ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Κτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου και περιτριγυρισμένη βορειοανατολικά από τις πλαγιές των Πιερίων Ορέων και τον Αλιάκμονα ποταμό, η Βέροια είναι ευρέως γνωστή για την πλούσια και μακραίωνη ιστορία της, 2.500 ετών και άνω. Στην πόλη βρίσκεται το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, ο χώρος όπου 2000 χρόνια πριν ο Απόστολος των Εθνών μετέφερε το μήνυμα του Χριστού στους κατοίκους της Βέροιας. Διατηρούνται επίσης 48 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες - από τις 72 που υπήρχαν κάποτε, γεγονός που της χάρισε το προσωνύμιο «Μικρή Ιερουσαλήμ» - μεταξύ των οποίων και η πρόσφατα αποκατεστημένη Παλαιά Μητρόπολη του 11ου αιώνα, ένας από τους μεγαλύτερους μεσοβυζαντινούς ναούς των Βαλκανίων.

Αρχαιοελληνικά, ρωμαϊκά και οθωμανικά μνημεία (Δίδυμα Λουτρά, Μεντρεσέ τζαμί, αρχαίος ρωμαϊκός δρόμος κλπ), καθώς και η αρχαιότερη εβραϊκή συναγωγή στη Βόρεια Ελλάδα, απόδειξη ότι η πόλη υπήρξε σημαντικό θρησκευτικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Επιπλέον, στην πόλη της Βέροιας θα συναντήσει κανείς τρεις διατηρητέες παλιές συνοικίες, πέντεμουσεία και πολλά αρχοντικά.


Εδώ βρίσκεται η Βεργίνα (Αιγές), αρχαιολογικός χώρος χαρακτηρισμένος ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, η πρώτη πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου, το μέρος όπου στέφτηκε Βασιλιάς ο Μέγας Αλέξανδρος και όπου λειτουργεί το περίφημο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή υπόγεια κατασκευή που εξωτερικά έχει τη μορφή χωμάτινου τύμβου, όπου εκτίθενται τα σημαντικότερα κινητά ευρήματα και οι αριστουργηματικές τοιχογραφίες που βρέθηκαν μέσα στους βασιλικούς τάφους. Εδώ βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής τάφος του Φιλίππου Β’ και η περίφημη χρυσή λάρνακα κι άλλα πολύτιμα προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου Βασιλιά των Μακεδόνων.

Ακόμη, στη Βέροια λειτουργεί η βραβευμένη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας όπου αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού και παιδείας για την κοινωνία της Βέροιας με το έργο και τη φήμη της να έχουν εξαπλωθεί εκτός των στενών ορίων της πόλης και της χώρας, κάνοντας την από μόνη της ένα πόλο έλξης, κυρίως μαθητικών επισκέψεων από όλη την Ελλάδα


Σε πολύ μικρή απόσταση από την πόλη, λειτουργεί, κατά τη χειμερινή περίοδο, το πρώτο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο στην Ελλάδα, αυτό του Σελίου. Επιπλέον, στη Βέροια και την γύρω περιοχή μπορεί κανείς να ασχοληθεί με moto cross και enduro, αναρρίχηση και ορειβασία, πεζοπορία, ποδηλασία, αεραθλητισμό, ιππασία και παρατήρηση πουλιών.

Ο ποταμός Αλιάκμονας, ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός στην Ελλάδα, αποτελεί πηγή ζωής για ολόκληρη την Ημαθία. Ο Αλιάκμονας λειτουργεί ως το φυσικό σύνορο που χωρίζει τους δυο μεγάλους ορεινούς όγκους του Βερμίου και των Πιερίων, δημιουργώντας ένα μοναδικό φυσικό τοπίο για τα ελληνικά δεδομένα. Η ευρύτερη περιοχή του Αλιάκμονα αποτελεί σημείο απόδρασης, αναψυχής και ξεκούρασης για πολλούς κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής. Η διαδρομή κατά μήκος της τεχνητής λίμνης είναι αγαπημένο μέρος για περίπατο και ποδηλασία. Την άνοιξη, το τοπίο είναι μαγευτικό, καθώς οι χιλιάδες ανθισμένες ροδακινιές μετατρέπουν τον κάμπο σε ένα απέραντο ροζ χαλί.

Πέρα από τα μνημεία και τα αξιοθέατα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια ζωντανή και δυναμική πόλη και να δοκιμάσουν την τοπική κουζίνα, με επιρροές από τη μικρασιάτικη, βλάχικη και ποντιακή παράδοση, σε συνδυασμό με τα «μεθυστικά» τσίπουρα και κρασιά της περιοχής αλλά και τα ζουμερά σιροπιαστά γλυκά της όπως το ξακουστό τοπικό ρεβανί.


Η Βέροια είναι γνωστή για τις πλούσιες πολιτιστικές της δραστηριότητες, καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Συναυλίες, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, προβολές, εκθέσεις και πολλές άλλες καλλιτεχνικές δράσεις προσδίδουν ένα έντονο καλλιτεχνικό χρώμα στην καθημερινότητα της πόλης με σημαντική παρουσία τόσο των κατοίκων της όσο και μεγάλου αριθμού επισκεπτών. Ο κεντρικός εμπορικός πεζόδρομος με τα πολυάριθμα καταστήματα και καφέ στο κέντρο μιας σύγχρονης πόλης παρουσιάζει έντονη οικονομική, κοινωνική και πολιτι¬στική δραστηριότητα. Η Βέροια διαθέτει δύο χαρακτηριστικές πλατείες, την πλατεία Εληάς με την υπέ¬ροχη θέα στον κάμπο της Ημαθίας και την πλατεία Ωρολογίου που αποτελούν ορόσημα για τους επισκέπτες της πόλης.Στη Βέροια μπορεί κανείς να βρει τόσο ξενοδοχεία όσο και ξενώνες πολυτελείας με άψογη αισθητική και σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική. Στην περιοχή της Βέροιας λειτουργεί επίσης μεγάλος αριθμός αγροτουριστικών καταλυμάτων, παραδοσιακών ξενώνων και οργανωμένων κατασκηνώσεων στις γύρω ορεινές περιοχές. Ένας καφές στο κέντρο της πόλης με τη συνοδεία ενός τοπικού γλυκού θα ανεβάσει τη διάθεση και την ενέργεια σας για νυκτερινή διασκέδαση στα ύψη. Η ολοκλήρωση της εμπειρίας περνάει από τα εστιατόρια που με τοπικές συντα¬γές σας περιμένουν δίπλα από σημαντικά μνημεία.

Φύση, ιστορία και γαστρονομία γίνονται ένα στη Βέροια προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη.


Αγαπητοί Έλληνες της ομογένειας, εκ μέρους της Αντιδημαρχείας Τουρισμού σας προσκαλούμε στην Βυζαντινή Βέροια, μια πόλη με πλούσια και μακραίωνη ιστορία άνω των 2.500 ετών.
Ελάτε να γνωρίσετε την πόλη με τους 48 βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς - από τους 72 που υπήρχαν κάποτε, γεγονός που της χάρισε το προσωνύμιο «Μικρή Ιερουσαλήμ».
Επισκεφτείτε το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, το χώρο όπου 2000 χρόνια πριν ο Απόστολος των Εθνώνμετέφερε το μήνυμα του Χριστού στους κατοίκους της Βέροιας, τις τρεις διατηρητέες παραδοσιακές συνοικίες, τα μουσεία, τα αρχαιοελληνικά, ρωμαϊκά και οθωμανικά μνημεία, καθώς και την αρχαιότερη εβραϊκή συναγωγή στη Βόρεια Ελλάδα και πολλά αρχοντικά.
Περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών στη σημερινή Βεργίνα του Δήμου Βέροιας, στην πρώτη πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου, όπου λειτουργεί το περίφημο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών, με τον μεγαλοπρεπή τάφο του Φιλίππου Β’, την περίφημη χρυσή λάρνακα κι άλλα πολύτιμα ευρήματα.
Θαυμάστε την ομορφιά της φύσης στην ευρύτερη περιοχή, με τις χιλιάδες ανθισμένες ροδακινιές, τον ποταμό Αλιάκμονα και τα γύρω όρη Βέρμιο και Πιέρια να προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα.
Παράλληλα ζήστε τον παλμό μιας σύγχρονης, δυναμικής και πολύ φιλόξενης και ζωντανής πόλης, με τα πολυάριθμα καφέ και μαγαζιά και τις πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες, γευτείτε την τοπική κουζίνα συνοδεία με τα «μεθυστικά» τσίπουρα και κρασιά της περιοχής αλλά και τα ζουμεράσιροπιαστά γλυκά της όπως το ξακουστό τοπικό ρεβανί . Σας περιμένουμε ….
Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού
Βασίλειος Λυκοστράτης

Σύντομο Βιογραφικό Δημάρχου Βέροιας Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη

Ο Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης γεννήθηκε το 1968. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος- Μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. και από το 1993 διατηρεί τεχνικό γραφείο στη Βέροια.
Με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 2010, οπότε και εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό «Συμπολιτεία». Ορίστηκε εξαρχής Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος ενώ από το 2013 έως τον Αύγουστο του 2014 υπηρέτησε ως Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας-Περιουσίας και Εξοικονόμησης Ενέργειας. Από το Σεπτέμβριο του 2014 υπηρετεί ως Δήμαρχος Βέροιας.
Έχει διατελέσει κατ’ επανάληψη Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ν. Ημαθίας στον Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων ενώ κατά το παρελθόν έχει εκλεγεί στην αντιπροσωπεία του ΤΕΕ-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και στο ΤΕΕ-Νομαρχιακή Επιτροπή Ημαθίας. Σήμερα διατελεί μέλος της Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) καθώς επίσης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

http://www.veria.gr