Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας το μεγαλύτερο Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Δυτική Μακεδονία είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας που παρέχει ποιοτική εκπαίδευση με την υποστήριξη της σύγχρονης τεχνολογίας, επιδιώκοντας ταυτόχρονα τη διαφύλαξη του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα των επιστημών. Ισχυροποιεί διαρκώς τη θέση του καταβάλλοντας προσπάθειες για τη διαρκή αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και την ενίσχυση του αριθμού των μελών του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, ώστε να βελτιώνεται συνεχώς το επίπεδο των παρερχομένων υπηρεσιών.
Οι αρχές που διέπουν τη λειτουργία  του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας είναι η τεχνική κατάρτιση και εκπαίδευση των φοιτητών του με τρόπο όμως, που θα τους επιτρέψει να διατηρήσουν τα ανθρωπιστικά κριτήρια της αλληλεγγύης στις κοινωνικές τους δραστηριότητες. Ταυτόχρονα επιζητεί να παραμένει σε συνεχή επαφή με τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα, στην τεχνολογία και  στην καινοτομία  συμβάλλοντας  με τον τρόπο του σε μια πολυδιάστατη ανάπτυξη της πατρίδας μας. 


Η Νέα Διοίκηση του Ιδρύματος αποτελείται από τον Πρύτανη κ. Στέργιο Γκανάτσιο (CV  Πρύτανη Ελληνικό.doc ) και τους Αντιπρυτάνεις κ.κ. Νικόλαο Σαρριανίδη, Στέργιο Μαρόπουλο, Γεωργία Χαριτούδη και Ιωάννη Παπαδόπουλο.

Γεωγραφική θέση του Ιδρύματος

Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας με Σχολές και Τμήματα σε πέντε διαφορετικές πόλεις: Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά, Πτολεμαΐδα και Φλώρινα

Στην Κοζάνη που είναι και η έδρα του Ιδρύματος εδρεύει η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών με τα Τμήματα: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ, Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕ. Εδώ επίσης εδρεύουν και δύο Τμήματα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας: Διοίκησης Επιχειρήσεων Κοζάνης και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής). Το campus καλύπτει έκταση 200 στρεμμάτων με εκτεταμένες περιοχές πρασίνου που περιβάλλουν τα κτιριακά συγκροτήματα, στα οποία στεγάζονται οι Σχολές και οι άλλες υπηρεσίες του Ιδρύματος. Τα κτίρια, συνολικού εμβαδού 30.000 τ.μ., περιλαμβάνουν σύγχρονες εγκαταστάσεις αιθουσών διδασκαλίας, ερευνητικών εργαστηρίων, γραφείων και βιβλιοθηκών. Μαθήματα σε μεγάλα ακροατήρια καθώς και επιστημονικά συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις γίνονται στα δυο αμφιθέατρα. Τρία μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα στεγάζουν τις φοιτητικές εστίες σε μικρή απόσταση από το κεντρικό κτίριο όπου λειτουργεί και η Φοιτητική Λέσχη. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν γήπεδο μπάσκετ κλειστό και ανοικτό, γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5, αίθουσα γυμναστικής και χορού. Το γυμναστήριο διοργανώνει κάθε χρόνο εσωτερικά πρωταθλήματα πολλών αγωνισμάτων και συμμετέχει σε διαπανεπιστημιακά πρωταθλήματα. Στην ίδια έκταση υπάρχει το κτίριο του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας (ΚΤΕ) Δυτικής Μακεδονίας. Φιλοξενεί ερευνητικά εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίας και τη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος. Μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες του campus είναι το εκκλησάκι των Τριών Ιεραρχών. Ο περιβάλλον χώρος του χρησιμοποιείται από τους φοιτητές ως χώρος ψυχαγωγίας και πολιτισμικών εκδηλώσεων.


Στα Γρεβενά, στην έδρα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας λειτουργεί το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά). Οι εγκαταστάσεις του ιδρύματος βρίσκονται στην περιοχή Μυρσίνα Γρεβενών και αποτελούνται από δυο κτίρια. Στο ένα στεγάζονται οι Διοικητικές υπηρεσίες, οι χώροι του οποίου καταλαμβάνουν συνολική έκταση 3.177 m2.Περιλαμβάνει ένα μεγάλο αμφιθέατρο δυναμικότητας 450 θέσεων και δυο μικρά της τάξεως των 106 θέσεων το καθένα. Στον ίδιο όροφο (ισόγειο) βρίσκονται τα γραφεία της Γραμματείας του Τμήματος, αίθουσα τηλεδιασκέψεων, τα Γραφεία των Μονίμων αλλά και των έκτακτων Συνεργατών Καθηγητών, τα γραφεία της Διοικητικής Υποστήριξης του Τμήματος, της Γραμματείας Εξυπηρέτησης κοινού που εξυπηρετεί τα αιτήματα των φοιτητών και η Βιβλιοθήκη. Τα εργαστήρια και οι αίθουσες διδασκαλίας βρίσκονται στο δεύτερο κτίριο συνολικής έκτασης 2.778 m2.

Στην Καστοριά λειτουργούν δύο Τμήματα της ΣΤΕΦ: Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΚΑΙ Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ. Λειτουργεί επίσης και το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας που έχει ενταχτεί σε μεταβατικότητα σύμφωνα με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ. Oι εγκαταστάσεις του ιδρύματος βρίσκονται στην περιοχή Φούρκα της Καστοριάς και αποτελούνται από δυο κτίρια. Στο ένα στεγάζονται οι Διοικητικές υπηρεσίες, οι χώροι του οποίου καταλαμβάνουν συνολική έκταση 3.177 m2.Περιλαμβάνει ένα μεγάλο αμφιθέατρο δυναμικότητας 450 θέσεων και δυο μικρά της τάξεως των 106 θέσεων το καθένα. Στον ίδιο όροφο (ισόγειο) βρίσκονται τα γραφεία της Γραμματείας των Τμημάτων, η αίθουσα του Μεταπτυχιακού, το Γραφείο των Συνεργατών Καθηγητών, τα γραφεία της Διοικητικής Υποστήριξης των Τμημάτων , της Γραμματείας Εξυπηρέτησης κοινού που εξυπηρετεί τα αιτήματα των φοιτητών και η Βιβλιοθήκη. Τα εργαστήρια και οι αίθουσες διδασκαλίας βρίσκονται στο δεύτερο κτίριο συνολικής έκτασης 2.778 m2.

Στην Πτολεμαΐδα λειτουργεί το Τμήμα Μαιευτικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας. Στις κτιριακές εγκαταστάσεις 1000 περίπου τμ υπάρχουν αίθουσες διδασκαλίας, εργαστηριακές αίθουσες, βιβλιοθήκη, γραφεία προσωπικού.

 Στη Φλώρινα λειτουργεί το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της πρώην Γεωργικής Σχολής στο βορειοδυτικό άκρο της πόλης της Φλώρινας και περιλαμβάνει: Το κεντρικό νεοκλασικό κτίριο, στο οποίο στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες της Σχολής, αίθουσες διδασκαλίας και εργαστηριακοί χώροι. Το νεόκτιστο πολυδύναμο κτιριακό συγκρότημα που περιλαμβάνει σπουδαστική εστία, εστιατόριο και καφετέρια, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, γραφείο Διασύνδεσης - Σταδιοδρομίας, αίθουσες διδασκαλίας και εργαστηρίων και χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας. Μια σειρά από μικρότερα διατηρητέα κτίρια, τα οποία έχουν διαμορφωθεί σε εργαστηριακούς χώρους. Σταυλικές εγκαταστάσεις (βουστάσιο, προβατοστάσιο, χοιροστάσιο, πτηνοτροφείο) και λοιπές βοηθητικές εγκαταστάσεις, σύγχρονο θερμοκήπιο και εκτάσεις με αροτραίες και δενδρώδεις καλλιέργειες.


Ηγεσία, διακυβέρνηση και στρατηγική του Ιδρύματος - Όραμα

Το όραμα του ΤΕΙ ΔΜ είναι να αναπτυχθεί και να γίνει ένα σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο στην Βόρεια Ελλάδα και τις όμορες χώρες. Αυτό βασίζεται κυρίως στην ακαδημαϊκή του συνοχή, την παραγόμενη επιστημονική γνώση και στον τρόπο διαχείρισης των εγκαταστάσεων του σε σχέση με την τοπική κοινότητα. Όλα αυτά γίνονται προς όφελος του Ιδρύματος και περιλαμβάνουν όλες τους πιθανούς ακαδημαϊκούς συσχετισμούς που μπορούν να αναπτυχθούν με τους φορείς.

 


Η αποστολή του ΤΕΙ ΔΜ είναι τριπλή:

1) Να συνεισφέρει στην προώθηση και διάχυση της επιστημονικής γνώσης

α) μέσω θεωρητικής και πρακτικής διδασκαλίας και

β) μέσω της έρευνας

2) Να παράσχει σε όλους του τους φοιτητές καθώς επίσης και στο ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό όλα τα απαραίτητα μέσα για μια επιτυχημένη καριέρα και

3) Να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο στην ικανοποίηση των κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.

Το ΤΕΙ ΔΜ έχει αναπτύξει τέσσερις κύριους στρατηγικούς στόχους οι οποίοι έχουν ως εξής με σειρά προτεραιότητας:

1) Αύξηση της ανταγωνιστικότητας τόσο στην διδασκαλία όσο και στην έρευνα,

2) Αύξηση της διεθνοποίησης,

3) Βελτίωση της σύνδεσης πράξης και παραγωγής και

4) Διασφάλιση Ποιότητας και Διοικητική Μέριμνα
Κάθε ένας από τους παραπάνω στόχους, περιγράφεται εκτενέστερα και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έναν αριθμό θεμάτων.

  • Σχετικά με τον πρώτο στόχο αναφέρονται τα εξής:
  • Ανάπτυξη νέων προγραμμάτων σπουδών,
  • Οργάνωση νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και μιας μονάδας εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης,
  • Νέο ιστότοπο του Ιδρύματος όπου προσφέρονται ανοιχτά προς όλους ψηφιακά μαθήματα,
  • Χάρτη Εράσμους- οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων (όπως ICOAEE, IManEE 2016),

  • Χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων και εκδόσεων/ συνεδρίων, υποστήριξη εργαστηριακών εγκαταστάσεων, συμμετοχή σε Δράσεις Εξαιρετικής Σπουδαιότητας ( Βιομηχανικός Σχεδιασμός) και η νομοθεσία σχετικά με τις εργαστηριακές εγκαταστάσεις.

2) Σχετικά με τον δεύτερο στόχο αναφέρονται τα εξής: Υπογραφή Συμφώνων Συνεργασίας με:

α) Έναν αριθμό πανεπιστημίων της αλλοδαπής ( Πλοβντίβ, Βουλγαρία, Τάρας Σεβτσένκο - Εθνικό Πανεπιστήμιο Ουκρανίας,  ELTE, Ουγγαρία, Εθνικό Πανεπιστήμιο Αριολ, Ρωσική Ομοσπονδία, Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Τερνόπολης, Ουκρανία, Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο και Εθνική Ακαδημία Επιστημών του Αζερμπαϊτζάν (Μπακού), Πανεπιστήμιο Κορυτσάς FAN NOLI, Αλβανία. Τρία από τα παραπάνω είναι σε ισχύ (1. Πλοβντίβ, 2)



β) Ελληνικά Πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Πειραιώς)

Συνεργασία με Ελληνικά Πανεπιστήμια σε

  α) συμμετοχή στην επίβλεψη των διδακτορικών: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Πάτρας και Δυτικής Μακεδονίας και

  β) ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες με ένα μεγάλο αριθμό Ελληνικών Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων ( όπως ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΕΠΠ, ΤΕΙ Πειραιά, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Αλεξάνδρειον ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο). Προετοιμασία ενός νέου ακαδημαϊκού περιοδικού (Περιοδικό Παγκόσμιας Οικονομικής Επιθεώρησης), συνεργασία σε θέματα έρευνας με Ξένα Ιδρύματα ( όπως το Harvard School of Public Health, Boston; Joint Research Center (JRC); Ispra Ιταλία (CSIRO); Australia Department of Meteorology, Monterey, ΗΠΑ;




  • Ανάπτυξη συνεργασίας του Ιδρύματος με το τοπικό επιμελητήριο της Καστοριάς και τις επιχειρήσεις γούνας της Δυτικής Μακεδονίας πάνω σε προγράμματα Δια Βίου Μάθησης, με σχολεία και Δήμους για την συγκομιδή χρησιμοποιημένων ελαίων για την παραγωγή βιοκαυσίμων, συνεργασίες με παραγωγούς αρωματικών φυτών, καθώς επίσης και δράσεις όπως το Ανοιχτό ΤΕΙ και το goteiwm.gr και το σύμπλεγμα

  • 3) Σχετικά με τον τρίτο στόχο αναφέρονται τα εξής:
    Τα εργαστήρια του ΤΕΙ ΔΜ παρέχουν εφαρμοσμένες υπηρεσίες σε διάφορα επαγγελματικά ιδρύματα και επιχειρήσεις της περιοχής, οργανώνουν παραγωγικές μονάδες για επιτυχή διαχείριση, ανάπτυξη καινοτόμων καταλυτικών συστημάτων (πράσινη ενέργεια) και ένα

     

    Υπάρχει επίσης συνεργασία σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος με το Δήμο Κοζάνης, τη ΔΕΗ Ελλάδος και με το Δήμο Βελβεντού στα Σέρβια.Περεταίρω συνεργασία παρουσιάζεται με μικρές επιχειρήσεις της εγγύς περιοχής πάνω σε ερευνητικά προγράμματα και δράσεις καθώς και συμμετοχή σε πολιτιστικά γεγονότα και σχεδιασμένες ενέργειες όπως το Γεωπάρκο «Τηθύος». 



    4) Σχετικά με τον τέταρτο στόχο: Το ΤΕΙ ΔΜ αναζητά την πλήρη ανάπτυξη ενός εσωτερικού συστήματος διασφάλισης ποιότητας και της σταδιακής εφαρμογής του.
    Ο νέος κανονισμός σχετικά με τις Φοιτητικές Εστίες βασίζεται σε
    α) βελτιωμένα κοινωνικά κριτήρια, ένα σημαντικό στοιχείο υπό τις παρούσες οικονομικές περιστάσεις της χώρας, και
    β) μια επιτυχώς σχεδιασμένη φοιτητική πρόοδο. Επέκταση της φοιτητικής εστίας Γρεβενών κατά 74 κλίνες.
    Επιπρόσθετα, σχεδιάζεται η βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων και δομών, ενώ σχετικά με την οικονομική διαχείριση και διαφάνεια.
    Άλλες παράμετροι είναι:

    • Η παροχή ανοιχτών ψηφιακών μαθημάτων
    • Ο χάρτης Εράσμους,
    • Η οργάνωση Επιστημονικών Συνεδρίων,
    • Πολιτιστικά γεγονότα, 





    • Τα Νέα Μαπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών
    • Η παροχή εφαρμοσμένων υπηρεσιών σε διάφορα επαγγελματικά ιδρύματα και επιχειρήσεις της περιοχής που υποστηρίζεται από πιστοποιημένα  εργαστήρια του Ιδρύματος  που παράσχουν τις υπηρεσίες τους και παραδοτέα στοιχεία στην τοπική βιομηχανία.



     

    Στρατηγική έρευνας 

    Όσον αφορά στον ερευνητικό τομέα η στρατηγική της διοίκησης του ΤΕΙ ΔΜ για το μέλλον είναι να βελτιώσει την ποιότητα και την αριστεία στην ερευνητική δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να υποστηριχθεί με την θεμελίωση συνεργασιών με εθνικά και διεθνή ιδρύματα.


    Περιβαλλοντική πολιτική   

    Το ΤΕΙ ΔΜ λειτουργεί σε ένα βαρέως ατμοσφαιρικά μολυσμένο περιβάλλον, ένα από τα πιο επιβαρυμένα στην Ελλάδα. Η πολιτική για την ασφαλή απόθεση επικίνδυνων αποβλήτων που χρησιμοποιείται σε διάφορα εργαστήρια, περιλαμβάνει, την συλλογή σε κατάλληλα δοχεία/ μπουκάλια και την εξουδετέρωση τους σε ειδικά αποθετήρια.

    Η πιο ενεργή πολιτική όσον αφορά στην περιβαλλοντική πολιτική του Ιδρύματος περιέχει την ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού (μπουκάλια και καπάκια), γυαλί, λάμπες, ηλεκτρικές συσκευές και μπαταρίες. Σε συνεργασία με την εταιρεία Διαχείρισης Αποβλήτων της Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε, όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά συλλέγονται από αυτή την εταιρεία.

    Σε συνεργασία με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού  έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί ένας ηλεκτρικός σταθμός φόρτισης για αυτοκίνητα στην πανεπιστημιούπολη Κοζάνης του ΤΕΙ ΔΜ. Το Ίδρυμα διαθέτει ένα ηλεκτρικό πράσινο αυτοκίνητο που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά εντός της πανεπιστημιούπολης.

    Επιπλέον, το Ίδρυμα προωθεί την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων ελαίων ΦΩΤΟΓΡ. Ν. 18 ΕΡΓ.ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΑ , τα οποία συλλέγονται με τη βοήθεια των διαφόρων σχολείων της Περιφέρειας, και την παραγωγή μέσω αυτών βιοκαυσίμων, χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος. Αξίζει να αναφέρουμε τους σταθμούς για τη ρύπανση του αέρα που λειτουργούν από το Ίδρυμα, στην πανεπιστημιούπολη της Κοζάνης και σε διάφορα σημεία στην πόλη και τη γύρω περιοχή (εγγραφή και μετάδοση των μετρήσεων σε πραγματικό χρόνο).

    Με σεβασμό στα περιβαλλοντικά θέματα και την πράσινη ενέργεια, διάφορες εκδηλώσεις οργανώνονται από το Ίδρυμα σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες (κεντρικό Δήμο, Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κτλ) υποστηρίζοντας την ιδέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Στρατηγική διεθνοποίησης

    Το ΤΕΙ ΔΜ αλληλεπιδρά με την διεθνή κοινότητα στο βαθμό που μπορεί. Ένας αριθμός των μελών ΔΕΠ έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό ή έχουν εργασιακή εμπειρία στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες, έχουν επίσης δημοσιεύσεις και εργασίες σε συνεργασία με ερευνητές και ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

    Οι διεθνείς συνεργασίες επικεντρώνονται στις γειτονικές χώρες (Αλβανία, FYROM και Βουλγαρία) και το Αζερμπαϊτζάν.  Ενώ είναι συστηματική  η προσπάθεια για τη συμμετοχή των μαθητών σε προγράμματα ανταλλαγών όπως το ERASMUS.

    Στρατηγική φοιτητικής μέριμνας

     


    Ένα σημαντικό μέρος του κρατικού προϋπολογισμού είναι αφιερωμένο στην φοιτητική μέριμνα, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάν σίτισης σε ένα σημαντικό αριθμό φοιτητών. Το Ίδρυμα έχει ποικίλες αθλητικές εγκαταστάσεις έχει αθλητικές ομάδες (μεταξύ άλλων στο μπάσκετ) στο παρελθόν είχε ακόμη και ομάδα σκι! Συνολικά, οι αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες φαίνονται να είναι καλά ενσωματωμένες στο ΤΕΙ ΔΜ.

    Ένας από τους κύριους στόχους του ΤΕΙ ΔΜ είναι να παράσχει επαρκή και συνεχή υποστήριξη στους φοιτητές για τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες, καθώς και για την προσωπική τους ανάπτυξη και ευημερία.

    Η βιβλιοθήκη του ΤΕΙ ΔΜ αποτελείται από ένα σύνολο δικτυωμένων βιβλιοθηκών στις 5 πανεπιστημιουπόλεις. Προσφέρει επαρκή αριθμό βιβλίων για τους προπτυχιακούς φοιτητές, περιοδικά και συνδρομές περιοδικών, καθώς και πρόσβαση σε διεθνείς βάσεις δεδομένων και ψηφιακών χαρτών.

    Η βιβλιογραφία για την υποστήριξη των μεταπτυχιακών φοιτητών είναι περιορισμένη. Γίνεται αποτελεσματική χρήση των περιοδικών κλπ, που παρέχονται μέσω του δικτύου των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων εξ αποστάσεως, και τα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν από το γραφείο υποστήριξης μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω της ιστοσελίδας.


    Οι υποδομές Πληροφόρησης και Τηλεπικοινωνιών (IT) του Ιδρύματος είναι επαρκώς ανεπτυγμένες, και είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική λειτουργία ενός ιδρύματος που εκτείνεται σε 5 πανεπιστημιουπόλεις σε διαφορετικές πόλεις. Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες πληροφορικής επιτρέπουν την ανάπτυξη της μάθησης ανοικτής τάξης όπως επίσης και την επικοινωνία των διοικητικών και του υποστηρικτικού προσωπικού στις διαφορετικές πανεπιστημιουπόλεις. Τα προγράμματα σπουδών, το υλικό των μαθημάτων και η υποβολή των εργασιών είναι διαθέσιμα για τους φοιτητές ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα e-class. Tα αρχεία των φοιτητών, οι βαθμοί και οι πληροφορίες για το πρόγραμμα τηρούνται επίσης σε ηλεκτρονική μορφή.

    Αυτές οι υποδομές ΙΤ επιτρέπουν επίσης στο ΤΕΙ ΔΜ και στα Τμήματα του να παρέχουν εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με τα προγράμματα και τις υπηρεσίες τους.

    Η πρακτική άσκηση στη βιομηχανία ή/και κυβερνητικούς οργανισμούς είναι διαθέσιμη σε όλα τα προγράμματα, και χαίρει πολύ μεγάλης εκτίμησης τόσο από τους φοιτητές όσο και από τους εργοδότες. Το ίδρυμα παρέχει την πρόσβαση σε συμβούλους και ψυχολόγους (που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μέλη ΔΕΠ) σε φοιτητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

     

    Αποστολή και στόχοι του Ιδρύματος 

    Το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία

    α) Στα πλαίσια των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών παρέχει τον Πρώτο Τίτλο σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης.
    Στα πλαίσια των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών παρέχει τον Δεύτερο και Τρίτο Τίτλο σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης

    β)Παρέχει θεωρητική και εφαρμοσμένη εκπαίδευση, επαρκή για την ανάπτυξη και εφαρμογή επιστημονικών, τεχνολογικών, καλλιτεχνικών ή άλλων γνώσεων και δεξιοτήτων. Συμβάλλει στη δημιουργία υπεύθυνων πολιτών, ικανών να συνεισφέρουν, στο πλαίσιο του δημοκρατικού προγραμματισμού, στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας. Υλοποιεί το δικαίωμα της δωρεάν παιδείας κάθε Έλληνα πολίτη, ανάλογα με τις κλίσεις του και τις δεξιότητές του και με όσα προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι

    γ) Στο πλαίσιο της αποστολής του, όπως αυτή περιγράφεται για τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης στο ν. 4009/2011 και όπως κάθε φορά ισχύει, το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας ιδίως:
    αα) Συμβάλλει στον επαγγελματικό προσανατολισμό, τόσο των φοιτητών του, όσο και των νέων γενικότερα.

    ββ) Διατηρεί αμφίδρομη σχέση με τις αντίστοιχες παραγωγικές μονάδες και τους οργανωμένους κλάδους της οικονομίας της περιφέρειάς του.

    γγ) Συνεργάζεται με άλλα πανεπιστήμια ή τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα ή φορείς ή υπηρεσίες του εσωτερικού ή του εξωτερικού, για την επίτευξη της αποστολής του.

    δδ) Υπηρετεί την ανάγκη για συνεχιζόμενη εκπαίδευση των αποφοίτων του και για διαρκή επιμόρφωση του ελληνικού λαού.  


    εε) Ενημερώνει την κοινή γνώμη για την πορεία πραγματοποίησης των στόχων του.

    στ) Συντονίζει τις επιδιώξεις του με εκείνες των λοιπών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, όπως προβλέπονται από το νόμο, στην κοινή προσπάθεια για μια αυτοδύναμη οικονομική ανάπτυξη του τόπου και

    ζζ) Συνεργάζεται σε ερευνητικά προγράμματα με άλλα ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς σε θέματα βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, ανάπτυξης και εφαρμογής της τεχνολογίας.

    ηη)Οργανώνει αυτόνομα ή συμμετέχει στην οργάνωση Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Εκπαίδευσης που οδηγούν στην απονομή αντίστοιχων τίτλων σπουδών από το Τ.Ε.Ι. ή από άλλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας ή του εξωτερικού, όπως προβλέπεται από την εκάστοτε εθνική νομοθεσία περί Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

    δ) Στα πλαίσια της Δομής Δια Βίου Μάθησης (Δ.Δ.Β.Μ.) οργανώνει προγράμματα σπουδών, αναπτύσσει άλλες δραστηριότητες και παρέχει υπηρεσίες σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος και την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Το σύνολο της λειτουργίας της ακαδημαϊκής κοινότητας στηρίζεται, εκτός της κείμενης νομοθεσίας, σε μία δέσμη αποδεκτών αρχών, οι οποίες προκύπτουν από την αποστολή και τους στόχους του Τ.Ε.Ι., τους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς του, την κοινωνική του αποστολή, τον σεβασμό στην αξιοκρατία και την ελευθερία της σκέψης.
    Οι αρχές αυτές είναι κυρίως οι ακόλουθες: α)Η λειτουργία του Τ.Ε.Ι. έχει ως κύριο σκοπό, αφενός την παροχή εκπαίδευσης που να εξασφαλίζει αυτοδύναμη πρόσβαση στη γνώση και να παρέχει υψηλά εφόδια για την ανάπτυξη και εφαρμογή επιστημονικών, τεχνολογικών, ή άλλων γνώσεων και δεξιοτήτων και αφετέρου την επιστημονική έρευνα. Η δραστηριότητα όλων των φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας έχει ως κανόνα την υποδειγματική ακαδημαϊκή συμπεριφορά, την επίπονη εργασία, την αποτελεσματικότητα, τη συμβολή στην εκπλήρωση της αποστολής του Τ.Ε.Ι. και την ομαλή λειτουργία του. Με στήριγμα την άρτια οργάνωση και στελέχωση και την μέγιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων που διαθέτει το Τ.Ε.Ι., η δραστηριότητα αυτή κατατείνει στη συνεχή βελτίωση της εκπαίδευσης που παρέχεται, στην πρόοδο της έρευνας και στη σταθερή εκπλήρωση του πρωταγωνιστικού ρόλου του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας στη σύγχρονη επιστημονική εξέλιξη.

    β) Το Τ.Ε.Ι. επιδιώκει και αποδέχεται τη συνεργασία με άλλα φυσικά και νομικά πρόσωπα για την επίτευξη των σκοπών του, στο πλαίσιο του ιδρυτικού του νόμου και των διατάξεων του παρόντος Οργανισμού.

    γ) Το Τ.Ε.Ι. λειτουργεί με σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και πρακτικές και στις ανθρωπιστικές αξίες. Η λειτουργία του και οι δραστηριότητες της ακαδημαϊκής κοινότητας ασκούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνονται απόλυτα σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και τα συνταγματικά δικαιώματα του πολίτη.

    δ) Η δραστηριότητα του Τ.Ε.Ι. προσανατολίζεται, ακόμη, στην κοινωνική καταξίωση των μελών του, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των αρετών τους και ιδιαίτερα στην κοινωνική ένταξη και καταξίωση των φοιτητών του.

    ε) Η ακαδημαϊκή κοινότητα θεωρεί απαράδεκτη οποιαδήποτε διάκριση, όπως, ενδεικτικά, αυτές που σχετίζονται με τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, την εθνικότητα, την ιδεολογία, τις επιλογές του προσωπικού βίου, τις σωματικές δυνατότητες ή τη θρησκεία. Ακόμη, θεωρεί ανεπίτρεπτες την άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας και κάθε εκτροπή από την υγιή σχέση μεταξύ των μελών της κοινότητας του Ιδρύματος.
    στ) Το Τ.Ε.Ι. λειτουργεί ως ζωντανός σύνδεσμος της ελληνικής κοινωνίας με το ευρύτερο γεωπολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον.

    ζ) Οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τα κριτήρια τα οποία εφαρμόζονται από τα διάφορα θεσμικά όργανα του Τ.Ε.Ι. γίνονται με διαφάνεια, στηρίζονται στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση και κατατείνουν στην εμπέδωση κλίματος αξιοκρατίας και δικαιοσύνης σε όλους τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας.

    η) Οι αποφάσεις λαμβάνονται με διαφανή και τεκμηριωμένη διαδικασία, ώστε να μη δημιουργούνται προϋποθέσεις ή υποψίες άσκησης πιέσεων και ευνοιοκρατικής συμπεριφοράς λόγω προσωπικών, συγγενικών, κομματικών, επαγγελματικών ή άλλων σκοπιμοτήτων.

    θ) Στο Τ.Ε.Ι. γίνεται εσωτερική αξιολόγηση αποτίμηση του έργου του σε επίπεδο Τμημάτων (για αξιολόγηση του έργου των μελών του Ε.Π., της εκπαίδευσης και της έρευνας) και σε επίπεδο διοικητικής λειτουργίας όλων των υπηρεσιών του σε  Κεντρική Διοίκηση και ακαδημαϊκές μονάδες (για αξιολόγηση των παρεχομένων υπηρεσιών), σύμφωνα με τις εκάστοτε κείμενες διατάξεις.

    ι) Όλοι οι φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας έχουν υποχρέωση να φυλάσσουν και να προστατεύουν τα κτίρια, τα μέσα διδασκαλίας και έρευνας και γενικότερα τους πόρους και την περιουσία του Τ.Ε.Ι., ώστε να μην υπονομεύεται η παροχή του έργου του και να μην περιορίζεται το νόμιμο δικαίωμα χρήσης και αξιοποίησής τους από οποιοδήποτε μέλος της κοινότητας.

    ια) Η ακαδημαϊκή κοινότητα χρησιμοποιεί και καλλιεργεί την ελληνική γλώσσα και προάγει τη χρήση της στους επιστημονικούς κλάδους που θεραπεύει το Τ.Ε.Ι

    • Θεωρητική Κατάρτιση
    • Τεχνολογική Κατάρτιση
    • Αριστεία στην Έρευνα
    • Αριστεία στην Εκπαίδευση  

     

    • Μεταπτυχιακές Σπουδές
    • Εξωστρέφεια και Διεθνοποίηση
    • Συμβολή στην Περιφερειακή Ανάπτυξη

     Η θεωρητική κατάρτιση των φοιτητών του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης δε βρίσκεται στην προτεραιότητα των στόχων. Σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία τα ΤΕΙ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση υψηλής ποιότητας, στις εφαρμογές των επιστημών, της τεχνολογίας και των τεχνών, στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία.

     

    ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
      ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ  (ΣΤΕΦ)
       
    1. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕ Κοζάνης
    1.α Κατεύθυνση Μηχανολόγων Μηχανικών
    1.β Κατεύθυνση Βιομηχανικού Σχεδιασμού
    2. Τμήμα Μηχανικών  Περιβάλλοντος και  Μηχανικών  Αντιρρύπανσης  ΤΕ Κοζάνης
    2.α Κατεύθυνση  Μηχανικών Περιβάλλοντος
    2.β. Κατεύθυνση Μηχανικών Αντιρρύπανσης
    Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ Κοζάνης
    4. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Καστοριάς
    4.1 Κατευθύνση  Μηχανικοί Δικτύων  ΤΕ
    4.2 Κατεύθυνση  Μηχανικοί Λογισμικού ΤΕ
    4.3 Κατεύθυνση Μηχανικοί Η/Υ
       
    5.  ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
       
      ΣΧΟΛΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ  (Σ.Δ.Ο.)
    5. ΤΜΗΜΑ:ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ στην Κοζάνη 
    5.1 Κατεύθυνση  Διοίκησης Επιχειρήσεων
      1. Διοίκησης Επιχειρήσεων
      2. Μάρκετινγκ
    6. ΤΜΗΜΑ:ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ στα Γρεβενά
    6.α. Εισαγωγική Κατεύθυνση Διοίκησης  Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας
    6.β. Κατεύθυνση Διοίκησης Επιχειρήσεων
    6.γ. Κατεύθυνση  Διοίκησης  Πληροφοριακών Συστημάτων
    7. ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ
    8. Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου
      ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
      ( Σ.ΤΕ.ΓΕ.ΤΕ.ΤΡΟ.Δ.) στη Φλώρινα
    9. ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ στη Φλώρινα
    9.α. Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής
    9.β. Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής
    9.γ. Κατεύθυνση  Αγροτικής Οικονομίας
    9.δ. Κατεύθυνση  Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων
    ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ στην Πτολεμαϊδα
    10. ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ Πτολεμαϊδα



    • Εργαστήριο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων
    • Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών, Δικτύων και Κατανεμημένων Συστημάτων - Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ
    • Εργαστήριο Σχεδιασμού με Η/Υ (CAD)-Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕ
    • Κέντρο Ανανεώσιμων  και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας και Ορθολογικής Χρήσης Ενέργειας - Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕ
    • Εργαστηρίου Μηχανικών Κατεργασιών και Ποιοτικού Ελέγχου -Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού
    • Εργαστήριο Ηλεκτρονικής ? Συστημάτων Ελέγχου - Επικοινωνιών-  Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε.

     

    ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

     



    Στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας λειτουργούν τα παρακάτω μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών:

    ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

    1. ΠΜΣ Μηχατρονικής

    Το Πρόγραμμα έχει ως αντικείμενο την μηχατρονική και διοργανώνεται από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ. Σκοπός του προγράμματος είναι να παρέχει σε πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης εξειδίκευση στους τομείς της μηχατρονικής ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές εξελίσσονται και διαμορφώνονται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ στη διεύθυνση: http://mechatronics.teiwm.gr

    2. ΠΜΣ Δημόσιες Σχέσεις και Μάρκετινγκ με Νέες Τεχνολογίες

    Το πρόγραμμα αυτό συνδιοργανώνεται από τα Τμήματα Διεθνούς Εμπορίου και Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά.
    Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή εξειδίκευσης στους τομείς των Δημοσίων Σχέσεων και του Μάρκετινγκ για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων δημοσίων σχέσεων και Μάρκετινγκ από επιχειρήσεις και οργανισμούς με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.
    Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ στη διεύθυνση: http://prmarketing.teiwm.gr

    3. ΠΜΣ Σύγχρονα Συστήματα Τηλεπικοινωνιών, Τεχνολογίες Διαδικτύου και Ασφάλεια Συστημάτων

    Το Δ.Π.Μ.Σ. οργανώνεται από το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
    Το Πρόγραμμα έχει ως αντικείμενο τη συντονισμένη ανάπτυξη και οργάνωση των ερευνητικών
    κατευθύνσεων της επιστήμης της Πληροφορικής και ειδικότερα αυτών που αφορούν σε τομείς υψηλής προτεραιότητας για τη χώρα μας.
    Πληροφορίες στον ιστότοπο του Π.Μ.Σ.: http://informatics-msc.teiwm.gr

    4. ΠΜΣ με τίτλο «Μηχανική Συγκολλήσεων και Μη Καταστροφικός Έλεγχος» (Master of Science -MSc in Welding Engineering and Non Destructive Inspection)

    Το ΠΜΣ διοργανώνεται από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού, της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, με αντικείμενο την εξειδίκευση πτυχιούχων μηχανικών και πτυχιούχων άλλων εφαρμοσμένων επιστημών στον ευρύτερο τομέα των συγκολλήσεων και του μη καταστροφικού ελέγχου κατασκευών και υλικών, καθώς και της πιστοποίησης αυτών.
    Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ στη διεύθυνση: http://weld-ndt.teiwm.gr

    5. ΠΜΣ με τίτλο «Σχεδιασμός Προϊόντων και Συστημάτων» (Product Design and Systems)

    Το ΠΜΣ  διοργανώνεται από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού, της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό την προαγωγή και μετάδοση γνώσεων και τεχνογνωσίας σε αντικείμενα που αφορούν μεταξύ άλλων στο σχεδιασμό, στην επιλογή υλικών και διεργασιών παραγωγής, στην αισθητική και εργονομία, στις νέες τεχνολογίες ανάστροφης μηχανικής, στο σχεδιασμό της παραγωγής και προώθησης των προϊόντων κλπ.
    Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ στη διεύθυνση: http://msc-pds.teiwm.gr

    6. ΠΜΣ με τίτλο «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας & Διαχείριση Ενέργειας στα Κτίρια» με δύο κατευθύνσεις α) Τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και β) Διαχείριση Ενέργειας στα Κτίρια»

    Το ΔΠΜΣ αυτό συνδιοργανώνεται από τα Τμήματα  Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό την προαγωγή και μετάδοση γνώσεων και τεχνογνωσίας σε αντικείμενα που αφορούν σε Ανάπτυξη, Σχεδίαση, Εγκατάσταση, Αξιολόγηση και Παρακολούθηση της Ενεργειακής συμπεριφοράς συστημάτων που βασίζονται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά και στην Ορθολογική Χρήση της Ενέργειας (ΟΧΕ).
    Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ στη διεύθυνση: http://ape.teiwm.gr

    7. ΠΜΣ με τίτλο : Διοίκηση και Μεταφορά Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου - Petroleum oil and gas management and transportation

    Διιδρυματικό Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) με  τίτλο «Διοίκηση και Μεταφορά Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου» και αγγλικό τίτλο  (Petroleum oil and gas management and transportation).Αντικείμενο του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών είναι η διοίκηση των πετρελαϊκών επιχειρήσεων και διεθνικών  επιχειρήσεων μεταφοράς και πώλησης φυσικού αερίου και πετρελαίου. Σκοπός του προγράμματος είναι να  παρέχει εξειδίκευση στους τομείς της οικονομίας και των επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και της διεθνούς αγοράς, όπως αυτές εξελίσσονται και διαμορφώνονται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της παγκόσμιας οικονομίας. Πληροφορίες: http://mogmat.teiwm.gr/

    ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    1. ΠΜΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων-MBA

    Το πρόγραμμα αυτό συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Κοζάνη και του Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του TERNOPIL στην Ουκρανία.
    Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή, σε πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης, εξειδίκευσης στους τομείς της Οικονομίας και των Επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές εξελίσσονται και διαμορφώνονται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
    Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ στη διεύθυνση: http://mba.teiwm.gr

    2. ΠΜΣ Λογιστική και Ελεγκτική

    Το πρόγραμμα οργανώνεται από το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
    Σκοπός του προγράμματος είναι η εξειδίκευση στελεχών σε θέματα λογιστικής και ελεγκτικής για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων με στελέχη εξειδικευμένα στον φορολογιστικό και ελεγκτικό τομέα.
    Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ στη διεύθυνση: http://mle.teiwm.gr

    3. ΠΜΣ Τραπεζική και Χρηματοοικονομική

    Το Π.Μ.Σ. οργανώνεται από το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.
    Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα έχει σαν αντικείμενο την παροχή των εξειδικευμένων γνώσεων σε θεωρητικό επίπεδο αλλά και την παροχή πρακτικών γνώσεων στην Τραπεζική και Χρηματοοικονομική.
    Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ στη διεύθυνση: http://mbf.teiwm.gr

    ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

    1. ΠΜΣ στην Ανάλυση και τον Ποιοτικό Έλεγχο Τροφίμων

    Το Π Μ Σ συνδιοργανώνεται από κοινού από το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα και το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Τροφίμων του Plovdiv της Βουλγαρίας.
    Το Πρόγραμμα έχει ως αντικείμενο την εξειδίκευση επιστημόνων πτυχιούχων γεωτεχνικών και άλλων εφαρμοσμένων επιστημών στον ευρύτερο τομέα Της ανάλυσης και του ποιοτικού ελέγχου των τροφίμων (με έμφαση στις αρχές ποιοτικού ελέγχου και της ασφάλειας των τροφίμων που φτάνουν στο πιάτο του καταναλωτή).
    Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΜΠΣ, http://grad-food.teiwm.gr

    ΜΠΣ 'MANEDU'  «Education Management»

    Συνδιοργάνωση προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Διοίκηση της Εκπαίδευσης» και αγγλικό τίτλο «Education Management»του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα την Κοζάνη της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το ΤΕΙ Πειραιά (Τμήμα Λογιστικής και ρηματοοικονομικής) Ελλάδα, η σχολή Ψυχολογίας του Εθνικού Πανεπιστημίου Κιέβου - Ταράς Σεβτσένκο (National University of Kyiv - Taras Shevchenko - Faculty of Psychology), Ουκρανία με σκοπό την συνδιοργάνωση προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Διοίκηση της Εκπαίδευσης» και αγγλικό τίτλο «Education Management».
    Για περισσότερες πληροφορίες  επισκευθείτε την ιστοσελίδα  του ΜΠΣ: http://kastoria.teiwm.gr/manedu/syllabus/

    Το Ίδρυμά μας διατηρεί σταθερά ως στόχο την παροχή υψηλού εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου όχι μόνο ως μια τυπική παραγωγική μονάδα που παρέχει στείρα τεχνολογική γνώση, αλλά ως ένας κοινωνικός φορέας με ευαίσθητα αντανακλαστικά δράσης και αλληλεπίδρασης.

    Για περισσότερες πληροφορίες για το Ίδρυμα στην Ιστοσελίδα: www.teiwm.gr
    Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων τηλ. 24610-37725- 24610-68248
    e-mail: pubrel@teiwm.gr

     

    www.teiwm.gr