H KΡANIA :  Το Μαγικό δένδρο των αρχαίων Ελλήνων
Από Κρανιά  ο Δούρειος ίππος  και ο γόρδιος δεσμός.
  TA KΡANA :  Η τροφή που παρέθεσε η Κίρκη στον  Οδυσσέα  και τους συντρόφους του.




Φώτο: Ντούλιας Κωνσταντίνος και
Ντούλιας Δημήτριος του Κωνσταντίνου

 

 Θα προσπαθήσω όσον το δυνατόν συντομότερα να αναλύσω εδώ την καλλιέργεια της Κρανιάς,  τα προϊόντα της και τις θετικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της Γεωργίας μας ,στο περιβάλλον, στην ομορφιά της υπαίθρου μας, στην υγεία,  στην   ανταγωνιστικότητα της μεταποίησης και στην  οικονομία γενικότερα.

 Η ΚΡΑΝΙΑ είναι αιωνόβιο φυλλοβόλο δένδρο.
Ευδοκιμεί σχεδόν σε όλα τα είδη των εδαφών,όξινα και αλκαλικά.
Δεν  έχει εχθρούς ,Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες(-30c)
(Ανθίζει τον χειμώνα .) Ιδεώδες για βιολογική καλλιέργεια.

Τα ΚΡΑΝΑ ποικιλίες Ντούλια έχουν την υψηλότερη  ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ  από όλα τα άλλα φρούτα που καλλιεργούνται στην  Μακεδονία.(Κράνα Ντούλια 2 , 100.8 μmol//γρ. νωπού βάρους, Κυδώνι,Ακτινίδιο,Νεκταρίνι,Μήλο,Ρόδι,Σταφύλι λευκό,Ροδάκινο, 8 έως 15 μmol/γρ νωπού βάρους).   
Τεύχος 42 ΕΘΙΑΓΕ  Οκτ. - Δεκ. 2010.       
                               
Κατά  παράδοση τα κράνα χρησιμοποιούνται  για "φάρμακο" από τους ντόπιους στα ορεινά της βορείου Ελλάδος,και το ότι είναι "φάρμακο" αποδεικνύεται από τις μελέτες που έχουν γίνει και είναι σε εξέλιξη σήμερα.      

Ta ΚΡΑΝΑ ποικιλιών Ντούλια προσφέρουν λοιπόν, την ευκαιρία στην χώρα  μας ,να  πρωταγωνιστήσει στην δημιουργία ενός αγροτικού προϊόντος  με πολλαπλή χρήση(υψηλής μεταποιητικής, διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας).

Σήμερα τα προϊόντα  των οποίων  η κατανάλωση, αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο παγκοσμίως, είναι τα λειτουργικά τρόφιμα τα οποία αποδεδειγμένα,  (έχει δηλ. γίνει έρευνα για την φυτοχημική σύσταση των καρπών)   έχουν υψηλή περιεκτικότητα Αντιοξειδωτικών , Φαινολικών ,Ανθοκυάνων και στοιχείων, όπως μεταποιημένα  προϊόντα από τις ποικιλίες Ντούλια. 

Οι αγρότες  και ειδικά των ορεινών και ημιορεινών περιοχών  θα έχουν ένα καλό εισόδημα(υπολογίζεται ότι 10στρ.θα φέρει το ίδιο εισόδημα με 100στρ. συμβατικών καλλιεργειών)  από μία καλλιέργεια η οποία, δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον  με φυτοφάρμακα και  Xημικά λιπάσματα, θα καλλιεργήσουν, τους εγκαταλελειμμένους αγρούς τους χαμηλής αξίας, θα αξιοποιήσουν αγρούς τους οποίους σπέρνουν αλλά δεν θερίζουν η δεν μαζεύουν τους καρπούς τους,
εκτάσεις οι οποίες συνεχώς αυξάνονται,  θα περιορίσει την αστυφιλία, συγκρατώντας τους αγρότες στην ύπαιθρο και προσελκύοντας τους κατόχους γης πίσω στις εστίες τους.(Η καλλιέργεια της κρανιάς είναι το «όχημα» αναζωογόνησης της υπαίθρου)

Τα οικονομικά  αποτελέσματα στην οικονομία  από την μεταποίηση των Κράνων είναι πολλαπλά, όπως νέες θέσεις εργασίας, νέα πνοή στην βιομηχανία και φαρμακοβιομηχανία ,συνάλλαγμα από τις εξαγωγές,  περισσότερα έσοδα στα ταμεία του κράτους...κτλ


  Φέρνω εδώ τα παραδείγματα , Μαστίχα Χίου,Κρόκος Κοζάνης και εκτός συνόρων τα cranberries  (Mύρτιλα  μακρόκαρπα η βακκίνια μακρόκαρπα).

Τα κράνα λόγω των ιδιοτήτων που έχουν θα γίνουν πολύ μεγαλύτερη αγορά στο μέλλον από τα παραπάνω προϊόντα.

 
   Η έρευνα που άρχισα πριν 28 χρόνια ,εστιάσθηκε στον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξη της κρανιάς, ως επίσης την χρησιμότητα  των καρπών διαφόρων ποικιλιών στην μεταποίηση.                                                                                                                                        
Aποτέλεσμα της έρευνας μου (μέχρι και αναλύσεις κράνων σε εργαστήρια του εξωτερικού έχω κάνει) ήταν σήμερα να καλλιεργώ πρότυπο συστηματικό   βιολογικό κρανεώνα  16 στρεμμάτων μάλιστα δε λέγεται ότι είναι ο πρώτος παγκοσμίως , να επιδίδομαι στην εξάπλωση της καλλιέργειας της Κρανιάς μέσω του δασικού φυτωρίου μου και στην μεταποίηση των Κράνων. ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΙΕΡΓΗΤΕΣ και τους παρέχω ΔΩΡΕΑΝ την τεχνογνωσία και την εμπειρία μου .Tα προϊόντα κράνου  βρίσκονται πλέον στα ράφια των βιολογικών καταστημάτων και όχι μόνον.

Η πολυετής απασχόληση μου και η μεθοδική έρευνα, για την ανάπτυξη των δένδρων και την μεταποίηση των καρπών της(τουλάχιστον 12 διαφορετικά λειτουργικά τρόφιμα  μπορούν να προωθηθούν στις αγορές) με κατέστησε ειδήμονα σε ότι αφορά τα Κράνα( Η Κρανιά δεν διδάσκεται στα πανεπιστήμια).      

Συμβουλεύομαι  την διεύθυνση Αγ. Ανάπτυξης του Ν. Ημαθίας, το ΕΘΙΑΓΕ Νάουσας και συνεργάζομαι με  την Φαρμακευτική και Γεωπονική σχολή του ΑΠΘ και άλλoυς  φορείς.

Συμπερασματικά  η καινοτομία μου «καλλιεργεί» την αγροτική ανάπτυξη σε ορεινές και άγονες περιοχές με περαιτέρω στόχο τις θετικές επιπτώσεις στην: -βελτίωση  της ποιότητας ζωής ,-την διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας,-καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος με το υγειές περιβάλλον που μας υπόσχεται ,-την ομορφιά της υπαίθρου μας,-την ανταγωνιστικότητα,-την υγιεινή διατροφή,-την εξωστρέφεια.  

 Στόχος μου κατά προτεραιότητα είναι:

  -Η εξάπλωση της καλλιέργειας της Κρανιάς. (Η ποικιλίες μου είναι δοκιμασμένες και 2 εξ αυτών κατοχυρωμένες από το Κοιν.Γρ.Φυτικών Ποικιλιών (CPVO) και είναι οι μοναδικές  στην ΕΕ και παγκοσμίως, με  πιστοποιημένη την υψηλότατη διατροφική αξία των καρπών των) .
   

Κωνσταντίνος  Ντούλιας
Δημιουργός της καλλιέργειας της Κρανιάς και προϊόντων  Κράνου.
Έρευνα, Φυτώρια  και  παραγωγή Κράνων.

 



Κων/νος  Ντούλιας

Κυψέλη - Ημαθίας 59031

Τηλ. 23310 99407

Κιν. 697 3232 683

e-mail:info@krano.gr

www.krano.gr