ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
*Τί πρέπει να ξέρουμε για τη γρίπη των χοίρων (click εδώ)
     

 

Ελαιόλαδο και άσκηση οι σύμμαχοι της καρδιάς

Νέα Υόρκη - Απρ/08. Σύμμαχοι της καρδιάς αποδεικνύονται το ελαιόλαδο και η άσκηση, όπως επισημάνθηκε σε στρογγυλό τραπέζι για το κοινό στη διάρκεια συνεδρίου. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ελαιόλαδου είναι ότι λειτουργεί ως «ασπίδα» στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, χάρη στην υψηλή περιεκτκότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τη συγκέντρωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης, ενώ αυξάνουν τα επίπεδα της ΗDL χοληστερόλης. Αλλο πλεονέκτημα του ελαιολάδου είναι και η μεγάλη περιεκτικότητά του σε «φυσικές» αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τοκεφερόλες που μειώνουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο θεωρείται σήμερα ότι είναι αυξημένο σε αρρώστους με αθηροσκλήρωση και συμβάλλει έντονα στην εμφάνιση και την επιδείνωση των επιπλοκών της (έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο κ.α.). Την ίδια στιγμή η καθημερινή άσκηση μειώνει τον κίνδυνο επεισοδίου και οδηγεί σε βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος και της παχυσαρκίας, Όπως τονίζουν οι ειδικοί, ο δυτικός τρόπος ζωής με τις αυξημένες καταναλωτικές απαιτήσεις, το άγχος, ο ελάχιστος χρόνος για ξεκούραση, η μεγάλη χρήση του IX, η κατανάλωση έτοιμων φαγητών και η συνήθεια του καπνίσματος, θεωρείται σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας κινδύνου για αθηροσκλήρωση και καρδιαγγειακές επιπλοκές. Για το λόγο αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή διατροφή. Το ελαιόλαδο, που αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής είναι πιο υγιεινό και ασφαλές ως ρευστό λάδι. Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως ελαϊκόν οξύ και φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Πολλά όμως είναι και τα πλεονεκτήματα από την κατανάλωση τροφών που περιέχουν φυτόλες και στανόλες, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, εμποδίζοντας σε μεγάλο βαθμό την απορρόφηση της χοληστερίνης από το έντερο. Περιέχονται σε όλες τις φυτικές τροφές, επομένως οι χορτοφάγοι λαμβάνουν μεγάλη ποσότητα. Η χρήση τους σε μαργαρίνη ή οποιοδήποτε προϊόν, σε ποσότητα 20-30 γραμμάρια την ημέρα, βρέθηκε ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα περίπου στο 20%.

<< Πίσω

 
 
 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία