ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
*Τί πρέπει να ξέρουμε για τη γρίπη των χοίρων (click εδώ)
     

 

Καταστροφικό για την καρδιά το διατροφικό μοντέλο των ατόμων νεαρής ηλικίας στη χώρα μας

Θεσσαλονίκη - Μαρ/08. Μοντέλο διατροφής που οδηγεί αναπόφευκτα στην αθηρωμάτωση και σε θανατηφόρους νόσους του καρδιαγγειακού συστήματος ακολουθούν οι νέοι ηλικίας 13-35 ετών στην Ελλάδα. Το μεσημεριανό η το βραδινό τους είναι συνήθως σάντουιτς με γύρο ή σουβλάκι, καταναλώνουν συχνά γλυκά, ενώ η διάρκεια του κάθε γεύματος δεν ξεπερνά τα 8 λεπτά. Παρ' ό,τι γνωρίζουν ότι οι τροφές που καταναλώνουν δεν έχουν καμία διατροφική αξία και ότι η διατροφή τους δεν είναι ισορροπημένη, περίπου εννιά στους δέκα (ποσοστό 88%) δεν κάνουν τίποτα για να αλλάξουν διατροφικό μοντέλο. Αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησαν η παθολογική κλινική του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τα Γενικά Νοσοκομεία Γουμένισσας και Καρπενησίου και με το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας σε σύνολο 458 νέων ηλικίας 18-35 ετών. Σύμφωνα με την έρευνα, το μοντέλο διατροφής των νέων ηλικίας 18-35 ετών είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά οξέα, που είναι ό,τι χειρότερο και επιβλαβές για την υγεία, διότι οδηγεί αναπόφευκτα και γρήγορα στην αθηρωμάτωση και κατά συνέπεια σε θανατηφόρους νόσους του καρδιαγγειακού συστήματος. Οι περισσότεροι νέοι (ποσοστό 49%) τρώνε μία φορά την ημέρα, το 37% δυο φορές και το 14% τρεις ή περιοσότερες, ενώ η διάρκεια του γεύματος δεν ξεπερνά τα οκτώ λεπτά. Το 38% τρώει τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα φρούτα, το 32% καταναλώνει ψάρια-όσπρια-δημητριακά πάνω από δύο φορές την εβδομαδα, ενώ το 52% καταναλώνει γλυκά πάνω από τέσσερις φορές την εβδομάδα. Ποσοστό 75% δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στο μεσημεριανό και το βραδινό, ενώ το γεύμα πολύ συχνά (ποσοστό μεγαλύτερο οπό 40%) είναι σάντουιτς με γύρο ή σουβλάκι. Μόνο το 6% περιλαμβάνει στο πρωινό του χυμό ,το 25% γάλα, ενώ η συντριπτική πλειονότητα πίνει καφέ και τρώει μπισκότα και τυρόπιτες για πρωινό. Συνολικά το 73% εκτιμά ως αυξημένη την ποσότητα της τροφής που καταναλώνει.

<< Πίσω

 
 
 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία