ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ
Η μάγισσα που θα «δέσει» την καρδιά σας

Της Στεφανίας Πολύζου

  << Επιστροφή στο χάρτη

Λένε ότι, εκείνοι που την επισκέφθηκαν μια φορά, έμειναν για πάντα αιχμάλωτοι της ομορφιάς της. Δεν έχουν κι άδικο. Αυτό το αναγεννησιακό κόσμημα της Ευρώπης είναι ανεκτίμητο. Κι ως γνωστόν κάθε τι ακριβό, μαγεύει, καθηλώνει, γίνεται εξάρτηση... Το γκριζοχάλκινο χρώμα της Φλωρεντίας, όχι μόνο δεν ξεχνιέται, αλλά «ποτίζει» την ύπαρξη του ταξιδιώτη.
Η Τοσκάνη γενικότερα είναι από τις ομορφότερες επαρχίες του κόσμου και ασφαλώς, δεν είναι τυχαίο ότι ετούτος ο τόπος ενέπνευσε όλες τις μορφές της τέχνης. Τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο. Περιδιαβάζοντας τα χωριά της, υιοθετείς τις ανησυχίες του Έκο στο «Όνομα του Ρόδου», εμβαθύνεις, θες δεν θες, στις αναζητήσεις του Μικελάντζελο, του Ντα Βίντσι, του Ραφαήλ. Η ανακάλυψη των κρυμμένων μυστικών της Τοσκάνης προϋποθέτει αγάπη για εξερεύνηση και για γνώση και ασφαλώς, χρόνο για τη σωστή επιλογή του τόπου, που θα γίνει το ορμητήριό σας, απ΄ όπου θα επισκέπτεστε κάθε φορά και διαφορετικό χωριό. Μπορείτε όμως, να πάρετε μια θαυμάσια γεύση, επισκεπτόμενοι την πρωτεύουσας της επαρχίας, τη Φλωρεντία. Η μαγική αυτή πόλη με το γκριζοκόκκινο χρώμα, θεωρείται το όπιο του λάτρη της τέχνης, της αισθητικής και της ιστορίας. Επιβιβαζόμαστε λοιπόν, σε κάποιο πλοίο για Πάτρα ή Ηγουμενίτσα ή ακόμη σε κάποιο αεροπλάνο από τα πάμπολλα που απογειώνονται από τα ελληνικά αεροδρόμια με προορισμό το αεροδρόμιο της Φλωρεντίας και πάμε να σας δελεάσουμε. Αν μάλιστα, επιλέξετε το αεροπλάνο, με την ολιγόωρη πτήση θα ήταν στ΄ αλήθεια κρίμα, να μη ριχνόσασταν αμέσως στην εμπειρία να επισκεφθείτε και κυρίως, να ζήσετε την πόλη, όπου πλάι στον Άρνο ποταμό, αναπαύονται τον αιώνιο ύπνο ο Γαλιλαίος, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Μακιαβέλι… Αυτά που θα δείτε στην επίσκεψή σας είναι αμέτρητα και δεν καταγράφονται ακόμη κι αν χρειαζόταν ν΄ αφιερώσουμε ολόκληρο το ηλεκτρονικό μας περιοδικό στη Φλωρεντία. Κρατήστε όμως, τα βασικά και σίγουρα, τα υπόλοιπα θα έχετε το χρόνο να τα ανακαλύψετε μόνοι.

Εν πρώτοις πρέπει να γνωρίζετε ότι η Φλωρεντία περπατιέται. Όχι μόνο επειδή οι αποστάσεις δεν είναι τεράστιες, αλλά κυρίως επειδή η ίδια η πόλη το επιβάλει. Θεωρήστε λοιπόν, δεδομένο ότι ξεκινώντας από το ένα μνημείο και κατευθυνόμενοι προς το επόμενο, τα αξιοθέατα που θα πέφτουν κάθε τόσο στο δρόμο σας, θα σας παρασύρουν και σύντομα θα λησμονήσετε ότι έχετε διασχίσει χιλιόμετρα χωρίς να νιώθετε τα πόδια σας να διαμαρτύρονται. Αυτό θα το καταλάβετε το βράδυ στο ξενοδοχείο…
     

Λίγη από την ιστορία…

Η Φλωρεντία ήταν και είναι μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες της τέχνης αν και, σήμερα, αποτελεί μια πολυδιάστατη μεγαλούπολη, που κρύβει πολλές πτυχές της -ακόμη και άσχημες- μέσα απ΄ τα «τείχη» της. Είναι αλήθεια ότι δίπλα στα πολύχρωμα και επιβλητικά κτίρια που δεσπόζουν κοντά στις όχθες του ποταμού, υπάρχει και μια σκοτεινή πλευρά της πόλης. Είναι αυτή που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο. Πολλές φορές, ο περίπατος σε αυτή την πλευρά, φοβίζει, περισσότερο σαν ιδέα, παρά ως αίσθηση αληθινού κινδύνου. Στις επιβλητικές πλατείες της συχνά φοβάσαι να κυκλοφορήσεις κοντά στα μεσάνυχτα. Ίσως επειδή, αισθάνεσαι μια αλλιώτικη αύρα σ΄ ετούτη την πόλη. Κάτι μεταφυσικό που έρχεται από την περίοδο της Αναγέννησης, σε γοητεύει και σε φοβίζει παράλληλα. Μόλις πέφτει ο ήλιος κι η νύχτα προχωρά, θαρρείς και νιώθεις την αύρα των Μεδίκων να σε κυκλώνει. Βλέπετε, κάποτε η Φλωρεντία ήταν η έδρα της φημισμένης οικογένειας των Μεδίκων, που ήταν οικονομικά κραταιοί και κυβέρνησαν την περιοχή ως ανεξάρτητη πολιτεία για τρεις αιώνες. Τα σημάδια της κυριαρχίας τους είναι, ακόμη, εμφανή σε μοναδικά κτίρια, τόσο μέσα στην πόλη, όσο και στην ύπαιθρο, όπου έχτισαν τις εξοχικές τους κατοικίες.

Πρέπει να επισκεφθείτε

Εν πάση περιπτώσει, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε την ξενάγηση παραδοσιακά, από το ανατολικό τμήμα της πόλης δηλαδή, το μεσαιωνικό κομμάτι (το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης ξαναχτίστηκε την περίοδο της Αναγέννησης) και το Ντουόμο (ή Σάντα ντελ Φιόρι), τον μεγαλόπρεπο καθεδρικό ναό με το εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο και το βαπτιστήριο. Πρόκειται για εξαιρετικό ναό, φτιαγμένο σε τρεις διαφορετικές περιόδους. Οι εντυπωσιακές του διαστάσεις συμβολίζουν ακριβώς την απόφαση των Φλωρεντινών να κυριαρχήσουν. Προσέξτε τις ανατολικές θύρες του βαπτιστηρίου τις οποίες φιλοτέχνησε ο Γκιμπέρτι και ο Μικελάντζελο ονόμασε «Πύλες του Παραδείσου». Είναι τα πρώτα έργα της αναγεννησιακής περιόδου. Για να τις ολοκληρώσει ο καλλιτέχνης χρειάστηκε 28 ολόκληρα χρόνια! Αναζητήστε σε μικρή απόσταση την περίφημη εκκλησία Σάντα Κρότσε. Εδώ είναι θαμμένες ιστορικές μορφές της τέχνης και της επιστήμης, όπως ο Μιχαήλ Άγγελος και ο Γαλιλαίος. Δεδομένου ότι ο ναός είναι χτισμένος στην καρδιά της συνοικίας των τεχνιτών, περπατώντας περιφερειακά θα συναντήσετε μικρά καταστήματα, όπου οι τεχνίτες επιδιορθώνουν σπάνια βιβλία ή έργα τέχνης, μικρά αριστουργήματα, που επλήγησαν στη μεγάλη πλημμύρα του 1966.

 

 

Η Πιάτσα ντελα Σινιορία θα κερδίσει την καρδιά σας. Είναι μια ΜΟΝΑΔΙΚΗ υπαίθρια πινακοθήκη, όπου εκτίθενται αντίγραφα έργων των σημαντικότερων Φλωρεντινών καλλιτεχνών. Αυτή η πλατεία μαζί με το Παλάτσο Βέκιο (όπου στεγάζεται το δημαρχείο) αποτελούν το επίκεντρο της πολιτικής ζωής του τόπου από τον 14ο αι. Εδώ συγκεντρώνονταν τότε οι πολίτες όταν τους καλούσε σε δημόσια συζήτηση η μεγάλη καμπάνα του Παλάτσο. Αν μάλιστα, θυμάστε από την ιστορία, ο μεγάλος θρησκευτικός ηγέτης Σαβοναρόλα, καταδικάστηκε σε θάνατο στην πυρά, που άναψε και φούντωσε σ΄ ετούτη εδώ την πλατεία. Εδώ βρίσκεται και το παλαιότερο μουσείο έργων τέχνης στην κόσμο, το Ουφίτσι. Όποια εποχή κι αν πάτε στην Φλωρεντία, το πιθανότερο είναι πως η ουρά εκείνων που περιμένουν να μπουν στο μουσείο, θα δείχνει ατελείωτη. Μη πτοηθείτε όμως. Το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει για την αναμονή. Εδώ φιλοξενούνται πολλά από τα μεγαλύτερα έργα της Αναγέννησης. Θα έχετε την ευκαιρία ν΄ απολαύσετε σε μοναδικές στιγμές Μποτιτσέλι, Τζότο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ, Μπροντσίνο, Ντα Βίντσι και πάει λέγοντας…
Το γεφύρι του Πόντε Βέκιο, νοτιοδυτικά της Πλατείας ντελα Σινιορία, είναι γεμάτο με καταστήματα κοσμημάτων και θα τραβήξει αμέσως το ενδιαφέρον σας. Οδηγεί δε από το κέντρο της πόλης στο Ολτράνο, όπου μόλις φτάσετε, τα μάτια σας θα πλημμυρίσει ο μεγαλοπρεπής όγκος του Παλάτσο Πίτι με τους εντυπωσιακούς κήπους του, το πάρκο Τζιαρντίνο Ντι Μπόμπολι και το διπλανό Μπομπολίνο.

Μια καλή περιήγηση στο παλάτι θα περιλάβει και 6 συνολικά, μουσεία. Ξεκινώντας από την Γκαλερί Παλατίνα, στην οποία εκτίθενται εξαιρετικά δείγματα της τέχνης του Ραφαήλ και του Τισιανού, αλλά και του Ρούμπενς και άλλων ζωγράφων της αναγέννησης, θα συνεχίσετε στον επάνω όροφο του παλατιού, με το Απαραμέντι Μονουμεντάλι, αμέσως μετά την Γκαλερί Μοντέρνας Τέχνης με έργα από την τέχνη της Τοσκάνης του 18ου αιώνα ως και το 1945, φυσικά το Τζιαρντίνο Ντι Μπόμπολι με σημαντικά, επίσης, αξιοθέατα και το κάστρο του Μπελβεντέρε, κτισμένο το 1590.

     
Πως θα πάτε

Αν δεν θελήσετε να ενταχθείτε σε κάποιο ταξιδιωτικό γκρουπ για Φλωρεντία, προτιμήστε τις πτήσεις της Al Italia ή ασφαλώς, της δικιάς μας, της Ο.Α. Τελικός προορισμός, το ζεστό αεροδρόμιο Αμέριγκο Βεσπούτσι, στα πέντε χιλιόμετρα από την πόλη. Για τους πιο παραδοσιακούς, υπάρχει πάντα η λύση του ταξιδιού με πλοίο από το λιμάνι της Πάτρας ή της Ηγουμενίτσας, προς Ανκόνα κι από εκεί με λεωφορείο  ή τρένο στην Φλωρεντία. Σημειώστε, ότι ο Σταθμός των τρένων της Φλωρεντίας, με το όνομα «Σάντα Μαρία Νοβέλα», βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελεί και αυτός αξιοθέατο. Για τις μετακινήσεις σας προτιμήστε, όπως ήδη είπαμε, το περπάτημα ή τα πορτοκαλί λεωφορεία ATAF, που διανύουν μεγάλες αποστάσεις με ταχύτητα.

Που θα μείνετε

Ξενοδοχεία υπάρχουν για όλους και όλα τα γούστα όχι, όμως και για όλα τα πορτοφόλια, εάν, βεβαίως, θελήσετε να μείνετε σε κάποιο κατάλυμα ποιότητας. Αν πάντως, διαθέτετε το απαραίτητο…βαλάντιο, προτιμήστε οπωσδήποτε κάποιο από αυτά που βρίσκονται κατά μήκος του Άρνου. Η διαμονή σ΄ ένα τέτοιο ξενοδοχείο, με αυτή τη θέα, θα σας μείνει αξέχαστη.  

Τι θα φάτε

Αν και η κουζίνα της περιοχής της Τοσκάνης είναι φημισμένη για την απλότητα και την διακριτικότητα των γεύσεών της, τα τελευταία χρόνια, με την έκρηξη του τουρισμού, έχει ελαφρώς χαλάσει. Εν πάση περιπτώσει, δεν θα πεινάσετε. Θα βρείτε ακόμη και πρόχειρο φαγητό στο εμπορικό κέντρο, ανατολικά του σταθμού του τρένου, στις πιο οικονομικές τιμές. Επίσης, θα βρείτε και πολλά άλλα φαγάδικα στην οδό Ντε Παντζάνι, στη Ντε Τσερετάνι, στην Πορ Σάντα Μαρία και σε άλλους λιγότερο κεντρικούς δρόμους. Θα φάτε ασφαλώς, μακαρόνια, θαλασσινά, πατάτες, όπως τις φτιάχνουν οι Φλωρεντίνοι, γεμιστές ντομάτες και άλλα λαχανικά και, φυσικά, πίτσα.

Χρήσιμα τηλέφωνα στην Ελλάδα

* Ολυμπιακή Αεροπορία:  2109267251-4
* Al Ιtalia: 2109988888, 2109613512, 2109694944
* Πρεσβεία Ιταλίας: 2103617260/63/73-4
* Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο: 210643825

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία