ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

Παξοί – Αντίπαξοι
Γοητευτική πρασινογάλαζη πινελιά στη ζωγραφιά του Ιονίου

Του Προκόπη Αγγελόπουλου

  << Επιστροφή στο χάρτη

Ριγμένα στο βαθυγάλαζο του Ιονίου, σαν πράσινα μικρά, πολύτιμα πετράδια, τα νησάκια των Παξών είναι μία από τις ομορφότερες εικόνες που μπορεί ν’ αντικρίσει κανείς από ψηλά, ταξιδεύοντας με προορισμό την Κέρκυρα.
Κι έτσι μακρόστενα όπως είναι, οι Παξοί κι οι Αντίπαξοι, μοιάζουν φυσική προέκταση του μεγάλου νησιού, στη νότια πλευρά του, σαν κάποιο χέρι θεϊκό να ‘χει παρέμβει βίαια και να ‘κοψε απ’ την ουρά του δυο βράχους μικρούς. Γι αυτό κι η φαντασία των ανθρώπων έπλασε το μύθο του Ποσειδώνα, που χτύπησε με την τρίαινά του την Κέρκυρα, αποκόπτοντας το νότιο άκρο της για να σχηματίσει τους Παξούς, με μοναδικό σκοπό να στεγάσει τον έρωτά του με την Αμφιτρίτη. Έχασε όμως την τρίαινά του, τη βρήκαν οι Παξινοί και την έκαναν έμβλημά τους.
Δυο νησάκια που πλάστηκαν για να γίνουν καταφύγιο ενός μεγάλου έρωτα, δεν μπορεί παρά να αποτελούν την αποθέωση της ομορφιάς και της αρμονίας κι είναι, πραγματικά, αξιοπερίεργο, πως δυο τόσο μικρά κομμάτια γης μπορούν να συγκεντρώνουν πάνω τους όλες, μαζί, τις χάρες που συναντά κανείς στα υπόλοιπα Επτάνησα. Πλησιάζοντας με το καραβάκι το μικρό λιμάνι του Γαίου, μένεις άφωνος. Γιατί, ας μην κρυβόμαστε είναι από τις λίγες περιπτώσεις που ο άνθρωπος συνταίριαξε την αρχιτεκτονική έμπνευση με τη φυσική ομορφιά. Αν και μικροί σε έκταση οι λιγοστοί οικισμοί που ‘ναι χτισμένοι πάνω στο νησί μοιάζουν με ζωγραφιά. Στην πλειονότητά τους χτίστηκαν με σεβασμό στην τοπική επτανησιακή αρχιτεκτονική παράδοση, αλλά και την αισθητική ισορροπία που επιβάλλει το τοπίο.

Η φύση κι η δραστηριότητα των ανθρώπων μοίρασε στα δύο νησάκια, με τρόπο σοφό και δίκαιο, τα δύο σημαντικότερα αγαθά που παράγει η ελληνική γη. Έτσι, οι Παξοί είναι ένας απέραντος ελαιώνας και οι Αντίπαξοι ένας μεγάλος αμπελώνας. Οι πρώτοι χαρίζουν για αιώνες στους ντόπιους το λάδι τους κι οι δεύτεροι ανταποδίδουν με το γλυκόπιοτο κρασί τους.
Το μεγαλύτερο από τα δύο νησιά, οι Παξοί, αν και καλύπτουν έκταση μόλις 19 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε μια απόσταση 7 μιλίων από την Κέρκυρα και 8 από τις ηπειρωτικές ακτές, δεν είναι ερημονήσι, που ζει και αναπνέει μονάχα για τον τουρισμό.
Το χειμώνα μένουν εδώ περίπου 2,5 χιλιάδες άνθρωποι, που δεν χάνουν ίχνος από τ΄ ίδιον της φιλοξενίας που διαθέτουν στη διάρκεια του καλοκαιριού, τότε που περισσότεροι από 200 χιλιάδες επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό, πλημμυρίζουν τα στενοσόκακα του Γαίου, της Λάκκας και του Λογγού, των τριών μεγαλύτερων οικισμών του νησιού.
Η κοσμοσυρροή στα δύο μικρονήσια, δεν είναι. Κανείς δεν μένει παραπονεμένος απ΄ αυτά που θα δει και θα ζήσει στις ημέρες της παραμονής του στους Παξούς και τους Αντίπαξους.

Tα points
Όπως, κατά βάση, συμβαίνει σ’ όλα τα Επτάνησα, έτσι κι εδώ η δυτική πλευρά, αυτή που βλέπει στην Αδριατική κι ακουμπά στο ρήγμα του Ιονίου, είναι απότομη και με εντυπωσιακούς σχηματισμούς βράχων και ακτών. Σπήλαια, θόλοι, αψίδες, αλλά και κατακόρυφοι γκρεμοί κόβουν ξαφνικά τη γαλήνη που προσφέρει στο μάτι το καταπράσινο τοπίο και καταλήγουν σε ειδυλλιακούς κολπίσκους, απ’ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το κολύμπι στα παγωμένα νερά. Αντίθετα στην ανατολική πλευρά η εικόνα της ακτογραμμής είναι περισσότερο ήπια και γι αυτό είναι εδώ κτισμένα τα μεγαλύτερα χωριά.
Πρωτεύουσα των Παξών είναι ο Γάιος, ένα γραφικό χωριό χτισμένο στο λιμάνι, που ξεπροβάλλει, καθώς πλησιάζεις από τη θάλασσα, πίσω από τα δύο νησάκια του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας. Το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό είναι η ειδυλλιακή Λάκκα, χτισμένη στο βόρειο άκρο, στο κλείσιμο ενός καλά προφυλαγμένου κολπίσκου, ενώ ο επίσης παραθαλάσσιος Λογγός είναι χτισμένος ανατολικά, κοντύτερα στη Λάκκα.
Αυτό που δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει στους Παξινούς το ότι διατηρούν τα παραδοσιακά τους στοιχεία κι ακόμη κι αν έγιναν στο πέρασμα των χρόνων κάποιες αυθαιρεσίες, στα πλαίσια της οικιστικής ανάπτυξης, η φυσιογνωμία του νησιού διατηρήθηκε. Είναι και ο λόγος που οι Παξοί ανακηρύχθηκαν Πολιτιστικό Χωριό της Ευρώπης για το έτος 2004.

Περιήγηση
Δεν είναι λίγα τα σημεία που θα χρειαστεί ν΄ αναζητήσετε στη διάρκεια της περιήγησής σας στο νησί των Παξών. Θα ήταν σκόπιμο να έχετε προγραμματίσει περισσότερες ημέρες διαμονής απ’ όσο συνηθίζετε για νησιά αυτού του μεγέθους.
Ξεκινώντας από την περιοχή του Γαίου επισκεφτείτε το κάστρο του 'Αη Νικόλα, στην ομώνυμη βραχονησίδα, αφού, όμως, πρώτα, εξασφαλίσετε τη σχετική άδεια, από την Δημοτική Αρχή. Κλείστε κάποιο καραβάκι απ’ το λιμάνι κι επισκεφτείτε το Μοναστήρι της Παναγίας, που βρίσκεται στο δεύτερο από τα δύο νησάκια που προστατεύουν το Γάιο.
Επιστρέφοντας στην πρωτεύουσα του νησιού, ξεκινήστε τον περίπατό σας από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, που βρίσκεται πίσω από τη στάση του λεωφορείου. Συνεχίστε με το Μουσείο των Παξών που θα σας περιμένει ανοικτό από τις έντεκα το πρωί ως τη μία το μεσημέρι και το βράδυ από τις επτάμιση ως τις δέκα και μισή.
Έχοντας στα χέρια το χάρτη του νησιού, αφήστε πίσω σας το Γάιο και συνεχίστε τον παραλιακό δρόμο, με κατεύθυνση νότια, μέχρι το Πόρτο του Οτζιά. Στο τέλος του παραλιακού δρόμου και πριν τη στροφή για Μογγονήσι, είναι κτισμένη η Παλαιοχριστιανική της Αγίας Μαρίνας. Στο χωριό Βλαχοπουλάτικα, δυτικά του Γαίου, αξίζει να δείτε τις Στέρνες της Ελεούσας, πάνω από την εκκλησία και στα Τρανακάτικα το Μύλο του Λεσιανίτη και το γκρεμό του Μουσμουλιού. Στις Όστριες θα βρεθείτε το βραδάκι, μέσω του δρόμου δεξιά της Αγίας Παρασκευής στα Μπογδανίτικα, για να απολαύσετε τη θέα του Αυλακιού και του ηλιοβασιλέματος.
Στην περιοχή της Λάκκας, αφιερώστε λίγο χρόνο για την Πηγή του Καλοήρη. Στον οικισμό Γραμματικέικα επισκεφτείτε το σπίτι του Ντριχούτση, αλλά και την ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής εκκλησία της Υπαπαντής.
Νοτιότερα και με αφετηρία το χωριό Μαγαζιά, φτάστε ως την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων με θέα τον Ερημίτη και τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς των βράχων, πάνω από τη θάλασσα. Αξίζει τον κόπο να κατευθυνθείτε λίγο νοτιότερα και στο τέρμα του δρόμου, που ξεκινά απέναντι απ’ τον 'Αγιο Σπυρίδωνα, θα δείτε τον Ορθόλιθο, έναν επιβλητικό βράχο που ξεπροβάλλει μέσα από τη θάλασσα σα μυτερή λόγχη που αποζητά να σκίσει τον ουρανό. Μετά από αυτό μπορείτε να βάλετε ως στόχο την Καστανίδα και την περιοχή των πετράδων, όπου, επίσης, η θέα του ηλιοβασιλέματος είναι μαγευτική.
Τέλος, στη βορειοανατολική πλευρά και με ορμητήριο τον Λογγό, προσέξτε το παλιό εργοστάσιο του Ανεμογιάννη στην άκρη του οικισμού, δίπλα στο Δημοτικό σχολείο.
Οι Αντίπαξοι, στο δεύτερο στο μέγεθος από τα δύο κυρίως νησιά του σχηματισμού με το λιμάνι της Σαγραπιδιάς, το ενδιαφέρον του περιηγητή περιορίζεται σε κάποιες όμορφες αμμουδιές, τους παραδοσιακούς αμπελώνες και την Πηγή του Καλοήρη.

