Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




Ενημερωθείτε

Πολλές θεατρικές παραστάσεις και πρωτότυπες εκδηλώσεις στα θερινά φεστιβάλ τής Βόρειας Ελλάδας



Θεσσαλονίκη (Τετάρτη)

Από τον Έβρο μέχρι τον Όλυμπο, τα καλοκαιρινά φεστιβάλ δίνουν και φέτος το «παρών» σʼ όλη τη βόρεια Ελλάδα, προσκαλώντας τους επισκέπτες να συνοδεύσουν τα καλοκαιρινά βράδια τους με ποπ, ροκ, έντεχνους, τζαζ και έθνικ ήχους, καθώς και αρχαίες τραγωδίες, κωμικές παραστάσεις και πολλή σάτιρα.   

    Μπορεί να μην εντάσσονται στο πρόγραμμα κάποιου φεστιβάλ, αλλά οι εκδηλώσεις που φιλοξενούνται στο Θέατρο Γης και το Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, αποτελούν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για κάθε φιλότεχνο της πόλης.   

    Θέατρα Γης, Δάσους και Κήπου   

    Από το πρόγραμμα του Θεάτρου Γης ξεχωρίζει η συναυλία των θρυλικών «Duran Duran», στις 26 Ιουλίου. Τα μέλη του συγκροτήματος θα τραγουδήσουν μερικές από τις πιο αγαπημένες συνθέσεις τους, αλλά και αποσπάσματα από την πρόσφατη δισκογραφική δουλειά τους «All you need is now».   

    Στο Θέατρο Δάσους θα παρουσιαστεί αύριο, την Πέμπτη και την Παρασκευή, η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη από τη «Θεατρική Διαδρομή», ενώ στις 14 και 15 Ιουλίου θα πάρουν τη «σκυτάλη» - εφόσον δεν απεργήσουν οι εργαζόμενοι του ΚΘΒΕ - τα «Μικρά Διονύσια». Στις 19 και 20 Ιουλίου η «Θεατρική Εστία» θα ανεβάσει το «Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά.
   

    Στις 21 και 22 Ιουλίου το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, θα παρουσιάσει τον «Υπηρέτη δύο αφεντάδων», του Κάρλο Γκολντόνι και στις 25 και 26 Ιουλίου θα ανέβει η «Λυσιστράτη» από τους Θύμιο Καρακατσάνη, Βασίλη Τσιβιλίκα, Γιώργο Κωνσταντίνου, Γιώργο Παρτσαλάκη, Κώστα Βουτσά και Βάσια Τριφύλλη. Στις 3 Αυγούστου θα ανεβεί ο «Caveman» με το Βλαδίμηρο Κυριακίδη να υπόσχεται απολαυστικές ατάκες-σχόλια στη σχέση μεταξύ των δύο φύλων.   

    Ένας ακόμα σημαντικός χώρος της Θεσσαλονίκης, το δημοτικό θέατρο Κήπου, θα φιλοξενήσει τις «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου», που για 29η χρονιά διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης ως τις 31 Ιουλίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει οκτώ θεατρικά σχήματα, με ισάριθμες παραστάσεις από το αρχαίο ελληνικό δράμα, το κλασικό ευρωπαϊκό θέατρο και τη νεοελληνική δραματουργία. Θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων το Εθνικό Θέατρο, το Θεσσαλικό Θέατρο, το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» και ο θίασος της πόλης «Ακτίς Αελίου».   

    Λιμάνι και Μονή Λαζαριστών   

    Επίσης, ο δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει το φεστιβάλ «Μουσικές του κόσμου» από σήμερα μέχρι τις 7 Ιουλίου στον εξωτερικό χώρο της προβλήτας Αʼ στο λιμάνι. Στο φεστιβάλ θα παρουσιαστούν μουσικές των Βαλκανίων και της Μεσογείου.   

    Το φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών έχει καταστεί θεσμός, όχι μόνο για τις δυτικές συνοικίες αλλά και για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων συναυλίες στην κεντρική σκηνή της Ελεωνόρας Ζουγανέλη (5/7), της ορχήστρας «Buena Vista Social Club» (6/7), της Τάνιας Τσανακλίδου (11/7) και των Αμερικανών «Thievery Corporation» (13/7).   

    Η μικρή σκηνή της Μονής Λαζαριστών θα είναι αφιερωμένη σε πειραματικές προσεγγίσεις. Τις μουσικές προτάσεις τους θα παρουσιάσουν η Ζωή Τηγανούρια (18/7), η ερμηνεύτρια της λάτιν, Μπάρμπαρα Λούνα (19/7), το συγκρότημα «Αψιλιές» μαζί με τους Ελένη Τσαλιγοπούλου, Θανάση Παπακωνσταντίνου και Αργύρη Μπακιρτζή (20/7), το σχήμα «Motel Selenik» (21/7) και ο συνθέτης Γιώργος Σταυριανός (22/7).

   

    Οι περιφερειακοί δήμοι

   

    Ο δήμος Νεάπολης- Συκεών θα διοργανώσει την καθιερωμένη συνάντηση των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων «Μερκούρεια» από τις 21 ως τις 31 Αυγούστου στο ανοιχτό θέατρο Συκεών.

   

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εννιά θεατρικές προτάσεις από το Εθνικό Θέατρο (με την παράσταση «Ηρακλής Μαινόμενος» του Ευριπίδη), το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης («Ανθρώπινη φωνή» του Ζαν Κοκτό), το Θεσσαλικό Θέατρο («Το Μελτεμάκι» του Παντελή Χορν), το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης («Εκείνος κι εκείνος» του Κώστα Μουρσελά), το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων («Τα Μάγια της πεταλούδας» του Λόρκα), το Θεατρικό Εργαστήρι Νεάπολης «Θέσπις» («Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη), το το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας («Πινακοθήκη ηλιθίων» του Νίκου Τσιφόρου) και το ΚΘΒΕ («Μικρά Διονύσια» σε σύνθεση Κ.Χ. Μύρη).

   

    Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου Θερμαϊκού δίνεται βαρύτητα σε τοπικούς συλλόγους, προκειμένου να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Από τις 7 ως τις 10 Ιουλίου ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγελοχωρίου «Ο Φάρος», διοργανώνει στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου Αγγελοχωρίου συνάντηση παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων, εκδηλώσεις για παιδιά και λαϊκή μουσική βραδιά.

   

    Τις ίδιες ημέρες στο πάρκο Νέων Επιβατών θα φιλοξενηθούν τα «Επιβατιανά» που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων γιορτή Σαρδέλας, αφιέρωμα στην παραδοσιακή μουσική, χορευτική βραδιά και φεστιβάλ παιδικών χορωδιών. Από τις 14 ως τις 17 Ιουλίου στην παραλία Νέας Μηχανιώνας θα παρουσιαστούν τα «Μηχανιώτικα» με συναυλίες ροκ, ποπ, έντεχνης και παραδοσιακής μουσικής, ποδηλατικό αγώνα, επίδειξη πολεμικών τεχνών, παιχνίδια στην άμμο, γιορτή Σαρδέλας- Γαύρου και μουσικοθεατρική παράσταση για παιδιά.

   

    Θα ακολουθήσουν στις 26 και 27 Ιουλίου πολιτιστικές εκδηλώσεις του Μορφωτικού Ομίλου Ποντίων Μεσημερίου «Οι Αργοναύτες» στο δημοτικό σχολείο Μεσημερίου, από τις 5 ως τις 7 Αυγούστου «Γιορτή Τρύγου» στην παραλία Αγίας Τριάδας, στις 13 Αυγούστου λαϊκή βραδιά στο λιμάνι Αγγελοχωρίου, ενώ από τις 23 ως τις 25 Σεπτεμβρίου θα εορταστεί η «Γενέθλια Ημέρα Περαίας» στην πλατεία κάτω Περαίας.

   

    Χαλκιδικής δρώμενα

   

    Σε κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική δεν αποτελεί μόνον τουριστικό θέρετρο, αλλά και σημείο αναφοράς για τα καλοκαιρινά πολιτιστικά δρώμενα της βόρειας Ελλάδας.

    Ένα από τα δημοφιλέστερα φεστιβάλ, εκείνο της Κασσάνδρας, παρουσιάζεται κάθε καλοκαίρι στο αμφιθέατρο της Σίβηρης.

   

    Φέτος το πρόγραμμά του θα είναι μειωμένο σε διάρκεια, καθώς θα ολοκληρωθεί μία εβδομάδα νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές, στις 20 Αυγούστου. Επίσης, θα δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στις θεατρικές παραστάσεις, παρά στις μουσικές εκδηλώσεις. Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουλίου, με την παράσταση των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα «Συμπέθεροι από τα Τίρανα».

   

    Θα ακολουθήσουν η μουσική παράσταση της Μαρινέλλας (23/7), το Θέατρο του Νέου Κόσμου με την «Κατσαρίδα» (24/7), ο σεξπιρικός «Οθέλλος» (27/7), ο μονόλογος «Caveman» με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη (4/8), η κωμωδία του Αλέξανδρου Ρήγα «Αχ αυτός ο αλήτης ο Κοέλιο» (10/8) και η αριστοφανική «Ειρήνη», από τη «Θεατρική Διαδρομή» και τον Πέτρο Φιλιππίδη στη δραματουργική επεξεργασία, τη σκηνοθεσία και τον πρωταγωνιστικό ρόλο (13/8). Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου με την παιδική παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη «Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη σαν παραμύθι».

   

    Το «Φεστιβάλ Θάλασσας», που διοργανώνει ο δήμος Νέας Προποντίδας στο αμφιθέατρο Νέων Μουδανίων, θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 9 Ιουλίου ως τις 20 Αυγούστου.

   

    Την «αυλαία» του φεστιβάλ θα ανοίξει ο Πέτρος Φιλιππίδης με την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη. Θα ακολουθήσουν μεταξύ άλλων οι παραστάσεις: «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη (16/7), «Άμλετ» του Σέξπιρ σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη (23/7), «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Γιάννη Κακλέα (30/7), «Τα κορίτσια με τα μαύρα» των Ρήγα- Αποστόλου (6/8) και «Ο μικρός πρίγκιπας» σε σκηνοθεσία Φώτη Σπύρου (13/8). Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου με συναυλία του Δημήτρη Ζερβουδάκη.

   

    Πολύγυρος, Αριστοτέλης και «Sani Festival»

   

    Με νέες θεματικές ενότητες, το «Sani Festival» ανοίγει την αυλαία του στις 15 Ιουλίου και υποδέχεται σημαντικούς ξένους και Έλληνες μουσικούς και για πρώτη φορά καλλιτέχνες από τον κόσμο του θεάτρου.

   

    Κεντρική ενότητα στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ παραμένει το «Jazz on the Hill» στο λόφο της Σάνης, που φέτος γιορτάζει τα 20 χρόνια του με τις εμφανίσεις του Αμερικανού σαξοφωνίστα, Ντέιβιντ Μάρεϊ (15/7), του Ιταλού μινιμαλιστή πιανίστα, Λουντοβίκο Αϊνάουντι (16/7) και του Γάλλου Ρενό Γκαρσία- Φονς, που συνδυάζει μοναδικά στη μουσική του την κλασική, τζαζ και έθνικ μουσική (17/7).

   

    Στις 22-24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο η ενότητα «Sounds of the world», που θα «συστήσει» στο κοινό τις μουσικές της Γαλλομαροκινής Χίντι Ζαρά, του σχήματος παραδοσιακής μουσικής από το Κεμπέκ «De Temps Antan» και του τσιγγάνικου συγκροτήματος «!Dela Dap».

   

    Θα ακολουθήσουν στον ίδιο χώρο ελληνικές συναυλίες: της Καμεράτας που θα συμπράξει με το κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή για την απόδοση συνθέσεων του Μάνου Χατζιδάκι σε τζαζ ύφος (30/7), του Γιάννη Βακαρέλη με τον Μανώλη Μητσιά (6/8) και της Ελευθερίας Αρβανιτάκη (13/8).

   

    Για πρώτη φορά φέτος το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει θεατρικές παραγωγές στο νέο υπαίθριο θέατρο «Garden Theatre», χωρητικότητας 700 θέσεων. Θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις «Καταλόγια» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Οικονομίδη (4-5/8) και «Σκοτεινό σπίτι» σε σκηνοθεσία Χρήστου Λύγκα (11-12/8).

    Η αυλαία του Φεστιβάλ θα πέσει με την ενότητα «Classical Waves», στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν τέσσερις συναυλίες (26-27/8 και 2-3/9) και δύο masterclasses.

   

    Το δικό του καλοκαιρινό φεστιβάλ με τίτλο «Καλοκαίρι τέχνης και πολιτισμού», επιχειρεί για τρίτη συνεχή χρονιά ο δήμος Πολυγύρου Χαλκιδικής, στο ανοιχτό θέατρο Πολυγύρου και σε υπαίθριους χώρους γειτονικών περιοχών.

   

    Στις 10 Ιουλίου ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Χρήστος Θηβαίος «συναντιούνται» στη σκηνή του ανοιχτού θεάτρου. Στον ίδιο χώρο θα ακολουθήσουν στις 16 Ιουλίου η παράσταση «Φωνάζει ο κλέφτης», στις 21 Ιουλίου η επιθεώρηση «Μας πήρανε τα σώβρακα ζητάνε και τα ρέστα», στις 23 Ιουλίου ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Δημήτρης Σταρόβας, στις 29 Ιουλίου η παράσταση «Δεν ακούω, δε βλέπω, δε μιλάω» και στις 9 Αυγούστου η παράσταση «Το Γάλα» με την Άννα Βαγενά.

   

    Σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Αριστοτέλεια» προγραμματίζει και ο δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής. Στόχος είναι η αναβάθμιση της πολιτιστικής δραστηριότητας στο γενέθλιο τόπο του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου.

   

    Το φεστιβάλ Ολύμπου

   

    Σαράντα χρόνια συμπληρώνει φέτος το Φεστιβάλ Ολύμπου, γενέθλια που γιορτάζει με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον ισπανικό πολιτισμό, αλλά και σε σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς, όπως ο νομπελίστας ποιητής, Οδυσσέας Ελύτης, ο σκηνοθέτης, Θεόδωρος Τερζόπουλος, και ο γλύπτης, Ευθύμης Καλεβράς.

   

    Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στο αρχαίο θέατρο του Δίου, στο Κάστρο του Πλαταμώνα, στην Παναγία Κονταριώτισσα και στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου, ενώ για πρώτη φορά θα αξιοποιηθούν και άλλοι χώροι, όπως το πάρκο των Καταφυγιωτών και το ανοιχτό θέατρο του πάρκου της Κατερίνης.

   

    Η αυλαία του Φεστιβάλ θα ανοίξει στις 9 Ιουλίου με συναυλία της Ισπανίδας μούσας του Αλμοδοβάρ, Λουθ Καζάλ, ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 28 Αυγούστου με αρχαιολογικές ομιλίες για την Πιερία.

   

    Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν εκθέσεις αφιερωμένες στον αναγνώστη Σαλβαδόρ Νταλί και στην Γκερνίκα του Πικάσο, παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου («Σκηνοβάτες», 6/8, και «Παραμύθι χωρίς όνομα», 24/8)), του ΚΘΒΕ («Μικρά Διονύσια», 27/8) και των ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης («Υπηρέτης δύο αφεντάδων», 15/7) και ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης («Εκείνος κι εκείνος», 19/7), αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη από την Ορχήστρα Νέων Δίου, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και τη Μελίνα Ασλανίδου (16/7), μουσική παράσταση της Μαρινέλλας (30/7) και συναυλία των Θάνου Μικρούτσικου και Χρήστου Θηβαίου (13/8).

