Οινοποιία Αλατά


Ιστορία

 Οι αμπελώνες της Οινοποιίας Αλατά αποτελεί δημιούργημα του Δημήτρη Αλατά. Το 2004 ξεκινά με την φύτευση των 22 στρεμμάτων οικογενειακού αμπελώνα στην περιοχή Αμμούδες Φαλάνης, 7 περίπου χλμ. βόρεια της Λάρισας, 2 χρόνια αργότερα άλλα 43 στρέμματα στα Παλιάμπελα Φαλάνης προστίθενται στους αμπελώνες της Οινοποιίας ενώ το 2015 ακόμη 15 στρέμματα στις Αμμούδες Φαλάνης έρχονται να συμπληρώσουν τις ήδη υπάρχουσες εκτάσεις. Σε ένα ιδανικό περιβάλλον φυτεύει ελληνικές αλλά και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών. Το 2006 πραγματοποιείται η πρώτη οινοποίηση στο σύγχρονο οινοποιείο, που βρίσκεται στην οικία Αλατά στη Φαλάνη Λάρισας. Όλα τα κρασιά του Κτήματος Αλατά παράγονται αποκλειστικά και μόνο από τους ιδιόκτητους αμπελώνες των 80, σήμερα, στρεμμάτων.

Φιλοσοφία

 Στην Οινοποιία Αλατά η καλλιέργεια του αμπελώνα γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα και συνεχείς πειραματισμούς στη μελέτη ελληνικών και διεθνών γνωστών και άγνωστων ποικιλιών. Η εξέλιξη της τεχνολογίας συμπορεύεται με την παράδοση σε όλη τη διάρκεια της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης. Ο στόχος είναι η παραγωγή ποιοτικών κρασιών, από τους ιδιόκτητους αμπελώνες μας, με το εύφορο έδαφος αλλά και τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής να αποτελούν εγγύηση για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Περιοχή

 Η Φαλάνη βρίσκεται 7 χλμ βόρεια της Λάρισας. Διοικητικά ανήκει στον καλλικρατικό Δήμο Λαρισαίων και στο νομό Λαρίσης αποτελώντας ουσιαστικά προάστιο της πόλης της Λάρισας λόγω της πολύ μικρής χιλιομετρικής απόστασης.

Αρχαία Φάλαννα

 Η Φάλαννα ήταν η κυριότερη πόλη των Περραιβών η οποία άκμασε κατά των 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. Το όνομα της η Φάλαννα το πήρε από την κόρη του Ενιπέα και της Τηρούς που ονομαζόταν Φάλαννα. Στην πόλη υπήρχε το ιερό της Αθηνάς Πολιαδας, του Ασκληπιού, του Άδη και της Περσεφόνης καθώς και ένα θέατρο. Η πόλη έκοψε αργυρά και χάλκινα νομίσματα, τα οποία έχουν βρεθεί, κατά καιρούς στο Καστρί του Αμπελώνα. Από την περίοδο της ακμής της προέρχονται έξι επιτύμβιες στήλες οι οποίες βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου. Το 171 π.Χ. στη Φάλαννα στρατοπέδευσε ο βασιλιάς της Μακεδονίας Περσέας, κατά τη διάρκεια του μακεδονορωμαϊκού πολέμου.

Σύγχρονη Φαλάνη

 Η Φαλάνη είναι ένα όμορφο αγροτικό χωριό, με περίπου 5000 μόνιμους κατοίκους. Βρίσκεται σε μια εξαιρετικά εύφορη περιοχή του κάμπου της Θεσσαλίας ενώ το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στις όχθες του Πηνειού βοηθά την καλλιέργεια μιας μεγάλης γκάμας γεωργικών προϊόντων όπως το βαμβάκι, το σιτάρι, το καλαμπόκι, τα τεύτλα και το τριφύλλι. Επίσης ένα μεγάλο τμήμα της καλλιεργήσιμης γης καταλαμβάνει και η τέχνη της δενδροκομίας με την φύτευση ροδάκινων, αχλαδιών, ροδιών και φυσικά αμπελιών. Η σχέση της περιοχής με την αμπελοκαλλιέργεια μιας και παλαιότερα υπήρχαν αρκετοί αμπελώνες στην περιοχή Παλιάμπελα κοντά στη Φαλάνη ενώ ακόμη και σήμερα υπάρχει πλήθος αμπελώνων και στο γειτονικό χωριό Αμπελώνας αλλά φυσικά και στην φημισμένη ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου.

Αμπελώνες

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του Κτήματος Αλατά εκτείνονται σε 80 στρέμματα. Το κλίμα της περιοχής της Φαλάνης χαρακτηρίζεται ηπειρωτικό, με υγρούς μεγάλης διάρκειας χειμώνες με χιόνια και θερμά καλοκαίρια με βροχοπτώσεις. Οι αμπελώνες μας βρίσκονται αφενός ο ένας κοντά στις όχθες του Πηνειού στην περιοχή Παλιάμπελα Φαλάνης και αφετέρου ο άλλος κοντά στο ύψωμα της Μαγούλας στην περιοχή Αμμούδες Φαλάνης. Το έδαφος είναι στην επιφάνεια αργιλώδες ενώ από το 1 περίπου μέτρο βάθος και κάτω είναι αμμώδες και με ιδιαίτερα καλή στραγγιστική ικανότητα.

 Η καλλιέργεια του αμπελώνα γίνεται σύμφωνα με τις αρχές του Συστήματος της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, το οποίο έχει ως στόχο την παραγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών με διαδικασία πιστοποιημένη, πληρώντας όλες τις προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας με σεβασμό στο περιβάλλον, τον εργαζόμενο και τον καταναλωτή. Βασικό μέλημα είναι η ιδιαίτερη φροντίδα του αμπελώνα, για το λόγο αυτό πλήθος αγροτικών εργασιών -συμπεριλαμβανομένου και του τρύγου- γίνονται χειρωνακτικά. Με την έναρξη του 2017 ξεκινά και η συμμετοχή στο πρόγραμμα βιολογικών προϊόντων με στόχο την παραγωγή ακόμη αγνότερων και ποιοτικότερων προϊόντων οίνου.

 Στους αμπελώνες φυτεύτηκαν και καλλιεργούνται με ιδιαίτερη φροντίδα ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Το Malvasia, που κατάγεται από την Μονεμβασιά, το Ασύρτικο της Σαντορίνης καθώς και η Μαλαγουζιά αποτελούν τις ελληνικές λευκές ποικιλίες του Κτήματος. Επίσης, καλλιεργούνται η γαλλική λευκή Chardonnay και οι ερυθρές Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon καθώς και η ιταλική λευκή Vermentino και η ερυθρή Sangiovese.

Οινοποίηση

Ο χώρος της παραγωγής, ειδικά σχεδιασμένος για την υποδοχή των σταφυλιών κατευθείαν από τον τρύγο και την ομαλή κυκλοφορία του μούστου και του κρασιού, στεγάζει όλο τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών: πιεστήριο σταφυλιών, ειδικές δεξαμενές προζυμωτικής εκχύλισης λευκών κρασιών, ανοξείδωτες δεξαμενές ζύμωσης λευκής και ερυθρής οινοποίησης με αυτόματο σύστημα ψύξης, δρύινες δεξαμενές ζύμωσης για την ερυθρή οινοποίηση και δεξαμενές σταθεροποίησης. Η παραγωγική διαδικασία στο οινοποιείο ακολουθεί όλες τις απαιτήσεις υγιεινής και ασφάλειας.

 Μερικά από τα κόκκινα κρασιά του Κτήματος περνούν μία σημαντική περίοδο της ζωής τους στον υπόγειο χώρο του οινοποιίου για ωρίμανση και παλαίωση. Σε σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, συναντόνται αρκετά καινούρια δρύινα βαρέλια, όπου τα κρασιά υφίστανται την ευεργετική επίδραση της δρυός.

 Στον ισόγειο χώρο της εμφιάλωσης βρίσκεται ένα σύγχρονο σύστημα εμφιάλωσης κρασιού.

 Ο υπόγειος χώρος φιλοξενεί φιλοξενεί τον εξοπλισμό για τη διαδικασία τοποθέτησης ετικετών και συσκευασίας των εμφιαλωμένων κρασιών.

   

 

Οινοποιία Αλατά

Φαλάνη, Λάρισας, Ελλάδα

Τηλέφωνο: 6977407080

E-mail 1: info@oinopoiioalata.gr

E-mail 2: alatasdimitriosf@yahoo.gr          

 

oinopoiioalata.gr