| ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Ο Δήμος Φλώρινας είναι ο μεγαλύτερος δήμος της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που συστάθηκε το 2011 με το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Προέκυψε από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Φλώρινας, Κάτω Κλεινών, Περάσματος και Μελίτης. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 827,62 τ.χλμ και ο πληθυσμός του είναι 32.881 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έδρα του δήμου είναι η πόλη της Φλώρινας. Στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου-Ιουνίου 2019 εκλέχτηκε νέος δήμαρχος Φλώρινας ο Βασίλειος Γιαννάκης. Το ιδιαίτερα πλούσιο φυσικό τοπίο της περιοχής καθώς και οι προσπάθειες σημαντικών Φλωρινιωτών έδωσαν την ευκαιρία στη Φλώρινα να αναπτυχθεί μέσα από προγράμματα οικοτουρισμού, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τα τοπικά προϊόντα.
Θεωρείται πόλη των καλλιτεχνών, διαθέτοντας δεκάδες ζωγράφους, γλύπτες, μουσικούς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Το χιονοδρομικό κέντρο του Πισοδερίου βρίσκεται στη θέση Βίγλα 24 χιλιόμετρα από την πόλη της Φλώρινας. Έχει δημιουργηθεί ένα αξιόλογο σαλέ και 10 πίστες εξυπηρετούν τους επισκέπτες. Διαθέτει τη μεγαλύτερη πίστα Ολυμπιακών προδιαγραφών στην Ελλάδα.
Η Φλώρινα έχει πολλούς τουρίστες το καλοκαίρι αλλά ακόμα περισσότερους τον χειμώνα. Το καλοκαίρι γίνονται πάρα πολλές εκδηλώσεις στο σύνολο του Δήμου από χορευτικά, συλλόγους, ζωγράφους, χορωδίες και μουσικούς.
Στην πόλη λειτουργούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Καλλιτεχνών, η Δημόσια Βιβλιοθήκη "Βασιλικής Πιτόσκα" και τα Λαογραφικά Μουσεία της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας και του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης "Ο Αριστοτέλης". Επίσης, σε λειτουργία βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της ελληνιστικής πόλης, στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα, ενώ στα μέσα Αυγούστου 2016 δόθηκε σε λειτουργία ο ανακαινισμένος Ζωολογικός Κήπος Φλώρινας, ο οποίος κοσμεί την πόλη από το 1967.
Κορωνίδα των πολιτιστικών δρώμενων της πόλης, αλλά και των γύρω χωριών, είναι η αναβίωση του εθίμου του ανάμματος των Φωτιών τις παραμονές των Χριστουγέννων. Τα μεσάνυχτα 23 προς 24 Δεκεμβρίου οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές σε δεκάδες γειτονιές και συνοικίες της πόλης, γύρω από τις οποίες στήνεται γλέντι και φαγοπότι με παραδοσιακά εδέσματα και στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι, καθώς και πάρα πολλοί τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη τις ημέρες αυτές. Το έθιμο έχει πιθανόν τις ρίζες του σε προχριστιανικές παγανιστικές τελετές, όμως στις μέρες μας είναι άρρηκτα συνυφασμένο με τη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί στο νεογέννητο Χριστό. Ιστορία
Η πρωιμότερη ανθρώπινη δραστηριότητα στην Φλώρινα ως αυτή την στιγμή σύμφωνα με αρχαιολογικές ανασκαφές τοποθετείται στην μέση Νεολιθική Περίοδο (5800 - 5300 π. Χ., οικισμοί Αρμενοχωρίου, Μελίτης, Αγ. Παντελεήμονα, Αγίων Αναργύρων, Βαρικού). Στις εποχές του Χαλκού (3100 - 1050 π. Χ.) και του Σιδήρου η κατοίκηση αυξάνεται στις λεκάνες της Φλώρινας και του Αμυνταίου
Πρώιμη Εποχή Χαλκού :Άνω Κλεινές, Σκοπός, Λόφοι, Νίκη, Παλαίστρα, Kλαδοράχη, Πέρασμα, Αγ. Βαρθολομαίος, Βαλτόνερα.
Ύστερη Εποχή Χαλκού : Οξιά - Μικρολίμνη, Τρίγωνο, Φλώρινα, Παπαγιάννη, Νεοχώρι, Πέτρες.
Εποχή Σιδήρου : Πέτρες, Αετός, Βαρικό, Βεγόρα, Λιμνοχώρι, Φαράγγι,Παλαίστρα, Αγ. Παντελεήμονας).
Τα ελλιπή ανασκαφικά στοιχεία στην Φλώρινα για την κλασική εποχή αναπληρώνουν οι πληροφορίες των ιστορικών πηγών (Ηρόδοτος Θ΄137,Θουκυδίδης 4, 124 - 128, Στράβων 7.326, Διόδωρος Σικελιώτης 16.4) από τις οποίες μαρτυρείται ότι στο Β΄μισό του 5ου αι. π. Χ. την περιοχή κυβερνούσε ο βασιλικός οίκος των Λυγκηστών που οι μυθικές ρίζες του ανάγονταν στην Κόρινθο.
Λυγκηστίδα ονομάστηκε από το μυθικό ήρωα Λυγκέα ή απότο αιμοβόρο θηλαστικό Λύγξ - Λύγκος - Λύγκας . Ο Βασιλικός οίκος των Λυγκηστών είχε βασιλιά τον Αρραβαίο, πατέρα της πριγκίπισσας Ευρυδίκης, η οποία ήταν η μητέρα του Φίλιππου Β΄ Βασιλιά της Μακεδονίας.
Το 352 π. Χ. ο Φίλιππος Β΄ κτίζει την Ηράκλεια στην Λυγκηστίδα η οποία θα αποτελέσει φρούριο κατά των Βορείων και Δυτικών εχθρών της Μακεδονίας. Τον Μ. Αλέξανδρο ακολούθησαν πολλοί Φλωρινιώτες και πολλοί ήταν ηγέτες. Περίφημη η Λυγκηστίδα τάξη, δηλαδή η στρατιωτική ομάδατων Λυγκηστών.
Το 148 π. Χ. η Μακεδονία υποτάσσεται στους Ρωμαίους και ηΦλώρινα υπάγεται στην 4η Τοπαρχία και το 48 π. Χ. καίγεται από τους Ρωμαίους στην διάρκεια Ρωμαϊκών εμφυλίων πολέμων(Καίσαρ - Πομπήιος), από τον ρωμαίο στρατηγό Δομίτιο, φίλο του Καίσαρα.
Κατά την βυζαντινή εποχή η περιοχή υπάγεται στο Ανατολικό Κράτος μαζί με όλη την Ελλάδα και την Νότια Βαλκανική Χερσόνησο και εκκλησιαστικά στον Πάπα της Ρώμης, ως το 731μ. Χ., οπότε ο Λέων ο Γ΄ ο Ίσαυρος την υπήγαγε στο θρόνο της Κωνσταντινούπολης (Θεοφάνης την 410.4)
Κατά τον 10ο μ. Χ. γίνονται σφοδρές μάχες στην περιοχή μεταξύτου Τσάρου των Βουλγάρων Σαμουήλ και του Αυτοκράτορα Βασιλείου Β΄ του Μακεδόνα, του αποκλειθέντος Βουλγαροκτόνου. Ο Σαμουήλ ίδρυσε κράτος με πρωτεύουσα, αρχικά την Πρέσπα και ύστερα την Αχρίδα, διενήργησε επιδρομές στην Νότια Ελλάδα και μετέφερε το ιερό σκήνωμα του Αγίου Αχιλλείου, το 980 μ. Χ. από την Λάρισα, στο ομώνυμο νησί της μικρής λίμνης της Πρέσπας, στην οποία μετέφερε και δέκα χιλιάδες Θεσσαλούς,για να καλλιεργούν τον τόπο, μετά την ήττα του στον Σπερχειό ποταμό, από τον στρατηγό του Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου, Νικηφόρο Ουρανό.
Τον 13ο αιώνα η Φλώρινα υπάγεται στο Δεσποτάτο της Άρτας, περίπου το 1204. Το 1259 στην αυτοκρατορία της Νίκαιας, το 1331 - 1353 στους Σέρβους του Κράλη Στεφάνου Ντούσαν. Το 1371 ο Κράλης Μάρκος, γιος του Ντούσαν και το 1385 ο Σουλτάνος Μουράτ ο Α΄ κυριεύει την περιοχή και αρχίζει η περίοδος της Τουρκοκρατία ως το Νοέμβριο του 1912.
Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας η Φλώρινα αναφέρεται περισσότερο από 35 - 40 φορές σε έγγραφα (φιρμάνια) σουλτάνων, βεζίρηδων και τοπαρχών με το όνομα Φιλόρινα ή Φλώρινα, γραμμένα τούρκικα και ελληνικά. Στα τέλη του 17ου αιώνα περιέρχεται στην περιοχή ο Εθναπόστολος Κοσμάς ο Αιτωλός. Το 1700 μ. Χ. δρα στην περιοχή ο πρώτος, στην ιστορία μας επί τουρκοκρατίας, ο αρματολός Τσολάκης ή Μεϊντάνης. Το 1822 δρουν αντάρτικα Σώματα και καταλαμβάνουν τα στενά
της Άρνισσας και του Βόρα.
Η Φλώρινα είχε αρματολίκια πάντοτε, ως το 1821, στο Κλειδί, Βεύη, Κέλλη, Πισοδέρι, Τρίβουνο κ.α. Η Φλώρινα έδωσε και Φιλικούς. Στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας, οι τούρκοι κρέμασαν 9 πρόκριτους, το 1821. Το 1867 ιδρύεται στη Φλώρινα Νέα Φιλική Εταιρεία με πρόεδρο τον Διευθυντή των σχολείων της που προετοιμάζει την επανάσταση του 1978 η οποία κράτησε 10 μήνες.
To 1881 ο καπετάν Ναούμης απαγάγει τον Καϊμακάμη της Φλώρινας και το γεγονός γίνεται θρύλος και τραγούδια. Το 1897 ο Καπετάν Κώττας, πρώτος Μακεδονομάχος, ονομαστός ως "αετός των Κορεστίων", συγκροτεί αντάρτικο σώμα, κατά των Τούρκων και των Βουλγαροκομιτατζήδων. Το 1904 έρχεται ο Παύλος Μελάς και αρχίζει η τελική φάση του ένοπλου αγώνα.
Στις 7 Νοεμβρίου 1912 ύστερα από 527 χρόνια σκλαβιάς απελευθερώνεται η Φλώρινα από τον Ελληνικό Στρατό.
Κατά των Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, χιλιάδες σύμμαχοι στρατιώτες στη Φλώρινα, όλων των φυλών, δογμάτων και χρωμάτων, εξαπέλυσαν τη νικηφόρα επίθεση τους κατά των βουλγάρων και στις 18 Σεπτεμβρίου 1916 κατέλαβαν την τη Φλώρινα που για ένα μήνα κατείχαν οι εχθροί.
Στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, την πρώτη Νίκη του 1940 οι σύμμαχοι την είδαν και την ένιωσαν στο μέτωπο της Φλώρινας και ειδικά στην Πρέσπα και Κορέστια. Φως ελπίδας ήταν όχι μόνο η συγκράτηση των Ιταλών στη γραμμή των συνόρων, αλλά την 1 Νοεμβρίου 1940, το ηρωικό 33 Σ.Π. της Φλώρινας με την πρώτη αντεπίθεσή του, κατέλαβε χώρο περισσότερο από 10
χλμ., απελευθερώνοντας πολλά αλβανοκρατούμενα χωριά της Μακεδονίας.
Στις 6 Απριλίου του 1941 όμως εισβάλουν οι γερμανοί και στην συνέχεια καταλαμβάνουν την περιοχή. Κατά την γερμανική κατοχή πολλά χωριά κάηκαν και πολλοί Φλωρινιώτες εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς. Στις 1 Νοεμβρίου του 1944 ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Φλώρινα. Στην συνέχεια ξεσπά ο εμφύλιος πόλεμος (1947 - 1949) όπου στις 12 Φεβρουαρίου του 1949 έγινε "Η μάχη της Φλώρινας" η οποία ήταν η αρχή του τέλους του εμφυλίου. Η Φλώρινα σήμερα
Η πόλη με πληθυσμό 14.873 κατοίκους και έκταση 150.634 στρεμμάτων, είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου Νομού και αποτελεί τμήμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Η Φλώρινα απέχει 159 χλμ. από την Θεσσαλονίκη, 571 χλμ. από την Αθήνα και είναι το βορειοδυτικό σύνορο της Ελλάδας. Συνορεύει με τρεις νομούς Κοζάνης, Πέλλας και Καστοριάς
και δύο κράτη Αλβανία και ΠΓΔΜ, ενώ αποτελεί οικονομικό κέντρο και εμπορικό σταυροδρόμι της ευρύτερης περιοχής. Η Φλώρινα βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μ. και μορφολογικά παρουσιάζει πλούσιες εναλλαγές τοπίων, καθώς έχει ορεινό, ημιορεινό και πεδινό χαρακτήρα. Περιβάλλεται από μεγάλους ορεινούς όγκους, Βόρας (Καϊμακτσαλάν) 2.524 μ., Βαρνούντας
(Περιστέρι) 2.334 μ., και Βέρνον (Βίτσι) 2.128 μ.
Το κλίμα είναι ηπειρωτικό με ψυχρούς χειμώνες, πολλές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, καθώς επηρεάζεται από την γεωγραφική θέση της πόλης, το υψόμετρο, τους μεγάλους ορεινούς όγκους και την παρουσία λιμνών στην περιοχή. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 12,1ο C.
H περιοχή είναι κυρίως γεωργική και κτηνοτροφική, ενώ τα κυριότερα προϊόντα που παράγονται είναι: δημητριακά, φασόλια, φράουλες, μήλα, αχλάδια, πιπεριές, ντομάτες, σταφύλια κ.α. Επίσης παράγονται εξαιρετικής ποιότητας κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ στον τομέα των δασικών προϊόντων ξυλεία και καυσόξυλα.
Λόγο των πλούσιων κοιτασμάτων λιγνίτη στην ευρύτερη περιοχή, κατασκευάστηκε και λειτουργεί το ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ Α.Η.Σ. Μελίτης - Αχλάδας συνολικής ισχύος 330MW. Το 1986 άρχισε να λειτουργεί η Βιομηχανική Περιοχή Φλώρινας, καθώς στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις στους τομείς της παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίου, υπηρεσιών και ειδικότερα στους κλάδους των
τροφίμων, ποτών , αναψυκτικών και φυσικού ανθρακούχου νερού, επίπλων, ξυλιάς, μετάλλου, κατασκευών, μεταφορών κ.α.
Σημαντικό ρόλο στην οικονομία του τόπου έχουν τα εμπορικά καταστήματα της πόλεις
παρέχοντας πληθώρα αγαθών στου κατοίκους και στους επισκέπτες τηςπόλης.Τα πιο ξακουστά τοπικά προϊόντα της Φλώρινας είναι οι κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, τα παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, τα φασόλια Πρεσπών και τα περίφημα τοπικά κρασιά.
Η πόλη από πλευράς αρχιτεκτονικής έχει να επιδείξει
χαρακτηριστικά δείγματα των περασμένων αιώνων, νεοκλασικής και μακεδονικής αρχιτεκτονικής, επηρεασμένη από στοιχεία του τοπικού πολιτισμού, ενώ πολλά από τα κτίσματά της ανάγονται στην εποχή της τουρκοκρατίας.
Τα νεοκλασικά κτήρια, αρχοντικά της Φλώρινας, δίπλαnστις όχθες του ποταμού Σακουλέβα ο οποίος διασχίζει την πόλη, εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες και αποτελούν πηγή έμπνευσης γιαnκαλλιτέχνες, ζωγράφους, φωτογράφους και σκηνοθέτες, καθώς το μαγευτικό τοπίο της πόλης αποτέλεσε το σκηνικό σε 3 ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Τοπίο στην ομίχλη», «Ο Μελισσοκόμος» και «Το μετέωρο βήμα του πελαργού». Κατά μήκος του ποταμού Σακουλέβα υπάρχουν εργαστήρια τοπικών καλλιτεχνών. Πολύ είναι οι Φλωρινιώτες καλλιτέχνες, των οποίων τα έργα έχουν γίνει γνωστά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, μεταξύ αυτών ζωγράφοι, γλύπτες κ.α.
Ο πολιτισμός, τα γράμματα και οι τέχνες είναι σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του τόπου, καθώς από το 1941 λειτουργεί η Παιδαγωγική Ακαδημία, ενώ σήμερα είναι Παιδαγωγική Σχολή Δασκάλων, Νηπιαγωγών και τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Α.Π.Θ.
Στη Φλώρινα λειτουργεί και το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής
Μακεδονίας, καθώς επίσης και η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, παράρτημα του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, με τρία τμήματα α) ζωικής παραγωγής β) φυτικής παραγωγής και γ) εμπορίας και ποιοτικού ελέγχου αγροτικών προϊόντων. Επίσης λειτουργεί και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Φλώρινας, το οποίο αποτελεί πλέον θεσμό στην τοπική κοινωνία, με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων.
Στην πόλη δραστηριοποιούνται και πολιτιστικοί σύλλογοι με μεγάλη ιστορία όπως ο Φ.Σ.Φ. «Αριστοτέλης»
που ιδρύθηκε το 1941, η «Στέγη Φιλοτέχνων Φλώρινας», η «Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας», η «Εταιρεία Γραμμάτων και τεχνών» κ.α.
Σημαντικές διακρίσεις στον χώρο του αθλητισμό έχει γνωρίσει η Φλώρινα, μέσα από την προσπάθεια των αθλητών της σε πληθώρα αθλημάτων, μεταξύ αυτών της χιονοδρομίας, της ξιφασκίας του γυναικείου ποδοσφαίρου κ.α., με πανελλήνιες πρωτιές και παγκόσμιες διακρίσεις.
Οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου, μέσα από μια περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ελληνιστικής Πόλης της Φλώρινας καθώς και στα μουσεία της πόλης, το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό τα οποία συστεγάζονται, το Λαογραφικό και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Επίσης λειτουργεί και η Πινακοθήκη Καλλιτεχνών Φλώρινας όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει έργα Φλωρινιωτών καλλιτεχνών.
Χαρακτηριστικό τοπίο της πόλης είναι ο λόφος του Αγίου
Παντελεήμονα, ο οποίος αποτελεί αγαπημένο σημείο εξόρμησης των περιπατητών, καθότι διαθέτει πλούσια βλάστηση και μαγευτικές διαδρομές μέσα στο δάσος, χαρίζοντας επίσης μια υπέροχη θέα σε όσους φθάσουν στην κορυφή του. Στον λόφο υπάρχουν εστιατόρια και αναψυκτήρια, καθώς επίσης και ο αρχαιολογικός χώρος στον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την Ελληνιστική Πόλη της Φλώρινας, η οποία χρονολογείτε από τον 4ο αιώνα π. Χ. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται ο Σταυρός ύψους τριάντα μέτρων ο οποίος φωτίζεται από προβολείς την νύχτα και δίνει την αίσθηση στον παρατηρητή, ότι αιωρείται στον ουρανό.
Οι φυσικές ομορφιές της Φλώρινας αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Τα βουνά και η έντονη βλάστηση που την περιβάλλουν, το ποτάμι και τα νεοκλασικά της κτήρια, χαρίζουν στο μάτι του επισκέπτη μια απέραντη παλέτα χρωμάτων, ενώ κάθε εποχή δίνει μια διαφορετική όψη στην πόλη, που ούτε ο καλύτερος ζωγράφος δεν θα μπορούσε να αποτυπώσει στους πίνακές του. Οι εποχές γίνονται έντονα αντιληπτές στην Φλώρινα και κυρίως ο χειμώνας, καθώς σημειώνονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και έντονες χιονοπτώσεις.
Το οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας - Πισοδερίου βρίσκεται σε απόσταση 19 χλμ. από την πόλη και αποτελεί αγαπημένο σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του χιονιού και της φύσης, με επισκέπτες από όλη την χώρα. Στην ίδια κατεύθυνση και σε απόσταση 45 χλμ. βρίσκεται ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών, ένας από τους πιο γνωστούς
τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, μια περιοχή εξαίρετου φυσικού κάλους και παγκοσμίως γνωστή για την σπάνια χλωρίδα και πανίδα που φιλοξενεί.
Τα σημαντικότερα έθιμα και εκδηλώσεις στην Φλώρινα είναι οι εντυπωσιακές Χριστουγεννιάτικες Φωτιές που ανάβουν κάθε χρόνο στις 23 Δεκεμβρίου και ώρα 12 τα μεσάνυχτα, σε κάθε γειτονιά της πόλης, προσφέροντας άφθονο κρασί και φασολάδα, ενώ τοπικά παραδοσιακά συγκροτήματα συνοδεύουν τον χορό των επισκεπτών και των κατοίκων μέχρι το πρωί, κάνοντας όλοι την πόλη μια παρέα.
Επίσης κάθε χρόνο το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου διοργανώνεται ο Πολιτιστικός Αύγουστος Φλώρινας, με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων μεταξύ των οποίων χορευτικά συγκροτήματα, μουσικές βραδιές με πληθώρα τραγουδιστών, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και βιβλίων κ.α. Το νησί του Αγίου Αχιλλείου στις Πρέσπες, αποτελεί εδώ και χρόνια το κέντρο των εκδηλώσεων «Πρέσπεια», με σημαντικές συναυλίες τις οποίες παρακολουθούν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Τα «Πρέσπεια» πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Η Φλώρινα είναι μια φιλόξενη πόλη με σύγχρονα ξενοδοχεία και ξενώνες παρέχοντας όλες τις ανέσεις στους επισκέπτες. Στις ταβέρνες, τα τσιπουράδικα και τα μεζεδοπωλεία της περιοχής μπορεί καθένας να δοκιμάσει αξέχαστες γεύσης και υπέροχα κρασιά και τσίπουρο. Στο κέντροτης πόλης υπάρχουν καφέ, Bar, Club και κέντρα διασκεδάσεως με ζωντανή μουσική. Στην Φλώρινα ο σύγχρονος τρόπος ζωής εναλλάσσεται με την ηρεμία του ρομαντισμού και του τοπίου της πόλης δημιουργώντας
μια εικόνα αντιθέσεων που μαγεύει όσους την επισκεφθούν.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλειος Γιαννάκης γεννήθηκε στη Φλώρινα με γονείς τον Νικόλαο Γιαννάκη και την Ευαγγελία Μακεδόνα.
Αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας, συνέχισε τις σπουδές του στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και ασκεί το επάγγελμα του δασκάλου στα σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Φλώρινας.
Συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα συγγραφής βιβλίων δημοτικού σχολείου και πρότυπων διδασκαλιών του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας, με εισηγήσεις σε ημερίδες και συνέδρια.
Η διαδρομή του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκίνησε το 2003, όταν οι δημότες του Δήμου Φλώρινας τον εξέλεξαν πρώτο δημοτικό σύμβουλο. Το 2010 εξελέγη δεύτερος Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας. Διετέλεσε αντιδήμαρχος Δήμου Φλώρινας από το 2003 μέχρι το 2006 και αντιπρόεδρος της οικονομικής επιτροπής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από το 2010 μέχρι το 2014. Στις εκλογές του Μαΐου – Ιουνίου 2019 οι πολίτες τον εξέλεξαν Δήμαρχο Φλώρινας με τον συνδυασμό “Φλώρινα, τόπος ζωής μας”.
Κατοικεί μόνιμα στη Φλώρινα με τη σύζυγό του Αθηνά Θεοφανίδου και τα τρία τους παιδιά, τον Νίκο, την Ευαγγελία και τον Θανάση που είναι φοιτητές. |