ. επιβάτες από και προς την Κύπρο, η Coca Cola 3E, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Folli-Follie, o OΠΑΠ και άλλες. 

   Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, το σύνολο των ελληνικών Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Κύπρο (επενδυτική θέση) ξεπερνάει τα 3,1 δισ. ευρώ._

  




 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία