Ο Δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης είναι δήμος της Δυτικής Ελλάδας που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Ανδραβίδας, Βουπρασίας, Κάστρου - Κυλλήνης και Λεχαινών.

Η έκταση του νέου Δήμου είναι 354,12 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 21.581 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
Έδρα του δήμου ορίστηκαν τα Λεχαινά και ιστορική έδρα η Βάρδα.

Ο Δήμος έχει πλούσια παραγωγή σε αγροτικά προϊόντα και αλιεία, είναι στη πλειοψηφία του πεδινός, σε μεγάλο μέρος του βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος, έχει καθαρές και οργανωμένες παραλίες, τουριστικά καταλύματα όλων των ειδών (από υπερπολυτελή ξενοδοχεία ως campings), έχει Λιμάνι - της Κυλλήνης απ όπου φεύγουν πλοία για Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, έχει Πολεμικό Αεροδρόμιο - της Ανδραβίδας, και ένα πλήθος ιστορικών μνημείων και αξιοθέατων.

 

 

 

ΚΑΣΤΡΟ ΧΛΕΜΟΥΤΣΙ

Το κάστρο χτίστηκε εξαρχής από τους Φράγκους και ονομάστηκε Clermont που στα Ελληνικά έγινε Χλεμούτσι. Αργότερα πήρε την ονομασία Tornese, επειδή θεωρήθηκε πως σε αυτό βρισκόταν το περίφημο φράγκικο νομισματοκοπείο των τορνέσιων νομισμάτων.

 

 

 

ΚΥΛΛΗΝΗ - ΓΛΑΡΕΝΤΖΑ

Πόλη της αρχαίας Ηλείας, επίνειο της Ήλιδας από την οποία απέχει 20 στάδια (25 χιλιόμετρα). Κτίσθηκε από αποίκους Αρκάδες προερχόμενοι από την ορεινή Αρκαδία και συγκεκριμένα από το όρος Κυλλήνη.

Οι αρχαίοι πίστευαν πως στο βουνό αυτό γεννήθηκε ο Ερμής και εκεί τελούσαν τη λατρεία του. Στο ίδιο μέρος λάτρευαν επίσης τον Πάνα και τη Νύμφη Κυλλήνη, τροφό του Ερμή.

Οι Αρκάδες λοιπόν που εγκαταστάθηκαν στην παραλία αυτή, έκτισαν την πόλη Κυλλήνη και έφεραν την λατρεία του Ερμή, του Ασκληπιού και της Αφροδίτης, κατά την επιφανή μαρτυρία του πρώτου τουριστικού δημοσιογράφου της αρχαιότητας Παυσανία.

 

 

 

 

ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΚΥΛΛΗΝΗΣ

Στις Ιαματικές πηγές κατά την αρχαιότητα υπήρχαν Ιερά του Ασκληπιού, της Αφροδίτης και άλλων θεοτήτων. Υδροθεραπευτήριο υπήρχε εκεί κατά την Αρχαιότητα στους Ρωμαϊκούς χρόνους και μετέπειτα όπως μαρτυρούν τα σωζόμενα ερείπια Ρωμαϊκών Λουτρών.

 

 

 

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ

Η Αγία Σοφία βρίσκεται στο κέντρο της σύγχρονης κωμόπολης και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα κατάλοιπα που υποδηλώνουν ότι η Ανδραβίδα υπήρξε κάποτε η πρωτεύουσα του πριγκιπάτου της Αχαΐας.

Από το ναό διατηρείται μόνο το τμήμα του ιερού. Αντιθέτως, τα λείψανα του κεντρικού. Παρόλα αυτά, υπάρχουν επαρκή στοιχεία, για να αναπαραστήσουμε την αρχική μορφή. Επρόκειτο για μια επιμήκη βασιλική με τρία κλίτη, με τετράγωνη αψίδα ιερού και ορθογώνιες αυτές που αντιστοιχούν στα κλίτη.

Το κεντρικό κλίτος έχει διπλάσιο πλάτος από τα πλάγια, ενώ διακρίνονται ακόμη σε κάποια σημεία τα ίχνη των βάσεων των κιόνων, οι οποίοι πρέπει να έφεραν τις τοξοστοιχίες που χώριζαν τα κλίτη.


 

 

ΚΟΤΥΧΙ - ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ

Η λιμνοθάλασσα Κοτύχι βρίσκεται ΒΑ της κωμόπολης των Λεχαινών ενώ το παραθαλάσσιο δάσος, ο υγρότοπος της Στροφυλιάς, είναι βορειότερα, στο Νομό Αχαΐας.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δίκτυο λιμνοθαλασσών, λιμνών, ελών και δασών, κατά μήκος των βορειοδυτικών ακτών της Πελοποννήσου.

Η λίμνη βρίσκεται στο Δάσος της Στροφυλιάς και μαζί με τις λιμνοθάλασσες του Προκόπου, τη λίμνη-έλος Λάμια και του Πάπα (Καλόγριας) προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ. 

 

 

 

 

ΥΡΜΙΝΗ - ΚΟΥΝΟΥΠΕΛΙ

Κατά τη μυθολογία την πόλη Υρμίνη την έχτισε ο Άκτορας, γιός του Φόρβαντα, εγγονός του Λαπίθη και αδελφός του βασιλιά Αυγεία, προς τιμήν της μητέρας του Υρμίνης.

Η Υρμίνη είναι πόλη προομηρική, τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης ζωής πηγαίνουν πίσω στην Παλαιολιθική και Νεολιθική εποχή.

Αργότερα στα Μυκηναϊκά χρόνια, εγκαθίσταται εκεί ένας ηγεμόνας με μεγάλη δύναμη και χτίζει τείχος για να προστατεύσει την οικία του.


 

 

 

 

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ

Λίγο πιο μακριά από τη Γλαρέντζα, μέσα σε μια θαυμάσια κοιλάδα, σκεπασμένο από αιωνόβιες ελιές, βρίσκεται το αρχαίο μοναστήρι των Βλαχερνών, με την βυζαντινή εκκλησία, που οι Φράγκοι την είχαν εν μέρει μετατρέψει σε γοτθικού ρυθμού.

Εκεί μέσα σώζονται τάφοι παλαιών Φράγκων μεγιστάνων με κομψά ανάγλυφα οικόσημα με λατινικές επιγραφές.

 

 

 

 

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑΣ

Γεννήθηκε το 1866 στα Λεχαινά της Ηλείας. Το σπίτι του Καρκαβίτσα στα Λεχαινά, κοντά στην αγορά, υπάρχει μέχρι σήμερα και είναι αξιοθέατο της πόλης.

Προτομή του Καρκαβίτσα υπάρχει στην πλατεία Αγίου Δημητρίου, όπου και ο ομώνυμος καθεδρικός ναός της πόλης.

 

 

 

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Ο Δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης βρέχεται σε μεγάλο μέρος του από το Ιόνιο Πέλαγος, εντός των ορίων του βρίσκονται πολλές, πανέμορφες και καθαρές παραλίες, οργανωμένες και μη, που προσφέρουν στον παραθεριστή όλες της επιλογές για ιδανικές διακοπές.

Μπορεί κανείς να βρει αυτό που του ταιριάζει ανάμεσα σε πολλές προτάσεις, από υπερπολυτελή ξενοδοχεία 5 αστέρων ως campings και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι παραλίες στο Κάστρο, στην Κυλλήνη, και στο Κουνουπέλι.

 

 

 

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ

Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας (117ΠΜ) απέχει 2,5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Ανδραβίδας. Η κατασκευή άρχισε το 1950 για να επεκτείνει τις ελληνικές στρατιωτικές και αεροπορικές υπηρεσίες σε όλη την πολιτεία.

Το κόστος κατασκευής του αεροδρομίου και κάποιων εγκαταστάσεων ήταν περίπου $ 1.000.000 (10.000.000 δρχ.) Το μήκος του διαδρόμου είναι 2 χιλιόμετρα και το μέγεθος είναι ακριβώς 1 ².

Είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην Ηλεία.

   

Λέντζας Ιωάννης

Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες Επικοινωνίας

Δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης

Πολυτεχνείου 2 - Τ.Κ. 27 053, Λεχαινά

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

+30 2623.360.803 Γραφείο Πρωτοκόλλου

+30 2623.360.858 Γραφείο Δημάρχου

+30 2623.360.627 Γραμματεία Δημάρχου

Website: www.andravida-killini.gr

Ε-mail: dimos@andravida-killini.gr