Ερώτηση 1η


Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες και τα  «μυστικά» της περιοχής σας και γιατί κάποιος να την επιλέξει ως ταξιδιωτικό προορισμό;

Ο δήμος Φαρκαδόνας είναι ένας γεωργοκτηνοτροφικός  δήμος που βρίσκεται στη καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου. Προέκυψε από τη συγχώνευση των τριών πρώην Καποδιστριακών δήμων,  του δήμου Οιχαλίας, του δήμου Πελινναίων και του δήμου Φαρκαδόνας.

Ένας δήμος  με σχετικά μικρή έκταση, θα μπορούσα να πω πυκνοκατοικημένος,  με μικρές αποστάσεις ανάμεσα στις τοπικές κοινότητες και αρκετά καλό οδικό δίκτυο.

Ένας  δήμος με διάμετρο όχι πάνω από είκοσι χιλιομέτρων , που   διασχίζεται από έναν κεντρικότατο οδικό άξονα, που ενώνει το Αιγαίο με το Ιόνιο πέλαγος και οδηγεί στην Ευρώπη. Γενικά ένας δήμος με καλή προσβασιμότητα.

Το εύφορο έδαφός του διαρρέεται  από τον ποταμό Πηνειό και το μεγάλο παραπόταμό του τον Ενιπέα  καθώς και άλλα πέντε μικρότερα ποτάμια,  και μπορεί να  παράγει τα πάντα.     Διαθέτει δε  τα καλύτερα βοσκοτόπια και ένα απίθανο κλίμα για χειμαδιό.

Ακόμη διαθέτει έξι πανέμορφους  Αρχαιολογικούς χώρους, που είναι διάσπαρτοι σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα και  στολίζουν το νεοσύστατο Δήμο  Φαρκαδόνας.

Ένας δήμος, που με λίγα λόγια, θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο αλματώδους ανάπτυξης  και να γίνει ένας δήμος προς μίμηση.

Ερχόμενος ο επισκέπτης στις περιοχές του δήμου μας θα μπορέσει να απολαύσει εκτός από τη φιλοξενία και πλήθος αξιοθέατων όπως ο αρχαιολογικός χώρος του Άτραγα στη Πηνειάδα και του Φαϋτού στο Ζάρκο. Θα μπορέσει να επισκεφτεί και προσκυνήσει τη μονή του Αι Γιάννη του Θεολόγου  στο Ζάρκο. Ανηφορίζοντας προς τα πάνω θα συναντήσει την Παναγία  της Ζωοδόχου Πηγής στη Παναγίτσα, την παλιά εκκλησία του Αγίου Δημητρίου «κρεμασμένη» στο βουνό του Γριζάνου και πιο ψηλά το Βυζαντινό Κάστρο που πιθανολογείται να είναι το γνωστό κάστρο της «Ωριάς». 

Η περιοχή του δάσους στο Παπαδοπούλι και ο ορεινός όγκος του Διάσελου προσφέρονται για αποδράσεις στη φύση καθώς και για γαστρονομικές αποδράσεις, αφού η περιοχή φημίζεται για ζώα ελεύθερης βοσκής που εκτρέφει.

Κατεβαίνοντας προς το κάμπο θα συναντήσει το Αχλαδοχώρι το πιο μικρό δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου και αφού περάσει από τη Κρήνη, θα φτάσει στην Οιχαλία, όπου μπορεί να επισκεφτεί το μοναστήρι του Ορφανού, το Πλατανόδασος και το Βοτανικό κήπο.

Και ολοκληρώνοντας το κύκλο να καταλήξει στη τοπική κοινότητα των Ταξιαρχών όπου μπορεί να επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Πέλιννας με  το Θέατρο στο Αρχαίο Πελινναίον. Μια Αρχαία πολιτεία με γνωστή πλέον την Ιστορική της αξία σε όλους. 

Αρχαίο Πελινναίον! Απίθανο μέρος!

Ένας τόπος ο οποίος μπορεί , αν τον αναδείξουμε, αν τον εκμεταλλευτούμε σωστά , να αλλάξει ακόμη και τις ασχολίες των κατοίκων της περιοχής και να καταστεί μοχλός ανάπτυξης όχι μόνον της περιοχής, αλλά και του νομού. 

 

Ερώτηση 2η

   Υπάρχουν αναπτυξιακές δυνατότητες και ευκαιρίες στη περιοχή σας στον τομέα του τουρισμού; Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής προς αυτή τη κατεύθυνση;

Πιστεύω ότι ο τομέας του πολιτισμού μπορεί να προσφέρει μεγάλο πλήθος οικονομικών αποτελεσμάτων. Ήδη σας ανέφερα προηγουμένως την αρχαία Πέλιννα. Να προσθέσω σ' αυτό και  το «Φράγμα στον Κουράλιο» ποταμό, ή το «φράγμα του Νεοχωρίτη» όπως πιο απλά το λέμε. Ίσως πρέπει να το δούμε με διαφορετικό μάτι. Έργο σημαντικής  αξίας και αξίζουν εύσημα σ' αυτόν που συνέλαβε αυτή την ιδέα. Έργο το οποίο μπορεί να αλλάξει την εικόνα όλης της περιοχής. Έργο το οποίο θα συντελέσει στην αναζωογόνηση της περιοχής, αφού μπορεί να υδροδοτήσει τεράστιες αγροτικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις, ταυτόχρονα δε να μετατρέψει τη περιοχή σε ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό. 

Βέβαια μη ξεχνάμε ότι τα παραπάνω πρέπει να δούμε σε συνδυασμό με το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, τη γεωργία.

Να επενδύσουμε στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, τη μεταποίηση και την εμπορία. Με Προϊόντα Ονομασίας Προελεύσεως που θα «ακουμπάνε» στην ιστορία του τόπου. Να κάνουμε το δήμο  Φαρκαδόνας, εμπορικό - διαμετακομιστικό κέντρο της Θεσσαλίας με στόχο την ανάδειξή του σε πανελλήνιο κέντρο παραγωγής και διακίνησης αγροτικών - κτηνοτροφικών προϊόντων.

Ήδη στο μυαλό  μας υπάρχει η σκέψη, να αντικαταστήσουμε  το τριήμερο της εμποροπανήγυρης του Αυγούστου που γίνεται στη Φαρκαδόνα, σε μία τέτοιου είδους συνάντηση-έκθεση εμπορικών ειδών και προϊόντων.

Η λειτουργία μιας μόνιμης αγοράς, στην οποία θα μπορεί κάποιος να αγοράσει  τοπικά προϊόντα όπως καρπούζια, πεπόνια , σταφύλια , γλυκίσματα, γαλακτοκομικά-τυροκομικά προϊόντα , κρέατα τοπικής παραγωγής και ίσως βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι, φυράματα  σε όποια μορφή επιθυμεί, είναι έργο που εύκολα μπορεί να υλοποιηθεί. Ακόμη και η λειτουργία μιας πανελλήνιας εβδομαδιαίας έκθεσης θα βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση.

   Μάλλον πρέπει να δούμε με διαφορετική οπτική γωνία την δημιουργία και υλοποίηση του Βιομηχανικού Πάρκου. Να αφήσουμε στην άκρη συναισθηματισμούς, μικροκομματικές αντιζηλίες και αντιπαραθέσεις, τα όποια προσωπικά μικροσυμφέροντα και να συστρατευτούμε όλοι για τη δημιουργία του.  Ξεκινώντας λοιπόν τις προσπάθειές μας και τους αγώνες μας τώρα, ίσως στο τέλος της  πενταετίας που έρχεται και που πιθανόν να ανακάμψει ο τόπος, να μπορέσουμε να δώσουμε μια ώθηση και μια προοπτική ανάπτυξης στο Δήμο μας.
Και δεν αναφέρομαι σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες ούτε σε μεγαλεπήβολες βιομηχανικές επενδύσεις. Είναι πολύ μεγάλο κάτι τέτοιο για να είναι αληθινό. Αναφέρομαι σε εγκατάσταση και λειτουργία μικρών εργοστασιακών μονάδων, μικρής όχλησης όπως τις λένε και μηδενικής περιβαλλοντικής ρύπανσης.  Μιλάω για εμφιάλωση, κονσερβοποίηση και τυποποίηση δικών μας αγροτικών-κτηνοτροφικών προϊόντων, δηλαδή μεταποιητικές βιοτεχνίες. Προϊόντα τα οποία θα παράγουμε και θα εμπορευόμαστε εμείς οι ίδιοι. Προϊόντα που θα έχουν την σφραγίδα της δικής μας περιοχής, προϊόντα που θα τα προωθούμε στην Ελληνική και στην Ευρωπαϊκή ή οποιαδήποτε ξένη αγορά.   

Και κλείνοντας ήθελα να αναφέρω ότι στις σκέψεις μας είναι και η δημιουργία ενός πολιτιστικού δικτύου.     Ξεκινήσαμε ένα διάλογο με τους φορείς πολιτισμού όπως πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, εκπαίδευση, πολιτιστικοί σύλλογοι για να βρούμε ένα οργανωτικό σχήμα το οποίο θα είναι ευέλικτο, αποκεντρωμένο, που να έχει μια αμφίδρομη επικοινωνία και συνεργασία.

  Αφού λοιπόν ωριμάσει η διαδικασία της επαφής , της επικοινωνίας  και της καταγραφής όλων των  πολιτιστικών φορέων, επόμενο βήμα είναι η δημιουργία του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ της περιοχής.

 

Ποια τα οφέλη από τη δημιουργία ενός Πολιτιστικού Δικτύου στην περιοχή μας

 

    Η ίδρυση, η δημιουργία και η λειτουργία ενός τέτοιου Πολιτιστικού Δικτύου θα βοηθήσει:

  1. στην αλληλογνωριμία και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών όλων των φορέων του πολιτισμού.
  2. στην καλύτερη επικοινωνία στα θέματα πολιτισμού.
  3. στη χάραξη της πολιτιστικής πολιτικής και του πολιτιστικού σχεδιασμού της περιοχής του δήμου μας και της ευρύτερης περιοχής.
  4. στο σωστό προγραμματισμό των εκδηλώσεων ώστε να μη συμπίπτουν ημερολογιακά και σε ένα βαθμό θεματικά.
  5. στη έκδοση κοινού προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων - πολιτιστικών δράσεων, σε επίπεδο περιοχής σε πρώτη φάση, και γιατί όχι, σε επίπεδο νομού αργότερα.
  6. στη διοργάνωση εκδηλώσεων σε υψηλό επίπεδο στον τομέα της οργάνωσης και της ποιότητας του θέματος και θεάματος.
  7. στη διοργάνωση κοινών θεσμικών εκδηλώσεων.
  8. στη μείωση σημαντικά του κόστους  με ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας των πολιτιστικών εκδηλώσεων.
  9. στη εξαφάνιση μίζερων τοπικιστικών αντιλήψεων.
  10. στη συνένωση των δυνάμεων του πολιτισμού, από την ώσμωση των οποίων θα προκύψει ένας κοινός πολιτιστικός χαρακτήρας της περιοχής του πολιτιστικού δικτύου.

 

  Το δίκτυο πολιτισμού θα πάρει την μορφή «πολιτιστικής εταιρίας», ώστε όλος ο σχεδιασμός και η οργάνωση του πολιτισμού να θεσμοθετηθεί και όχι να παραμείνει μια επιτροπή που απλά θα είναι μια συνένωση ατόμων χωρίς δυναμική και διάρκεια.

 

 

 

 

 

www.farkadona.gr