Νησί στην καρδιά του βόρειου Αιγαίου πελάγους, νοτιοδυτικά της Λήμνου, ο Άγιος Ευστράτιος, τόπος ιστορικής μνήμης, προσφέρεται για ήρεμες διακοπές και περιπατητικές διαδρομές. Γραφικές ακρογιαλιές, σπάνιοι γεωλογικοί σχηματισμοί, θαλάσσιες σπηλιές, μικρά δάση από βελανιδιές συνθέτουν το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πτηνοπανίδα του Αγίου Ευστρατίου, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το μαυροπετρίτη, μεταναστευτικό γεράκι του είδους Falco eleonorae. Ψηλότερες κορυφές του νησιού είναι η Λεμονή Ράχη (288 μ.) και το Σημάδι (298 μ.).

Mε αφετηρία τον οικισμό του Aγίου Eυστρατίου μπορείτε να γνωρίσετε οδικώς όλες σχεδόν τις παραλίες του νησιού (Αλονίτσι, Μουρούλια, Άγιο Αντώνιο, Άγιο Δημήτριο, Τρηγάρη, Λιδαριό, Φτελιό, Άγιο Νικόλαο, Φράγκου, Τρυπητή). Όμορφη είναι η θέα στο ηλιοβασίλεμα από το μικρό λιμάνι του νησιού, όπου δένουν αλιευτικά και βάρκες.

Στα αξιοθέατα του Αγίου Ευστρατίου συγκαταλέγονται η εκκλησία του Χριστού, στην πλατεία, οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Βασιλείου, το κτίριο της Μαρασλείου Σχολής, το ξωκλήσι του Αγίου Μηνά, σε λόφο με όμορφη θέα στον οικισμό, οι θαλάσσιες σπηλιές και οι γεωλογικοί σχηματισμοί, κατά μήκος των ακτών του νησιού.

Ξεχωριστό αξιοθέατο του νησιού αποτελεί το μνημείο του Νίκου Σιαλμά στο ομώνυμο ακρωτήρι (Tρυπητή, η παλαιότερη ονομασία του), στο νότιο άκρο του νησιού. O υποσμηναγός της Πολεμικής Aεροπορίας έχασε τη ζωή του ύστερα από πτώση του αεροσκάφους του στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Aγίου Eυστρατίου, στις 18 Iουνίου του 1992, ενόσω υπερασπιζόταν τον εθνικό εναέριο χώρο. Η επιγραφή ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ συγκινεί και παραδειγματίζει

Μετακινήσεις στο νησί
: Το οδικό δίκτυο του νησιού αποτελείται από έναν ασφαλτοστρωμένο δρόμο (μήκους 3 χλμ. που συνδέει τον οικισμό με το ύψωμα του Προφήτη Ηλία και ένα δίκτυο βατών χωματόδρομων που επιτρέπουν την πρόσβαση σε ολόκληρο σχεδόν το νησί. Ο δρόμος για πρόσβαση στο νότιο τμήμα του νησιού έχει συνολικό μήκος 10 χλμ. και φτάνει μέχρι το ακρωτήριο Τρυπητή. Κατά μήκος του υπάρχουν σημασμένες διασταυρώσεις που οδηγούν στις δυτικές παραλίες του νησιού. Ένα δεύτερο δίκτυο χωματόδρομων προσφέρει πρόσβαση στο βόρειο και ανατολικό τμήμα του νησιού.

Τουριστικές υποδομές
: Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη του τουρισμού ο Άγιος Ευστράτιος αποκτά συνεχώς φίλους, που εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια για τις ομορφιές του. Οι παρθένες παραλίες του, τα φρέσκα ψάρια του και το εξαιρετικής ποιότητας τυρί του προσελκύουν πολλούς επισκέπτες κάθε καλοκαίρι.

Ακτοπλοϊκή σύνδεση
: Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά με τη Λήμνο, όλες τις εργάσιμες ημέρες, με το Ε/Ο ΑΙΟΛΙΣ. Επίσης με την Καβάλα  και το Λαύριο. Επειδή τα δρομολόγια αναθεωρούνται συχνά καλό είναι ο επισκέπτης να φροντίσει να ενημερωθεί από τα πρακτορεία ή τα κατά τόπους λιμεναρχεία

 


Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος  Αγιου Ευστρατίου   22540 93210
Λιμεναρχείο              22540 93393

 

 

 

 

 

                   ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ-ΚΑΚΑΛΗ ΜΑΡΙΑ


Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 24/01/1987 και είναι μόνιμη κάτοικος Αγίου Ευστρατίου. Το 2004 αποφοίτησε από το ενιαίο λύκειο Αγίου Ευστρατίου και την ίδια χρονιά εισήχθη στο Τμήμα Επιστημών της εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία στο Πανεπιστήμιο Πάτρας (διάρκεια σπουδών 4 έτη). Επίσης είναι κάτοχος πτυχίου Η/Υ του Cambrige IT .
Εκλέχτηκε ως Δημοτικός Σύμβουλος Αγίου Ευστρατίου στις εκλογές του 2010 και αργότερα ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2013.

 

 

 

Στις δημοτικές εκλογές του 2014 εκλέχτηκε δήμαρχος  Αγίου Ευστρατίου με τον ανεξάρτητο συνδυασμό Νέα Αρχή. Παράλληλα με την νίκη κέρδισε και τον τίτλο της νεότερης δημάρχου της Ελλάδας.
Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών.

 

www.agios-efstratios.gov.gr