ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΘΑΣΟΣ
Η σταθερή αξία στο χρόνο

Του Σταύρου Ακτσόγλου

  << Επιστροφή στο χάρτη

Βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από την ηπειρωτική Ελλάδα κι έτσι καθώς, οι Έλληνες δε θέλουμε και πολύ για να οργανώνουμε μικρές αποδράσεις από την καθημερινότητα, έγινε ένας από τους αγαπημένους τόπους διακοπών των Μακεδόνων. Έτσι, η Θάσος συνδέθηκε με τον οικογενειακό τουρισμό, παρότι πάντα είχε επιλογές διασκέδασης για τους ατίθασους νέους.
Θυμάμαι, πιτσιρικάς ήμουν εκεί στην πατρίδα μου, τον Έβρο, και μετρούσα τις μέρες ανάποδα μέχρι τις διακοπές. Θαρρείς κι είχαν τάμα οι γονείς μου, δέκα μέρες κάθε καλοκαίρι ήταν αφιερωμένες στη Θάσο. Όχι ότι μ΄ ενοχλούσε. Το αντίθετο. Είχα κάνει και φίλους στο νησί και περίμενα πώς και πώς το ετήσιο ραντεβού μας. Απολαμβάναμε με το αυτοκίνητο τη διαδρομή ίσαμε την Κεραμωτή κι από κει, παίρναμε το φέρι και περνάγαμε απέναντι στον Λιμένα, στην πρωτεύουσα του νησιού.

Λιμενάρια

Πέρασα επτά καλοκαίρια στα Λιμενάρια. Ήμασταν πιστοί σ΄ αυτό το παραθαλάσσιο χωριό. Είχε πολλούς όμορφους οικισμούς η Θάσος αλλά εμείς εκεί είχαμε μάθει, εκεί είχαμε κάνει τις παρέες μας, εκεί μέναμε. Στο σπίτι της Ειρήνης, που το πίσω μπαλκονάκι του, όταν είχε φουσκοθαλασσιά το έγλυφε το κύμα. Η ξενοδοχειακή υποδομή ήταν ελλιπέστατη. Οι επισκέπτες της τελευταίας στιγμής έψαχναν με τα μπαγκάζια στα χέρια για κάποιο άδειο δωμάτιο. Όλο και κάτι έβρισκαν. Δεν ήταν μεγάλες οι απαιτήσεις τότε. Μόνο καθαρό να ήταν… Θυμάμαι τη βεράντα στην ταβέρνα του Πάρη, στον κεντρικό δρόμο του οικισμού. Η μάνα μου, ως αρχόντισσα της κουζίνας κι ως εκ τούτου ιδιαίτερα απαιτητική στα φαγητά, αδυνατούσε να καταλάβει πώς η γυναίκα του Πάρη έφτιαχνε καλύτερο μουσακά απ΄ τον δικό της… Θυμάμαι κι εκείνους τους περίφημους λουκουμάδες στα σιδερένια τραπεζάκια της προβλήτας. Θα πρέπει να κατανάλωσα τόνους… Όπως και γλυκό καρυδάκι (είναι η σπεσιαλιτέ του νησιού). Θυμάμαι τέλος, εκείνες τις εξορμήσεις με την παρέα στο λόφο, όπου έστεκε αγέρωχο το Παλατάκι. Ήταν ένα επιβλητικό κτήριο με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική. Ακατοίκητο για χρόνια, με σφραγισμένα παράθυρα, με βαριές αλυσίδες και λουκέτα στην κεντρική του είσοδο. Είχε έναν θαυμάσιο περιβάλλοντα χώρο κι εκεί παίζαμε πόλεμο. Μακριά απ΄ το Παλατάκι, όμως. Στα παιδικά ματάκια μας, εκείνο το μοναδικό αρχιτεκτόνημα φάνταζε στοιχειωμένο, γι αυτό όταν σουρούπωνε κατηφορίζαμε την πλαγιά για να χωθούμε στην ασφαλή αγκαλιά της μάνας μας. Όμορφα χρόνια. Μού ήρθαν στο μυαλό πριν πέντε καλοκαίρια. Είχα 24 χρόνια να επισκεφθώ τα Λιμενάρια και ασφαλώς, τα βρήκα αγνώριστα. Οι τοπικές Αρχές είχαν μπαζώσει την παραλία κι από το μπαλκονάκι της Ειρήνης, που κατεβαίναμε με τα μαγιό και βουτάγαμε απευθείας στη θάλασσα, είδα έναν φαρδύ ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Ο Πάρης δεν υπήρχε πια και το ζαχαροπλαστείο με τους λουκουμάδες, δεν έβγαζε πλέον τα κουτσά τραπεζάκια στην προβλήτα. Όσο για το Παλατάκι, ρήμαξε. Κάτι σανίδες καρφωμένες πρόχειρα εδώ κι εκεί στα παράθυρα, παλεύουν να το κρατήσουν όρθιο.

 

Θεολόγος, Παναγία, Καλλιράχη.
Τα χωριά που ξαναγεννήθηκαν από τις στάχτες τους

Το καλοκαίρι του 1988, θαρρώ, η καταπράσινη Θάσος κάηκε. Ο δασικός της πλούτος, εκείνη η υπέροχη πράσινη κουβέρτα που τύλιγε τα εξαιρετικής ομορφιάς χωριά Θεολόγος, Παναγία και Καλλιράχη μαζί με κάμποσα σπίτια, έγιναν στάχτη. Έχει παράδοση αυτός ο τόπος στην καταστροφή του περιβάλλοντος… Τα χωριά βυθίστηκαν για χρόνια στο πένθος. Είχαν χάσει το οξυγόνο τους, τη ζωή τους. Ευτυχώς, ο χρόνος και η φύση έκαναν το θαύμα τους. Το πράσινο ξαναβγήκε και η ζωή γεννήθηκε απ΄ τις στάχτες. Οι ξένοι και οι Έλληνες τουρίστες πάντα τα επισκέπτονται. Πάντα κάθονται στα γραφικούς καφενέδες τους και απολαμβάνουν την σιγαλιά του πράσινου και τις ιστορίες των ντόπιων.
Η Θάσος είναι μικρό νησί κι αφού η κατασκευή των οικισμών της και το καλό οδικό της δίκτυο επιτρέπουν να έχετε μαζί σας Ι.Χ., αφιερώστε μια μέρα για να κάνετε το γύρο. Είναι δεν είναι 100 χιλιόμετρα. Η διαδρομή είναι υπέροχη. Θα έχετε έτσι την ευκαιρία θα δείτε τον Ποτό, τον Πρίνο και τη Σκάλα Ραχωνίου, που αποτελούν τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της Θάσου. Απ΄ ό,τι διαπίστωσα στην τελευταία μου επίσκεψη, ο Λιμένας, ο Ποτός, ο Πρίνος και τα Λιμενάρια έχουν κατακλυσθεί από εντυπωσιακές ξενοδοχειακές μονάδες.
Έτσι είναι. Ο κόσμος προχωρά και εξελίσσεται….

Χρήσιμα Τηλέφωνα στη Θάσο (κωδικός 25930)

* Λιμεναρχείο Κεραμωτής: (25910)51204
* Λιμεναρχείο Θάσου: 22106
* Ταχύπλοα: (25910)23382, 58128
* Τουριστική Αστυνομία: 23111
* Δήμος: 23118
* Ταξί: 22078

 

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Σχόλια | Αγγελίες | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία