ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑΣ: ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΑΙΩΝΕΣ!

Καστανιές και βελανιδιές να δίνουν χρώμα στο τοπίο. Η «Κοιμωμένη των Αγράφων» - η θρυλική γυναικεία μορφή που, αν κλείσεις λίγο τα μάτια, σχηματίζεται στην οροσειρά των Αγράφων - ρίχνει τη σκιά της στον κάμπο, στα μικρά χωριά που είναι σκαρφαλωμένα στην πέτρινη αγκαλιά της. Άνθρωποι μεγαλωμένοι με ουρανό και χώμα, με πρωινά νοτισμένα απ' τη βροχή, με μεσημέρια ζεσταμένα στον ήλιο.

Στη σκιά της «Κοιμωμένης των Αγράφων».


Σ΄ αυτήν την πέτρινη αγκαλιά βρίσκεται φωλιασμένος ο Μεσενικόλας. Ένα μικρό χωριό, με μια μεγάλη ιστορία. Ή ένα γοητευτικό. παραμύθι. Ένα παραμύθι που ξεκινάει με τον Μεσιέ Νικολά (Monsieur Nicolas), έναν Φράγκο ευγενικής καταγωγής που βρέθηκε στην περιοχή το 1455, μετά τη διάλυση του Τάγματός του και μαγεμένος από το τοπίο, έστησε εδώ τη νέα του ζωή. Ο άνθρωπος αυτός έφερε μαζί του τις γνώσεις του και την αγάπη του για το κρασί. Κι είναι αυτή η αγάπη που τον οδήγησε να αναπτύξει συστηματικά την αμπελουργία στην περιοχή και να αναδείξει την ποικιλία «Μαύρο Μεσενικόλα». Μια μοναδική ποικιλία, που ενώ υπήρχε από την αρχαιότητα, πήρε το όνομα της από τον ίδιο, ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς του από τον απλό κόσμο.

Μεσενικόλας Καρδίτσας: Εκεί που ξέρουν την Τέχνη του Κρασιού.


Κάτω από την «μητρική» σκιά των Αγράφων, με το χαμηλό υψόμετρο και τα πρόσφορα εδάφη, τα αμπέλια μεγαλώνουν ήρεμα χωρίς μεγάλες εξάρσεις θερμοκρασίας. Η «αύρα» της Λίμνης Ν. Πλαστήρα - που βελτίωσε άρδην το μικροκλίμα της περιοχής από το 1959 που δημιουργήθηκε - τα «φρεσκάρει», τα φροντίζει, αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο τα χαρακτηριστικά των ντόπιων ποικιλιών όπως ο Λιμνιώνας, το Μπατίκι, ο Ροδίτης, το Μαύρο Μεσενικόλα αλλά και των γαλλικών Chardonnay, Syrah και Carignian.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ

«ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΒΑΖΕΙ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

Η ιστορία για να συνεχιστεί, πρέπει να κάνει βήματα μπροστά. Να δημιουργεί νέα .παράδοση. Αυτό ακριβώς κάνει ο Οινοποιός Γιώργος Καραμήτρος. Μεγαλωμένος στο Μεσενικόλα, «ζυμωμένος» στην Οινοτεχνία και «ώριμος» πια, χρησιμοποιεί τις παιδικές του μνήμες ως εφαλτήριο δημιουργικότητας για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα: Να δημιουργήσει το δικό του σύγχρονο Οινοποιείο!

Ο Γιώργος Καραμήτρος ιδρύει το Οινοποιείο το 2000 θέλοντας να δώσει το δικό του στίγμα στην ιστορία της οικογένειας. Ποιο είναι αυτό; Ο εκσυγχρονισμός, που όμως σέβεται την παράδοση, την προσωπικότητα του Οινοποιού, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου και σε καμία περίπτωση δεν τα αντικαθιστά. Με νέες ιδέες και ανεξάντλητο πάθος για τελειότητα, δημιουργεί το μοναδικό σύγχρονο, πλήρως καθετοποιημένο Οινοποιείο μέσα στη ζώνη Π.Ο.Π (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) στο Μεσενικόλα του Δήμου Πλαστήρα, δυναμικότητας 400.000 φιαλών ετησίως.

Το Οινοποιείο διαθέτει 70 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελοκαλλιεργειών και συνεργάζεται με περίπου 100 αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός επιλέχθηκε προσεκτικά και τηρεί όλες τις απαραίτητες, προδιαγραφές ενώ όλες οι δεξαμενές είναι ανοξείδωτες, με οινοποιητές ελεγχόμενης θερμοκρασίας ζύμωσης.

Τα πρώτα μπουκάλια ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑ ΟΠΑΠ «βγήκαν» στην αγορά το Φεβρουάριο του 2000. Από τότε μέχρι σήμερα, ο Γιώργος Καραμήτρος, δημιούργησε άλλες 9 ετικέτες, κατέκτησε δεκάδες βραβεία ποιότητας σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς, διείσδυσε στις αγορές του εξωτερικού και συνεχίζει κάνοντας πραγματικότητα το όνειρο της οικογένειας: να κάνει γνωστό το Μεσενικόλα, τις ντόπιες ποικιλίες και ιδιαίτερα την ομώνυμη ποικιλία του «Μαύρου Μεσενικόλα», όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. 

To Οινοποιείο DOMAINE MONSIEUR NICOLAS είναι πιστοποιημένο με το Σύστημα Διαχείρισης Τροφίμων ISO 2200.

  

DOMAINE MONSIEUR NICOLAS

Διεύθυνση Οινοποιείου: Μεσενικόλας Καρδίτσας
Τ.Κ.: 43067

Μπορείτε να επισκεφθείτε το Οινοποιείο μας κατόπιν ραντεβού. 

Διεύθυνση Κάβας: Πλαστήρα 58, Καρδίτσα.
Τηλέφωνο & Fax: 2441070871
Κιν.: 6937153183

Ε-mail: info@domainemessenicolas.gr

 

www.domainemessenicolas.gr