ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΣΑΜΟΣ
Στην αγαπημένη πατρίδα του Πυθαγόρα

Του Προκόπη Αγγελόπουλου

  << Επιστροφή στο χάρτη

ΤΓια να καταλάβεις τι είναι αυτό που κάνει τη Σάμο να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, θα πρέπει να τη ζήσεις από κοντά για πολύ καιρό, να νιώσεις τη μαγεία του ηλιοβασιλέματος στην προβλήτα του Πυθαγορείου, να ανεβείς το Ποτάμι καταμεσήμερο και να κολυμπήσεις στα παγωμένα νερά του, να αγναντέψεις τις ακτές της Τουρκίας από την Ψιλή Άμμο, να φας μεζέδες ντόπιους και να πιεις γλυκό σαμιώτικο κρασί παρέα με τους ντόπιους, με θέα το πέλαγος από τα αγνάντια του Καρλοβάσου.
Τη Σάμο αργείς να την εκτιμήσεις αν έρθεις, για παράδειγμα, ως φαντάρος, που πρέπει να υπηρετήσει εδώ τη θητεία του. Όσοι, όμως, νεοσύλλεκτοι βρέθηκαν εδώ και πίστεψαν στην αρχή ότι η μετάθεσή τους ήταν κακοτυχία, σύντομα άλλαξαν γνώμη. Βλέπετε, η Σάμος, το νησί του πατέρα των μαθηματικών Πυθαγόρα, συνδυάζει τα πάντα και το γεγονός ότι ολόκληρη η ανατολική της πλευρά έχει καεί, δεν την κάνει λιγότερο γοητευτική. Αυτή η πλευρά του νησιού ήταν και παραμένει τουριστική, με βασικά πλεονεκτήματα τις εξαιρετικές αμμουδιές και τα γραφικά λιμανάκια, όπως αυτά του Πυθαγορείου και του Ποσειδωνίου. Άλλωστε, το πράσινο ευτυχώς αναγεννάται.

Οι κωμοπόλεις

Το Καρλόβασι και το Βαθύ είναι οι δύο κωμοπόλεις του νησιού, με πρωτεύουσα το δεύτερο. Δύο λιμάνια και ιστορικοί οικισμοί που διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους. Η γραφικότητα κυριαρχεί και στις δύο, αλλά εκφράζεται με διαφορετικές εικόνες. Στο Καρλόβασι, στα 33 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα., ιδιαίτερο χρώμα προσδίδουν τα παλιά βυρσοδεψία της παραλιακής ζώνης. Ανενεργά πια τα περισσότερα από το 1970, στέκουν εκεί σα κύτταρα ενός οργανισμού (της πόλης) που ανανεώνεται με το πέρασμα του χρόνου αλλά η διαδικασία της ανανέωσης δεν τα αποβάλει γιατί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του. Το Καρλόβασι, που απλώνεται σε μεγάλη έκταση και διαιρείται χωροταξικά σε πέντε συνοικίες, τον Όρμο, το Νέο, το Μεσαίο, το Παλιό και το Λιμάνι (τα Καρλοβάσια, όπως τα αποκαλούν χαρακτηριστικά οι ντόπιοι) με τα επιβλητικά αρχοντικά του να μαρτυρούν λαμπρές εποχές του παρελθόντος, διατηρεί το ίδιο γραφικό χρώμα στα στενά του, κυρίως σε αυτά που οδηγούν σε παλιότερα κομμάτια της πόλης. Είναι μεγάλη και πολύ προσεκτική η βόλτα που πρέπει να κάνετε στην πόλη αν δε θέλετε να σας ξεφύγει καμιά απ΄ τις ομορφιές της. Ιδιαίτερη προσοχή αξίζουν τα κτήρια της Προσφυριάδος Σχολής, του Χατζηγιάννειου και του Ηγεμονικού Μεγάρου, που σήμερα στεγάζουν ένα δημοτικό σχολείο, τη βιβλιοθήκη της Μαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τα γραφεία των καθηγητών του Πανεπιστημίου αντίστοιχα, αλλά και ο Ποταμός, που ανέφερα στην αρχή. Πολύ κοντά στο λιμάνι του Καρλοβάσου, ξεκινά μια διαδρομή μέσα στα πλατάνια, στην κοίτη ενός ποταμού, που οδηγεί σε διαδοχικούς μικρούς καταρράκτες. Κάθε καλοκαίρι, γίνεται εδώ…λαϊκό προσκύνημα από επισκέπτες που περιμένουν τη σειρά τους να βουτήξουν στα παγωμένα νερά. Στο Βαθύ, το πρώτο λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, την προσοχή σας θα τραβήξει αρχικά η Άνω Πόλη με τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια και τα νησιώτικα κεραμοσκεπή σπίτια. Στην παραλία ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους κάποια δημόσια κτήρια, όπως η Νομαρχία, η Λέσχη των αξιωματικών, η Ταξιαρχία, η Εθνική Τράπεζα. Ένας περίπατος στην παραλία της πόλης θα είναι για σας ξεχωριστή εμπειρία. Η προβλήτα έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια ειδικά για να προσφέρει όμορφες στιγμές με θέα στο άνοιγμα του κόλπου.
Με αυτές τις πρώτες εικόνες από τη βόρεια πλευρά του νησιού, καθώς το πλοίο της γραμμής ταξιδεύει από το Καρλόβασι προς το Βαθύ, όταν πατήσετε το πόδι σας στη Σάμο δεν θα βλέπετε την ώρα να ξεκινήσετε την περιήγηση στις δύο μεγάλες πόλεις και την εξερεύνηση στην ενδοχώρα

