Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μυλοποτάμου (Ε.Α.Σ.Μ.) ιδρύθηκε το 1977.

Έδρα της είναι το Πέραμα του Δήμου Μυλοποτάμου, που βρίσκεται στο Νομό Ρεθύμνου στην Κρήτη.

Το 2012 η ΕΑΣΜ μετατράπηκε σε Πρωτοβάθμιο Αγροτικό Συνεταιρισμό, με την επωνυμία «Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου» (ΑΣ Μυλοποτάμου).

Σκοπός του ΑΣ Μυλοποτάμου είναι η στήριξη των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή.

Απώτερος στόχος είναι η παροχή όλων των απαραίτητων εφοδίων και υπηρεσιών, που θα βοηθούν τα μέλη της Ένωσης τόσο στην παραγωγική διαδικασία, όσο και στη διάθεση και πώληση των παραγόμενων προϊόντων.

Ελαιόλαδο

Ο ΑΣ Μυλοποτάμου, θέλοντας να διασφαλίσει την ποιότητα του ελαιολάδου της περιοχής, το οποίο διαθέτει και Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π. Βόρειος Μυλοπόταμος), δημιούργησε στις εγκαταστάσεις της ένα σύγχρονο χώρο συγκέντρωσης, φύλαξης και εμπορίας ελαιολάδου.

Η διαδικασία τυποποίησης που ακολουθείται είναι η εξής:
Το ελαιόλαδο παραλαμβάνεται και γίνεται δειγματοληψία και ανάλυση του δείγματος στο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου. Αφού κατηγοριοποιηθεί βάσει των χημικών και οργανοληπτικών του χαρακτηριστικών, οδηγείται και φυλάσσεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 300 τόνων. Στη συνέχεια τυποποιείται και διατίθεται στο super market του Συνεταιρισμού και σε άλλα σημεία διανομής.

Τυροκομείο

Ο ΑΣ Μυλοποτάμου διατηρεί και εκμεταλλεύεται ιδιόκτητο τυροκομείο στο Πέραμα Μυλοποτάμου από το 1966. Ο τρόπος παρασκευής των τυριών ακολουθεί τις παραδοσιακές συνταγές της περιοχής, η οποία διαθέτει πλούσια ιστορία και παράδοση στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων.

Το 1992, ο ΑΣ προέβη σε ανακαίνιση του τυροκομείου και σε ανανέωση του βασικού μηχανολογικού εξοπλισμού του.

Τα αγνά υλικά που χρησιμοποιούνται, η μη χρήση πρόσθετων συντηρητικών, χρωστικών και ομοιωμάτων, το αγνό κρητικό γάλα από επιλεγμένα κοπάδια ελευθέρας βοσκής και το μεράκι των παραγωγών, δίνουν στα τυροκομικά προϊόντα του ΑΣ Μυλοποτάμου μεγάλη ποιοτική και εμπορική αξία.

Τα τυροκομικά προϊόντα διατίθενται στα μεγαλύτερα super market της Κρήτης (Χαλκιαδάκης, Α.Β. Βασιλόπουλος, κλπ) καθώς και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης, εξάγονται στην Αμερική μέσω ενδιάμεσου διανομέα.
Τα προϊόντα του τυροκομείου είναι :


.       Γραβιέρα
.       Ανθότυρο
.       Κεφαλοτύρι
.       Φέτα
.       Ξινομυζήθρα

Σήμερα η εταιρία έχει προχωρήσει στη διασφάλιση και διαπίστευση της υγιεινής και ποιότητας των προϊόντων της, με την εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος HACCP. Η σωστή επεξεργασία, ο έλεγχος ποιότητας, η τήρηση των κανόνων υγιεινής και η ασφαλής διανομή όλων των προϊόντων της εταιρίας πραγματοποιούνται με βάση τους αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, έτσι ώστε τα τελικά προϊόντα να πληρούν τόσο τις προδιαγραφές της ελληνικής νομοθεσίας όσο και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δίκτυα πωλήσεων

Η επιχείρηση διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο διανομής των προϊόντων της κυρίως εντός Κρήτης. Τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να διευρύνει το δίκτυο πωλήσεων της και εκτός Κρήτης, διανέμοντας τα προϊόντα της σε διάφορα καταστήματα λιανικής, είτε απευθείας είτε μέσω ενδιάμεσων. Σημειώνεται επίσης ότι ένα μέρος των τυροκομικών προϊόντων εξάγεται στην Αμερική, όχι όμως απευθείας από την Ένωση, αλλά μέσω ενδιαμέσων.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

ΕΔΡΑ: ΠΕΡΑΜΑ ΔΗΜΟΥ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ


ΤΗΛ 2834020730
FAX 2834020748

www.mylopotamos.gr

Email: egsm2@otenet.gr