ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
   

Ειδήσεις για όλους

 

Ελληνες στην Λιθουανία

Μήνυμα τού ΥΦΥΠΕΞ, Τέρενς Κουίκ, στις Ομογενειακές Οργανώσεις σε όλο τον Κόσμο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Τού Δημήτρη Μάνωλη - 9 Φεβρουαρίου 2018.

Σε εκδήλωση που διοργάνωσαν  η Πρεσβεία της Ελλάδας, ο σύλλογος Ελλήνων της Λιθουανίας «Πατρίδα» και η έδρα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βίλνιους ,με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνισμού, παρέστη  ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

 

   Νωρίτερα, ο κ. Κουίκ επισκέφθηκε τα γραφεία του συλλόγου ομογενών «Πατρίδα» ,καθώς και το ελληνικό σχολείο στο Βίλνιους.

 

   Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε επίσης διμερείς επαφές με Λιθουανούς αξιωματούχους, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται αυτή με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας ,Αλμπίνας Ζαναναβίτσους (Albinas Zananavi), όπως και με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Λιθουανίας - Ελλάδας.

 

   Μήνυμα Τ. Κουίκ σε όλες τις ομογενειακές οργανώσεις για την  Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

 

   Πράξη αναγνώρισης της προσφοράς της ελληνικής γλώσσας στον παγκόσμιο πολιτισμό χαρακτηρίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ τη θεσμοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

 

   Σε μήνυμά του προς τις ομογενειακές οργανώσεις με την ευκαιρία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό αναδεικνύει την παγκόσμια σημασία και συμβολή της ελληνικής γλώσσας. Ειδικότερα, τονίζει πως συνέλαβε και προσέφερε τις έννοιες της πόλης και της πολιτικής, επισημαίνοντας πως το ήθος της ελληνικής αυτοσυνειδησίας εκφράζεται με τη γλώσσα των Ελλήνων, πρώτων στην ιστορία της Οικουμένης, οι οποίοι διαμόρφωσαν ήθος πολιτών, στο πλαίσιο μίας δημοκρατικής κοινωνίας.

 

    «Εχει τα προνόμια της αόρατης γραμμής, που ενώνει τους ανθρώπους, χωρίς να περιορίζεται από σύνορα. Αναρίθμητες είναι οι ελληνικές λέξεις που εμπλουτίζουν άλλες γλώσσες με αποκορύφωμα τη διεθνή ιατρική ορολογία, στην οποία το 80% περίπου των επιστημονικών όρων έχουν ελληνική ρίζα και προέλευση. Η αόρατη αυτή γραμμή της ελληνικής γλώσσας έχει παγκόσμια θεσμική αναγνώριση προς όφελος όχι μόνον των Ελλήνων, αλλά και όλων των λαών που επιθυμούν να ζήσουν και να προκόψουν ειρηνικά. Εξ άλλου οι λέξεις που σε ολόκληρο τον κόσμο δίνουν υπόσταση στη αρμονική συμβίωση, "democracy" και "dialogue", είναι ελληνικές» ανέφερε μεταξύ άλλων  ο κ. Κουίκ στο μήνυμά του.

 

  Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

<< Πίσω


 
 
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία