ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
   

Ειδήσεις για όλους

 

Ένα φρούτο, με ονομασία ... πτηνού ταξιδεύει ανά τον κόσμο

Κατερίνη - Φεβ/11. Στα λατινικά, η ονομασία του παραπέμπει σε πτηνό και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για φρούτο, χωρίς καμία ? πτητική ικανότητα, με τα "φτερά" δύο βορειοελλαδικών εταιριών ταξιδεύει ολοένα και περισσότερο από την Ελλάδα στο εξωτερικό: από το Χονγκ Κονγκ, μέχρι την Ιορδανία, τον Καναδά και τη Ρωσία. Ο λόγος για το ακτινίδιο (Kiwi, από το ομώνυμο πτηνό της Ν. Ζηλανδίας), επόμενος προορισμός του οποίου είναι η Κίνα, μετά και την υπογραφή του ελληνοκινεζικού πρωτοκόλλου συνεργασίας, που άναψε το "πράσινο φως" για την εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων στο "γίγαντα" της Ασίας. Και μπορεί η Κίνα, που θεωρείται και η επικρατέστερη πατρίδα του ακτινιδίου, από τα αρχαία χρόνια, να έχει δική της παραγωγή, ωστόσο με δεδομένο ότι αυτή δεν επαρκεί να καλύψει την εγχώρια ζήτηση, η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας ανοίγει το δρόμο για να φτάσει το ελληνικό προϊόν στους κινεζικούς πάγκους. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια προκειμένου να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια, που έβαζαν φραγμούς στην εξαγωγή του ελληνικού ακτινιδίου στην Κίνα, αλλά τελικά, λίγες ημέρες πριν από την έλευση του 2011 κι ύστερα από τους ελέγχους που έκαναν, τον περασμένο Νοέμβριο, Κινέζοι επιθεωρητές, επιτεύχθηκε ο στόχος κι έτσι, οι Έλληνες παραγωγοί ετοιμάζονται με εντατικούς ρυθμούς για το μεγάλο ταξίδι, όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν οι επικεφαλής της πολυμετοχικής Ζευς Ακτινίδια ΑΕ (με έδρα 15 χλμ έξω από την Κατερίνη και Πρωτοφανούσης Ι. & Υιός Ο.Ε. (με έδρα τη Θεσσαλονίκη), Δημήτρης Μανώσης και Νίκος Πρωτοφανούσης αντίστοιχα.

Ακτινίδια από τη γη της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας στην ? Κίνα

Πριν από πέντε χρόνια, ήταν 12 οι οργανώσεις απ' όλη την ελληνική επικράτεια, που είχαν εκδηλώσει το έντονο ενδιαφέρον τους για εξαγωγή ακτινιδίων στην Κίνα. Όταν, όμως, έφτασε η ώρα να έρθουν οι Κινέζοι κρατικοί επιθεωρητές στη χώρα μας, προκειμένου να επιθεωρήσουν τα αγροτεμάχια, τις εγκαταστάσεις και γενικότερα όλη την παραγωγική διαδικασία μέχρι και την τυποποίηση, τελικά έμειναν οι δύο παραπάνω βορειοελλαδικές επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά την Πρωτοφανούσης Ι. & Υιός Ο.Ε. είναι μια εταιρία που λειτουργεί από το 1914 και διακινεί ετησίως 8.000 τόνους ακτινίδια, ήτοι το 10% της συνολικής ελληνικής παραγωγής, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρός της. Η εταιρία έχει εγκαταστάσεις σε Θεσσαλονίκη και Κατερίνη και εκτείνεται συνολικά σε 15 στρέμματα, διαθέτοντας ψυγεία και συσκευαστήρια. Οι εξαγωγές ακτινιδίων, που σήμερα αντιπροσωπεύουν το 50% του ετήσιου τζίρου της εταιρίας-το 2010 έφθασε σε 23 εκατ. ευρώ- ξεκίνησαν το 1993 και οι προορισμοί είναι το Χονγκ Κονγκ, χώρες της Ε.Ε., όπως Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Γερμανία και Αγγλία, αλλά και κράτη, όπως Ρωσία, Ουκρανία και Καναδάς, όπου και πέρυσι εστάλησαν 300-400 τόνοι ακτινίδια. Αναφορικά με την πολυμετοχική Ζευς Ακτινίδια Α.Ε., ο πρόεδρός της κ. Μανώσης, μας ανέφερε ότι είναι μια εταιρία στην οποία συμμετέχουν 126 αγρότες και λειτουργεί και ως Ομάδα Παραγωγών, που το 2007 χαρακτηρίστηκε, μάλιστα, ως η καλύτερη της Ευρώπης. Η εταιρία εκτείνεται σε 10.500 τ.μ., σε περιοχή του Δήμου Δίου (15χλμ από την Κατερίνη), διαθέτει ψυγεία, όπου μπορούν να αποθηκευτούν 5.500 τόνοι ακτινίδια και διαλογητήρια, δυναμικότητας 14 τόνων/ώρα. Συνολικά, οι αγρότες της εταιρίας καλλιεργούν περίπου 30.000 στρέμματα με ακτινίδια. Η εταιρία διακινεί 5.000 τόνους ακτινίδια το χρόνο και το 98% των προϊόντων της το εξάγει σε χώρες όπως: Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ρωσία, Ολλανδία, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και πολύ σύντομα και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. "Οι Aραβες είναι πολύ απαιτητικοί σχετικά με την ποιότητα του προϊόντος που εισάγουν και στο προσεχές διάστημα αντιπροσωπεία από την εταιρία μας θα μεταβεί στη χώρα προκειμένου να κλείσει το συμβόλαιο", τόνισε ο κ. Μανώσης, διευκρινίζοντας ότι η Ζευς ακτινίδια Α.Ε. "συνεργάζεται αποκλειστικά με πελάτες, που ζητούμενό τους είναι η υψηλή ποιότητα". Μεταξύ άλλων, ο κ. Μανώσης επισήμανε ότι βάσει μελετών της εταιρίας, η ετήσια παραγωγή ακτινιδίου στη χώρα έφθασε σε 85.000 τόνους το 2010 και πρόσθεσε ότι ανάλογα με τη ζήτηση, υπάρχει δυνατότητα φέτος να ανέλθει στους 100.000 τόνους και σε 120.000 τόνους το 2012.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας

Η κύρωση του "πρωτοκόλλου φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων για την εξαγωγή ακτινιδίων από την Ελληνική Δημοκρατία στην Κίνα" μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Γενικής Διοίκησης Επιθεώρησης Ποιότητας, Ελέγχου και Καραντίνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, εξαλείφει πλέον κάθε νομικό εμπόδιο για τις εξαγωγές ακτινιδίων στην μεγάλη αγορά της Κίνας.

Στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι:

-η εξασφάλιση των φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων που ορίζονται στο πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας,
-η λήψη μέτρων σχετικά με την πρόληψη και την ολοκληρωμένη διαχείρισης παθογόνων καραντίνας, ώστε να αποφεύγεται η εμφάνισή τους στους οπωρώνες ακτινιδίων και τα συσκευαστήρια,
-ο έλεγχος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα φορτία καρπών ακτινιδίων, που προορίζονται για εξαγωγή,
-η καταχώρηση σε μητρώο των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και μεταχείρισης ακτινιδίων, που προορίζονται για εξαγωγή, καθώς και τα στοιχεία σήμανσης κάθε συσκευασίας.

Η ακτινιδιά

Η ακτινιδιά έχει επιστημονικό όνομα Actinidia chinensis Planchon και ανήκει στην οικογένεια Actinidiaceae. Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος κόκκινου ή λευκού. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Ο καρπός του είναι ράγα και είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση, ενώ το εξωτερικό του μέρος είναι χρώματος καφέ, το εσωτερικό είναι χυμώδες, με πράσινο χρώμα και μικρά σποράκια, χρώματος μαύρου. Ο καρπός του ακτινιδίου είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Επίσης, διαθέτει περισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φρούτο, αρκεί μόνο να καταναλωθεί αμέσως μετά την κοπή, για να μη χαθούν οι βιταμίνες. Η ύπαρξη πολλών βιταμινών καθιστά το ακτινίδιο ως το καλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των μικροβίων. Επίσης, απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικό σύστημα και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Συντελεί δε στη βελτίωση της όρασης, εξαιτίας του αντιοξειδωτικού λουτεΐνη, που περιέχει. Η Κίνα θεωρείται επικρατέστερη πατρίδα του ακτινιδίου, από τα αρχαία χρόνια. Το γνωστότερο είδος που καλλιεργείται στην Ελλάδα ονομάζεται "ακτινίδιον το σινικό". Το φυτό ήταν αυτοφυές στην Κίνα και ταξίδεψε μετά το 19ο αιώνα στη Βρετανία και το 1906 στη Νέα Ζηλανδία. Την ονομασία του, Kiwi (κίουι), που προέρχεται από το ομώνυμο πτηνό, το οποίο είναι εθνικό σύμβολο της Νέας Ζηλανδίας, όπου ζει αποκλειστικά, την πήρε από το φυτοκόμο Χέιγουορντ Ράιτ (1873-1959), ο οποίος πειραματίστηκε με τα φυτά και κατόρθωσε να δημιουργήσει την ποικιλία, που είναι γνωστή μέχρι σήμερα. Με τη σημερινή μορφή του, το ακτινίδιο καλλιεργείται από το 1950.

<< Πίσω


 
 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία