ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΠΑΡΟΣ
…με τη σιγουριά της σταθερής αξίας

Της Τόνιας Μανιατέα

  << Επιστροφή στο χάρτη

Η Πάρος υπήρξε πάντα από τους πλέον διαφημισμένους τουριστικούς προορισμούς στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Πριν μια εικοσαετία, όταν σε διπλανά νησιά η έλευση των επισκεπτών ήταν περιορισμένη, εδώ, τις περιόδους των θερινών διακοπών γινόταν Ο πανικός. Πρόκειται ασφαλώς για έναν προορισμό, που φήμη και χάρη βαίνουν σε ανάλογη σχέση. Ωστόσο, τι ήταν αυτό που καθιστούσε την Πάρο προορισμό δημοφιλέστερο, ας πούμε, της Νάξου ή της Σίφνου; Νησιών, που δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τα «αδερφά» του κυκλαδικού συμπλέγματος;
Πολλοί επιμέρους λόγοι θα μπορούσαν να αιτιολογήσουν, συνδυαστικά, το έντονο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο νησί. Καταρχάς το γεγονός ότι οι κάτοικοί του δεν το εγκατέλειψαν (σήμερα αριθμεί περισσότερους από 10.000 μόνιμους κατοίκους), συνεπάγεται αλλά και προϋποθέτει πολλά. Η Πάρος ζούσε πάντα τους ανθρώπους της από τη γη και τη θάλασσα. Ύστερα μπήκε στη ζωή τους κι ο τουρισμός.

Επιπλέον, κάτι η γρηγορότερα αναπτυσσόμενη υποδομή της, κάτι περισσότερο η φήμη της Παναγιάς της Εκατονταπυλιανής, ακόμη και κάτι από τη γνώση ότι αυτό το νησί είναι η πατρίδα ενός αγαπημένου Έλληνα τραγουδιστή, ο οποίος το διαφήμισε αρκούντως προσδιορίζοντας με το ψευδώνυμό του την καταγωγή του, η Πάρος ήρθε από νωρίς να διεκδικήσει το κομμάτι της τουριστικής δραστηριότητας που τής αναλογεί.
Βέβαια, όπως σε κάθε απολύτως και ίσως –πέραν του δέοντος- αξιοποιημένο νησί, έτσι κι εδώ, επί ετησίας βάσεως, εξελίσσονται εικόνες αντίστοιχες με εκείνες των μεγάλων, κοσμοπολίτικων νησιών της Ελλάδας ή και του εξωτερικού. Αναρίθμητες κλίνες φιλοξενίας ξεπηδούν από έτους εις έτος, εμπορικά καταστήματα και κέντρα διασκέδασης προσφέρουν αφειδώς τις υπηρεσίες τους, ενώ τα πλοία της γραμμής με τακτικότατα δρομολόγια, φορτώνουν και ξεφορτώνουν χιλιάδες ανθρώπων τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά τους οποίους οι υπέροχες ακτές του νησιού πλημμυρίζουν λουόμενους πάσης εθνικότητας  Δεν υπάρχει ίσως άλλο ελληνικό νησί, που η ακτογραμμή του να είναι αξιοποιημένη σε όλο το μήκος της. Εκατόν είκοσι χιλιόμετρα ακτογραμμής, πλην ίσως ενός μικρού βραχώδους τμήματος στο βορειοδυτικό κομμάτι του νησιού, «φιλοξενούν» τα καλοκαίρια χιλιάδες επισκεπτών.
Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι η Πάρος αποτελεί ένα από τα πλέον ενεργά και προσοδοφόρα κεφάλαια του ελληνικού τουρισμού.
Ως εκ τούτου, εσείς που προσδοκάτε ήρεμες διακοπές και περιηγήσεις στην Πάρο, καλύτερα να το ξεχάσετε. Αυτό το νησί στην καρδιά των Κυκλάδων ζει ρυθμούς ξεφαντώματος, που θα σας μείνουν αξέχαστοι.

Πλούσια σε ιστορία και όχι μόνον…

Η Πάρος υπήρξε από τα σπουδαιότερα κέντρα του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού. Στην θέση που βρίσκεται σήμερα η Παροικιά, η πρωτεύουσα, υπήρχε η αρχαία πόλη της η οποία κατά τη Μέση και την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, εξελίχθηκε σε μεγάλο εμπορικό λιμάνι και κάμποσους αιώνες μετά (αρχές της 1η χιλιετίας π. Χ.) δέχθηκε σημαντικό όγκο αποίκων από την Αττική. Εδώ γεννήθηκε τον 7ο αι. π. Χ. ο πρώτος λυρικός ποιητής Αρχίλοχος, αντικείμενο του πόθου της Λέσβιας Σαπφούς.
Από τους Αρχαϊκούς έως τους Ρωμαϊκούς χρόνους, το νησί γνώρισε τεράστια οικονομική και πολιτιστική άνθηση καθώς οι κάτοικοί του δραστηριοποιούνταν στη γεωργία, τη βιοτεχνία, τη θάλασσα. Η Πάρος όμως, ήταν προικισμένη και με κάτι άλλο. Με το λευκό μάρμαρο, το μοναδικής υφής και καθαρότητας, που ήταν περιζήτητο απ΄ άκρου σ΄ άκρο της ελλαδικής επικράτειας, ως το καλύτερο υλικό για γλυπτική και αρχιτεκτονική. Σε τέτοιο μάρμαρο σμιλεύτηκαν η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης και ο Ερμής του Πραξιτέλη.  Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Πάρος εξακολούθησε να αποτελεί σημείο αναφοράς αναπτύσσοντας αξιοζήλευτη καλλιτεχνική παραγωγή και πολιτιστική δραστηριότητα. Μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού, στη θέση της αρχαίας πόλης χτίστηκε η περίφημη Παναγιά η Εκατονταπυλιανή, το σπουδαιότερο ίσως μνημείο των Παλαιοχριστιανικών Χρόνων στην Ελλάδα. Πήρε το όνομα Εκατονταπυλιανή εξαιτίας των επιβλητικών διαστάσεών της. Πρόκειται για εκκλησιαστικό συγκρότημα αποτελούμενο από τον κυρίως ναό της Παναγίας (τρίκλιτος, σταυροειδής βασιλικός με τρούλο), το βόρειο παρεκκλήσι του Άη Νικόλα και το νότιο βαπτιστήριο.
Ακολούθησαν οι πειρατικές επιδρομές, που ερήμωσαν το νησί, οι Ενετοί, οι Τούρκοι, οι Ρώσοι κατά την περίοδο των Ορλοφικών. Και αυτό το ελληνικό νησί διέτρεξε την ιστορία δια πυρός και σιδήρου.

Η Πάρος του σήμερα

Το πλοίο θα σας αφήσει στην πρωτεύουσα, την Παροικιά και το πρώτο κυκλαδίτικο στοιχείο που θα σας υποδεχθεί είναι ο παλιός ανεμόμυλος. Ένας ακόμη ανεμόμυλος υπάρχει στη νότια ακτή της πόλης, ο οποίος, όταν τουλάχιστον βρέθηκα εγώ εκεί, λειτουργούσε ως καφέ. Καθώς το πλοίο θα μπαίνει στο λιμάνι, ρίξτε μια ματιά στις βραχονησίδες πόρτες. Είναι το σημείο, όπου συντελέσθηκε ένα από τα τραγικότερα ναυάγια της σύγχρονης ναυτικής ιστορίας.
Έχετε πολλά να δείτε εδώ γι αυτό συγκρατήστε τα βασικά. Τα κτήρια του Δημοτικού Σχολείου, της Εθνικής Τράπεζας και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης αποτελούν αρχιτεκτονικά αξιοθέατα. Όπως ήδη αναφέρθηκε, η Παροικιά είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία πόλη. Ως εκ τούτου και μετά τις αρχαιολογικές ανασκαφές, που ξεκίνησαν την δεκαετία του ΄60, ερείπια ναών και κατοικιών της αρχαϊκής εποχής, υπολείμματα ελληνιστικών κατοικιών και εργαστηρίων καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και ιερά παλαιότερων χρόνων έχουν έρθει στην επιφάνεια και αξίζει να τα δείτε.  Σ΄ έναν τόπο με τόσο πλούσια ιστορία, επιβάλλεται να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Εκκλησιαστικό της Εκατονταπυλιανής. Τα ευρήματα που εκτίθενται εδώ, θα σας «ταξιδέψουν» βαθιά πίσω στο χρόνο.
Το νησί βρίθει αξιόλογων μοναστηριών, τα οποία θα ανακαλύψετε περιφερειακά της Παροικιάς. Στα έξι χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας είναι η θέση «Ψυχοπιανά», ευρέως γνωστή ως…στέκι των πεταλούδων. Πρόκειται για ένα τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς, με πυκνή βλάστηση, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκουν καταφύγιο νυχτοπεταλούδες.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι η Πάρος διαθέτει ικανοποιητικότατο οδικό δίκτυο, που διατρέχει περιφερειακά το νησί. Εκατό χιλιόμετρα διαδρομής αρκούν για να καταλήξετε εκεί απ΄ όπου ξεκινήσατε έχοντας πάρει μια καλή γεύση απ΄ τα τέσσερα σημεία του ορίζοντά της.
Στα 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Παροικιάς, βρίσκεται μια από τις πλέον ονομαστές παραλίες του νησιού. Είναι οι Κολυμπήθρες και ουσιαστικά, πρόκειται για σειρά μικρών prive ακτών, η μία δίπλα στην άλλη, προστατευμένες από βράχους, όπου πριν δύο δεκαετίες οι λουόμενοι λιάζονταν ημίγυμνοι ή και γυμνοί. Σήμερα, στις Κολυμπήθρες θα βρείτε οργανωμένες επιχειρήσεις εκμετάλλευσης με σεζλόνγκ και ομπρέλες. Αυτό δεν σημαίνει ότι η περιοχή έχει χάσει την ομορφιά της και η παραλία την … πελατεία της.  

 

Οι Κολυμπήθρες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη Νάουσα, τον δημοφιλέστερο προορισμό εκείνων που φτάνουν στο νησί. Πολλές από τις αντιπροσωπευτικές εικόνες του κυκλαδίτικου χρώματος, που απεικονίζονται στις καρτ ποστάλ, τις οποίες βρίσκουμε κατά κόρον στα Greek art καταστήματα, είναι ξεπατικωμένες από εδώ. Βλέπετε, η Νάουσα πληροί όλες τις προδιαγραφές. Σφιχτοδεμένος οικισμός με ασβεστοβαμμένα σοκάκια και σπιτάκια με λουλουδιασμένες γλάστρες, ένα παλιό λιμανάκι, όπου συνωστίζονται οι ψαρόβαρκες και γύρω του αραδιασμένα τραπεζάκια ψαροταβερνείων με έξοχους μεζέδες. Στο μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο λιμάνι, τα εκδρομικά σκάφη «διαγκωνίζονται» για μια θέση, που θα τους προσφέρει την από θαλάσσης θέα προς τον όμορφο οικισμό. Εδώ στη Νάουσα, καφέ-μπαρ και κέντρα διασκεδάσεως λίγο έξω από τον οικισμό μονοπωλούν το ενδιαφέρον της πλειονότητας των επισκεπτών. Οι πιο ρομαντικοί, προτιμούν τις ουζο ή κρασο-κατανύξεις στα ταβερνεία της προκυμαίας με αγνάντι στο Αιγαίο.    
Στις πρωινές σας εξορμήσεις μη λησμονήσετε να εντάξετε επισκέψεις στις θαυμάσιες εκκλησιές της περιοχής αλλά και στη συνοικία του Αγίου Δημητρίου με τα σπίτια, που δείχνουν να επιπλέουν στη θάλασσα.
Κατηφορίζοντας από τη Νάουσα προς τα νότια του νησιού, θα φτάσετε στην Μάρπησσα, που απλώνεται σε λόφο και με το ξεχωριστό της χρώμα μαγεύει τους επισκέπτες της. Οι εκκλησιές της αλλά κυρίως, η Μονή της Λαγκάδας, στα πέντε μόλις χιλιόμετρα από τον οικισμό, θα σας γοητεύσουν.

Συνεχίστε την καθοδική πορεία προς τα νότια του νησιού και βάλτε ως επόμενο στόχο τον όμορφο παραθαλάσσιο οικισμό με το όνομα Δρυός. Από τη θάλασσα προς την ενδοχώρα, τα σπίτια του απλώνονται σε εύφορη τοποθεσία. Στο λιμανάκι του θα δείτε σε συνωστισμό καΐκια και βάρκες και πλάι, στην προβλήτα, το  γραφικό ξωκλήσι του Άη Νικόλα. Το Δρυό επιλέγουν οι ταξιδιώτες που θέλουν κατά τι πιο ήρεμο τοπίο από εκείνο της Νάουσας. Η Αλυκή, στο νότιο άκρο του νησιού, ας είναι ο επόμενος προορισμός σας όπου σε κάποιο από τα ταβερνάκια της θα απολαύσετε νόστιμους μεζέδες, που ασφαλώς θα συνοδέψετε με ούζο χαζεύοντας τις ψαρόβαρκες να λικνίζονται δεμένες στο χαριτωμένο λιμανάκι. Ο οικισμός πήρε το όνομά του από τις αλυκές, που υπήρχαν άλλοτε εδώ.
Σ΄ αυτό το τμήμα της Πάρου, στην ευρύτερη περιοχή της Αλυκής, θα συναντήσετε τις ομορφότερες ακρογιαλιές του νησιού.  Ως εκ τούτου, η ξενοδοχειακή υποδομή εδώ, είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, με την πλειονότητα των καταλυμάτων, να ικανοποιούν ευτυχώς την αισθητική του επισκέπτη και ευτυχώς, να μην «πληγώνουν» το τοπίο.
Οδηγώντας στον γνωστό πια δρόμο, προς την ίδια πάντα κατεύθυνση, μπαίνετε στην τελική ευθεία της επιστροφής στην Παροικιά με μια στάση στην Πούντα, που έχει συνδέσει την ύπαρξή της με την Αντίπαρο. Το…αδερφάκι της Πάρου βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Πούντα και αν θέλετε να την επισκεφθείτε, δεν έχετε παρά να πάρετε το φέρι. Κατά τα λοιπά, πρόκειται για συμπαθή παραλιακό οικισμό απλωμένο σε πεδινή έκταση με καλλιέργειες, τον οποίο προτιμούν οι λάτρεις του γουίντ σέρφινγκ, λόγω των ιδανικών καιρικών και θαλάσσιων συνθηκών που συγκεντρώνει. Μετά την Πούντα, ο ίδιος δρόμος θα σας βγάλει πάλι στην Παροικιά.
Εξερευνώντας το νησί με το χάρτη στο χέρι, θα δείτε πως υπάρχουν κάμποσοι ακόμη προορισμοί, που δεν σας προτείνω, όχι βέβαια επειδή υπολείπονται σε ομορφιά, αλλά επειδή θέλω να σας αφήσω με την όρεξη… Ενδεικτικά, θα αναφέρω  την πράσινη Αγκαριά με τη θαυμάσια θέα στην Αντίπαρο, τον παραθαλάσσιο Αμπελά, που τροφοδοτεί το νησί με σιτηρά, κηπευτικά και σταφύλια, τον ιστορικό Κώστο και τις πανέμορφες Λεύκες στην ενδοχώρα, το Λογαρά, το Μαράθι και τα Μάρμαρα κοντά στην Παροικιά, αλλά και τα άκρως τουριστικά Μώλος, Πίσω Λιβάδι, Χρυσή Ακτή και Τσερδάκια.
Εφόσον διαθέτετε αυτοκίνητο, θα σας πρότεινα να «οργώσετε» το νησί και να γνωρίσετε τις ομορφιές του σπιθαμή προς σπιθαμή.

Πού θα κολυμπήσω – Τι θα φάω

Το ανέφερα και στην αρχή. Νομίζω ότι κανένα άλλο κυκλαδονήσι δεν διαθέτει τόσες υπέροχες παραλίες σε όλο σχεδόν το μήκος της ακτογραμμής του. Για παράδειγμα, σε κοντινή απόσταση από την Παροικιά, θα βρείτε σε κοντινή απόσταση της μία από την άλλη, τα Λιβάδια, το Κρωτήρι, τον Κριό, το Μαρτσέλο, τα Καμίνια, τον Άγιο Φωκά, το Δελφίνι, τον Παράσπορο και την Αγία Ειρήνη.
Ανάμεσα στην Πούντα και την Αλυκή, θα απολαύσετε τη θάλασσα στις Βουτάκος, Κλαδιά, Μύτη, Πλατιά Άμμος και Άη Νικόλας. Αλλά και παρακάτω, ίσαμε το Δρυό, θα σας δελεάσουν η Τρυπητή, τα Γλυφά, ο Λωλαντώνης και το Πυργάκι.
Μια σειρά υπέροχων παραλιών, όπως η Αγκάλη, η Χρυσή Ακτή, η Μεσάδα και η Πούντα, θα συναντήσετε στο δρόμο από το Δρυό προς τη Μάρπησσα κι από εκεί, με προορισμό τη Νάουσα, θα βρείτε τα Τσουκάλια, τις Γλυφάδες, την Σάντα Μαρία, την Πλατιά Άμμο, την Ξιφάρα, τους Αγίους Αναργύρους και τα Πιπέρια.
Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι εκτός από τις θάλασσες του νησιού, υπάρχουν και οι άλλες, των βραχονησίδων γύρω από την Πάρο, κι αυτές, πιστέψετε με, είναι πολλές. Εσείς μάλιστα, που αγαπάτε το ψάρεμα, θα βρείτε εκεί την αγιά χαρά σας…
Σε ό,τι αφορά τέλος, τις γαστριμαργικές σας κραιπάλες, επειδή δεν ξέρω από πού να πρωτοξεκινήσω, θα τα αναφέρω συνοπτικά. Πάσης φύσεως πίτες, ρεβίθια σε δύο βερσιόν (σε κεφτέδες και στο σκούνταβολο, που σημαίνει σε πήλινο στο φούρνο), καραβόλοι (σαλιγκάρια), μαγική κακαβιά και φυσικά υπέροχα χταπόδια (θα τα βρείτε κρεμασμένα σε σκοινιά έξω από πολλές ταβέρνες) σπαρταριστά ψάρια και φρέσκα θαλασσινά.  Μη λησμονήστε ακόμα ότι το νησί παράγει θαυμάσια τυριά (ειδικά γραβιέρα), μεθυστικό κρασί, μοσχομυρωδάτη κάπαρη (όπως όλες οι Κυκλάδες), μέλι, αμυγδαλωτά και γλυκά του κουταλιού.
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών της Πάρου κάνει θαύματα!

Χρήσιμα Τηλέφωνα (κωδικός 22840)

* Λιμεναρχείο Παροικιάς: 21240
* ΚΤΕΛ Παροικιάς: 21395
* Ταξί: 21500
* Δήμος: 21200
* Λιμεναρχείο Νάουσας: 51250
* Αν έχετε σκάφος, θα δέσετε στην Παροικιά, τη Νάουσα, το Πίσω Λιβάδι ή το Δρυό. Για ανεφοδιασμό σε καύσιμα: 51975

 

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία