| ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ο ΔÞμος Φλþρινας εßναι ο μεγαλýτερος δÞμος της ΠεριφερειακÞς Ενüτητας Φλþρινας της ΠεριφÝρειας ΔυτικÞς Μακεδονßας που συστÜθηκε το 2011 με το Πρüγραμμα ΚαλλικρÜτης. ΠροÝκυψε απü την συνÝνωση των προûπαρχüντων δÞμων Φλþρινας, ΚÜτω Κλεινþν, ΠερÜσματος και Μελßτης. Η Ýκταση του νÝου ΔÞμου εßναι 827,62 τ.χλμ και ο πληθυσμüς του εßναι 32.881 κÜτοικοι, σýμφωνα με την απογραφÞ του 2011. ¸δρα του δÞμου εßναι η πüλη της Φλþρινας. Στις δημοτικÝς εκλογÝς του ΜαÀου-Ιουνßου 2019 εκλÝχτηκε νÝος δÞμαρχος Φλþρινας ο Βασßλειος ΓιαννÜκης. Το ιδιαßτερα πλοýσιο φυσικü τοπßο της περιοχÞς καθþς και οι προσπÜθειες σημαντικþν Φλωρινιωτþν Ýδωσαν την ευκαιρßα στη Φλþρινα να αναπτυχθεß μÝσα απü προγρÜμματα οικοτουρισμοý, αναδεικνýοντας ταυτüχρονα και τα τοπικÜ προúüντα.
Θεωρεßται πüλη των καλλιτεχνþν, διαθÝτοντας δεκÜδες ζωγρÜφους, γλýπτες, μουσικοýς, επαγγελματßες και ερασιτÝχνες. Το χιονοδρομικü κÝντρο του Πισοδερßου βρßσκεται στη θÝση Βßγλα 24 χιλιüμετρα απü την πüλη της Φλþρινας. ¸χει δημιουργηθεß Ýνα αξιüλογο σαλÝ και 10 πßστες εξυπηρετοýν τους επισκÝπτες. ΔιαθÝτει τη μεγαλýτερη πßστα Ολυμπιακþν προδιαγραφþν στην ΕλλÜδα.
Η Φλþρινα Ýχει πολλοýς τουρßστες το καλοκαßρι αλλÜ ακüμα περισσüτερους τον χειμþνα. Το καλοκαßρι γßνονται πÜρα πολλÝς εκδηλþσεις στο σýνολο του ΔÞμου απü χορευτικÜ, συλλüγους, ζωγρÜφους, χορωδßες και μουσικοýς.
Στην πüλη λειτουργοýν το Αρχαιολογικü Μουσεßο Φλþρινας, το Μουσεßο Σýγχρονης ΤÝχνης, η ΠινακοθÞκη Φλωρινιωτþν Καλλιτεχνþν, η Δημüσια ΒιβλιοθÞκη "ΒασιλικÞς Πιτüσκα" και τα ΛαογραφικÜ Μουσεßα της ΛÝσχης Πολιτισμοý Φλþρινας και του Φιλεκπαιδευτικοý Συλλüγου Φλωρßνης "Ο ΑριστοτÝλης". Επßσης, σε λειτουργßα βρßσκεται ο αρχαιολογικüς χþρος της ελληνιστικÞς πüλης, στο λüφο του Αγßου ΠαντελεÞμονα, ενþ στα μÝσα Αυγοýστου 2016 δüθηκε σε λειτουργßα ο ανακαινισμÝνος Ζωολογικüς ΚÞπος Φλþρινας, ο οποßος κοσμεß την πüλη απü το 1967.
Κορωνßδα των πολιτιστικþν δρþμενων της πüλης, αλλÜ και των γýρω χωριþν, εßναι η αναβßωση του εθßμου του ανÜμματος των Φωτιþν τις παραμονÝς των ΧριστουγÝννων. Τα μεσÜνυχτα 23 προς 24 Δεκεμβρßου οι κÜτοικοι ανÜβουν φωτιÝς σε δεκÜδες γειτονιÝς και συνοικßες της πüλης, γýρω απü τις οποßες στÞνεται γλÝντι και φαγοπüτι με παραδοσιακÜ εδÝσματα και στο οποßο συμμετÝχουν üλοι οι κÜτοικοι, καθþς και πÜρα πολλοß τουρßστες που επισκÝπτονται την πüλη τις ημÝρες αυτÝς. Το Ýθιμο Ýχει πιθανüν τις ρßζες του σε προχριστιανικÝς παγανιστικÝς τελετÝς, üμως στις μÝρες μας εßναι Üρρηκτα συνυφασμÝνο με τη φωτιÜ που Üναψαν οι βοσκοß στο νεογÝννητο Χριστü. Ιστορßα
Η πρωιμüτερη ανθρþπινη δραστηριüτητα στην Φλþρινα ως αυτÞ την στιγμÞ σýμφωνα με αρχαιολογικÝς ανασκαφÝς τοποθετεßται στην μÝση ΝεολιθικÞ Περßοδο (5800 - 5300 π. Χ., οικισμοß Αρμενοχωρßου, Μελßτης, Αγ. ΠαντελεÞμονα, Αγßων Αναργýρων, Βαρικοý). Στις εποχÝς του Χαλκοý (3100 - 1050 π. Χ.) και του ΣιδÞρου η κατοßκηση αυξÜνεται στις λεκÜνες της Φλþρινας και του Αμυνταßου
Πρþιμη ΕποχÞ Χαλκοý :¶νω ΚλεινÝς, Σκοπüς, Λüφοι, Νßκη, Παλαßστρα, KλαδορÜχη, ΠÝρασμα, Αγ. Βαρθολομαßος, Βαλτüνερα.
¾στερη ΕποχÞ Χαλκοý : ΟξιÜ - Μικρολßμνη, Τρßγωνο, Φλþρινα, ΠαπαγιÜννη, Νεοχþρι, ΠÝτρες.
ΕποχÞ ΣιδÞρου : ΠÝτρες, Αετüς, Βαρικü, Βεγüρα, Λιμνοχþρι, ΦαρÜγγι,Παλαßστρα, Αγ. ΠαντελεÞμονας).
Τα ελλιπÞ ανασκαφικÜ στοιχεßα στην Φλþρινα για την κλασικÞ εποχÞ αναπληρþνουν οι πληροφορßες των ιστορικþν πηγþν (Ηρüδοτος Θ´137,Θουκυδßδης 4, 124 - 128, ΣτρÜβων 7.326, Διüδωρος Σικελιþτης 16.4) απü τις οποßες μαρτυρεßται üτι στο Β´μισü του 5ου αι. π. Χ. την περιοχÞ κυβερνοýσε ο βασιλικüς οßκος των Λυγκηστþν που οι μυθικÝς ρßζες του ανÜγονταν στην Κüρινθο.
Λυγκηστßδα ονομÜστηκε απü το μυθικü Þρωα ΛυγκÝα Þ απüτο αιμοβüρο θηλαστικü Λýγξ - Λýγκος - Λýγκας . Ο Βασιλικüς οßκος των Λυγκηστþν εßχε βασιλιÜ τον Αρραβαßο, πατÝρα της πριγκßπισσας Ευρυδßκης, η οποßα Þταν η μητÝρα του Φßλιππου Β´ ΒασιλιÜ της Μακεδονßας.
Το 352 π. Χ. ο Φßλιππος Β´ κτßζει την ΗρÜκλεια στην Λυγκηστßδα η οποßα θα αποτελÝσει φροýριο κατÜ των Βορεßων και Δυτικþν εχθρþν της Μακεδονßας. Τον Μ. ΑλÝξανδρο ακολοýθησαν πολλοß Φλωρινιþτες και πολλοß Þταν ηγÝτες. Περßφημη η Λυγκηστßδα τÜξη, δηλαδÞ η στρατιωτικÞ ομÜδατων Λυγκηστþν.
Το 148 π. Χ. η Μακεδονßα υποτÜσσεται στους Ρωμαßους και ηΦλþρινα υπÜγεται στην 4η Τοπαρχßα και το 48 π. Χ. καßγεται απü τους Ρωμαßους στην διÜρκεια Ρωμαúκþν εμφυλßων πολÝμων(Καßσαρ - ΠομπÞιος), απü τον ρωμαßο στρατηγü Δομßτιο, φßλο του Καßσαρα.
ΚατÜ την βυζαντινÞ εποχÞ η περιοχÞ υπÜγεται στο Ανατολικü ΚρÜτος μαζß με üλη την ΕλλÜδα και την Νüτια ΒαλκανικÞ Χερσüνησο και εκκλησιαστικÜ στον ΠÜπα της Ρþμης, ως το 731μ. Χ., οπüτε ο ΛÝων ο Γ´ ο ºσαυρος την υπÞγαγε στο θρüνο της Κωνσταντινοýπολης (ΘεοφÜνης την 410.4)
ΚατÜ τον 10ο μ. Χ. γßνονται σφοδρÝς μÜχες στην περιοχÞ μεταξýτου ΤσÜρου των ΒουλγÜρων ΣαμουÞλ και του ΑυτοκρÜτορα Βασιλεßου Β´ του Μακεδüνα, του αποκλειθÝντος Βουλγαροκτüνου. Ο ΣαμουÞλ ßδρυσε κρÜτος με πρωτεýουσα, αρχικÜ την ΠρÝσπα και ýστερα την Αχρßδα, διενÞργησε επιδρομÝς στην Νüτια ΕλλÜδα και μετÝφερε το ιερü σκÞνωμα του Αγßου Αχιλλεßου, το 980 μ. Χ. απü την ΛÜρισα, στο ομþνυμο νησß της μικρÞς λßμνης της ΠρÝσπας, στην οποßα μετÝφερε και δÝκα χιλιÜδες Θεσσαλοýς,για να καλλιεργοýν τον τüπο, μετÜ την Þττα του στον Σπερχειü ποταμü, απü τον στρατηγü του Βασιλεßου του Βουλγαροκτüνου, Νικηφüρο Ουρανü.
Τον 13ο αιþνα η Φλþρινα υπÜγεται στο ΔεσποτÜτο της ¶ρτας, περßπου το 1204. Το 1259 στην αυτοκρατορßα της Νßκαιας, το 1331 - 1353 στους ΣÝρβους του ΚρÜλη ΣτεφÜνου Ντοýσαν. Το 1371 ο ΚρÜλης ΜÜρκος, γιος του Ντοýσαν και το 1385 ο ΣουλτÜνος ΜουρÜτ ο Α´ κυριεýει την περιοχÞ και αρχßζει η περßοδος της Τουρκοκρατßα ως το ΝοÝμβριο του 1912.
Στην περßοδο της Τουρκοκρατßας η Φλþρινα αναφÝρεται περισσüτερο απü 35 - 40 φορÝς σε Ýγγραφα (φιρμÜνια) σουλτÜνων, βεζßρηδων και τοπαρχþν με το üνομα Φιλüρινα Þ Φλþρινα, γραμμÝνα τοýρκικα και ελληνικÜ. Στα τÝλη του 17ου αιþνα περιÝρχεται στην περιοχÞ ο Εθναπüστολος ΚοσμÜς ο Αιτωλüς. Το 1700 μ. Χ. δρα στην περιοχÞ ο πρþτος, στην ιστορßα μας επß τουρκοκρατßας, ο αρματολüς ΤσολÜκης Þ ΜεúντÜνης. Το 1822 δρουν αντÜρτικα Σþματα και καταλαμβÜνουν τα στενÜ
της ¶ρνισσας και του Βüρα.
Η Φλþρινα εßχε αρματολßκια πÜντοτε, ως το 1821, στο Κλειδß, Βεýη, ΚÝλλη, ΠισοδÝρι, Τρßβουνο κ.α. Η Φλþρινα Ýδωσε και Φιλικοýς. Στην κεντρικÞ πλατεßα της Φλþρινας, οι τοýρκοι κρÝμασαν 9 πρüκριτους, το 1821. Το 1867 ιδρýεται στη Φλþρινα ΝÝα ΦιλικÞ Εταιρεßα με πρüεδρο τον ΔιευθυντÞ των σχολεßων της που προετοιμÜζει την επανÜσταση του 1978 η οποßα κρÜτησε 10 μÞνες.
To 1881 ο καπετÜν Ναοýμης απαγÜγει τον ΚαúμακÜμη της Φλþρινας και το γεγονüς γßνεται θρýλος και τραγοýδια. Το 1897 ο ΚαπετÜν Κþττας, πρþτος ΜακεδονομÜχος, ονομαστüς ως "αετüς των Κορεστßων", συγκροτεß αντÜρτικο σþμα, κατÜ των Τοýρκων και των ΒουλγαροκομιτατζÞδων. Το 1904 Ýρχεται ο Παýλος ΜελÜς και αρχßζει η τελικÞ φÜση του Ýνοπλου αγþνα.
Στις 7 Νοεμβρßου 1912 ýστερα απü 527 χρüνια σκλαβιÜς απελευθερþνεται η Φλþρινα απü τον Ελληνικü Στρατü.
ΚατÜ των Α´ παγκüσμιο πüλεμο, χιλιÜδες σýμμαχοι στρατιþτες στη Φλþρινα, üλων των φυλþν, δογμÜτων και χρωμÜτων, εξαπÝλυσαν τη νικηφüρα επßθεση τους κατÜ των βουλγÜρων και στις 18 Σεπτεμβρßου 1916 κατÝλαβαν την τη Φλþρινα που για Ýνα μÞνα κατεßχαν οι εχθροß.
Στον Β´ παγκüσμιο πüλεμο, την πρþτη Νßκη του 1940 οι σýμμαχοι την εßδαν και την Ýνιωσαν στο μÝτωπο της Φλþρινας και ειδικÜ στην ΠρÝσπα και ΚορÝστια. Φως ελπßδας Þταν üχι μüνο η συγκρÜτηση των Ιταλþν στη γραμμÞ των συνüρων, αλλÜ την 1 Νοεμβρßου 1940, το ηρωικü 33 Σ.Π. της Φλþρινας με την πρþτη αντεπßθεσÞ του, κατÝλαβε χþρο περισσüτερο απü 10
χλμ., απελευθερþνοντας πολλÜ αλβανοκρατοýμενα χωριÜ της Μακεδονßας.
Στις 6 Απριλßου του 1941 üμως εισβÜλουν οι γερμανοß και στην συνÝχεια καταλαμβÜνουν την περιοχÞ. ΚατÜ την γερμανικÞ κατοχÞ πολλÜ χωριÜ κÜηκαν και πολλοß Φλωρινιþτες εκτελÝστηκαν απü τους Γερμανοýς. Στις 1 Νοεμβρßου του 1944 ο Ελληνικüς Στρατüς απελευθερþνει την Φλþρινα. Στην συνÝχεια ξεσπÜ ο εμφýλιος πüλεμος (1947 - 1949) üπου στις 12 Φεβρουαρßου του 1949 Ýγινε "Η μÜχη της Φλþρινας" η οποßα Þταν η αρχÞ του τÝλους του εμφυλßου. Ç Öëþñéíá óÞìåñá
Η πüλη με πληθυσμü 14.873 κατοßκους και Ýκταση 150.634 στρεμμÜτων, εßναι η πρωτεýουσα του ομþνυμου Νομοý και αποτελεß τμÞμα της ΠεριφÝρειας ΔυτικÞς Μακεδονßας.
Η Φλþρινα απÝχει 159 χλμ. απü την Θεσσαλονßκη, 571 χλμ. απü την ΑθÞνα και εßναι το βορειοδυτικü σýνορο της ΕλλÜδας. Συνορεýει με τρεις νομοýς ΚοζÜνης, ΠÝλλας και ΚαστοριÜς
και δýο κρÜτη Αλβανßα και ΠΓΔΜ, ενþ αποτελεß οικονομικü κÝντρο και εμπορικü σταυροδρüμι της ευρýτερης περιοχÞς. Η Φλþρινα βρßσκεται σε υψüμετρο 650 μ. και μορφολογικÜ παρουσιÜζει πλοýσιες εναλλαγÝς τοπßων, καθþς Ýχει ορεινü, ημιορεινü και πεδινü χαρακτÞρα. ΠεριβÜλλεται απü μεγÜλους ορεινοýς üγκους, Βüρας (ΚαúμακτσαλÜν) 2.524 μ., Βαρνοýντας
(ΠεριστÝρι) 2.334 μ., και ΒÝρνον (Βßτσι) 2.128 μ.
Το κλßμα εßναι ηπειρωτικü με ψυχροýς χειμþνες, πολλÝς βροχοπτþσεις και χιονοπτþσεις, καθþς επηρεÜζεται απü την γεωγραφικÞ θÝση της πüλης, το υψüμετρο, τους μεγÜλους ορεινοýς üγκους και την παρουσßα λιμνþν στην περιοχÞ. Η μÝση ετÞσια θερμοκρασßα εßναι 12,1ο C.
H περιοχÞ εßναι κυρßως γεωργικÞ και κτηνοτροφικÞ, ενþ τα κυριüτερα προúüντα που παρÜγονται εßναι: δημητριακÜ, φασüλια, φρÜουλες, μÞλα, αχλÜδια, πιπεριÝς, ντομÜτες, σταφýλια κ.α. Επßσης παρÜγονται εξαιρετικÞς ποιüτητας κρÝατα και γαλακτοκομικÜ προúüντα, ενþ στον τομÝα των δασικþν προúüντων ξυλεßα και καυσüξυλα.
Λüγο των πλοýσιων κοιτασμÜτων λιγνßτη στην ευρýτερη περιοχÞ, κατασκευÜστηκε και λειτουργεß το ατμοηλεκτρικü εργοστÜσιο παραγωγÞς ηλεκτρικοý ρεýματος της ΔΕΗ Α.Η.Σ. Μελßτης - ΑχλÜδας συνολικÞς ισχýος 330MW. Το 1986 Üρχισε να λειτουργεß η ΒιομηχανικÞ ΠεριοχÞ Φλþρινας, καθþς στην ευρýτερη περιοχÞ δραστηριοποιοýνται επιχειρÞσεις στους τομεßς της παραγωγÞς, μεταποßησης, εμπορßου, υπηρεσιþν και ειδικüτερα στους κλÜδους των
τροφßμων, ποτþν , αναψυκτικþν και φυσικοý ανθρακοýχου νεροý, επßπλων, ξυλιÜς, μετÜλλου, κατασκευþν, μεταφορþν κ.α.
Σημαντικü ρüλο στην οικονομßα του τüπου Ýχουν τα εμπορικÜ καταστÞματα της πüλεις
παρÝχοντας πληθþρα αγαθþν στου κατοßκους και στους επισκÝπτες τηςπüλης.Τα πιο ξακουστÜ τοπικÜ προúüντα της Φλþρινας εßναι οι κüκκινες πιπεριÝς Φλωρßνης, τα παραδοσιακÜ γλυκÜ κουταλιοý, τα φασüλια Πρεσπþν και τα περßφημα τοπικÜ κρασιÜ.
Η πüλη απü πλευρÜς αρχιτεκτονικÞς Ýχει να επιδεßξει
χαρακτηριστικÜ δεßγματα των περασμÝνων αιþνων, νεοκλασικÞς και μακεδονικÞς αρχιτεκτονικÞς, επηρεασμÝνη απü στοιχεßα του τοπικοý πολιτισμοý, ενþ πολλÜ απü τα κτßσματÜ της ανÜγονται στην εποχÞ της τουρκοκρατßας.
Τα νεοκλασικÜ κτÞρια, αρχοντικÜ της Φλþρινας, δßπλαnστις üχθες του ποταμοý ΣακουλÝβα ο οποßος διασχßζει την πüλη, εντυπωσιÜζουν τους επισκÝπτες και αποτελοýν πηγÞ Ýμπνευσης γιαnκαλλιτÝχνες, ζωγρÜφους, φωτογρÜφους και σκηνοθÝτες, καθþς το μαγευτικü τοπßο της πüλης αποτÝλεσε το σκηνικü σε 3 ταινßες του Θεüδωρου Αγγελüπουλου «Τοπßο στην ομßχλη», «Ο Μελισσοκüμος» και «Το μετÝωρο βÞμα του πελαργοý». ΚατÜ μÞκος του ποταμοý ΣακουλÝβα υπÜρχουν εργαστÞρια τοπικþν καλλιτεχνþν. Πολý εßναι οι Φλωρινιþτες καλλιτÝχνες, των οποßων τα Ýργα Ýχουν γßνει γνωστÜ üχι μüνο στην ΕλλÜδα, αλλÜ και στο εξωτερικü, μεταξý αυτþν ζωγρÜφοι, γλýπτες κ.α.
Ο πολιτισμüς, τα γρÜμματα και οι τÝχνες εßναι σημαντικü κομμÜτι της ιστορßας του τüπου, καθþς απü το 1941 λειτουργεß η ΠαιδαγωγικÞ Ακαδημßα, ενþ σÞμερα εßναι ΠαιδαγωγικÞ ΣχολÞ ΔασκÜλων, Νηπιαγωγþν και τμÞμα Βαλκανικþν Σπουδþν του Α.Π.Θ.
Στη Φλþρινα λειτουργεß και το τμÞμα Εικαστικþν και ΕφαρμοσμÝνων Τεχνþν του Πανεπιστημßου ΔυτικÞς
Μακεδονßας, καθþς επßσης και η ΣχολÞ Τεχνολογßας Γεωπονßας, παρÜρτημα του Τ.Ε.Ι. ΔυτικÞς Μακεδονßας, με τρßα τμÞματα α) ζωικÞς παραγωγÞς β) φυτικÞς παραγωγÞς και γ) εμπορßας και ποιοτικοý ελÝγχου αγροτικþν προúüντων. Επßσης λειτουργεß και το Ανοιχτü ΠανεπιστÞμιο του ΔÞμου Φλþρινας, το οποßο αποτελεß πλÝον θεσμü στην τοπικÞ κοινωνßα, με μεγÜλο αριθμü συμμετεχüντων.
Στην πüλη δραστηριοποιοýνται και πολιτιστικοß σýλλογοι με μεγÜλη ιστορßα üπως ο Φ.Σ.Φ. «ΑριστοτÝλης»
που ιδρýθηκε το 1941, η «ΣτÝγη ΦιλοτÝχνων Φλþρινας», η «ΛÝσχη Πολιτισμοý Φλþρινας», η «Εταιρεßα ΓραμμÜτων και τεχνþν» κ.α.
ΣημαντικÝς διακρßσεις στον χþρο του αθλητισμü Ýχει γνωρßσει η Φλþρινα, μÝσα απü την προσπÜθεια των αθλητþν της σε πληθþρα αθλημÜτων, μεταξý αυτþν της χιονοδρομßας, της ξιφασκßας του γυναικεßου ποδοσφαßρου κ.α., με πανελλÞνιες πρωτιÝς και παγκüσμιες διακρßσεις.
Οι επισκÝπτες μποροýν να γνωρßσουν την ιστορßα του τüπου, μÝσα απü μια περιÞγηση στον αρχαιολογικü χþρο της ΕλληνιστικÞς Πüλης της Φλþρινας καθþς και στα μουσεßα της πüλης, το Αρχαιολογικü και το Βυζαντινü τα οποßα συστεγÜζονται, το Λαογραφικü και το Μουσεßο Σýγχρονης ΤÝχνης. Επßσης λειτουργεß και η ΠινακοθÞκη Καλλιτεχνþν Φλþρινας üπου μπορεß κανεßς να θαυμÜσει Ýργα Φλωρινιωτþν καλλιτεχνþν.
Χαρακτηριστικü τοπßο της πüλης εßναι ο λüφος του Αγßου
ΠαντελεÞμονα, ο οποßος αποτελεß αγαπημÝνο σημεßο εξüρμησης των περιπατητþν, καθüτι διαθÝτει πλοýσια βλÜστηση και μαγευτικÝς διαδρομÝς μÝσα στο δÜσος, χαρßζοντας επßσης μια υπÝροχη θÝα σε üσους φθÜσουν στην κορυφÞ του. Στον λüφο υπÜρχουν εστιατüρια και αναψυκτÞρια, καθþς επßσης και ο αρχαιολογικüς χþρος στον οποßο οι επισκÝπτες μποροýν να θαυμÜσουν την ΕλληνιστικÞ Πüλη της Φλþρινας, η οποßα χρονολογεßτε απü τον 4ο αιþνα π. Χ. Στην κορυφÞ του λüφου βρßσκεται ο Σταυρüς ýψους τριÜντα μÝτρων ο οποßος φωτßζεται απü προβολεßς την νýχτα και δßνει την αßσθηση στον παρατηρητÞ, üτι αιωρεßται στον ουρανü.
Οι φυσικÝς ομορφιÝς της Φλþρινας αποτελοýν πüλο Ýλξης για τους επισκÝπτες. Τα βουνÜ και η Ýντονη βλÜστηση που την περιβÜλλουν, το ποτÜμι και τα νεοκλασικÜ της κτÞρια, χαρßζουν στο μÜτι του επισκÝπτη μια απÝραντη παλÝτα χρωμÜτων, ενþ κÜθε εποχÞ δßνει μια διαφορετικÞ üψη στην πüλη, που οýτε ο καλýτερος ζωγρÜφος δεν θα μποροýσε να αποτυπþσει στους πßνακÝς του. Οι εποχÝς γßνονται Ýντονα αντιληπτÝς στην Φλþρινα και κυρßως ο χειμþνας, καθþς σημειþνονται πολý χαμηλÝς θερμοκρασßες και Ýντονες χιονοπτþσεις.
Το οργανωμÝνο χιονοδρομικü κÝντρο Βßγλας - Πισοδερßου βρßσκεται σε απüσταση 19 χλμ. απü την πüλη και αποτελεß αγαπημÝνο σημεßο συνÜντησης για τους λÜτρεις του χιονιοý και της φýσης, με επισκÝπτες απü üλη την χþρα. Στην ßδια κατεýθυνση και σε απüσταση 45 χλμ. βρßσκεται ο Εθνικüς Δρυμüς Πρεσπþν, Ýνας απü τους πιο γνωστοýς
τουριστικοýς προορισμοýς στην ΕλλÜδα, μια περιοχÞ εξαßρετου φυσικοý κÜλους και παγκοσμßως γνωστÞ για την σπÜνια χλωρßδα και πανßδα που φιλοξενεß.
Τα σημαντικüτερα Ýθιμα και εκδηλþσεις στην Φλþρινα εßναι οι εντυπωσιακÝς ΧριστουγεννιÜτικες ΦωτιÝς που ανÜβουν κÜθε χρüνο στις 23 Δεκεμβρßου και þρα 12 τα μεσÜνυχτα, σε κÜθε γειτονιÜ της πüλης, προσφÝροντας Üφθονο κρασß και φασολÜδα, ενþ τοπικÜ παραδοσιακÜ συγκροτÞματα συνοδεýουν τον χορü των επισκεπτþν και των κατοßκων μÝχρι το πρωß, κÜνοντας üλοι την πüλη μια παρÝα.
Επßσης κÜθε χρüνο το πρþτο δεκαÞμερο του Αυγοýστου διοργανþνεται ο Πολιτιστικüς Αýγουστος Φλþρινας, με πλÞθος πολιτιστικþν εκδηλþσεων μεταξý των οποßων χορευτικÜ συγκροτÞματα, μουσικÝς βραδιÝς με πληθþρα τραγουδιστþν, θεατρικÝς παραστÜσεις, εκθÝσεις ζωγραφικÞς και βιβλßων κ.α. Το νησß του Αγßου Αχιλλεßου στις ΠρÝσπες, αποτελεß εδþ και χρüνια το κÝντρο των εκδηλþσεων «ΠρÝσπεια», με σημαντικÝς συναυλßες τις οποßες παρακολουθοýν επισκÝπτες απü üλη την ΕλλÜδα. Τα «ΠρÝσπεια» πραγματοποιοýνται κÜθε χρüνο στο τελευταßο δεκαÞμερο του Αυγοýστου.
Η Φλþρινα εßναι μια φιλüξενη πüλη με σýγχρονα ξενοδοχεßα και ξενþνες παρÝχοντας üλες τις ανÝσεις στους επισκÝπτες. Στις ταβÝρνες, τα τσιπουρÜδικα και τα μεζεδοπωλεßα της περιοχÞς μπορεß καθÝνας να δοκιμÜσει αξÝχαστες γεýσης και υπÝροχα κρασιÜ και τσßπουρο. Στο κÝντροτης πüλης υπÜρχουν καφÝ, Bar, Club και κÝντρα διασκεδÜσεως με ζωντανÞ μουσικÞ. Στην Φλþρινα ο σýγχρονος τρüπος ζωÞς εναλλÜσσεται με την ηρεμßα του ρομαντισμοý και του τοπßου της πüλης δημιουργþντας
μια εικüνα αντιθÝσεων που μαγεýει üσους την επισκεφθοýν.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Ο ΔÞμαρχος Φλþρινας κ. Βασßλειος ΓιαννÜκης γεννÞθηκε στη Φλþρινα με γονεßς τον Νικüλαο ΓιαννÜκη και την Ευαγγελßα Μακεδüνα.
Αποφοßτησε απü την ΠαιδαγωγικÞ Ακαδημßα Φλþρινας, συνÝχισε τις σπουδÝς του στο Παιδαγωγικü ΤμÞμα ΔημοτικÞς Εκπαßδευσης του Αριστοτελεßου Πανεπιστημßου Θεσσαλονßκης, και ασκεß το επÜγγελμα του δασκÜλου στα σχολεßα της ευρýτερης περιοχÞς της Φλþρινας.
Συμμετεßχε σε ερευνητικÜ προγρÜμματα συγγραφÞς βιβλßων δημοτικοý σχολεßου και πρüτυπων διδασκαλιþν του Παιδαγωγικοý τμÞματος ΔημοτικÞς Εκπαßδευσης Φλþρινας, με εισηγÞσεις σε ημερßδες και συνÝδρια.
Η διαδρομÞ του στην ΤοπικÞ Αυτοδιοßκηση ξεκßνησε το 2003, üταν οι δημüτες του ΔÞμου Φλþρινας τον εξÝλεξαν πρþτο δημοτικü σýμβουλο. Το 2010 εξελÝγη δεýτερος Περιφερειακüς Σýμβουλος στην ΠεριφερειακÞ Ενüτητα Φλþρινας. ΔιετÝλεσε αντιδÞμαρχος ΔÞμου Φλþρινας απü το 2003 μÝχρι το 2006 και αντιπρüεδρος της οικονομικÞς επιτροπÞς ΠεριφÝρειας ΔυτικÞς Μακεδονßας απü το 2010 μÝχρι το 2014. Στις εκλογÝς του ΜαÀου – Ιουνßου 2019 οι πολßτες τον εξÝλεξαν ΔÞμαρχο Φλþρινας με τον συνδυασμü “Φλþρινα, τüπος ζωÞς μας”.
Κατοικεß μüνιμα στη Φλþρινα με τη σýζυγü του ΑθηνÜ Θεοφανßδου και τα τρßα τους παιδιÜ, τον Νßκο, την Ευαγγελßα και τον ΘανÜση που εßναι φοιτητÝς. |