ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΣΙΚΙΝΟΣ
…με αναλλοίωτη την κυκλαδίτικη φυσιογνωμία

Της Δώρας Μπακοπούλου

  << Επιστροφή στο χάρτη

Είναι το νησί με την κλασική κυκλαδίτικη ομορφιά. Με το αστραφτερό λευκό του ασβέστη στα σοκάκια και τους τοίχους των σπιτιών και το μπλε του βαθυγάλανου Αιγαίου να καθρεφτίζεται στις πόρτες και τα παραθύρια. Μ΄ έναν θαυμάσιο οικισμό να απλώνεται σε δύο λόφους και να αγναντεύει το πέλαγο και μια ενδοχώρα άγρια, παρθένα, ανοιχτή πρόκληση για εξερεύνηση.
Είναι η Σίκινος με τους 200 και κάτι μόνιμους κατοίκους της, που τα καλοκαίρια ανοίγει μια ζεστή αγκαλιά στους φανατικούς επισκέπτες της. Το νησί των 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που, έτσι καθώς είναι «σφηνωμένο» ανάμεσα στη Φολέγανδρο και την Ίο, αποτελεί αγαπημένο πέρασμα και τόπο ξεκούρασης για τους περιηγητές ανά τις Κυκλάδες.
Την τελευταία 10ετία η Σίκινος άρχισε να παίρνει τα πάνω της. Είναι, βλέπετε, το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο πήραν να «ανθίζουν» οι εξορμήσεις με ιστιοπλοϊκά και φουσκωτά σκάφη. Οι ταξιδευτές της θάλασσας συνήθιζαν να εντάσσουν τη Σίκινο ως στάση για ξεκούραση και ανεφοδιασμό, ώσπου ανακάλυψαν ότι το νησί είναι κάτι παραπάνω από ένα διάλειμμα στις πολύβουες διακοπές των κοσμοπολίτικων νησιών. Συνειδητοποίησαν ότι επρόκειτο για κόσμημα του Αιγαίου, που μετρά τη δική του μοναδική αξία και τού αναλογούν πολύ περισσότερα από μια μέρα ξεκούρασης.

Διασχίζοντας το νησί απ΄ τα βορειοδυτικά στα βορειοανατολικά

Το πλοίο θα σας αφήσει στην Αλοπρόνοια. Στο λιμάνι, απ΄ όπου ανατέλλει ο ήλιος. Στον γραφικό οικισμό με τα κουκλίστικα λευκά σπιτάκια του να αγκαλιάζουν την αμμουδερή παραλία, όπου συνωστίζονται τα ψαροκάικα και τα εκδρομικά. Όταν φυσά νοτιάς, εδώ καταλαβαίνεις γιατί οι παράδοση θέλει τις Κυκλάδες αγαπημένο καταφύγιο του Αιόλου. Όταν όμως, ο καιρός το επιτρέπει, από εδώ φεύγουν εκδρομικά καϊκάκια για τον περίπλου του νησιού. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η Σίκινος διαθέτει θαυμάσιες παραλίες, όπως η Μάλτα, ο Άγιος Γεώργιος, το Διαλισκάρι, ο Άγιος Παντελεήμονας, τα Σαντοριναίικα, ο Άγιος Γιάννης και ο Καράς, προσβάσιμες κυρίως από τη θάλασσα.
Γενικά, παρά το μήκος του νησιού, το οδικό δίκτυο περιορίζεται σε έναν δρόμο, που οδηγεί από την Αλοπρόνοια στο Χωριό και τη Χώρα και τανάπαλιν. Ενδιάμεσα, στα τρία περίπου χιλιόμετρα κατευθυνόμενοι απ΄ το λιμάνι προς τη Χώρα, θα βρείτε έναν ακόμη δρόμο στο αριστερό σας χέρι, ο οποίος στα 4 χιλιόμετρα βγάζει στο μοναστηριακό συγκρότημα της Επισκοπής κι έναν άλλο δρόμο στο δεξί σας χέρι, που στα 3 περίπου χιλιόμετρα καταλήγει στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Όχι ότι το συγκεκριμένο ξωκλήσι διαφέρει από τα εκατοντάδες του κυκλαδίτικου συμπλέγματος, αλλά από εδώ, η θέα είναι μαγική.

Για όσους αγαπούν το περπάτημα, σας προτείνω δύο θαυμάσιες διαδρομές με ισάριθμους προορισμούς βυζαντινές εκκλησιές. Η πρώτη είναι περίπου μισής ώρας από την Αλοπρόνοια ίσαμε την Παναγιά της Συκιάς και η δεύτερη από την Παναγιά της Συκιάς προς τον Άγιο Νικόλα (με σταθερό ρυθμό, θα χρειαστεί να περπατήσετε 45 λεπτά περίπου). Αρκετές ακόμη τέτοιες διαδρομές θα ανακαλύψετε μπαίνοντας στην ενδοχώρα.

 

Η Χώρα της Σικίνου απέχει όλα κι όλα 4 χιλιόμετρα από την Αλοπρόνοια, απόσταση που θα διανύσετε με μεταφορικό μέσο ή και με τα πόδια. Διασχίζοντας το εσωτερικό του νησιού, θα βγείτε στην άλλη πλευρά, τη δυτική.
Εδώ, ανάμεσα σε δύο λόφους απλώνεται η όμορφη πρωτεύουσα της Σικίνου. Το Κάστρο είναι ο παλαιότερος οικισμός και το Χωριό αρκετά μεταγενέστερο. Σημασία έχει ότι εξερευνώντας και τους δύο, θα γοητευτείτε απ΄ το ιδιαίτερο κυκλαδίτικο χρώμα, που στη Σίκινο διατηρείται αναλλοίωτο και γοητεύει τους επισκέπτες. Στενά δρομάκια, πεζούλες, καμάρες, εντυπωσιακά αρχοντικά, παλιοί μύλοι θα σας εντυπωσιάσουν. Δώστε προσοχή στην εκκλησιά της Παντάνασσας με το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο, στους βυζαντινούς ναούς του Χριστού και του Αγίου Στεφάνου, στις εκκλησιές του Αγίου Βασιλείου και των Εισοδίων της Θεοτόκου, καθώς επίσης και στη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, που δεσπόζει στην κορυφή του βράχου πάνω από τη Χώρα. Μέσα στο τείχος, που περιβάλει το μοναστήρι, έβρισκαν καταφύγιο οι ντόπιοι όταν επέδραμαν πειρατές στο νησί.
Γενικότερα, στη Σίκινο υπάρχουν όμορφα ξωκλήσια διάσπαρτα σ΄ όλα τα σημεία του ορίζοντά της. Θα τα ανακαλύψετε μέσα τις περιπατητικές διαδρομές, που λέγαμε.
Στην πρωτεύουσα αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο, το πολιτιστικό κέντρο, που λειτουργεί στο κτήριο του παλαιού δημοτικού και γυμνασίου του νησιού και τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή συλλογή εικόνων, βημοθύρων, γραφικού υλικού, χαρτών και περιηγητικών κειμένων.
Τέλος, αφιερώσετε οπωσδήποτε ένα πρωινό για μια επίσκεψη στη Μαύρη Σπηλιά στη βόρεια Σίκινο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη σπηλιά του νησιού, την οποία θα επισκεφθείτε με καΐκι.

Τι θα φάω

Η τοπική κουζίνα περιέχει ασφαλώς όλες τις κυκλαδίτικες νοστιμιές (τυριά, κάπαρη, γλυκά του κουταλιού κ.λ.π.), ωστόσο εμπλουτίζεται με περισσότερες συνταγές, όπως για παράδειγμα, οι κοκκινιστές μελιτζάνες, τα αμπελοφάσουλα και τα γεμιστά κολοκύθια. Εννοείται, ότι και σ΄ αυτό το ελληνικό νησί θα απολαύσετε φρέσκα ψάρια και όστρακα. Απαραίτητο συνοδευτικό για το φαγητό σας, είναι το κρασί ντόπιας παραγωγής, αλλά και το ρακί, που συνηθίζεται στα σπίτια του συμπλέγματος.

Χρήσιμα Τηλέφωνα (κωδικός 22860)

* Λιμεναρχείο: 51121
* Πρακτορείο ακτοπλοϊκών εισιτηρίων: 51168
*  Κοινότητα: 51238
* Αστυνομία: 51222
* Αγροτικό Ιατρείο: 51211
* Αν έχετε σκάφος, θα δέσετε στην Αλοπρόνοια. Για ανεφοδιασμό σε νερό και καύσιμο, καλέστε: 51025

 

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία