Ποιοί Είμαστε

Ο αγροτικός συνεταιρισμός επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας», ιδρύθηκε το 2017 με έδρα την κοινότητα Μ. Ευυδρίου. Αριθμεί περί τα 50 μέλη, εκ των οποίων αξίζει να σημειωθεί ότι το 60% είναι κάτω των 35 ετών.

Το γεγονός αυτό μαρτυρά πως ο σκοπός της δημιουργίας, της διατήρησης και της ομαλής λειτουργίας του συνεταιρισμού είναι πάνω από το οποιοδήποτε ηλικιακό φάσμα και προσβλέπει σε μια εύρυθμη συνεργασία των μελών της, την οποία και έχει επιτύχει, με αποτέλεσμα την διασφάλιση των συμφερόντων του εκάστοτε μέλους, καθώς είναι κοινώς αποδεκτό πως η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα είναι από τους πιο νευραλγικούς κλάδους στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, ο αγροτικός συνεταιρισμός « Ο Ενιπέας», στα πλαίσια της ομαλής λειτουργίας του από άποψη δομής αλλά και παρακολούθησης έχει χωρίσει τα μέλη του σε τέσσερις ομάδες παραγωγών για να είναι ευκρινέστερη η ροή των συναλλαγών του συνεταιρισμού.

Πρώτη ομάδα παραγωγών είναι η ομάδα του αγελαδινού γάλακτος. Η ομάδα αυτή του συνεταιρισμού μας, παραδίδει γύρω στους 15 με 16 τόνους βιολογικού αγελαδινού γάλακτος στην γαλακτοβιομηχανία «ΟΛΥΜΠΟΣ», βιομηχανία με την οποία έχουμε επιτύχει να υπογράψουμε σύμβαση συνεργασίας. Μέσω της ομάδας παραγωγής γάλακτος έχουμε εγκριθεί ως συνεταιρισμός στο μέτρο 9 το οποίο στοχεύει στη συσπείρωση των παραγωγών σε ομάδες ή οργανώσεις παραγωγών, με σκοπό να βοηθηθούν και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς, να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη - μέσω της αύξησης του όγκου του διαπραγματευόμενου προϊόντος - σε σχέση με την παραγωγή και την εμπορία, να διευρύνουν τον αριθμό των πιθανών αγοραστών και να μειώσουν το ανά παραγωγό κόστος των συλλογικών επενδύσεων.

Δεύτερη ομάδα παραγωγών είναι εκείνη των παραγωγών βάμβακος, η οποία αριθμεί στην εκμετάλλευσή της εκατοντάδες στρέμματα παραγωγής βάμβακος και διαθέτει τεράστιους όγκους ετησίως σε βιομηχανίες επεξεργασίας. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως είμαστε ένας από τους πέντε συνεταιρισμούς της Λάρισας οι οποίοι συνέπραξαν με το «Συνεταιριστικό Θεσσαλικό Βαμβάκι», ούτως ώστε να δοθεί προστιθέμενη αξία στο προϊόν, τηρώντας τις προδιαγραφές που επιβάλλουν τα κλωστήρια, με απώτερο σκοπό να παραχθεί προϊόν με αυτή την επωνυμία.

Επόμενη ομάδα παραγωγών είναι εκείνη των δημητριακών. Ο συνεταιρισμός μας έχει επιτύχει μέσω αυτής της ομάδας παραγωγών να υπογράψει σύμβαση με την βιομηχανία «ΜΕΛΙΣΣΑ», η οποία παραλαμβάνει το σύνολο του παραγόμενου σιταριού το οποίο προηγουμένως έχει ελεγχθεί και πιστοποιηθεί ούτως ώστε να πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Τέλος υπάρχει η ομάδα των οσπρίων. Στον τομέα των οσπρίων ο συνεταιρισμός μας προσπαθεί να επαναφέρει στην αγορά τις παλιές ποικιλίες ρεβιθιού «ΑΜΟΡΓΟΣ» σε συνεργασία με την AGRIFARM, καθώς επίσης αξίζει να σημειωθεί η σημαντική συμφωνία που έχει υπογραφεί με την βιομηχανία «ΜΠΑΡΜΠΑ-ΣΤΑΘΗΣ», για την διάθεση βιολογικού αρακά. Επίσης καλλιεργείται η ποικιλία MACARENA στα ρεβίθια.

Με μια πιο γενική ματιά, ο αγροτικός συνεταιρισμός « Ο Ενιπέας», αποτελεί στο σύνολό του έναν από τους πιο οργανωμένους συνεταιρισμούς της ευρύτερης περιοχής της Λάρισας, έχοντας μια πολύ ισχυρή δομή, με συνεργάτες οι οποίοι έχουν άρτιες γνώσεις όσον αφορά το αντικείμενο καθώς και μέλη τα οποία εργάζονται με μεράκι και τηρώντας πιστά τις προδιαγραφές που απαιτούνται ώστε τα προϊόντα τους να φτάνουν στο ελληνικό νοικοκυριό με τα υψηλότερα στάνταρ και χωρίς καμία έκπτωση από άποψη ποιότητας.

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να αναφέρουμε πως ο συνεταιρισμός μας καλλιεργεί πάνω από 1000 στρέμματα βιολογικών προϊόντων πιστοποιημένα στην BIOHELLAS. Ταυτόχρονα οι καλλιέργειες αυτές απευθύνονται και στον Έλληνα κτηνοτρόφο, καθώς παράγουμε ενσυρώματα βιολογικά για ζωοτροφές, εξασφαλίζοντας έτσι και την υψηλή ποιότητα της παραγωγής κρέατος και γάλακτος.

Επιτεύγματα που αξίζει να αναφερθούν είναι η συνεργασία με τα «Αρωματικά Φυτά», το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» συμμετέχοντας στο πρόγραμμα νέα γεωργία νέα γενιά.

Αποτελούμε ιδρυτικό μέλος της νέο ιδρυθείσας ΚΟΙΝΣΕΠ που έχει ως στόχο τη παραγωγή και τη διάθεση πιστοποιημένου χαμομηλιού με την επωνυμία ΦΑΡΣΑΛΙΝΟ ΧΑΜΟΜΗΛΙ.

Επίσης η συμμετοχή του συνεταιρισμού στο μέτρο 16 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο θεσσαλίας, στα πλαίσια προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης της Ελλάδας (2014-2020)το οποίο μέτρο έχει ως σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην πρωτογενή παραγωγή (γεωργικές εκµεταλλεύσεις), στον τοµέα των τροφίµων, των τοπικών κυρίως προϊόντων καθώς και την αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών παραγωγής που συµβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την προσαρµογή στην κλιµατική αλλαγή.

Επιπλέον δε, πρέπει να αναφερθεί ότι έχει κατατεθεί φάκελος που αφορά σε σχέδιο βελτίωσης για την απόκτηση γεωργικών μηχανημάτων εκ μέρους του συνεταιρισμού, στο οποίο σχέδιο η συμμετοχή θα πραγματοποιηθεί με ίδια κεφάλαια από μεριάς συνεταιρισμού.

Κλείνοντας και συνοψίζοντας, ο αγροτικός συνεταιρισμός επαρχίας Φαρσάλων « Ο Ενιπέας», αποτελεί όλα αυτά τα χρόνια σημαντική σταθερά στο αγροτικό γίγνεσθαι του τόπου, έχοντας επιδείξει μετρήσιμα ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα. Η επόμενη ημέρα βρίσκει τον συνεταιρισμό κατάλληλα προετοιμασμένο και δυνατό προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής γεωργίας, τόσο σε τεχνολογικό, όσο και κοινωνικό επίπεδο.

 

 

 

Α.Σ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΕΝΙΠΕΑΣ

ΕΥΥΔΡΙΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Τ.Κ. 40300

T: +30 24910 71098

M: +30 6973741265 Αθανάσιος Καραίσκος (ΠΡΟΕΔΡΟΣ)
M: +30 6974314731 Νικόλαος Γούσιος (ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ)

fb: Α.Σ Επαρχίας Φαρσάλων Ενιπέας

E: asefen17@gmail.com