ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
   

Ειδήσεις για όλους

 

Οι Έλληνες αναζητούν την τύχη τους στην Αυστραλία - Το παράπονο των Oμογενών

Μελβούρνη - 17 Μαρτίου 2017.

Βρίσκονται σε αυτή την μακρινή ήπειρο, δουλεύουν, κάνουν περιουσίες, αλλά το μυαλό τους και η σκέψη τους βρίσκεται πάντα πίσω στην Ελλάδα, από την οποία όμως έχουν και δικαιολογημένα παράπονα. Ελέω κρίσης πλέον οι Έλληνες που αναζητούν μία ευκαιρία ζωής στη μακρινή Αυστραλία πληθαίνουν με γεωμετρικούς ρυθμούς.

Ο Βασίλης Παπαστεργιάδης είναι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, της πολυπληθέστερης ελληνικής «παροικίας». Γεννημένος στην Αυστραλία και παιδί μεταναστών έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο στη Μελβούρνη το οποίο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία της Αυστραλίας, αλλά και της Ασίας.

Από τα βασικότερα θέματα με τα οποία ασχολείται το δικηγορικό του γραφείο είναι τα ζητήματα του ελληνισμού, αλλά και οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστραλίας.

Όταν δώσαμε το ραντεβού  είπε θα τα πούμε στο «Melina» να φάμε και να πιούμε. "Γνήσιος Έλληνας", σκέφτηκα εγώ κατευθείαν. Μόλις βρεθήκαμε στο Ελληνικό Κέντρο της Μελβούρνης, το νέο πύργο που φιλοξενεί την ελληνική κοινότητα και τις δραστηριότητες της, ξεκινήσαμε κατευθείαν τη συζήτηση. Ο κ. Παπαστεργιάδης μάλιστα ήταν αγχωμένος για το αν θα μας φτάσει ο χρόνος, καθότι εκεί έχουν εντελώς διαφορετική νοοτροπία από εμάς, όλα κινούνται βάση προγράμματος.

Η συζήτηση μας ξεκινάει κατευθείαν για το κύμα  Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία τα τελευταία 7 χρόνια της ελληνικής κρίσης. Αυτό που προκαλεί τεράστια έκπληξη είναι το γεγονός πως αυτό το κύμα πλέον ξεπερνάει σε αριθμούς το κύμα μεταναστών τη δεκαετία του 50'. Ο αριθμός είναι τρομακτικός καθώς ξεπερνάει τις 40.000 και αυτοί είναι μόνο οι καταγεγγραμένοι. Οι νέοι που έρχονται ως φοιτητές δεν έχουν καταγραφεί επίσημα ως μετανάστες αφού χρησιμοποιούν τη φοιτητική βίζα.

Ψήφος Ομογενών

«Είναι αναγκαία η ψήφος των ομογενών και πάγιο αίτημα μας» αναφέρει ο κ.Παπαστεργιάδης αφού οι αποφάσεις που παίρνουν οι κυβερνήσεις αφορούν όλους τους Έλληνες εντός και εκτός συνόρων.
Έχουμε περιουσίες πίσω στη πατρίδα και θέλουμε η γνώμη μας να μετράει, καταλήγει.

Επενδύσεις στην Ελλάδα

Έρχονται στην Ελλάδα ομογενείς για επενδύσεις και φεύγουν χρεοκοπημένοι. Πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο αφού το μεγαλύτερο αγκάθι για κάποιον επιχειρηματία είναι το ασταθές φορολογικό καθεστώς, αλλά και οι μεγάλες καθυστερήσεις της δικαιοσύνης σε συνδυασμό πάντα με την απέραντη γραφειοκρατία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που δίνει ο κ. Παπαστεργιάδη είναι ενός φίλου του που περίμενε από τα ελληνικά δικαστήρια μια απόφαση για οικονομική αποζημίωση 5 ολόκληρα χρόνια.

Τα νέα παιδιά που ζητάνε βοήθεια για να φύγουν από την Ελλάδα

Η συζήτηση μας σε αυτό το θέμα είναι συγκινητική. Ο κ. Παπαστεργιάδης, παιδί μεταναστών και ο ίδιος, μας ανέφερε πως χιλιάδες νέα παιδιά από την Ελλάδα επικοινωνούν με τον ίδιο αλλά και με την Ελληνική κοινότητα για να ζητήσουν βοήθεια για το πως θα καταφέρουν να διαφύγουν στη Μελβούρνη.

Για τους νέους Έλληνες, όπως μας εξηγεί, η Αυστραλία θεωρείται η Γη της Επαγγελίας με μηδενική ανεργία, άψογο ιατρικό σύστημα και ένα άρτια οργανωμένο κράτος. Είναι όμως και κατηγορηματικός πως μία τέτοια κίνηση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η μετανάστευση σε μία άλλη ήπειρο είναι ένα θέμα που απαιτεί άριστη οργάνωση και έχει αυστηρές προϋποθέσεις.

Κλείνοντας, η συζήτησή μας επικεντρώθηκε στην πολιτική σκηνή της χώρας και στο παράπονο της ομογένειας:

Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν εκμεταλλεύονται την τεχνογνωσία των επιτυχημένων Ελλήνων ομογενών στον τομέα της επιχειρηματικότητας αλλά και τις επιρροές που έχουν εκείνοι σε όλο τον κόσμο.
Το ερώτημα που δημιουργείται στο μυαλό μας; Πότε το έκαναν για να το κάνουν τώρα;

<< Πίσω


 
 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία