Η ΠΑΤΡΑ - ΙΣΤΟΡΙΑ και ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Η Πάτρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, μετά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με πληθυσμό 211.593 άτομα (Απογραφή πληθυσμού 2021) και είναι το μεγαλύτερο οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας.
Η πόλη έχει πλούσια και μακραίωνη ιστορία, τουλάχιστον τεσσάρων χιλιετιών, ενώ η περιοχή κατοικείται ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο γνώρισε μεγάλη ακμή και η Πάτρα αποτέλεσε κοσμοπολίτικο κέντρο της Μεσογείου.
Η Πάτρα μαζί με την υπόλοιπη Αχαΐα αποτέλεσαν πρωταρχικές επαναστατικές εστίες της χώρας κατά τα την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και η περιοχή διαδραμάτισε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.
Με την απελευθέρωση και κατά τον 19ο αιώνα, γνώρισε δημογραφική αύξηση και αποτέλεσε την δεύτερη πληθυσμιακά πόλη της χώρας, υπήρξε πεδίο ανάπτυξης της πρώτης ελληνικής αστικής τάξης, ενώ μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα η Πάτρα είχε μεγάλη άνθηση με το λιμάνι της να έχει σπουδαίο εξαγωγικό χαρακτήρα.
Τις ίδιες περιόδους και ιδιαίτερα την περίοδο της ακμής του εμπορίου της σταφίδας, από το 1900 έως τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αργότερα, την περίοδο της εκβιομηχάνισης, στην πόλη γεννήθηκε, ταυτόχρονα με την αστική τάξη, γεννήθηκε σημαντικό εργατικό κίνημα που έδωσε αγώνες για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.
Στην Πάτρα υπολογίζεται ότι ήρθαν στην Πάτρα το 1922 περίπου 6.000-7.000 πρόσφυγες. Στην αρχή στεγάσθηκαν σε διάφορα οικήματα όπως σχολεία, ιδρύματα, αποθήκες κ.λπ. Το 1926 άρχισε η κατασκευή των πρώτων προσφυγικών συνοικισμών στη σημερινή περιοχή των Προσφυγικών. Από την ημέρα που εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες ασχολήθηκαν με πάσης φύσεως εργασία, ενώ διατήρησαν τα ήθη και έθιμά τους. Αν και αρχικά αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό από την υπάρχουσα τοπική κοινωνία, το προσφυγικό στοιχείο ενσωματώθηκε σε αυτή και προσέφερε στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην άνθηση του εμπορίου, νέες ιδέες προοδευτικές και αγωνιστές στον απελευθερωτικό αγώνα της Πάτρας από τους ναζί κατακτητές, αργότερα στον αγώνα κατά της δικτατορίας, αλλά και σε κάθε αγώνα της πόλης.
Στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο άμαχος λαός της Πάτρας βομβαρδίστηκε άνανδρα, τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, από τους ιταλούς πιλότους του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι. Δεκάδες ήταν οι νεκροί, μεταξύ αυτών και παιδιά, στους δρόμους της πόλης και πολλοί περισσότεροι οι τραυματίες.
Στις 26 Απριλίου 1941 οι Γερμανοί ναζί κατακτητές καταλαμβάνουν την Πάτρα. Αμέσως, από το λαό, ξεκινά η αντίσταση. Οι ναζί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους προβαίνουν σε θηριωδίες. Μπλόκα, εκτελέσεις αγωνιστών με αποκορύφωμα των εγκλημάτων τους το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα.
Στις 4 Οκτώβρη 1944 το 12ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ ελευθερώνει την Πάτρα από το ναζιστικό ζυγό κατοχής.
Ο 20ος αιώνας βρίσκει την πόλη ως «Πύλη προς τη Δύση» καθώς είναι διεθνές εμπορικό κέντρο, μεγάλο λιμάνι και κομβικό σημείο για το εμπόριο και την επικοινωνία με την Ιταλία και την ευρωπαϊκή δύση ευρύτερα. Φέρρι μποτ αποπλέουν καθημερινά από τον Πατραϊκό Κόλπο προς το Ιόνιο και την Αδριατική θάλασσα όπως και το αντίστροφο.
Την περίοδο της επτάχρονης χούντας στην Ελλάδα (1967 – 1974) στην Πάτρα αναπτύχθηκε ισχυρό αντιδικτατορικό κίνημα που είχε ως αποκορύφωμα την κατάληψη, από τους φοιτητές της πόλης, του Παραρτήματος του Πανεπιστημίου στο κέντρο της Πάτρας, με λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού και με συνθήματα “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”, “Ελευθερία” και “Κάτω η Χούντα”. Ο λαός ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και συμμετείχε στις διαδηλώσεις κατά των δικτατόρων. Έτσι η Πάτρα καταγράφηκε ως μια από τις πόλεις της χώρας που συμμετείχε στην εξέγερση κατά της χούντας.
Σήμερα, στον 21ο αιώνα και μετά από μια μακρά περίοδο αποβιομηχάνισης το κόστος της οποίας πλήρωσε η πόλη, τα νοικοκυριά της και οι μικροί και μεσαίοι έμποροι και επαγγελματίες, η Πάτρα αποκτά σιγά-σιγά τη νέα της ταυτότητα. Σύγχρονη μεγαλούπολη. Το μεγάλο οικονομικό, πολιτιστικό, επιστημονικό, αθλητικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας με πλήρεις και σύγχρονες υπηρεσίες για το λαό της και τους επισκέπτες της. Σταυροδρόμι πολιτισμών και γνώσης. Με βάρος στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, στο τομέα των υπηρεσιών, αλλά και στον πρωτογενή τομέα παραγωγής.
Συμβολή στην ανάδειξη της πόλης έχουν επίσης τα δύο μεγάλα δημόσια Νοσοκομεία της Πάτρας καθώς και το Νοσοκομείο Παίδων που είναι το μοναδικό στη Δυτική Ελλάδα και καλύπτει όλη την περιοχή.
Οι αθλητικές υποδομές της πόλης με πρώτο το σύγχρονο Παμπελοποννησιακό Στάδιο και τις αθλητικές δημοτικές εγκαταστάσεις, φιλοξενούν συχνά πανελλήνιες και διεθνείς διοργανώσεις.
Η Πάτρα βρίσκεται σε ίση απόσταση από τρείς εκ των σημαντικότερων πολιτιστικών χώρων της Ελλάδας από την αρχαιότητα ως σήμερα. Από του Δελφούς και το Μαντείο τους, από την Αρχαία Ολυμπία το χώρο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων και το χώρο που καίει σήμερα η φλόγα του ολυμπισμού, και από το Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Αυτό κάνει την Πάτρα ελκυστική για τον επισκέπτη που θα μείνει στην πόλη, να επισκεφθεί αυθημερόν έναν – έναν τους παραπάνω χώρους, καθώς και άλλους αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και της Πελοποννήσου.
Πληροφορίες Επικοινωνίας
Δήμος Πατρέων
Τηλέφωνα επικοινωνίας:: +30 2613 610201-2
Websites: https://www.e-patras.gr & https://explore.patras.gr
Ε-mail: dimospatras@gmail.com
|
|
ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Το Πατρινό Καρναβάλι είναι ένα από τα μεγαλύτερα καρναβάλια της Ευρώπης που χαρακτηρίζεται από αυθορμητισμό, μαζικότητα ως προς τη συμμετοχή της νεολαίας, καυστική σάτιρα, ευρηματικές και υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές στολές και άρματα.
Δεν αναφέρεται τυχαία η πόλη ως πρωτεύουσα του καρναβαλιού και οι επισκέπτες του χειμώνα στην πόλη ζουν μια καρναβαλική περίοδο που διαρκεί ένα μήνα (από τις 17 Ιανουαρίου μέχρι την Καθαρή Δευτέρα), με εκατοντάδες εκδηλώσεις, που εξελίσσονται καθημερινά και προσφέρουν ανεπανάληπτες εμπειρίες κεφιού, ζωντάνιας και ξεγνοιασιάς. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΚΕΔΗΠ (Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων.
|
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ
Το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας διαρκεί συνήθως από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο και καθιστά κυρίως το Ρωμαϊκό της Θέατρο της πόλης, το Δημοτικό Ανοικτό Θέατρο και άλλους πολιτιστικούς χώρους, επίκεντρα αξιόλογων πολιτιστικών εκδηλώσεων, προσφέροντας πολλές συγκινήσεις στο κοινό, συνδυάζοντας όλες τις μορφές τέχνης, μουσική θέατρο, εικαστικά, χορό και κινηματογράφο.
Καθοριστικό ρόλο στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης διαδραματίζουν ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων που διοργανώνει κάθε χρόνο το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας με πλήθος θεατρικών, μουσικών και άλλων παραστάσεων, καθώς και το ΔΗΠΕΘΕ (Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο) Πάτρας. Στην Πάτρα ακόμη δραστηριοποιούνται μια σειρά από φορείς και σωματεία που ασχολούνται με την ερασιτεχνική δημιουργία στο θέατρο, το χορό, τον κινηματογράφο κ.α..
|
|
|
ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, η Πάτρα είναι ο τόπος του μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα που είναι και ο πολιούχος της και εορτάζεται στις 30 Νοεμβρίου. Στην Πάτρα δεσπόζει ο επιβλητικός Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα που αποτελεί τη μεγαλύτερη εκκλησία της Ελλάδας και μία από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων.
Είναι χώρος τον οποίο επισκέπτονται καθημερινά, όλο το χρόνο, επισκέπτες από όλο τον Κόσμο και ιδίως από τις ανατολικές ορθόδοξες χώρες.
|
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία στην Ελλάδα. Στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτίριο στην βόρεια είσοδο της πόλης επί της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών-Αθηνών 38-40. Το Ευρωπαϊκού επιπέδου αρχιτεκτονικό οικοδόμημα με την αρμονική συνεργασία αρχιτεκτονικής και αρχαιολογίας, αφηγείται μια ιστορία αιώνων της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.
Οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Πάτρας και της Δυτικής Αχαΐας φιλοξενούνται στις 3 αίθουσες των μόνιμων εκθεμάτων και καλύπτουν μια ιστορική περίοδο από το 3000 π.χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. Μυκηναϊκά αγγεία, γλυπτά, όπλα, κοσμήματα, παιδικά παιχνίδια, Ρωμαϊκά ψηφιδωτά και πολλά άλλα αντικείμενα μας ταξιδεύουν στο χρόνο δίνοντας μας μια παραστατική εικόνα του δημόσιου, ιδιωτικού και θρησκευτικού βίου της αρχαίας Αχαΐας.
Η οργάνωση του χώρου επιτρέπει στον επισκέπτη να πλησιάσει τα αντικείμενα σε απόσταση αναπνοής αλλά και να ακολουθήσει μια πανοραμική διαδρομή που να συνοψίζει την ιστορική αφήγηση.
|
|
| ΜΥΚΗΝΑΪΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΒΟΥΝΤΕΝΗ
Ίσως το ωραιότερο πάρκο της Πάτρας είναι το Μυκηναϊκό Πάρκο Πατρών στη Βούντενη. Πέρα από τη σημαντική ιστορική του σημασία ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μια ευχάριστη βόλτα σε ένα καταπράσινο τοπίο 3,5 χιλιομέτρων και να απολαύσει από το ύψωμα στον οικισμό την πανοραμική θέα προς τον Πατραϊκό κόλπο, τη Γέφυρα και τα βουνά, Βαράσοβα, Κλόκοβα (παλιοβούνα) και Ριγάνι.
Το πάρκο είναι ένας Μυκηναϊκός οικισμός που κατοικήθηκε από το 1500 έως το 1000πχ. Η θέση του στο πλάτωμα Μπόρτζι έδινε στους κάτοικους μια αίσθηση ασφάλειας εξαιτίας της φυσικής οχύρωσης του τοπίου και τον έλεγχο του θαλάσσιου ορίζοντα. Ο οικισμός αυτός δεν ήταν ο μοναδικός στην περιοχή. Υπήρχαν κι άλλοι οικισμοί στα πεδινά. Αλλά ήταν το κέντρο μιας κοινότητας και το σημείο συγκέντρωσης σε περίπτωση κινδύνου. Επιπλέον το μαλακό πέτρωμα ήταν ιδανικό για τη διάνοιξη των θαλαμωτών τάφων. Κάποιοι τάφοι εξαιτίας των διαστάσεών και των αρχιτεκτονικών λεπτομεριών τους πρέπει να ανήκαν σε αξιωματούχους. Οι νεκροί συνοδεύονταν από αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως αγγεία, κοσμήματα, εργαλεία, όπλα και σκεύη, χρήσιμα στη ζωή και απαραίτητα - όπως πίστευαν - στο μεταθανάτιο ταξίδι.
Η μελέτη των αντικειμένων αυτών αποκάλυψε στοιχεία που υποδηλώνουν τον πλούτο και την ευημερία των κατοίκων της Βούντενης, τις εμπορικές και πολιτιστικές επαφέςμε άλλες περιοχές, κοντινές (Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολιδα, Κορινθία) ή πιο μακρινές (Κρήτη, Ιταλία, Συροπαλαιστίνη, Ανατολία) και αναδεικνύουν τον οικισμό της Βούντενης ως ένα σπουδαίο μυκηναϊκό κέντρο της Αχαΐας. Τα ευρήματα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.
|
ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ
Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας είναι μεγαλοπρεπές κτίσμα ρωμαϊκών χρόνων που σήμερα έχει ανακατασκευαστεί και χρησιμοποιείται για μουσικές εκδηλώσεις. Βρίσκεται στα δυτικά του Κάστρου, στην 'Ανω πόλη δίπλα στο Ρωμαϊκό στάδιο και ανάμεσα στις οδούς Παλιών Πατρών Γερμανού, Σωτηριάδου Παντοκράτορος και την πλατεία Αγίου Γεωργίου.
Στο παρελθόν κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, όπου η πόλη ήκμασε, η Πάτρα αποτέλεσε κοσμοπολίτικο κέντρο της Μεσογείου. Μετά τη νίκη του Οκταβιανού εναντίον του Αντωνίου στο ¶κτιον το 31πχ, οι Ρωμαίοι αναγνωρίζουν τη σημασία της θέσης της πόλης για τη ναυτική επικοινωνία με την Ιταλία και ο Οκταβιανός είναι ο πρώτος ο οποίος αποφασίζει να δώσει στην πόλη νέα πνοή ιδρύοντας εδώ Ρωμαϊκή αποικία με την εντυπωσιακή ονομασία Colonia Augusta Achaica Patrensis.
Το Ρωμαϊκό Ωδείο κατά τον Παυσανία κτίστηκε περίπου το 160μχ και είναι συγκρίσημο ως προς την ομορφιά με το Ηρώδειο της Αθήνας, αν και σε μέγεθος είναι το μισό αφού μπορεί να δεχθεί 3000 θεατές. Αν η χρονολόγηση του Παυσανία είναι σωστή τότε πιθανότατα ήταν προσφορά είτε του αυτοκράτορα Αντωνίνου Πίου είτε του Μάρκου Αυρέλιου.
| |
| ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Το Κάστρο της Πάτρας δεσπόζει πάνω από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Βρίσκεται σε χαμηλό λόφο του Παναχαϊκού όρους σε απόσταση 800 μέτρων από την θάλασσα στην Άνω Πόλη. Μια επίσκεψη στο κάστρο θα σας επιβραβεύσει με μια συναρπαστική ιστορική αφήγηση στους αιώνες, μια ήρεμη.
Το κάστρο κτίστηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης και η χρήση του στους αιώνες ως στρατιωτικό και διοικητικό κέντρο είχε ως συνέπεια τις συνεχείς επισκευές και προσθήκες, μαρτυρίες όλων των κατακτητών και της πολεμικής τεχνολογίας της εποχής τους.
Τον 6ο αιώνα μ.Χ. επί Ιουστινιανού, μετά από καταστροφικό σεισμό, κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας υλικά από τα προχριστιανικά κτίσματα όπως κολώνες, επιστήλια, υπέρθυρα και άλλα κομμάτια τα οποία είναι ορατά στις εξωτερικές πλευρές των τειχών. Από την κατασκευή του μέχρι τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, το κάστρο χρησιμοποιήθηκε συνεχώς για την άμυνα της πόλης αλλά και ως διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο.
|
ΘΕΑΤΡΟ «ΑΠΟΛΛΩΝ»
Το Δημοτικό θέατρο «Απόλλων» είναι το επίκεντρο της Πλατείας Γεωργίου και έμβλημα της πόλης της Πάτρας. Η ιστορική σημασία του είναι σημαντική ως πολύτιμο αρχιτεκτονικό στολίδι μιάς άλλης εποχής και ως το μόνο θέατρο στην Ελλάδα που λειτουργεί αδιάκοπα από την ημέρα που ιδρύθηκε.
Κτίστηκε το 1871 σχεδιασμένο από τον Βαυαρό αρχιτέκτωνα Ερνέστο Τσίλλερ. Είναι μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου και αποτελεί το παλαιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεότερων χρόνων. Χρηματοδοτήθηκε από πλούσιους έμπορους της πόλης και είναι ένα σύμβολο μιας εύπορης εποχής που αντανακλά τα κοσμοπολίτικα γούστα τους. Tα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα ακριβότερα και πιο πολυτελή της εποχής, πέτρα Τεργέστης, κάγκελα από την Αγγλία, αγάλματα από την Βιέννη, μάρμαρα από το Λιβόρνο, πέτρα από τον Αστακό και διάφορα άλλα από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Τα σχέδια του Ερνέστο Τσίλερ φυλάσσονται ακόμα σήμερα στη δημοτική βιβλιοθήκη Πατρών.
Ξεκίνησε να λειτουργεί στις 10 Οκτωμβρίου 1872 στους ήχους του Βέρντι με την παράσταση «Ο χορός των μεταμφιεσμένων», παραγωγή Ιταλικού μελοδραματικού θιάσου. Σήμερα είναι η κεντρική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Φιλοξενεί διάφορες παραστάσεις και καρναβαλικές εκδηλώσεις.
|
|
|
ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΡΡΙΟΥ
Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου είναι η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμο. Συνδέει την Πελοπόννησο με τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα μειώνοντας τον χρόνο διάνυσης στα 5 λεπτά σε ένα πέρασμα που πολλές φορές το δυσκολεύουν οι καιρικές συνθήκες. Η γέφυρα περιλαμβάνει πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο κάνοντάς την επισκέψιμη σε όσους θέλουν να αθληθούν ή να απολαύσουν το τοπίο του Κορινθιακού κόλπου. Η γέφυρα είναι ένα τεχνολογικό επίτευγμα που συνδύασε την τεχνολογική πρωτοπορία με υψηλά αισθητικά κριτήρια. Είναι ένα κόσμημα στην περιοχή μας.
Ολοκληρώθηκε το 2004 και εγκαινιάστηκε στις 25 Μαΐου 2007. Ονομάστηκε «Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης». Ο Χαρίλαος Τρικούπης ήταν από τους πρώτους που κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του τον 19ο αιώνα είχε οραματιστεί την κατασκευή σιδηροδρομικής γέφυρας μεταξύ του Ρίου και του Αντιρρίου. Το μήκος της γέφυρας που στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες, ανέρχεται στα 2.252 μέτρα, ενώ μαζί με τις προσβάσεις φτάνει στα 2.883 μέτρα. Πρόκειται για μία καλωδιωτή γέφυρα, οι αντοχές της οποίας είναι εντυπωσιακές. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με προδιαγραφές να αντέξει σε σεισμό μεγαλύτερο από αυτόν που σημειώθηκε στις 17 Αυγούστου 1999 στο Ισμίτ της Τουρκίας, ο οποίος ήταν μεγέθους 7,4 της Κλίμακας Ρίχτερ. Έχει υπολογιστεί, επίσης, πως αντέχει σε ενδεχόμενη σύγκρουση τάνκερ εκτοπίσματος 180.000 τόνων, καθώς και σε ταχύτητα ανέμου 265 χλμ/ώρα, ταχύτητα που αντιστοιχεί σε τυφώνα Κατηγορίας 5, το ανώτατο δυνατό επίπεδο στην Κλίμακα Σαφίρ –Σίμπσον.
|
ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ
Στην περιοχή της Πάτρας βρίσκεται η φημισμένη ιστορική οινοποιεία Αχάια Κλάους που έχει μεγάλη οινική παράδοση παράγοντας όπως το φημισμένο κρασί της Πάτρας τη Μαυροδάφνη.
|
|
ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ο επισκέπτης της Πάτρας έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τις δαντελωτές παραλίες του Πατραϊκού και του Κορινθιακού Κόλπου, αλλά και να κολυμπήσει και στην μεγάλη πλαζ της Πάτρας ή στις άλλες πλαζ του Δήμου Πατρέων, στο Ρίο και σε όλη την ακτογραμμή της περιοχής βορειοανατολικά και νότια.
Έχει επίσης τη δυνατότητα να ανέβει στο Παναχαϊκό όρος και σε άλλους ορεινούς όγκους της περιοχής, να ασχοληθεί με mountain bike, με αλεξίπτωτο πλαγιάς και άλλα ορεινά σπορ.
Για το χειμώνα, το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων είναι σε απόσταση μιας ώρας περίπου από την Πάτρα.
Οι ενδιαφερόμενοι για ειδικές μορφές τουρισμού (Θρησκευτικός τουρισμός, οινικός τουρισμός, κλπ) θα βρουν στην περιοχή της Πάτρας πλούσιο αντικείμενο για να ασχοληθούν.
|
Χαιρετισμός Δημάρχου Πατρέων προς τους ομογενείς.
Με ιδιαίτερη χαρά, απευθυνόμαστε στους Έλληνες του εξωτερικού, που κρατάνε επαφή με τη χώρα μας, με τα τεκταινόμενα σ' αυτή , μέσα και από τον ομογενειακό τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό.
Σας αγαπάμε, σας σκεφτόμαστε και θα θέλαμε πάρα πολύ να ήσασταν εδώ, να υπήρχαν οι προϋποθέσεις να δημιουργήσετε, καθώς και να έχει ο πατραϊκός λαός αυτά που δικαιούται, που με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.
Οι εφημερίδες, οι ιστοσελίδες, όλοι οι τρόποι ενημέρωσης της ομογένειας, υπηρετούν και το σκοπό της διατήρησης της αίσθησης της κοινότητας, πράγμα πολύ σημαντικό, ειδικά για ανθρώπους που έφυγαν από τη χώρα τους (είτε οι ίδιοι είτε οι πρόγονοί τους), με στόχο να κυνηγήσουν μια καλύτερη ζωή, υπερπηδώντας πολλά εμπόδια, τόσο στον τόπο απ' τον οποίο έφυγαν, όσο και στον τόπο προορισμού.
¶λλωστε, τα προβλήματα για το λαό και ειδικά για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, είναι κοινά σε όλο τον κόσμο, παντού όπου βασιλεύει η αδικία και η ταξική εκμετάλλευση.
Η πόλη της Πάτρας ελπίζει ότι θα καταφέρει να διατηρήσει την επαφή της με τους Έλληνες του εξωτερικού, τόσο από μακριά, όσο και εκ του σύνεγγυς, όταν αυτοί επισκέπτονται τη χώρα μας. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε σταθερή επαφή και επικοινωνία μαζί σας. Αναμένουμε και τα δικά σας νέα.
|
Κώστας Πελετίδης
|
Πηγές
https://www.e-patras.gr
https://explore.patras.gr
https://www.facebook.com/patrasmunicipality |
|
|