ΕΥΑΜΠΕΛΟΣ ΓΗ ΟΙΝΟΙ ΔΟΜΟΚΟΥ Α.Ε.

Η Ιστορία μας

Τέσσερις φίλοι, τύποι ανήσυχοι δημιουργικοί και πολυπράγμονες, με κοινό τόπο όχι μόνο τη γη καταγωγής τους, αλλά και το ισχυρό όραμα και την αγάπη για το καλό κρασί, ένωσαν τις ικανότητες και τους στόχους τους με πρόθεση κι επιθυμία τη δημιουργία μιας οινικής γκάμας από σπουδαία κρασιά, που προάγουν όχι μόνο τον γηγενή πλούτο αλλά και τις αρχές ενός μεγάλου κρασιού για πολυπλοκότητα, νοστιμιά και ισορροπία. Έτσι το 2000 ιδρύθηκε το Κτήμα Ευάμπελος Γη, ένα όνομα που δεν επιλέχθηκε τυχαία , αφού το μοναδικά ξεχωριστό terroir του μετουσιώνει το οινικό όραμα σε μια εξέχουσα γευσιγνωστική πραγματικότητα.

Ο τόπος μας

Το Κτήμα βρίσκεται στο Γερακλί του Δομοκού Φθιώτιδας, σε υψόμετρο 400 μέτρων με κλίση 8%, ΒΔ προσανατολισμό και η καλλιεργήσιμη έκταση αποτελείται από 220 στρέμματα, όπου έχουν με φροντίδα φυτευτεί ελληνικές και γαλλικές ποικιλίες. Το Γερακλί αποτελεί το μικρότερο χωριό της περιοχής του Δομοκού ενώ έχει πάρει το όνομα του από το Γεράκι μιας και τις περασμένες δεκαετίες αποτελούσε τόπο – καταφύγιο για πολλά γεράκια.

ΤΟ ΚΤΗΜΑ

Ο Αμπελώνας

Ευάμπελος Γη, ετυμολογικά και κυριολεκτικά σημαίνει ένα ωραίο, εύμορφο αμπέλι. ένα όνομα που δεν επιλέχθηκε τυχαία ή κατ ευφημισμόν, αφού το μοναδικά ξεχωριστό terroir του μετουσιώνει το οινικό όραμα σε μια εξέχουσα γευσιγνωστική πραγματικότητα. Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις, που πραγματικά γίνεται λόγος για εθνικό terroir, όλα δηλαδή τα στοιχεία εκείνα εδάφους, υπεδάφους, κλίματος, ηλιοστασίου, αιολικής ταυτότητας και λοιπής χλωρίδας, που συνθέτουν σε συνδυασμό με τις καλλιεργήσιμες εκεί ποικιλίες οιναμπέλου, την εξαιρετική πλατφόρμα πάνω στην οποία «χτίζονται» διεθνώς Μεγάλα Κρασιά.

Η Γη, πολύ περισσότερο από κατευθυντήριος παράγοντας για την ποιοτική 1η ύλη, αποτελεί την κύρια έκφραση που διακρίνει κανείς στη στόφα των αληθινά σπουδαίων κρασιών.

Η σύσταση του Εδάφους είναι αργυλοαμμώδης, πλούσια σε οργανικές ενώσεις, με παρουσία χαλικιών που δίνει τη δυνατότητα για πολύ καλές στραγγίσεις στις πρώιμες βροχές του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη, εξασφαλίζοντας έτσι εξαιρετική ωρίμανση αλλά και οργανοληπτικό πλούτο κι εκφραστικότητα.

Σε εκτεταμένα σημεία κάτω των 60 πόντων υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, που προσδίδουν μεταλλικότητα και παλμό στο σταφύλι.

Ένα σημαντικό στοιχείο του κλίματος της περιοχής είναι οι καλές βροχοπτώσεις το χειμώνα και την άνοιξη, ενώ οι θερμοί καλοκαιρινοί μήνες με τις ξηρές και δροσερές βραδιές τους δημιουργούν διαφορές θερμοκρασίας έως και 15 βαθμών Κελσίου, που εξασφαλίζουν αρωματικό πλούτο, φαινολική ωριμότητα και γευστική παρρησία στα κρασιά.

Το Οινοποιείο

Άρτιος υλικοτεχνικός και ψηφιακός εξοπλισμός, οινοποιητικό στυλ που ταιριάζει με το σύγχρονο τρόπο ζωής αλλά και τη μοντέρνα γαστρονομία της εποχής μας, εμπνευσμένο και μίνιμαλ λογότυπο στην εταιρική ταυτότητα είναι η σύγχρονη πνοή του Κτήματος Ευάμπελος Γη.

Το οινοποιείο βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του κτήματος παρέχοντας έτσι θέα στο σύνολο του αμπελώνα αλλά και εγγύτητα κατά τη μεταφορά των σταφυλιών στο οινοποιείο την περίοδο του τρύγου.

H αποθηκευτική του ικανότητα σήμερα ξεπερνά τους 230 τόνους σε ανοξείδωτες δεξαμενές ενώ έχει παράλληλα την δυνατότητα παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια άνω των 25 τόνων για διάστημα μεγαλύτερο των δυο ετών.

Η γραμμή εμφιάλωσης του κτήματος έχει δυναμικότητα 200.000 φιάλες το χρόνο ενώ ολόκληρη η διαδικασία παραγωγής είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με τα πρότυπα BS EN ISO 22000 : 2005.

ΟΙΝΟΙ

ΣΕΙΡΑ ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ

Η σειρά Φιλοκτήτης με σήμα το διαχρονικό Φ, έλκει την ονομασία της από τον ομώνυμο βασιλιά της Αρχαίας Φθίας. Κατά τη διάρκεια της Τρωικής εκστρατείας τον Φιλοκτήτη δάγκωσε δηλητηριώδες φίδι την πληγή του οποίου θεράπευσε ο Ασκληπιός με ερυθρό οίνο.

Φιλοκτήτης Λευκός

ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ: Γερακλί, Δομοκός, Φθιώτιδας, Κεντρική Ελλάδα

ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙ: Ιδιόκτητος αμπελώνας 220 στρεμμάτων στις πλαγίες του Γερακλίου, σε υψόμετρο 400 μέτρων με κλίση 8% και βορειοδυτικό προσανατολισμό.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ: Βαθιά αργιλοαμμώδη εδάφη με πολύ καλή ικανότητα συγκράτησης υγρασίας

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ: Ο χειμώνας και η άνοιξη χαρακτηρίζονται από σημαντικές βροχοπτώσεις. Το καλοκαίρι είναι ζεστό, ξηρό με δροσερές νύχτες (διαφορά θερμοκρασίας μέχρι 15°C) επιτυγχάνοντας άριστη φαινολική ωριμότητα των σταφυλιών.

ΣΤΡΕΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ: 1.000 kg - 1.200 kg / στρέμμα

ΤΡΟΠΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ: Διαλογή σταφυλιών, προζυμωτική εκχύλιση (Skin contact) στους 10-12 °C (για περίπου 6 ώρες), πολύ χαμηλή πίεση σταφυλομάζας στο πιεστήριο, παραμονή του γλεύκους υπό ψύξη (12-15°C) για 12 ώρες και απολάσπωση του γλεύκους. Ακολουθεί αλκοολική ζύμωση σε ελεγχόμενες συνθήκες, σε ανοξείδωτες, ψυχόμενες δεξαμενές

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ: 60% Ασύρτικο, 20% Sauvignon Blanc και 20% Chardonnay

ΧΑΡΑΚΤΗΡΗΣΤΙΚΑ: Λαμπερό κίτρινο χρώμα, με κυρίαρχες νότες ανθέων και εσπεριδοειδών. Φίνο και λεπτό στο στόμα με ισορροπημένη οξύτητα και αρωματική επίγευση φλούδας περγαμόντου

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΝΟΥ: Οίνος Λευκός Ξηρός Ποικιλιακος

Φιλοκτήτης Ροζέ

ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ: Γερακλί, Δομοκός, Φθιώτιδας, Κεντρική Ελλάδα

ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙ: Ιδιόκτητος αμπελώνας 220 στρεμμάτων στις πλαγίες του Γερακλίου, σε υψόμετρο 400 μέτρων με κλίση 8% και βορειοδυτικό προσανατολισμό.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ: Αργιλοαμμώδες, μέτρια βαθύ έδαφος, μεγάλο ποσοστό παρουσίας χαλικιών (περίπου 20%)

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ: Ο χειμώνας και η άνοιξη χαρακτηρίζονται από σημαντικές βροχοπτώσεις. Το καλοκαίρι είναι ζεστό, ξηρό με δροσερές νύχτες (διαφορά θερμοκρασίας μέχρι 15°C) επιτυγχάνοντας άριστη φαινολική ωριμότητα των σταφυλιών.

ΣΤΡΕΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ: 1.000 - 1.300 kg / στρέμμα

ΤΡΟΠΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ: Ενδεχόμενη διαλογή σταφυλιών, απορραγισμός, προζυμωτική εκχύλιση στους 10-12°C (για περίπου 48 - 72 ώρες), αφαίμαξη γλεύκους. Ακολουθεί αλκοολική ζύμωση σε ελεγχόμενες συνθήκες, σε ανοξείδωτες, ψυχόμενες δεξαμενές (17-19°C)

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ: 90% Grenache Rouge και 10% Syrah ή Merlot ανάλογα την περίσταση

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Χρώμα τριανταφυλλί με ιώδεις ανταύγειες. Αρωματικά σύνθετο με νότες από μικρά κόκκινα φρούτα (κεράσι, βατόμουρο, φράουλα) αλλά και γλυκά αρώματα βουτύρου καραμέλας. Πλούσιο και λιπαρό στο στόμα, με ευθύγραμμη οξύτητα που προσδίδει διάρκεια. Τραγανές τανίνες με απαλή και φρουτώδη επίγευση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΝΟΥ: Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη – Φθιώτιδα

Φιλοκτήτης Ερυθρός

ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ: Γερακλί, Δομοκός, Φθιώτιδας, Κεντρική Ελλάδα & Καλλιθέα, Φάρσαλα, Λαρίσης, Θεσσαλία

ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙ: Ιδιόκτητος αμπελώνας 220 στρεμμάτων στις πλαγίες του Γερακλίου, σε υψόμετρο 400 μέτρων με κλίση 8% και βορειοδυτικό προσανατολισμό. Ιδιόκτητος αμπελώνας 20 στρεμμάτων στην Καλλιθέα Φαρσάλων στην περιοχή Καρυές.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ: Αργιλοαμμώδες, μέτρια βαθύ έδαφος, μεγάλο ποσοστό παρουσίας χαλικιών (περίπου 30%)

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ: Ο χειμώνας και η άνοιξη χαρακτηρίζονται από σημαντικές βροχοπτώσεις. Το καλοκαίρι είναι ζεστό, ξηρό με δροσερές νύχτες (διαφορά θερμοκρασίας μέχρι 15°C) επιτυγχάνοντας άριστη φαινολική ωριμότητα των σταφυλιών.

ΣΤΡΕΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ: 1.000 kg - 1.200 kg / στρέμμα

ΤΡΟΠΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ: Ενδεχόμενη διαλογή σάπιων σταφυλιών, απορραγισμός, προζυμωτική εκχύλιση στους 10-12°C (48 ώρες), αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε ελεγχόμενες συνθήκες και μακρές μεταζυμωτκές εκχυλίσεις

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ: Cabernet Sauvignon 35%, Syrah 30%, Merlot 30% και Λιμνιώνα 5% σε ισόποσες αναλογίες.

ΩΡΙΜΑΝΣΗ: 12 μήνες σε γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Πορφυρό λαμπερό χρώμα με πολύπλοκο αρωματικό προφίλ κόκκινων φρούτων, σοκολάτας και μπαχαρικών. Καλοδομημένα με μαλακές τανίνες και πικάντικη επίγευση. Δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης στη φιάλη για 4-7 έτη

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΝΟΥ: Οίνος Ερυθρός Ξηρός Ποικιλιακος

ΣΕΙΡΑ ΕΥΑΜΠΕΛΟΣ ΓΗ

Η σειρά Ευάμπελος Γη με σήμα τη στυλιζαρισμένη μαργαρίτα, λογότυπο της επιχείρησης έλκει την ονομασία της από την τοποθεσία του αμπελώνα στην θέση αμπέλια Γερακλίου που διαχρονικά αποτελούσε τη περιοχή που καλλιεργούνταν τα αμπέλια της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Δομοκού.

Ευάμπελος Γη Sauvignon Blanc

ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ: Γερακλί, Δομοκός, Φθιώτιδας, Κεντρική Ελλάδα

ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙ: Ιδιόκτητος αμπελώνας 220 στρεμμάτων στις πλαγίες του Γερακλίου, σε υψόμετρο 400 μέτρων με κλίση 8% και βορειοδυτικό προσανατολισμό

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ: Βαθιά αργιλοαμμώδη εδάφη με πολύ καλή ικανότητα συγκράτησης υγρασίας

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ: Ο χειμώνας και η άνοιξη χαρακτηρίζονται από σημαντικές βροχοπτώσεις. Το καλοκαίρι είναι ζεστό, ξηρό με δροσερές νύχτες (διαφορά θερμοκρασίας μέχρι 15°C) επιτυγχάνοντας άριστη φαινολική ωριμότητα των σταφυλιών.

ΣΤΡΕΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ: 1000 kg/στρέμμα

ΤΡΟΠΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ: Διαλογή σταφυλιών, προζυμωτική εκχύλιση (Skin contact) στους 10-12 °C (για περίπου 6 ώρες), πολύ χαμηλή πίεση σταφυλομάζας στο πιεστήριο, παραμονή του γλεύκους υπό ψύξη (12-15°C) για 12 ώρες και απολάσπωση του γλεύκους. Ακολουθεί αλκοολική ζύμωση σε ελεγχόμενες συνθήκες, σε ανοξείδωτες, ψυχωμένες δεξαμενές

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Λαμπερό υποκίτρινο χρώμα, πολύπλοκα αρώματα εξωτικών φρούτων και λεμονανθού, λιπαρό στόμα και μακριά αρωματική επίγευση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΝΟΥ: Οίνος Λευκός Ξηρός Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη – Φθιώτιδα

Ευάμπελος Γη Ασύρτικο

ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ: Γερακλί, Δομοκός, Φθιώτιδας, Κεντρική Ελλάδα

ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙ: Ιδιόκτητος αμπελώνας 220 στρεμμάτων στις πλαγίες του Γερακλίου, σε υψόμετρο 400 μέτρων με κλίση 8% και βορειοδυτικό προσανατολισμό. Στην λεκάνη της περιοχής που βρίσκετε ο αμπελώνας σε εκτεταμένα σημεία κάτω από τους 60 πόντους υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου που δίνουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στα κρασιά Assyrtiko: 40 στρέμματα

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ: Αργιλοπηλώδες έδαφος, πλούσιο σε οργανική ουσία. Πολύ καλή ικανότητα συγκράτησης υγρασίας

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ: Ο χειμώνας και η άνοιξη χαρακτηρίζονται από σημαντικές βροχοπτώσεις. Το καλοκαίρι είναι ζεστό, ξηρό με δροσερές νύχτες (διαφορά θερμοκρασίας μέχρι 15°C) επιτυγχάνοντας άριστη φαινολική ωριμότητα των σταφυλιών.

ΣΤΡΕΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ: 1.200 kg /στρέμμα ΤΡΟΠΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ: Διαλογή σταφυλιών, προζυμωτική εκχύλιση (Skin contact) στους 10-12 °C (για περίπου 6 ώρες), πολύ χαμηλή πίεση σταφυλομάζας στο πιεστήριο, παραμονή του γλεύκους υπό ψύξη (12-15°C) για 12 ώρες και απολάσπωση του γλεύκους. Ακολουθεί αλκοολική ζύμωση σε ελεγχόμενες συνθήκες, σε ανοξείδωτες, ψυχόμενες δεξαμενές

ΩΡΙΜΑΝΣΗ: 3 έως 6 μήνες σε γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Πολυδιάστατος οίνος με έντονα φρουτώδεις και γλυκούς αρωματικούς χαρακτήρες. Η μεταλλικότητα στο στόμα του προσδίδει μοναδική φινέτσα. Τραγανή οξύτητα, μεστό στόμα, αρμονική επίγευση και δυνατότητα παλαίωσης στη φιάλη για τρία χρόνια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΝΟΥ: Οίνος Λευκός Ξηρός Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη – Φθιώτιδα

Ευάμπελος Γη Chardonnay

ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ: Γερακλί, Δομοκός, Φθιώτιδας, Κεντρική Ελλάδα

ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙ: Ιδιόκτητος αμπελώνας 220 στρεμμάτων στις πλαγίες του Γερακλίου, σε υψόμετρο 400 μέτρων με κλίση 8% και βορειοδυτικό προσανατολισμό.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ: Αργιλοαμμώδη εδάφη με μικρή κλίση, πολύ καλή ικανότητα συγκράτησης υγρασίας

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ: Ο χειμώνας και η άνοιξη χαρακτηρίζονται από σημαντικές βροχοπτώσεις. Το καλοκαίρι είναι ζεστό, ξηρό με δροσερές νύχτες (διαφορά θερμοκρασίας μέχρι 15°C) επιτυγχάνοντας άριστη φαινολική ωριμότητα των σταφυλιών.

ΣΤΡΕΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ: 800 kg / στρέμμα

ΤΡΟΠΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ: Διαλογή σταφυλιών, προζυμωτική εκχύλιση (Skin contact) στους 10-12 °C (για περίπου 6 ώρες), πολύ χαμηλή πίεση σταφυλομάζας στο πιεστήριο, παραμονή του γλεύκους υπό ψύξη (12-15°C) για 12 ώρες και απολάσπωση του γλεύκους. Ακολουθεί αλκοολική ζύμωση σε ελεγχόμενες συνθήκες, σε ανοξείδωτες, ψυχόμενες δεξαμενές

ΩΡΙΜΑΝΣΗ: 3 έως 6 μήνες σε γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: φινετσάτο κρασί με χρυσαφένιο χρώμα. Σύνθετη αρωματική παλέτα που ξεκινά με χαρακτήρες τροπικών φρούτων, μελιού και καταλήγει σε νότες βανίλιας και καπνού. Λιπαρό στο στόμα, με μεγάλο όγκο και διάρκεια, ικανό να παλαιώσει στη φιάλη για τουλάχιστον τρία χρόνια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΝΟΥ: Οίνος Λευκός Ξηρός Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη – Φθιώτιδα

Ευάμπελος Γη Cabernet Sauvignon & Syrah

ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ: Γερακλί, Δομοκός, Φθιώτιδας, Κεντρική Ελλάδα

ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙ: Ιδιόκτητος αμπελώνας 220 στρεμμάτων στις πλαγίες του Γερακλίου, σε υψόμετρο 400 μέτρων με κλίση 8% και βορειοδυτικό προσανατολισμό. Στην λεκάνη της περιοχής που βρίσκετε ο αμπελώνας σε εκτεταμένα σημεία κάτω από τους 60 πόντους υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου που δίνουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στα κρασιά

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ: Αργιλοαμμώδες, μέτρια βαθύ έδαφος, μεγάλο ποσοστό παρουσίας χαλικιών (περίπου 35%)

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ: Ο χειμώνας και η άνοιξη χαρακτηρίζονται από σημαντικές βροχοπτώσεις. Το καλοκαίρι είναι ζεστό, ξηρό με δροσερές νύχτες (διαφορά θερμοκρασίας μέχρι 15°C) επιτυγχάνοντας άριστη φαινολική ωριμότητα των σταφυλιών.

ΣΤΡΕΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ: 800 kg - 900 kg / στρέμμα ΤΡΟΠΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ: Ενδεχόμενη διαλογή σάπιων σταφυλιών, απορραγισμός, προζυμωτική εκχύλιση στους 10-12°C (48 ώρες), αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε ελεγχόμενες συνθήκες και μακρές μεταζυμωτκές εκχυλίσεις

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ: Cabernet Sauvignon 60% και Syrah 40%

ΩΡΙΜΑΝΣΗ: 18 μήνες σε γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια και 6 μήνες στην φιάλη

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Βαθύ πορφυρό χρώμα, με πλούσια αρωματική παλέτα κόκκινων φρούτων του δάσους, βιολέτας, σοκολάτας και μπαχαρικών. Το πλούσιο φαινολικό δυναμικό και η μακρόχρονη παλαίωση του οίνου σε βαρέλια προσδίδουν χαρακτήρα βελούδινο με γλυκιά επίγευση μακράς διάρκειας. Δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης στη φιάλη για 10-12 έτη

Ευάμπελος Γη Cabernet Franc & Merlot

ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ: Γερακλί, Δομοκός, Φθιώτιδας, Κεντρική Ελλάδα

ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙ: Ιδιόκτητος αμπελώνας 220 στρεμμάτων στις πλαγίες του Γερακλίου, σε υψόμετρο 400 μέτρων με κλίση 8% και βορειοδυτικό προσανατολισμό. Στην λεκάνη της περιοχής που βρίσκετε ο αμπελώνας σε εκτεταμένα σημεία κάτω από τους 60 πόντους υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου που δίνουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στα κρασιά

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ: Αργιλοαμμώδες, μέτρια βαθύ έδαφος, μεγάλο ποσοστό παρουσίας χαλικιών (περίπου 20%)

ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ: Ο χειμώνας και η άνοιξη χαρακτηρίζονται από σημαντικές βροχοπτώσεις. Το καλοκαίρι είναι ζεστό, ξηρό με δροσερές νύχτες (διαφορά θερμοκρασίας μέχρι 15°C) επιτυγχάνοντας άριστη φαινολική ωριμότητα των σταφυλιών.

ΣΤΡΕΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ: 800 kg στρέμμα

ΤΡΟΠΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ: Ενδεχόμενη διαλογή σάπιων σταφυλιών, απορραγισμός, προζυμωτική εκχύλιση στους 10-12°C (48 ώρες), αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε ελεγχόμενες συνθήκες και μακρές μεταζυμωτκές εκχυλίσεις

ΩΡΙΜΑΝΣΗ: 18 μήνες σε γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια και 6 μήνες στην φιάλη

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ: Cabernet Franc 60% & Merlot 40%

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Το Merlot & Cabernet Franc είναι ένα πλούσιο και πολύπλοκο κρασί, με ενδιαφέροντα αρώματα, όπως τα κόκκινα φρούτα, κεράσια και φράουλες με πιπεράτο χαρακτήρα και με νότες από γλυκά μπαχαρικά, έχοντας παράλληλα καλό σώμα και καλοδομημένες τανίνες, αφήνοντας μακριά επίγευση στο στόμα. Δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης για 10 με 12 έτη.

4.ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

ΑΣΥΡΤΙΚΟ

Ομολογουμένως το Ασύρτικο είναι μια από τις ευγενέστερες ποικιλίες λευκών σταφυλιών του Ελληνικού αμπελώνα και για πολλούς η κορυφαία και όχι άδικα. Στο κτήμα μας σήμερα καλλιεργούνται περίπου 38 στρέμματα με τα πρώτα να έχουν φυτευτεί από το 2004 στον αμπελώνα του Γερακλίου.

ΛΙΜΝΙΩΝΑ

Καλλιεργούνταν πριν τη φυλλοξήρα παραδοσιακά στη Θεσσαλία. Σχεδόν εξαφανισμένη, διασώθηκε από το Ινστιτούτο Αμπέλου και τις τελευταίες δεκαετίες αρχίζει να καλλιεργείται από όλο και περισσότερους αμπελουργούς χάρη στα εξαιρετικά του αποτελέσματα και την αντοχή του στην ξηρασία και τον καύσωνα. Το κτήμα από το 2008 καλλιεργεί 8 στρέμματα στον ιδιόκτητο αμπελώνα του στη θέση Καρυές της Καλλιθέας Φαρσάλων.

GRENACHE ROUGE

Πρόκειται για μια ποικιλία ισπανικής προέλευσης με καλή παραγωγικότητα και πολύ ζωηρό φυτό. Αποτελεί μια από τις ποιο παραγωγικές ποικιλίες του κτήματος μας και καλύπτει έκταση 6 στρεμμάτων στον αμπελώνα μας ενώ στα σχέδια μας είναι η φύτευση άλλων 10

SAUVIGNON BLANC

Ποικιλία λευκού σταφυλιού με γεύση διαφορετική από τα υπόλοιπα λευκά λόγω τον πράσινων και βοτανικών νότων που προσδίδει. Το όνομα του σημαίνει άγριο λευκό και για το κτήμα μας αποτελεί μια από τις παλαιότερες ποικιλίες μιας και τα πρώτα 4,5 στρέμματα είχαν φυτευτεί διερευνητικά από τα δύο αρχικά μέλη του κτήματος το 1997. Σήμερα στον αμπελώνα μας καλλιεργούνται συνολικά 41,5 στρέμματα.

CHARDONNAY

Πιθανότατα να αποτελεί την πιο γνωστή ποικιλία λευκού οιναμπέλου, αυτό που λίγοι γνωρίζουν όμως είναι ότι σύμφωνα με έρευνες του πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια προήλθε από τυχαία διασταύρωση μέλους της οικογένειας του Pinot με την ποικιλία Gouais Blanc . Το κτήμα Ευάμπελος Γη καλλιεργεί 14 στρέμματα στην περιοχή αμπέλια Γερακλίου

SYRAH

Φτιάχνει μερικά από τα πιο σκούρα κόκκινα κρασιά στο κόσμο, με πλούσιο σώμα και έντονη γεύση από μούρα βατόμουρα κ.α. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το πώς η ποικιλία αυτή πήρε το όνομα της, είτε από την παλιά πόλη Σιράζ του Ιράν που παράγει το Shirazi είτε από τη Syracruse που αποτελούσε ισχυρή πόλη της Σικελίας το 400π.χ. Όπως και να χεί, η πολυταξιδεμένη αυτή ποικιλία το 1998 βρήκε τη Θέση της στον αμπελώνα μας και σήμερα καλύπτει 12 στρέμματα αυτού.

MERLOT

Οφείλει το όνομα του στο κοτσύφι που στη Γαλλία ονομάζετε merle και όχι άδικα αφού οι ρώγες του Merlot, καθώς ωριμάζουν νωρίτερα από τις άλλες ποικιλίες δέχονται συχνά «επιθέσεις». Αυτή η πρωιμότητα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που, μαζί με την ικανότητά του να παράγει μαλακά βελούδινα κρασιά είναι που το κάνουν έναν ισχυρό σύμμαχο για ισορροπημένα κρασιά. Η ποικιλία Merlot καλύπτει σήμερα έκταση 19 στρεμμάτων στις πλαγιές του Γερακλίου.

CABERNET SAUVIGNON

Χαρακτηρίζεται και Βασιλιάς των Ερυθρών οίνων. Μπορούμε να το βρούμε παντού, όπου υπάρχει αμπελώνας και ο λόγος είναι ότι μπορεί να προσαρμοστεί και να απλώσει τις ρίζες του πάρα τις όποιες κλιματολογικές ή ακόμα και καλλιεργητικές συνθήκες επικρατούν.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για ποικιλία που βοηθά τα μέγιστα την ανάδειξη ενός terroir όπως ακριβώς κάνουν και τα 37 στρέμματα που καλλιεργούνται σήμερα στον αμπελώνα μας.

CABERNET FRANC

Αποτελεί ένα από τα ανερχόμενα οινολογικά αστέρια και αυτό οφείλετε στην προσαρμοστικότητα του αλλά και στο χαρακτήρα του που δίνει αρωματικά κομψά κρασιά με μπαχαρένιες νότες και οξύτητα που ‘’ζητάει’’ φαγητό..

Το Cabernet Franc είναι μαζί με το Sauvignon Blanc ο γονέας του Cabernet Sauvignon με τον συγκεκριμένο γάμο να χρονολογείται το 1600 στο Bordeaux. Το κτήμα μας εκμεταλλεύεται σήμερα 12 στρέμματα με τα πρώτα 5 να φυτεύονται το 1998.

6. ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

2003: Ασημένιο Μετάλλιο – Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης (Φιλοκτήτης Ερυθρός 2000)

2006: Μεγάλη Τιμητική Διάκριση – Έκθεση Καρδίτσας (για το σύνολο της επιχείρησης)

2007: Excellent Rating – Wein-Plus.com (Ευάμπελος Γη Sauvignon Blanc 2006)

2007: Excellent Rating – Wein-Plus.com (Φιλοκτήτης Λευκός 2006)

2007: Silver Medal – Prowein (Ευάμπελος Γη Sauvignon Blanc 2006)

2009: OINOTHIKI – Αργυρό Μετάλλιο (Ευάμπελος Γη Cabernet S.& Syrah)

2016: TexSom – Bronze Medal (Φιλοκτήτης Ροζέ 2016)

2018: Χάλκινο Μετάλλιο - Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης (Ευάμπελος Γ η Sauvignon Blanc 2017)

2019: Χάλκινο Μετάλλιο - Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης (Ευάμπελος Γ η Sauvignon Blanc 2018, Ευάμπελος Γ η Cab. Sauvignon & Syrah 2016, Φιλοκτήτης Ροζέ 2018)

2019: Ασημένιο Μετάλλιο – Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης (Ευάμπελος Γη Ασύρτικο 2017)

2020: Ασημένιο Μετάλλιο – Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης (Ευάμπελος Γη Ασύρτικο 2018)

 

ΕΥΑΜΠΕΛΟΣ ΓΗ - ΟΙΝΟΙ ΔΟΜΟΚΟΥ Α.Ε.

Λαρίσης 6, Δομοκός Φθιώτιδας τ.κ. 35010

Τ: +30 22320 23232 / F:+30 22320 23632

W: www.evampelosghi.gr

fb: @evampelos

In: evampelosghi

E: info@evampelosghi.gr