ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

Νομός Πρεβέζης

  << Επιστροφή στο χάρτη
Ο Νομός Πρέβεζας υπήρξε μια αυτοδιοικητική δομή της Ελλάδος, στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ηπείρου και καταλάμβανε την έκταση των σημερινών δήμων Πρέβεζας, Ζηρού και Πάργας. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη της Ηπείρου. Συνορεύει προς βορρά με τους νομούς Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, ανατολικά με το νομό Άρτας και βρέχεται από τον Αμβρακικό κόλπο και δυτικά βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος. Ο πληθυσμός του φτάνει τους 57.491 κατοίκους (απογραφή 2011) και έχει πρωτεύουσα την Πρέβεζα. Η θέση του νομού, η μορφολογία και το κλίμα του ήταν από τα βασικά πλεονεκτήματα που τον έφεραν στην επιφάνεια. Βασικές ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία. Πρώιμα φρούτα και λαχανικά, εσπεριδοειδή, λάδι, ελιές και δημητριακά είναι τα κύρια προϊόντα του νομού. Ο Δήμος Πρέβεζας είναι ένας από τους 18 Καλλικρατικούς δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου, ο οποίος συστάθηκε το 2011 από τη συνένωση των προϋπαρχόντων Καποδιστριακών δήμων Ζαλόγγου, Λούρου και Πρεβέζης. Ο πρώτος Δήμος Πρεβέζης δημιουργήθηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση της πόλης στις 21 Οκτωβρίου 1912. Στην απογραφή του 2011 ο Δήμος Πρέβεζας είχε πληθυσμό 31.733 κατοίκους και πρωτεύουσά του είναι η Πρέβεζα, η μοναδική πόλη του δήμου με πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους. Οι διατελέσαντες δήμαρχοι Πρέβεζας από την απελευθέρωση της πόλης μέχρι σήμερα, είναι καταχωρημένοι στον Κατάλογο Δημάρχων Πρέβεζας.

Ο Λούρος, ο Αχέροντας με τις πηγές του, η λίμνη Ζηρού, η λιμνοθάλασσα του Αμβρακικού, οι αρχαιολογικοί χώροι, το ιστορικό Ζάλογγο, συνθέτουν το σκηνικό του νομού Πρεβέζης. Πρωτεύουσα και λιμάνι του νομού είναι η γραφική Πρέβεζα με το νησιωτικό χρώμα. Τα πλακόστρωτα σοκάκια και πεζόδρομοι δίνουν στην πόλη της Πρέβεζας ένα παραδοσιακό χρώμα. Επισκεφθείτε το Κηποθέατρο στην Κυανή Ακτή, τα Δημοτικά Ιαματικά Λουτρά, τον Ανεμόμυλο στη θέση Φάρος, τον γραφικό παραλιακό πεζόδρομο και το ιστορικό κέντρο της πόλης, τη γραφική περιοχή της Μαργαρώνας, τη θέση Σκαφιδάκι με λιμνοθάλασσα και ιχθυοτροφείο, την περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Νεοχώρι, Αγία Τριάδα και Αγιος Θωμάς με θερμοκήπια και ελιές, τον οικισμό Αμβράκικο Πρεβέζης όπου λειτουργούν κατασκηνώσεις καθώς και τον υγρότοπο του Αμβρακικού. Στο χωριό του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, οι πηγές του Αγίου Γεωργίου, το Υδροηλεκτρικό Φράγμα του Λούρου καθώς και το σπήλαιο Ασπροχάλικου. Παραλιακό θέρετρο είναι η Αμμουδιά όπου μπορείτε να χαρείτε την διαδρομή από τις εκβολές του Αχέροντα στο Μεσοπόταμο και να επισκεφθείτε τους γραφικούς όρμους Κερέντζα, Αμόνι και Αλωνάκι. Ο Βράχος είναι παραθαλάσσιος οικισμός με αξιόλογη τουριστική κίνηση. Το Ζάλογγο είναι ο ιστορικός τόπος θυσίας όπου το Δεκέμβρη του 1803 οι ηρωικές Σουλιώτισσες καταδιωκόμενες από τους άνδρες του Αλή Πασά μετά την πτώση του Σουλίου προτίμησαν να πεθάνουν ελεύθερες πέφτοντας από απόκρημνο βράχο. Επισκεφθείτε το μνημείο των Σουλιωτισσών και τον Βράχο όπου έπεσαν οι Σουλιώτισσες.
 

Χτισμένη στην Κάτω Λάκκα Σουλίου είναι η κωμόπολη του Θεσπρωτικού. Από κει αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τα ορεινά χωριά Νικολίτσι, Άσσος, Μελιανά. Παραθαλάσσιος οικισμός σε περιοχή με καλλιέργειες εσπεριδοειδών και κηπευτικών σε θερμοκήπια είναι το Καλαμίτσι. Χτισμένο σε πλαγιά του Ζαλόγγου είναι το χωριό της Κρυοπηγής, ενώ η Καμαρίνα έχει θέα στο Ιόνιο Πέλαγος και τον Αμβρακικό κόλπο. Παραθαλάσσιο χωριό με ανεπτυγμένη τουριστική κίνηση είναι το Κανάλι. Μπορείτε να κολυμπήσετε στις παραλίες Φραξύλα και Καστροσυκιά, στις Τσούκιες, στο Νικόπολις Κλαμπ και στο Μονολίθι. Στο Καναλλάκι καλλιεργούνται δημητριακά και βαμβάκι και από κει μπορείτε να επισκεφθείτε το χωριό Αχερουσία που οφείλει το όνομά του στην αποξηραμένη πλέον ομώνυμη αρχαία λίμνη. Στο Καναλλάκι βρίσκεται και η μονή Μπούντας που είναι αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή. Χτισμένη στο ομώνυμο ακρωτήρι, βρίσκεται η Καστροσυκιά που είναι παραθαλάσσιο χωριό. Μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία του χωριού, στη Λεύκα και στα Αρτολίθια. Επισκεφθείτε τη Σήραγγα της Κλεισούρας στο ομώνυμο χωριό και απολαύστε την διαδρομή από το χωριό Κρανιά στην Τυργία. Στο γειτονικό δάσος Βαλαωρίτη, στην Κρανιά, βρίσκουν καταφύγιο μικρόσωμα άλογα που ζουν σε ημιάγρια κατάσταση.
    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία