
Η επίσκεψη στις Βρυξέλλες ήταν απρόσμενη. Ομολογώ ότι ουδέποτε το Βέλγιο αποτέλεσε προτεραιότητά μου σε ταξιδιωτικές εξερευνήσεις. Σε μια Ευρώπη, που βρίθει δελεαστικών προτάσεων (Παρίσι, Λονδίνο, Μαδρίτη κ.λ.π.), πού να χωρέσουν οι Βρυξέλλες… Η πόλη αυτή μπήκε στη ζωή μας πρώτα με το ΝΑΤΟ κι ύστερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση κι έτσι έμεινε. Περισσότερο συνδυάστηκε με «ορμητήριο» της πολύτεκνης ευρωπαϊκής οικογένειας, παρά με δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
Άλλωστε, έτσι ήρθε και η πρόσκληση. Τη βρήκα στο γραφείο μου από την ελληνική επιτροπή της Ε.Ε. Με καλούσαν να ταξιδέψω ως το Βέλγιο, να παρακολουθήσω για λίγες μέρες τα δρώμενα στο κοινοβούλιο και να κλείσω συνεντεύξεις με όποιον επίτροπο επιθυμούσα. Το κομμάτι του να παρακολουθήσω τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στον πυρήνα της Ευρώπης παρουσίαζε αρκετό ενδιαφέρον, χάθηκε όμως, αυτή η διαδικασία να εξελισσόταν σ΄ έναν άλλον τόπο;
Ε, λοιπόν, την αδίκησα κατάφορα την πατρίδα του χαριτωμένου Τεν-Τεν και το διαπίστωσα όταν πια πείστηκα από τους συναδέρφους ν΄ ανταποκριθώ σ΄ εκείνη την πρόσκληση.
Οι Βρυξέλλες αποτελούν το χαρακτηριστικό δείγμα μοντέρνας, ευρωπαϊκής πόλης με εντυπωσιακά σύγχρονα κτήρια, τσιμεντένιες πολύβουες πλατείες, ιδιαιτέρως προσεγμένα ξενοδοχεία (φυσική συνέπεια μετά την ανάδειξή τους σε …ωοτόκο της ιδέας της παγκοσμιοποίησης), μουσεία με εξαιρετικής σημασίας εκθέματα, κάποιους όμορφους επιβλητικούς ναούς, θαυμάσια κουζίνα με βασικό της ατού το φοντύ, ξελογιάστρα σοκολάτα σε όλες τις εκδοχές και μια υπέροχη, ατμοσφαιρική πλατεία, που όταν μπαίνεις στην αγκαλιά της, νιώθεις πως γύρισες πίσω τη μηχανή του χρόνου.
Ανάμεσα στις συνεδριάσεις της Ε.Ε. και τις συναντήσεις με τους επιτρόπους, βρήκαμε χρόνο η ολιγομελής συντροφιά των δημοσιογράφων, να «πεταχτούμε» στη γειτονική Μπριζ.
Στο τέλος του ταξιδιού, ήμουν πεπεισμένη πως αν για τις Βρυξέλλες χρειάστηκα πέντε μέρες συστηματικής εξερεύνησης, προκειμένου να «τρυπώσω» στην όμορφη εικόνα της πόλης, για τη Μπριζ θα χρειαζόμουν μια ζωή για να φτιάξω ένα παραμύθι και να ζήσω μέσα του…
Τα αξιοθέατα της πρωτεύουσας
Μελετώντας κάποιον ταξιδιωτικό οδηγό του Βελγίου, εν πτήση για τις Βρυξέλλες, πληροφορήθηκα ότι η πόλη ήταν αρχικά ένα σύμπλεγμα νησιών μέσα σ΄ έναν μικρό λασπώδη ποταμό, ώσπου τον 6ο αι. μ.Χ. χτίσθηκε μια εκκλησία και γύρω της άρχισε να αναπτύσσεται δραστηριότητα. Ο οικισμός που περιέβαλε το ναό πήρε αρχικά το όνομα Bruocsella (σπίτι στο βάλτο), που αργότερα μεταλλάχθηκε σε Βρυξέλλες. Καθώς η πόλη απλωνόταν, το ποτάμι εξαφανιζόταν, ώσπου καλύφθηκε τελείως στα μέσα του 19ου αι.
Ξεναγώντας σας, θα ξεκινήσω από το πιο δυνατό σημείο της πόλης. Είναι η Grand Place (Μεγάλη Πλατεία), που αποτελούσε και αποτελεί το επίκεντρο της ζωής στις Βρυξέλλες. Τα λόγια είναι πολύ φτωχιά για να περιγράψουν την ομορφιά της. Πρόκειται ουσιαστικά για μια τετράγωνη σχεδόν πλατεία, περιστοιχισμένη από κτήρια, αντιπροσωπευτικά δείγματα διαφορετικών αρχιτεκτονικών ρυθμών, στριμωγμένα μεταξύ τους, διακοσμημένα με συμβολικά γλυπτά. Μεσαίωνας, αναγέννηση, μπαρόκ, ροκοκό. Ένα υπέροχο πλήθος από γλυπτά και στολίδια, πάνω σε κτίσματα που μοιάζουν με κινηματογραφικό ντεκόρ, ταξιδεύουν το μάτι και τη φαντασία.
Στα περισσότερα από αυτά, στεγάζονται συντεχνίες (κρεοπωλών, βαρκάρηδων, ζυθοποιών, αρτοποιών, εμπόρων ανδρικών ενδυμάτων), ενώ ένα στεγάζει το δημαρχείο και το κεντρικό γραφείο τουρισμού της πόλης κι ένα άλλο, μεσαιωνικού ρυθμού, που φέρει τον τίτλο «Το σπίτι του Βασιλιά», φιλοξενεί τα εκθέματα του Μουσείου Ντε Λα Βιγ των Βρυξελλών.
Στη Μεγάλη Πλατεία, κάθε δεύτερο χρόνο και για πέντε μέρες μέσα στον Αύγουστο «απλώνεται» το Χαλί των Λουλουδιών. Πρόκειται για μια περίτεχνη πλέξη λουλουδιών, που καταλαμβάνουν όλο το χώρο και πλημμυρίζουν την πλατεία χρώματα.
Κατά τα λοιπά, στις Βρυξέλλες μπορείτε να περιηγηθείτε περιμετρικά της Μεγάλης Πλατείας καθώς και εδώ, υπάρχουν κτήρια που παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον. Για παράδειγμα η Γκαλερί Royales de Saint Hubert, μια εμπορική στοά χτισμένη το 1847, θα σας εντυπωσιάσει. Το ίδιο και η μεσαιωνική ατμόσφαιρα που αποπνέει ο Saint Nicholas της Myra, ο αντίστοιχος Άη Βασίλης των Βρυξελλών. Κι επειδή το αρχαίο ελληνικό πνεύμα δεν λείπει ούτε από αυτή την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, αναζητήστε στην οδό Bruxella το κτήριο, όπου κάποτε στεγαζόταν το Χρηματιστήριο και τώρα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος. Χτίσθηκε το 1873 στα πρότυπα ενός αρχαίου ελληνικού ναού.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι η βελγική πρωτεύουσα διαθέτει τέσσερα θαυμάσια μουσεία, που πρέπει να επισκεφθείτε. Τα Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών, με εξαιρετικές συλλογές γνωστών ζωγράφων και γλυπτών, το Μουσείο Μουσικών Οργάνων με μία εντυπωσιακή συλλογή οργάνων από την αρχαιότητα έως σήμερα, το Μουσείο Horta, στο σπίτι του ομώνυμου αρχιτέκτονα της αρ νουβό και το Μουσείο των κόμικς, στην οικογένεια των οποίων ανήκει ο ντόπιος αγαπημένος ήρωας Τεν-Τεν.
Επιπλέον, μια που θα βρεθείτε στις Βρυξέλλες, θα άξιζε να ξανοιχτείτε λίγο απ΄ το κέντρο της πόλης και να αναζητήσετε το περίφημο Atomium στην Boulevard du Centenaire. Είναι το γιγάντιο αντίγραφο ενός μορίου, που κατασκευάστηκε το 1958 για να αντιπροσωπεύσει το Βέλγιο στη Διεθνή Έκθεση.
Μπριζ ή η Βενετία του Βελγίου
Μία ώρα κράτησε το ταξίδι με το τρένο από την πρωτεύουσα του Βελγίου. Είχαμε συνεδρίαση της ευρωπαϊκής επιτροπής εκείνη τη μέρα, αλλά κάναμε κοπάνα. Πώς αλλιώς θα βρίσκαμε μια ολόκληρη μέρα στη διάθεσή μας για να πάρουμε γεύση και από την βελγική επαρχία;
Ήταν παραμονές Χριστουγέννων θυμάμαι και στο έμπα της Μπριζ, μας τύφλωσαν φώτα. Όλα τα κτήρια ήταν στολισμένα, όλα τα σπίτια, όλα τα καταστήματα αλλά το απίστευτο ήταν οι πλατείες. Εδώ υπήρχαν αναπαραστάσεις παραμυθιών με φιγούρες σε φυσικό μέγεθος! Η Χιονάτη με τους επτά νάνους, η Σταχτοπούτα, το κορίτσι με τα σπίρτα… Όλοι οι ήρωες των παιδικών μας χρόνων είχαν χωρέσει εδώ, στις πλατείες αυτής της παραμυθένιας πόλης και μας καλούσαν να μπούμε στη ζωή τους. Μια χούφτα μαντραχαλάδων εκπροσώπων της 4ης εξουσίας (τρομάρα μας) γίναμε πάλι πιτσιρίκια. Ο αέρας της πόλης θαρρείς και μας ξελόγιαζε και τα λιγοστά αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στους λιθόστρωτους δρόμους, ενθάρρυναν τα βήματά μας. Περπατήσαμε πολύ. Ανεβήκαμε στριφογυριστές σκάλες, «ζυγιστήκαμε» σε στενά πεζοδρόμια, διασχίσαμε γέφυρες πάνω από κανάλια (σύμπλεγμα νησιών η Μπριζ –εξ ου και ο τίτλος της «Βενετία του Βελγίου), χαζέψαμε επιβλητικά, μεσαιωνικά σπίτια με είσοδο από το ποτάμι, ανεβήκαμε στο Belfort με τις 47 καμπάνες και αγναντέψαμε την πόλη από ψηλά, τρυπώσαμε στο Markt, την κεντρική αγορά, όπου ήταν σε εξέλιξη ένα θαυμάσιο παζάρι χριστουγεννιάτικων ειδών.
Πληροφορηθήκαμε ότι κατά το Μεσαίωνα, η Μπριζ ήταν μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Ευρώπης, καθώς μέσα από το δίκτυο των καναλιών της, υποδεχόταν μεγάλο όγκο εμπορευμάτων από διάφορες γωνιές του κόσμου. Μετά την ακμή ήρθε η παρακμή και για τέσσερεις αιώνες η πόλης βυθίστηκε στο σκοτάδι. Ωστόσο, στα τέλη του 19ου αι. ισχυρές οικογένειες του Βελγίου και όχι μόνο, έδωσαν στην πόλη τον τίτλο του «ιστορικού κοσμήματος, που επιβάλλεται να διασωθεί και να αναδειχθεί» και μπήκαν επικεφαλής μιας τεράστιας καμπάνιας αποκατάστασής. Φαίνεται πως έκαναν καλή δουλειά. Σήμερα, η Μπριζ είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης αλλά και δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Διαθέτει υποδειγματική υποδομή σε ξενοδοχεία και εστιατόρια και σφύζει από επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου.
Το μεσημεράκι πεινάσαμε και προτιμήσαμε ένα ατμοσφαιρικό μπιστρό στην πλατεία της …Χιονάτης. Τρώγοντας αχνιστά μύδια και τηγανητές πατάτες (γευστικότατη τοπική σπεσιαλιτέ) χαζεύαμε τον κόσμο, που έπαιζε με τις πρώτες νιφάδες του χιονιού. Το φως έπεσε νωρίς κι όταν βγήκαμε στο δρόμο, μας «έκοψε» η παγωνιά. Οι υπόλοιποι λούφαξαν στα ζεστά πανωφόρια τους κι εγώ, άρχισα να τουρτουρίζω μέσα στο κομψό σακάκι μου (μ΄ έφαγε η κοκεταρία). Μπήκα σ΄ ένα κατάστημα με μπουφάν αποφασισμένη να ζεσταθώ ακόμη κι αν χρειαζόταν να φορέσω… μπατανία πάνω απ΄ το σακάκι. Ευτυχώς, η ποικιλία των μπουφάν ήταν μεγάλη. Τόσο μεγάλη, που αναρωτήθηκα κάθε πότε και πόσοι πια άνθρωποι αγοράζουν μπουφάν σ΄ αυτή την πόλη… Έμαθα ότι η Μπριζ διαθέτει δική της παραγωγή σε ζεστά ρούχα και κάνει εξαγωγές. Έτσι εξηγείτο και το αστείο ποσό που πλήρωσα. Ήταν μια αναλογία σε δραχμές, περίπου 12.000. Το έχω ακόμη αυτό το πανωφόρι. Για να θυμάμαι τη Μπριζ, έως ότου ξαναπάω…
Πώς θα μετακινηθώ
Στη Μπριζ με λεωφορείο και ταξί αλλά κυρίως, με τα πόδια. Το να περπατάς σ΄ αυτή την πόλη, είναι όλα τα…λεφτά. Αν έχετε νοικιάσει αυτοκίνητο, δε νομίζω ότι εδώ, θα σας εξυπηρετήσει. Έτσι κι αλλιώς, θα το αφήσετε πριν μπείτε στην πόλη.
Στις Βρυξέλλες οι επιλογές είναι περισσότερες αλλά οι καλύτερες είναι το μετρό και το λεωφορείο. Εισιτήριο θα πάρετε από το οδηγό, εκτός αν προτιμήσετε κάρτα πολλαπλών διαδρομών, οπότε θα απευθυνθείτε στα ειδικά γκισέ. Το μόνο που πρέπει να σας επισημάνω ότι το μετρό, παρότι πολύ βολικό, είναι μάλλον δυσανάγνωστο. Αν μπερδευτείτε, ρωτήστε. Οι Βέλγοι είναι ευγενείς και εξυπηρετικοί. Το ταξί είναι λιγάκι τσουχτερό.
Πού θα μείνω, τι θα φάω, πώς θα διασκεδάσω
Ανέφερα ήδη ότι η ξενοδοχειακή υποδομή των Βρυξελλών είναι υποδειγματική λόγω της βάσης της Ε.Ε., που κατά καιρούς, απαιτεί πολλά καταλύματα. Εσείς όμως, που θα ταξιδέψετε για τουρισμό, καλό θα είναι να γνωρίζετε πως υπάρχουν ξενοδοχεία δύο ή τριών αστέρων, που μπορεί να μην έχουν τις παροχές των πολυάστερων μονάδων (Internet ή room service π.χ.), αλλά είναι πολύ πιο ατμοσφαιρικά από εκείνα. Μια καλή γεύση από ξενοδοχεία Βρυξελλών θα πάρετε μπαίνοντας στην ιστοσελίδα www.hotels-Belgium.com ή σ΄ αυτή του κεντρικού τουριστικού γραφείου της πόλης, στη διεύθυνση www.brusselsdiscovery.com. Ειδικά για τη Μπριζ, ικανοποιητική είναι η www.brugee.be .
Για τις γαστριμαργικές σας ανάγκες αφεθείτε άφοβα στα άξια χέρια των Βέλγων σεφ. Οι ντόπιοι προτιμούν το ψάρι και γι αυτό θα έχετε την ευκαιρία ν΄ απολαύσετε αρκετές νοστιμιές με βάση το θαλάσσιο πλούτο. Σας ανέφερα ήδη τα αχνιστά μύδια (ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν είστε δύο, μη παραγγείλετε αντίστοιχες μερίδες. Κάθε μία είναι ίσαμε ένα κιλό μύδια, βουτηγμένα σε μπόλικη θεσπέσια σως μέσα σε μαντεμένιο τσουκάλι. Όσο και να φας, θα περισσέψει). Ωστόσο, η ντόπια κουζίνα περιλαμβάνει και μια σειρά από ωραιότατα πιάτα με βάση το κρέας. Ό,τι και να παραγγείλετε και στην περίπτωση, που το θέλετε καλοψημένο, τονίστε το στο σερβιτόρο. Οι Βέλγοι προτιμούν τα κρέατά τους μισοψημένα. Ακόμα και το αρνί έτσι το σερβίρουν. Μη λησμονήσετε να δοκιμάσετε φοντύ κρέας ή φρούτα στη λιωμένη σοκολάτα. Αριστούργημα.
Για τα γλυκά, δε θα μακρηγορήσω. Σοκολάτα, σοκολάτα, σοκολάτα. Τέλος, αν είστε φαν της μπύρας, εδώ θα βρείτε τον παράδεισό σας. Το Βέλγιο έχει παράδοση στο είδος, μόνο που είναι κάπως δυνατό. Η περιεκτικότητα της βελγικής μπύρας σε αλκοόλ είναι 12% και βαράει στο κεφάλι χωρίς να το καταλάβετε.
Για τους ντόπιους συνήθως, νυχτερινή διασκέδαση σημαίνει μπυροκατάνυξη σε κάποιο ατμοσφαιρικό μπιστρό. Αυτό δε σημαίνει ότι θα στερηθείτε το κρασί ή τα ξενόφερτα ποτά τύπου ουίσκι ή βότκα. Ένας τόπος πόλος έλξης προσωπικοτήτων της πολιτικής απ΄ όλο τον κόσμο, όπως οι Βρυξέλλες, διαθέτει τα πάντα. Όρεξη να έχετε να ανακαλύψετε τα super νυχτερινά μαγαζιά. Προσωπικά, προτείνω μια κραιπάλη σε κάποιο από τα δύο υπέροχα μπαρ-ρεστοράν της Μεγάλης Πλατείας. Όσο για τη Μπριζ, δε φημίζεται για τη νυχτερινή της ζωή αλλά το Jazz Cafe στη Langestaat είναι μια καλή περίπτωση για να περάσει κανείς ευχάριστα το βράδυ του.

Συμβουλές για ασφαλή και όμορφη διαμονή
- Λόγω της έδρας της Ε.Ε. και των επιτρόπων που φιλοξενεί απ΄ όλη τη γηραιά ήπειρο, η πόλη των Βρυξελλών είναι καλά αστυνομευόμενη, πλην όμως, δεν παύει να είναι μεγάλη. Ως εκ τούτου, καλό θα ήταν τις νύχτες να αποφεύγετε τους απόμερους δρόμους.
- Το κλίμα στο Βέλγιο είναι το τυπικό της Βόρειας Ευρώπης. Ο συνδυασμός ηλιοφάνειας και βροχής χαρακτηρίζει και τις τέσσερεις εποχές. Ως εκ τούτου, όποτε κι αν επισκεφθείτε τη χώρα, πάρτε μαζί σας ένα αδιάβροχο. Κατά τα λοιπά, επειδή το χειμώνα το κρύο είναι τσουχτερό, πάρτε μαζί ζεστά ρούχα και φυσικά, για όλες τις περιόδους, άνετα παπούτσια για περπάτημα.
- Οι Βέλγοι μιλούν φλαμανδικά και γαλλικά. Αν είστε γαλλομαθής, έχει καλώς (να μιλάτε φλαμανδικά το βλέπω μάλλον απίθανο), αν όμως δεν είστε, θα βολευτείτε και με αγγλικά. Όλοι οι ντόπιοι λίγο πολύ καταλαβαίνουν και συνεννοούνται.
- Το ωράριο των καταστημάτων είναι συνήθως 10π.μ.-6μ.μ. Μόνο τα αρτοποιεία και τα μαγαζιά, που πωλούν εφημερίδες ανοίγουν νωρίτερα.
- Προγραμματίστε το shopping για τη Δευτέρα. Είναι η μέρα που τα μουσεία και οι γκαλερί αργούν.
- Είτε ως οδηγός, είτε ως πεζός προσέχετε στους δρόμους! Οι Βέλγοι οδηγούν ως παλαβοί και καθώς, ο νόμος που επιβάλλει την προτεραιότητα των πεζών, είναι σχετικά καινούργιος (1996), δεν τον έχουν αφομοιώσει ακόμη…
Χρήσιμα τηλέφωνα και ιστοσελίδες
- Βελγική Πρεσβεία στην Αθήνα ---- 2103617886-7
www.diplomacie.de
- Ελληνική Πρεσβεία στις Βρυξέλλες ---- 0032 2 235.03.70
E-mail: ambagre@skynet.be
- Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (Βρυξέλλες) ---- 0032 2 647.57.70
E-mail: gnto@skynet.be
- Κεντρικό Τουριστικό Γραφείο Βρυξελλών ---- 0032 2 513.8940
Ιστοσελίδες εξειδικευμένων τουριστικών πρακτορείων
|