 

Για κολύμπι και υποβρύχια εξερεύνηση
Το μεγαλύτερο ίσως, ενδιαφέρον για κάθε επισκέπτη στους Παξούς, θα ήταν να κατορθώσει να κάνει το γύρο των νησιών με ένα σκάφος. Μόνο έτσι θα αντίκριζε σε όλο τους το μεγαλείο τις δαντελωτές ακτές, τόσο στην άγρια και απρόσιτη δυτική του πλευρά, όσο και στην ηπιότερη ανατολική, με τις ειδυλλιακές παραλίες. Οι παραλίες ή σπιάντζες για τους ντόπιους, μικρές σε μέγεθος οι περισσότερες, είναι στην πλειοψηφία τους στρωμένες με βότσαλα. Κολυμπήστε στα καθαρά νερά στις παραλίες του Γιαννά, της Σουλάνενας, στη Μπάλου, στην Αγία Μαρίνα, στο Μογγονήσι, στο Κλωνί Γουλί, στο Καμίνι, στην Κακή Λαγκάδα, στο Αλάτι, αλλά και στο Κηπιάδι, στα Μαρμάρια, το Λεβρεχιό, τη Γλυφάδα, το Μονοδέντρι, το Αρκουδάκι, τον Ορκό, το Κανόνι, στην αμμουδιά του Χαραμή, στο Αχάι, το Αυλάκι και το Γαλάζιο.
Μαγεία πραγματική οι σπηλιές στο Μογγονήσι, που σύμφωνα με τον επίσκοπο Παραμυθιάς Αθηναγόρα ήταν τα άντρα των Νηιρίδων, αλλά και ο τρυπητός με τη φυσική γέφυρα και ο γκρεμός του Μουσμουλιού. Αν δεν σας τρομάζει το άγριο τοπίο στα δυτικά, ρίξτε μια βουτιά στην περιοχή του Ορθόλιθου, στο Αχάι με τις συνεχόμενες σπηλιές, στην περιοχή του Ερημίτη και στη γράβα της Υπαπαντής. Ροβινσώνες θα αισθανθείτε στις αμμουδιές που βρίσκονται στους Αντίπαξους. Στη Βρίκα και στο Βουτούμι είναι πιθανόν ετούτη την εποχή Αύγουστο μήνα να βρείτε αρκετό κόσμο. Θα αποζημιωθείτε, όμως, από τα υπέροχα νερά. Αν θέλετε κάτι πολύ πιο ήσυχο, αναζητείστε τις ερημικές παραλίες Ροδοβάνι και Σαρακήνικο.
Αυτό που επίσης κεντρίζει το ενδιαφέρον, κυρίως των φίλων των υποβρυχίων εξερευνήσεων, είναι ο βυθός της Θάλασσας των Παξών. Από τους ομορφότερους της Ελλάδας. Ακόμη κι αν δεν είστε ένας από αυτούς, αξίζει τον κόπο να φορέσετε μάσκα και βατραχοπέδιλα και να πάρετε μια μικρή γεύση από τη μαγεία του μυστηριώδους κόσμου, που κρύβει τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου.

Πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις
Όσοι πηγαίνουν τα τελευταία χρόνια στους Παξούς γνωρίζουν πολύ καλά ότι μετά το μεγάλο τουριστικό κύμα του Αυγούστου, το νησί γαληνεύει και ετοιμάζεται για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ των Παξών. Αυτές τις ζούνε οι λιγότεροι και… εκλεκτοί, που διαλέγουν τον Σεπτέμβρη για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Ο Θεσμός του Φεστιβάλ ξεκίνησε το 1985 και περιλαμβάνει εκδηλώσεις κλασικής μουσικής με σολίστες νέους καλλιτέχνες που αναδεικνύονται μέσα από αυτό. Επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι το Μουσείο και το Λιμάνι του Γαΐου, καθώς επίσης και το Δημοτικό Σχολείο του Λογγού. Αν βρεθείτε εδώ τον Δεκαπενταύγουστο, δεν υπάρχει περίπτωση να μη συμμετέχετε στον εορτασμό του νησιού της Παναγιάς. Οι πιστοί ανεβαίνουν στα καΐκια με πλώρη προς το νησάκι, όπου γίνεται η περιφορά της εικόνας από τους καλόγερους της Μονής και στη συνέχεια σερβίρεται ζωμός βοδινού με κρέας.

Ιαματικές πηγές
Οι περισσότερες είναι θειούχες και μοιάζουν με μικρές ελκυστικές πισίνες, που καλούν κυρίως τους πάσχοντες από ρευματισμούς. Οι πηγές είναι αρκετές. Οι σπουδαιότερες όμως, είναι του Οζιά, του Γιαννά και της Γλυφάδας.

Πως θα φτάσετε
Με καράβι από την Κέρκυρα, απ’ το λιμάνι της Λευκίμμης, θα κάνετε 3 ώρες για να φτάσετε στο Γάιο. Υπάρχει επίσης η επιλογή να πάτε από την Ηγουμενίτσα και την Πάργα, απ΄ όπου φεύγουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, φεύγουν καθημερινά καράβια. Το χειμώνα πραγματοποιούνται τρία δρομολόγια την εβδομάδα (Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή) μόνο από την Ηγουμενίτσα.
Στον μικρό οικισμό των Αντίπαξων θα σας οδηγήσουν μικρά καραβάκια από το Γάιο, μετά από, περίπου, 30 λεπτά.

Φαγητό - Διασκέδαση
Αν και μικρό νησί οι Παξοί προσφέρουν πάρα πολλές επιλογές για φαγητό, αφού τόσο στο Γάιο όσο και στη Λάκκα υπάρχουν πάνω από δέκα εστιατόρια και ταβέρνες, με επτανησιακούς μεζέδες, αλλά και ό,τι άλλο ποθεί το… στομάχι σας. Ταβέρνες υπάρχουν, ακόμη, στο Λογγό, στα Μαγαζιά αλλά και στους Αντίπαξους.
Και για τη νυχτερινή διασκέδαση θα βρείτε πολλά καφέ και μπαράκια, τα περισσότερα στο Γάιο, στη Λάκκα και στο Λογγό. για τους μερακλήδες υπάρχουν και μερικά παραδοσιακά καφενεία, όπως του Ρέλου και του Τάση στο Γάιο, του Θεόφραστου στη Λάκκα και του Μπουρνάου στα Μαγαζιά.

Χρήσιμα Τηλέφωνα (26620)
Δήμος: 32100, 32207
Λιμεναρχείο: 32259
Αστυνομία: 32222
Κέντρο Υγείας: 31466
ΚΤΕΛ Αθήνας για Ηγουμενίτσα: 210 5226031

 

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία