Ο Δήμος Αποκορώνου ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και κατ’ επέκταση στην Περιφέρεια Κρήτης. Συστάθηκε σύμφωνα με το Ν. 3852/2010, Πρόγραμμα «Καλλικράτης» και προέκυψε έπειτα από τη συνένωση των πρώην Δήμων: Αρμένων, Βάμου, Γεωργιουπόλεως, Κρυονερίδας,, Φρε και της Κοινότητας Ασής Γωνιάς. Έχει έδρα τις Βρύσες Αποκορώνου και συνορεύει δυτικά με το Δήμο Χανίων, Νότια με το Δήμο Σφακίων, Ανατολικά με το Δήμο Ρεθύμνου, ενώ βόρεια βρέχεται από το Κρητικό Πέλαγος. Ο Δήμος Αποκορώνου, αποτελείται από έξι (6) Δημοτικές Ενότητες και τριάντα τρεις (33) Τοπικές Κοινότητες, όπως αποτυπώνονται στον παρακάτω πίνακα.

Ο Δήμος Αποκορώνου κατατάσσεται τρίτος μεγαλύτερος Δήμος σε πληθυσμό από τους επτά συνολικά Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων αλλά δεύτερος πυκνοκατοικημένος στο νομό.
Η ονομασία  Αποκόρωνας Πιστεύεται  ότι προήλθε από τις λέξεις από και κορώνα, επειδή η επαρχία ήταν ιδιαίτερη κτήση του στέμματος, των Βυζαντινών αυτοκρατόρων. Υπάρχουν στοιχεία, που αποδεικνύουν, ότι στον Αποκόρωνα, υπήρξε ανθρώπινη παρουσία, από τη νεολιθική εποχή, δηλ. 8-6.000 χρόνια π.Χ., όπως στο Μελιδόνι που έχουν εντοπισθεί αρχαιολογικά λείψανα και μεταξύ Σαμωνά και Στύλου που βρέθηκε οικισμός, της ίδιας εποχής. Κάτω από τα Άπτερα βρέθηκαν υστερομινωικοί τάφοι, με πολλά αγγεία, κοντά στον Στύλο ένας  μεγαλοπρεπής θολωτός τάφος, τα ερείπια ενός κεραμικού κλιβάνου και άλλα λείψανα της ίδιας εποχής και κοντά στο χωριό Φυλακή ένας θολωτός τάφος και άλλα αξιόλογα ευρήματα πάλι της ίδιας εποχής.

Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες Μαϊστράλι και Ξυδά των Καλυβών ή σε εκείνες του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς. Στο γραφικό λιμανάκι της Τοπικής Κοινότητας Καλυβών υπάρχουν ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών για την εξυπηρέτηση και των πιο απαιτητικών επισκεπτών ενώ ταβέρνες και καφενεδάκια προσφέρονται για διασκέδαση κατά τις βραδινές εξόδους.

Επιπλέον, στα μαγαζιά της περιοχής μπορεί κανείς να επιλέξει και να αγοράσει κρασί, τσικουδιά, χειροποίητα εργόχειρα και είδη δώρων. Αξιοσημείωτες είναι ακόμη οι υπέροχες φυσιολατρικές διαδρομές. Ξεκινώντας από τις πηγές των ποταμών των Αρμένων και του Στύλου και περπατώντας ως τις εκβολές τους στις Καλύβες, ο επισκέπτης χαίρεται την πλούσια πανίδα και χλωρίδα και θαυμάζει μέσα στον κάμπο τα απομεινάρια των μύλων που χρησιμοποιούνταν κάποτε. Τα φαράγγια του Αγίου Νικολάου (από τα Κυριακοσέλια προς τους Μαχαιρούς) και του Δίκταμου (από τα Κεραμιά προς τον οικισμό Φαράγγι του Στύλου) αποτελούν δύο ακόμα μοναδικής φυσικής ομορφιάς διαδρομές.

Ο Βάμος, πρωτεύουσα της επαρχίας Αποκορώνου και παλιότερα του νομού Σφακίων, και σήμερα Ιστορική έδρα του νέου Δήμου, είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρων οικισμός, πού έχει προταθεί για χαρακτηρισμό σε παραδοσιακός , από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Έχει ημιαστικό χαρακτήρα, και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, με στοιχεία λαϊκής και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής (πολιτιστικό κέντρο). Ήδη η πρωτοβουλία μιας ομάδας κατοίκων να δημιουργήσουν μια εταιρεία πού ασχολείται με την προστασία του οικισμού, και με γενικές δραστηριότητες αγροτοτουρισμού, δίδει αποτέλεσμα, και αποτελεί το πρότυπο για τη συνολική ανάπτυξη του νεοσύστατου δήμου. Στο Βάμο, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι νεότερες εκκλησίες του Αγ.Νικολάου και Γεωργίου, με το αναστηλωμένο Παλιό σχολείο (1863) στην αυλή του το κτίριο του παλιού Παρθεναγωγείου, πού έχει αναστηλωθεί, και χρησιμοποιείται ως κοινοτικός ξενώνας συνεπικουρεί στην λειτουργεία του Κ.Π.Ε.

Βιογραφικό Δημάρχου

Όνομα: Χαράλαμπος
Επώνυμο: Κουκιανάκης
Όνομα πατρός: Γεώργιος
Όνομα μητρός: Χαραυγή
Ημερομηνία Γέννησης: 12 / 12 / 1961
Τόπος Γέννησης: Νίππος Αποκορώνου Νομού Χανίων
Τηλ/νο Επικοινωνίας: 2825340330
Fax: 2825340345
Email : mayor@apokoronas.gov.gr

Οικογενειακή Κατάσταση: Παντρεμένος με τη Ναναδάκη Ευτυχία, από τον Καμπανό Σελίνου, υπάλληλο στο Δήμο Αποκορώνου, με την οποία  έχει αποκτήσει τρία (3) παιδιά:
–         Χαραυγή, 30 ετών, καθηγήτρια Φιλόλογος
–         Σπυρίδωνα- Γεώργιο, 28 ετών , Ιδ.  υπάλληλος
–         Κων/νο, 18 ετών,  φοιτητής.

Σπουδές: Απόφοιτος της πρώην Σχολής Υπαξ/κων Χωροφυλακής.

Επαγγελματική Κατάσταση:


Υπηρέτησε ως Διοικητής, Γραμματέας, ή Αξ/κός Υπηρεσίας στο σύνολο σχεδόν των Αστυνομικών Υπηρεσιών του Νομού Χανίων:


–         Α.Σ. Λάκκων- Κυδωνίας ως Δ/κτής  για δύο χρόνια

–         Α.Σ. Καμπανού – Σελίνου ως Δ/κτής για τρία χρόνια
–         Α.Τ. Κισσάμου ως Υπ/τής Γραμματέας για δέκα χρόνια
–         Α.Τ. Ν. Κυδωνίας ως Υπ/τής Γραμματέας για δέκα χρόνια
–         Α.Τ. Χανίων ως Αξ/κός Υπηρεσίας για ένα χρόνο
–         Α.Τ. Βουκολιών ως Υπ/τής, Γραμματέας για ένα χρόνο

Υπηρέτησε για μικρά χρονικά διαστήματα στις υπηρεσίες:

–         Α.Σ. Κουρνά – Αποκορώνου ως Δ/κτής.

–         Α.Τ. Χ. Σφακίων ως Υπ/της.

Η Υπηρεσία εκτιμώντας την προσφορά μου, τον τίμησε πολλές φορές με επαίνους και μετάλλια.


Συνδικαλιστική Δράση – Αιρετά αξιώματα:

Η συνδικαλιστική του δράση, ξεκίνησε το 1988 όπου υπήρξε από τους πρωτεργάτες του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο της Αστυνομίας.
Εκλέχτηκε αιρετό μέλος στο Πρώτο Πανελλαδικό Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών με έδρα την Αθήνα.

Στις εκλογές την 16η & 17η  Μαρτίου 2005 για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου εκλέχτηκε Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Νομού Χανίων, η οποία απαριθμούσε 448 μέλη.
Εκλεγμένο μέλος της ΠΟΑΣΥ κατ’ επανάληψη.


Πολιτική Δράση – Αιρετά αξιώματα:


Στις Νομαρχιακές Εκλογές το 2006, έλαβε μέρος ως υποψήφιος Νομαρχιακός Σύμβουλος με τον επιτυχόντα συνδυασμό ΧΑΝΙΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ, με επικεφαλής τον κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη.

Διετέλεσε Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Νομού Χανίων επί τέσσερα έτη, με πλούσια δράση και άριστα αποτελέσματα.
Κοινωνική Δράση – Συμμετοχή σε Συλλόγους:
Μέλος Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών
Μέλος Ένωσης Αποστράτων Νομού Χανίων
Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Αιμοδοτών Αποκόρωνα
Μέλος του Συλλόγου ΠΡΟ.Τ.Α (πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων)
Μέλος Συλλόγου Τριτέκνων νομού Χανίων

 

www.apokoronas.gov.gr