.…στα σπλάχνα της Σάμου

Το Πυθαγόρειο, στη νότια ακτογραμμή, 13 μόλις χιλιόμετρα απ΄ το Βαθύ, είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας Σάμου. Αποτελούσε και αποτελεί τον δημοφιλέστερο προορισμό για τους τουρίστες. Εδώ βρίσκεται και το αεροδρόμιο του νησιού, ένα από τα δυσκολότερα του Αιγαίου για τους πιλότους, αφού συχνά πυκνά το χτυπούν πλευρικοί άνεμοι μετατρέποντας την προσγείωση και την απογείωση σε άθλο.

 

Οδεύοντας από το Βαθύ προς τα εδώ, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε δύο διαδρομές. Η μία ακολουθεί τον εσωτερικό δρόμο, μέσα από πευκόφυτες πλαγιές και καταλήγει στο Πυθαγόρειο μέσω Μυτιληνιών και Χώρας. Στους γραφικούς Μυτιληνιούς με τα όμορφα σπίτια και τις εκκλησιές κάντε μια στάση για να δείτε το Παλαιοντολογικό Μουσείο. Η δεύτερη διαδρομή, από τον ανατολικό δρόμο, είναι συντομότερη και «βλέπει» τα βουνά της Τουρκίας. Όταν φτάσετε στην Ψιλή Άμμο, θα συνειδητοποιήσετε πόσο κοντά είναι η Σάμος στη γείτονα χώρα. Τα φανταράκια μας, που κάνουν εδώ, στο φυλάκιο, τη θητεία τους, περνούν τις ατελείωτες ώρες της σκοπιάς χαζεύοντας την κίνηση στην απέναντι ακτή! Κατά τα λοιπά ολόκληρη η πλευρά είναι γεμάτη όμορφες παραλίες. Εκτός από την Ψιλή Άμμο, μπορείτε να επιλέξετε για το μπάνιο σας την Κέρβελη, το λιμανάκι του Ποσειδωνίου, το Κανόνι η το Φονιά και, φυσικά, την ομορφότερη ίσως παραλία του νησιού, αυτή του Πυθαγορείου, που εκτείνεται σε όλο το άνοιγμα του όρμου με το χαρακτηριστικό όνομα Τηγάνι.
Στα αριστερά του λιμανιού δεσπόζει το άγαλμα του Πυθαγόρα, αλλά δεν είναι μόνο που πρέπει να αναζητήσετε στην περιοχή. Ο ναός της Αφροδίτης, ο ναός της Κυβέλης, το Ηραίο, στο ομώνυμο, σήμερα χωριό και φυσικά το Ευπαλίνειο Όρυγμα, ένα πραγματικό θαύμα μηχανικής και τεχνολογίας, που δημιουργήθηκε το 550 π.Χ, στα χρόνια του τύραννου Πολυκράτη, ως σύστημα υδροδότησης του Πυθαγορείου. Η διάνοιξη του ορύγματος ξεκίνησε από τις δύο άκρες και τελικά, με μαθηματικούς υπολογισμούς της εποχής, τα δύο τμήματα του έργου συναντήθηκαν στη μέση με ελάχιστη απόκλιση!
Με αφετηρία το Πυθαγόρειο, οι διαδρομές προς τα νότια και τα δυτικά είναι γεμάτες με ευχάριστες εκπλήξεις. Όμορφα ορεινά χωριά, βουτηγμένα στο πράσινο, διαδέχονται τεράστιες παραλίες, όπως του Μαραθόκαμπου και της Χρυσής Άμμου. Υπέροχη θέα προς τη δύση έχουν οι οικισμοί που χτίστηκαν πάνω στο όρος Κέρκη με πρώτο και καλύτερο την Καλλιθέα.
Συνεχίζοντας από εδώ προς το βορρά φτάνετε στην τοποθεσία Αηδόνια και από εκεί στις κοσμοπολίτικες πλαζ Τσαμαδού και Λεμονάκια. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο χωριό Βουρλιώτες, που μετρά τη μεγαλύτερη παραγωγή κρασιού. Όπως θα αντιληφθήκατε ήδη, πήρε το όνομά του από τους πρώτους κατοίκους του, πρόσφυγες των Βουρλών της Μικρασίας. Θα καταλήξετε στο Κοκκάρι. Είναι ο δεύτερος δημοφιλής προορισμός των επισκεπτών μετά το Πυθαγόρειο. Μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί η θάλασσα της περιοχής, που προσφέρεται για σπορ.

Το σπήλαιο του Πυθαγόρα

Στις απόκρημνες πλαγιές του Κέρκη βρίσκεται το μακρύ Σπήλαιο του Πυθαγόρα. Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ πέρασε τα τελευταία του χρόνια ο μεγάλος μαθηματικός, εξόριστος από τον Πολυκράτη. Το μικρό ξωκλήσι στην είσοδο του σπηλαίου συμπληρώνει μοναδικά το σκηνικό. Η πρόσβαση στο σπήλαιο είναι δυνατή μόνο για τα πρώτα μέτρα. Μετά τα είκοσι, συνεχίζεται σε βάραθρο και για την εξερεύνησή του απαιτείται ειδικός εξοπλισμός.

Τι θα φάω

Βασικά, φάτε οτιδήποτε θαλασσινό. Τα νερά της Σάμου είναι πέρασμα διαφόρων ειδών της θαλάσσιου ζωικού πλούτου, που δεν τα βρίσκεις εύκολα σε άλλο ελληνικό νησί. Δοκιμάστε επίσης, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα από τα αμπέλια των ορεινών χωριών του σαμιώτικου βορρά, ψευτοκεφτέδες και τηγανίτες, περιχυμένες με θαυμάσιο τοπικό θυμαρίσιο μέλι. Εννοείται ότι όλα αυτά, θα τα συνοδέψετε με το γλυκόπιοτο σαμιώτικο κρασί, αλλά με μέτρο. Επειδή ακριβώς «κατεβαίνει» εύκολα, ακόμα πιο εύκολα «βαράει»…

Χρήσιμα τηλέφωνα στη Σάμο (κωδικός 22730)
* Ε.Ο.Τ.: 28530
* Ο.Α.: 27237
* Αεροδρόμιο: 61219
* ΚΤΕΛ: 27262
* Τουριστική Αστυνομία: 81000
* Ταξί: 28404
* Δήμος Βαθέως: 27186
* Λιμεναρχείο Βαθέως: 27318
* Δήμος Καρλοβάσου: 32265
* Λιμεναρχείο Καρλοβάσου: 30888
* Δήμος Πυθαγορείου: 61238

 

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία