Ο Δήμος Οιχαλίας είναι δήμος της περιφέρειας Πελοποννήσου που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Ανδανίας, Δωρίου, Είρας, Μελιγαλά, Οιχαλίας με έδρα τον Μελιγαλά, ένας ημιορεινός Δήμος με έκταση 420,6 τ.χλμ και πληθυσμό σύμφωνα με την τελευταία απογραφή 11.228 κατοίκους.
Ένας Δήμος που μπορεί να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στον ταξιδευτή, καθώς μέσα σε μια συνεχή εναλλαγή ευφόρων πεδιάδων και ορεινών διαδρομών ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει μοναδικές φυσικές ομορφιές, ιδιαίτερα ιστορικά και νεώτερα μνημεία και αξιόλογους θρησκευτικούς προορισμούς, καθώς και πλήθος πολιτιστικών δρώμενων.
Έτσι ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το κάλλος του ναού του Επικούριου Απόλλωνος, να διαβεί την αρχαία γέφυρα της Μαυροζούμενας, μοναδική στο είδος της, και να ανταμώσει στο παρόν το Νεοχώριο Ιθώμης όπου βρίσκεται η πατρική οικία της θρυλικής Μαρίας Κάλλας και που ο Δήμος μας φιλοδοξεί σύντομα να ξεκινήσει την αναστύλωση και αποκατάσταση της πατρικής οικίας και την δημιουργία ενός πολυχώρου πολιτισμού που θα αποτελέσει πολιτιστικό και πνευματικό φάρο για την περιοχή.
Μπορεί να επισκεφτεί τις πηγές της Νέδας ή τις φυσικές πηγές Κουμπέ στη Κάτω Μέλπεια, φυσικές ομορφιές μοναδικού κάλλους, ιδανικοί προορισμοί για πεζοπορία, ποδηλασία βουνού, κολύμπι για τους πιο τολμηρούς αλλά και εξερεύνηση καθώς οι πιο ρομαντικοί επηρεασμένοι από την ανέγγιχτη ομορφιά του τοπίου αισθάνονται την παρουσία της Νύμφης Νέδας να πεζοπορεί μαζί τους, βέβαια γι ‘αυτούς τους ρομαντικούς, καλύτερο σημείο επίσκεψης θα ήταν ο Νεραδαϊδόκηπος, μισή ώρα ορεινή πεζοπορία μετά το Πεύκο, μέρος που τιμάει το όνομα του.
Μπορεί να επισκεφτεί το Αγριλόβουνο και να αντικρίσει με δέος την υπεραιωνόβια ελιά με περίμετρο 14,5 μέτρα που ξέφυγε από την οργή του Δράμαλη, ίσως γιατί εκεί σχετικά κοντά, στο Ραμοβούνι, βρίσκεται ο τόπος γέννησης του θρυλικού ήρωα της επανάστασης του 21 ,Κολοκοτρώνη όπου δεσπόζει μεγαλοπρεπέστατο άγαλμα ή γιατί λίγο πιο πάνω στο Άνω Δώριο(Σουλιμά) ορκίστηκαν για την απελευθέρωση του Έθνους στις 24 Μαρτίου 1821 οι φοβεροί και τρομεροί Ντρέδες.
Μπορεί να επισκεφτεί την Βραχοπαναϊτσα στην Τ.Κ Μίλα, απέναντι από το ενετικό κάστρο του Μίλα, ένα μικρό εκκλησάκι λίγων τ.μ χτισμένο μέσα σε κάθετο βράχο, περιτριγυρισμένο από άγρια βλάστηση με τον ποταμό Ξάστερο να συμπληρώνει το τοπίο μοναδικής ομορφιάς ή στην Τ.Κ Πολίχνης τους Άγιους Ταξιάρχες, κτίσμα του 13ου αιώνα ζωσμένο με θρύλους ή και τους Άγιους Ταξιάρχες στο Μελιγαλά, ναό βυζαντινού ρυθμού χτισμένου τον 13ο αιώνα όπου οι αόμματοι άγιοι από την τουρκοκρατία περιμένουν να νιώσουμε την μαρτυρία τους.
Αυτά είναι ενδεικτικά μερικά από τα πολλά αξιοθέατα που μπορεί να επισκεφτεί ο ταξιδιώτης, όλα αυτά πλαισιωμένα με σεβασμό στην παράδοση και αξιοπρεπείς χώρους εστίασης και υποδοχής και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Ο τόπος μας παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα που μεταφέρουν της ιδιότητες και τις ιδιαιτερότητες της Μεσσηνιακής γης, με ναυαρχίδα την ιερή ελιά και τα παράγωγά της που είναι παγκοσμίως γνωστά όχι μόνο για την άριστη γεύση και ποιότητά τους αλλά και τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητές τους. Σημαντική παρουσία τόσο στην εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά κατέχουν και τα αποξηραμένα σύκα οι γνώστες ‘τσαπέλες’. Στην περιοχή μας χάριν και στα μοναδικά γνωρίσματα της γης που μεγαλώνουν ευδοκιμούν πολλών ειδών αμπέλια και δραστηριοποιούνται πολλοί οινοπαραγωγοί. Το γνωστό και ιδιαιτέρως αγαπητό παστέλι με σουσάμι παρασκευασμένο με αγνές ντόπιες πρώτες ύλες, παράγεται από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις με ιδιαίτερη φροντίδα. Ακόμη πολλές τοπικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην παραγωγή χοιρινού κρέατος και ιδιαίτερα το φημισμένο παστό καθώς και στην παραγωγή της χυλοπίτας, και φυσικά της ξακουστές δίπλες που αποτελούν εκλεκτό μεσσηνιακό γλύκισμα. Το μέλι επίσης και τα τυριά αποτελούν προϊόντα που χαρακτηρίζουν την περιοχή μας. Ωστόσο οι παραγωγοί της περιοχής προχωρούν ένα βήμα παραπέρα με μοντέρνες καλλιέργειες υπερτροφών όπως το ιπποφαές και το γκοτζι μπερι.
Κατά την καλοκαιρινή περίοδο πραγματοποιούνται πλήθος εκδηλώσεων με θέμα την τοπική γαστρονομία, ενδεικτικά, η γιορτή της δίπλας στην Οιχαλία, η γιορτή της λαλαγγίδας στον Μελιγαλά, η γιορτή του Κάστανου στην γραφική Αμπελιώνα κατά των Οκτώβριο. |