Η οικογένεια Ατλαμάζογλου και η Ιστορία της

Οι ρίζες της οικογένειας Ατλαμάζογλου προέρχονται από την Καρβάλη της Καππαδοκίας στην Μικρά Ασία. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924, η οικογένεια Ατλαμάζογλου, βρέθηκαν πρόσφυγες στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν σε περιοχή της Καβάλας περίπου 10 χιλιόμετρα έξω από την πόλη όπου μαζί με τους υπόλοιπους συγχωριανούς τους πρόσφυγες δημιούργησαν έναν νέο οικισμό τον οποίο ονόμασαν Νέα Καρβάλη. Μαζί τους φέρανε και το λείψανο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στην χάρη του οποίου χτίσανε την εκκλησία του χωριού. Οι Καρβαλιώτες διατηρήσανε μέχρι σήμερα τα ήθη και τα έθιμα τους καθώς και τις πατροπαράδοτες διατροφικές συνήθειες.

H οικογένεια Ατλαμάζογλου με την εγκατάστασή της στην Νέα Καρβάλη άρχισε να δραστηριοποιείται συστηματικά με την εκτροφή βοειδών έως και το 1985. Εμείς συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα να παρασκευάζουμε τα παραδοσιακά αλλαντικά όπως ακριβώς μάθαμε από τον παππού και τον πατέρα μας.

Σήμερα η Νέα Καρβάλη είναι μία σύγχρονη κωμόπολη με περίπου 3.000 κατοίκους και σ' αυτόν τον τόπο που αγαπούμε και ζούμε αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το εργαστήριό μας.

 

Παραδοσιακός Παστουρμάς Ατλαμάζογλου

Οι ρίζες της οικογένειας Ατλαμάζογλου προέρχονται από την Καρβάλη της Καππαδοκίας στην Μικρά Ασία. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924, η οικογένεια Ατλαμάζογλου, βρέθηκαν πρόσφυγες στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν σε περιοχή της Καβάλας περίπου 10 χιλιόμετρα έξω από την πόλη όπου μαζί με τους υπόλοιπους συγχωριανούς τους πρόσφυγες δημιούργησαν έναν νέο οικισμό τον οποίο ονόμασαν Νέα Καρβάλη. Μαζί τους φέρανε και το λείψανο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στην χάρη του οποίου χτίσανε την εκκλησία του χωριού. Οι Καρβαλιώτες διατηρήσανε μέχρι σήμερα τα ήθη και τα έθιμα τους καθώς και τις πατροπαράδοτες διατροφικές συνήθειες.

H οικογένεια Ατλαμάζογλου με την εγκατάστασή της στην Νέα Καρβάλη άρχισε να δραστηριοποιείται συστηματικά με την εκτροφή βοειδών έως και το 1985. Εμείς συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα να παρασκευάζουμε τα παραδοσιακά αλλαντικά όπως ακριβώς μάθαμε από τον παππού και τον πατέρα μας.

Σήμερα η Νέα Καρβάλη είναι μία σύγχρονη κωμόπολη με περίπου 3.000 κατοίκους και σ' αυτόν τον τόπο που αγαπούμε και ζούμε αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το εργαστήριό μας.


Παραδοσιακός Παστουρμάς Ατλαμάζογλου

Ο παστουρμάς είναι έδεσμα με ρίζες από την ανατολή και πιο συγκεκριμένα από την Καππαδοκία. Ο προπάππους μας στη ανάγκη να διατηρήσει το βόειο κρέας για μεγάλο χρονικό διάστημα προς χρήση μαγειρικής, όπως και πολλοί συγχωριανοί του, το πάστωνε. Το πάστωμα γινόταν, όπως μας το περιέγραψε ο παππούς, Αποστόλης Ατλαμάζογλου, σε ξύλινη σκάφη. Τοποθετούσαν μία στρώση αλάτι, μετά το κρέας, ξανά αλάτι εναλλάξ και στο τέλος το κάλυπταν με αλάτι και το άφηναν για αρκετές μέρες. Στη συνέχεια το έβγαζαν, το ξέπλεναν από το αλάτι και το τοποθετούσαν σε πέτρινη επιφάνεια και τα πρέσσαραν με βάρος, συνήθως μεγάλες καθαρές πέτρες. Στην εξέλιξη της συντήρησης δοκίμασαν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του προϊόντος με μπαχαρικά.


Παραδοσιακό Σουτζούκι Ατλαμάζογλου

Τα κομμάτια κρέατος που δεν τα χρησιμοποιούσαν για τον παστουρμά, για να συντηρηθούν τα κάνανε σουτζούκια. Ψιλοκόβανε το κρέας το οποίο αναμειγνύανε με μπαχαρικά και σκόδρο. Το μείγμα το άφηναν 1-2 μέρες να "τραβήξει" τα αρώματα και τις γεύσεις των μπαχαρικών. Στην συνέχεια έπλεναν πολύ καλά τα έντερα του ζώου και τα γέμιζαν με το μείγμα του κρέατος. Τα κρεμούσαν ψηλά σε καλά αεριζόμενο και δροσερό χώρο μέχρι να στεγνώσουν. Τα χρησιμοποιούσαν στην διατροφή τους προσθέτοντας τα μέσα σε φαγητά αντί για κρέας, ή ως επί τω πλείστον ωμά ως εκλεκτό μεζέ. Από τα καλύτερα εδέσματα θεωρούνται τα τηγανητά αυγά με σουτζούκι. Φαγητό που το είχανε για επίσημο και το προσφέρανε στους καλεσμένους τους.


Η παρασκευή Σήμερα

Ο παστουρμάς και το σουτζούκι παρασκευάζονται με μεράκι και με την ίδια διαδικασία στο εργαστήριο μας στην Νέα Καρβάλη χρησιμοποιώντας σκεύη και εξοπλισμό (ψυγεία - πρέσα) και χώρο που πληρούν τις προδιαγραφές HACCP και της κτηνιατρικής υπηρεσίας.


Τσιμένι

Το Τσιμένι είναι μείγμα μπαχαρικών και σκόρδου με το οποίο καλύπτεται ο παστουρμάς.
Τροφή χωρίς καθόλου λιπαρά, αντιοξειδωτική και με διατροφική αξία. Εκλεκτό γευστικό έδεσμα για μικρούς και μεγάλους, υπήρχε σε κάθε τραπέζι.Η συνταγή στο τσιμένι που χρησιμοποιούμε για την επικάλυψη του παστουρμά και για την πάστα, είναι δημιούργημα του παππού μας Αποστόλη Ατλαμάζογλου την οποία εξέλιξε και αναβάθμισε γευστικά ο γιός του Ανέστης Ατλαμάζογλου, και αποτελεί γευστικό μυστικό της οικογένειας Ατλαμάζογλου.

Διεύθυνση : Νέα Καρβάλη Καβάλας
ΤΚ : 64006


Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 2510. 316 565


Email : info@atlamazoglou.gr

 

atlamazoglou.gr