|
Η εταιρία ΑΝΘΗΡ Α.Β.Ε.Ε., βρίσκεται στην δυτική Ελλάδα, έξω από την πόλη του Αγρινίου του νομού Αιτωλοακαρνανίας και δραστηριοποιείται στον χώρο της παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίου αποξηραμένων Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών (ΑΦΦ).
Ιδρύθηκε το 2009 κυρίως από μέλη του αγροτικού συνεταιρισμού ΑΣΚΑΦΕΦΑ. Η εταιρία όχι μόνο απορροφά το 100% της παραγωγής του συνεταιρισμού, αλλά καλλιεργεί και σε δικά της χωράφια και συνεργάζεται και με ανεξάρτητους παραγωγούς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Η ΑΝΘΗΡ εμπλέκεται σε κάθε βήμα της παραγωγής, από τον πιστοποιημένο σπόρο μέχρι το τελικό πιστοποιημένο βιολογικό προϊόν. Επίσης, η εταιρία παρέχει τις υπηρεσίες της και σε άλλους παραγωγούς.
Για περισσότερα από 400 χρόνια η κύρια καλλιέργεια της περιοχής ήταν ο καπνός. Σε μια έκταση 120000 στρεμμάτων, περίπου 25000 τόνοι καπνού τον χρόνο παράγονταν, φτάνοντας τις καλύτερες ποιότητες του κόσμου. Όμως, εξαιτίας παγκόσμιων εξελίξεων και πολιτικών αποφάσεων στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η ανάπτυξη νέων καλλιεργειών για την αντικατάσταση του καπνού ήταν αναγκαία όσο και απαραίτητη.
Προβλέποντας το τέλος της περιόδου του καπνού στην Ελλάδα, ο κύριος Ε. Καμαριάρης ξεκίνησε να αναζητά καινούργιες καλλιέργειες για την αντικατάσταση της παραπάνω, επειδή τότε δεν υπήρχε υποστήριξη από το κράτος στον τομέα αυτό.
Το 1996 ο κύριος Καμαριάρης γνώρισε την χημικό Δρ. Ιουλία Μπράουχλι-Θεοτόκη στην Ζυρίχη της Ελβετίας, η οποία τότε εργαζόταν σε μια εταιρία ανάπτυξης κτηνιατρικών φαρμάκων και συμπληρωμάτων τροφής με βάση τα φαρμακευτικά φυτά. Η δυσκολία εύρεσης υψηλής ποιότητας φυτικών πρώτων υλών οδήγησε στην ιδέα της καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών (ΑΦΦ) στην περιοχή του Αγρινίου. Η καλλιέργεια των ΑΦΦ στην Ελλάδα ήταν τότε άγνωστη και τα ΑΦΦ λαμβάνονταν μόνο από ελεύθερη συλλογή. Στην Ευρώπη 150 είδη φυτών είναι υπό εξαφάνιση, εξαιτίας αυτού η καλλιέργεια είναι πολύ σημαντική για να καλύψει την αυξημένη ανάγκη πρώτης ύλης σταθερής ποιότητας και να προστατεύσει και εξασφαλίσει την διατήρηση των αυτοφυών ΑΦΦ.
Αφότου γεννήθηκε έτσι η ιδέα, ο κύριος Καμαριάρης άρχισε τα πρώτα πειράματα με ΑΦΦ, ενώ παράλληλα δοκίμαζε και άλλες καλλιέργειες οι οποίες γίνονταν γνωστές στην περιοχή μετά την περίοδο του καπνού.
Μέσω της στενής επαφής και φιλίας με την Δρ. Μπράουχλι-Θεοτόκη και του γιού της Γιώργου Μπράουχλι, ο οποίος σπούδαζε φαρμακευτική στο πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ETHZ) εκείνη την εποχή (αποφοίτησε το 2002), οι πρώτες σημαντικές επαφές με εταιρίες στην Ελβετία και στην Ευρώπη αναπτύχθηκαν.
Μετά από 9 χρόνια προετοιμασίας, πειραμάτων και έρευνας της αγοράς, αναγνωρίζοντας τα σχετικά προβλήματα (διαχείριση των προϊόντων, έλεγχος ποιότητας) αλλά και τις προοπτικές (μεταποίησης και υπεραξίας) αυτών των καλλιεργειών, ο κύριος Καμαριάρης μαζί με άλλους παραγωγούς το 2006 ίδρυσε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλλιεργητών Αρωματικών, Φαρμακευτικών και Ενεργειακών Φυτών Αιτωλοακαρνανίας (Α.Σ.Κ.Α.Φ.Ε.Φ.Α). Το 2007 ο ΑΣΚΑΦΕΦΑ έγινε μέλος της EUROPAM, του Ευρωπαϊκού οργανισμού καλλιεργητών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Δύο χρόνια αργότερα, το 2009, ο κύριος Καμαριάρης και μέλη του συνεταιρισμού, σε συνεργασία με τον κύριο Μπράουχλι και άτομα άλλων ειδικοτήτων, ίδρυσαν την εταιρία ΑΝΘΗΡ Α.Β.Ε.Ε..
Ο σκοπός της ΑΝΘΗΡ είναι να εξασφαλίσει υψηλής ποιότητας προϊόντα και μέσω αυτού το συμφέρον του παραγωγού, αφού η πώληση ενός προϊόντος συνδέεται άμεσα με την ποιότητα του. Έτσι ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση μιας μονάδας επεξεργασίας ξηρής δρόγης, απόσταξης αιθέριων ελαίων, ελέγχου ποιότητας και έρευνας.
Η ελληνική χλωρίδα είναι πολύ πλούσια σε ΑΦΦ και τα περισσότερα από τα φυτά που καλλιεργούμε βρίσκονται και στην φύση. Ο λόγος της καλλιέργειας τους είναι να εξασφαλίσουμε σταθερή ποσότητα και ποιότητα και να μειώσουμε την ελεύθερη συλλογή για να προστατεύσουμε την ελληνική φύση.
Οικολογικοί αλλά και οικονομικοί λόγοι μας οδήγησαν στην απόφαση να καλλιεργήσουμε αυστηρώς βιολογικά.
Στην παρούσα φάση η εταιρεία εμπορεύεται ξηρά δρόγη σε ποσότητες χονδρικής αλλά και σε συσκευασία λιανικής πώλησης.
Στα αμέσως επόμενα σχέδιά της είναι η παραγωγή εκχυλισμάτων.
|