   

    Φίλιπποι - Θάσος και Βλάστη Κοζάνης

    Στα αρχαία θέατρα Φιλίππων και Θάσου, καθώς και σε χώρους που βρίσκονται στην πόλη της Καβάλας, θα φιλοξενηθεί το 54ο Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου, που φέτος είναι αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Η αυλαία του φεστιβάλ άνοιξε το περασμένο Σάββατο και θα πέσει στις 22 Αυγούστου.

   

    Παρουσιάζονται μεταξύ άλλων οι παραστάσεις «Άμλετ» του Σέξπιρ (9-10/7, αρχαίο θέατρο Φιλίππων), «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» του Γκολντόνι (16-17/7 στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων και 23/7 στο αρχαίο θέατρο Θάσου), «Οι Ελαφροΐσκιωτοι» του Παπαδιαμάντη (20-21/7, Απεντομωτήριο), «Μικρά Διονύσια» του ΚΘΒΕ (21-22/7, αρχαίο θέατρο Φιλίππων), «Ειρήνη» του Αριστοφάνη (5-6/8 στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων και 7/8 στο αρχαίο θέατρο Θάσου), καθώς και οι συναυλίες της Δήμητρας Γαλάνη και του Vassilikos (18/7 στο Κάστρο και 20/7 στο αρχαίο θέατρο Θάσου), των Πυξ Λαξ (23/7, δημοτικό στάδιο Καβάλας), των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα (2/8, Κάστρο).

   

    Στα πρωτότυπα σημεία του προγράμματος συγκαταλέγονται οι αναγνώσεις κειμένων του Παπαδιαμάντη από σημαντικούς ηθοποιούς στις 31 Ιουλίου εν πλω στο φέρι μποτ «Καβάλα- Πρίνος» και στις 14 Αυγούστου σε ναούς και ταβέρνες, καθώς και η παρουσίαση του διηγήματος «Όνειρο στο κύμα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε αφήγηση Λυδίας Φωτοπούλου, σε τοποθεσία κάτω από το Φάρο της Καβάλας και μέσα στη θάλασσα!

   

    Συνδυάζει τα πολιτιστικά δρώμενα με την επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Το Φεστιβάλ Άρδα θα πραγματοποιηθεί για 17η χρονιά στις Καστανιές Έβρου από τις 27 ως τις 31 Ιουλίου. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν μεταξύ άλλων τους Φοίβο Δεληβοριά, Έλλη Πασπαλά, Πάνο Μουζουράκη, Κωστή Μαραβέγια, Νατάσα Μποφίλιου, Διονύση Σαββόπουλο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιάννη Γιοκαρίνη και «Υπόγεια Ρεύματα».

    Ένα ακόμα παραποτάμιο φεστιβάλ, το River Party στο Νεστόριο Καστοριάς θα διεξαχθεί από τις 3 ως τις 7 Αυγούστου.

   

    Στο πρόγραμμά του «δεσπόζουν» οι εμφανίσεις των Γιάννη Αγγελάκα, Ψαραντώνη, Γιάννη Χαρούλη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Θάνου Μικρούτσικου, Χρήστου Θηβαίου, Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιάννη Ζουγανέλη και Δημήτρη Σταρόβα.

   

    Στην ίδια λογική της επαφής με το φυσικό περιβάλλον κινούνται και οι «Γιορτές της Γης» στη Βλάστη Κοζάνης, που διοργανώνονται από τις 14 ως τις 17 Ιουλίου με τη συμμετοχή των «Χειμερινών Κολυμβητών», των «Χαΐνηδων» και σχημάτων από την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ιταλία.

   



 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. ¶ραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία