ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     


Φλώρινα

  << Επιστροφή στο χάρτη
Ο νομός Φλώρινας βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδος και συνορεύει με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Αλβανία στα βόρεια και δυτικά αντίστοιχα, ενώ στα νότια συνορεύει με τους νομούς Κοζάνης και Καστοριάς και στα ανατολικά με το νομό Πέλλας. Είναι ένας από τους τέσσερεις νομούς της δυτικής Μακεδονίας και είχε πληθυσμό 51.414 κατοίκων στην απογραφή του 2011. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Φλώρινα που αποτελεί και την πιο παγωμένη πόλη της Ελλάδας, με μέση ετήσια θερμοκρασία 11,2 βαθμούς Κελσίου. Η κωμόπολη του νομού είναι το Αμύνταιο που βρίσκεται στα νότια, κοντά στις λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδας. Κοντά στο Αμύνταιο βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός του Νυμφαίου.Το χιονοδρομικό κέντρο Πισοδερίου βρίσκεται 29χλμ. βορειοδυτικά της Φλώρινας και δυτικότερα οι λίμνες Πρέσπες. Στο νομό ορθώνονται τα όρη Τρικλάριο στα δυτικά, Βέρνο στα νότια, Βόρας στα ανατολικά και Βαρνούντας στα βόρεια.

 

 

  Ορεινούς όγκους του Βαρνούντα, του Βιτσίου και του Βόρα, έξι (6) λίμνες, προστατευόμενες, τεράστιου οικολογικού ενδιαφέροντος τον Εθνικό Δρυμό στην περιοχή των Πρεσπών. σημαντικότατη χλωρίδα και πανίδα, ενώ το τοπίο της περιοχής παρουσιάζει εναλλαγές. Η ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου παρουσιάζει σημαντική αμπελουργική και οινοποιητική παράδοση.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα παρακάτω χαρακτηριστικά του Νομού όπως:

-- Τους αρχαιολογικούς χώρους, με πιο αξιόλογους αυτούς των Πετρών και του Αγίου Παντελεήμονα.
-- Τις Κοινότητες Νυμφαίου & Λεχόβου καθώς και τα Δημοτικά διαμερίσματα, Αγίου Γερμανού, Ψαράδων, Ακρίτα, Κρατερού, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερη παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
-- Τους οικισμούς της Κοινότητας Νυμφαίου και του Δημοτικού διαμερίσματος Ψαράδων, οι οποίοι έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέοι παραδοσιακοί οικισμοί.

 

Ο νομός διαθέτει μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά. Την πολιτιστική υποδομή της Φλώρινας αποτελούν κυρίως τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα ιστορικά μνημεία (ελληνιστικές και βυζαντινές εκκλησίες), τα μουσεία, τα διατηρητέα κτίρια Μακεδονικής και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι διεθνούς κύρους Φλωρινιώτες κλασικοί μουσικοί και τα παραδοσιακά μουσικά συγκροτήματα, τα εργαστήρια των Φλωρινιωτών ζωγράφων και τα αξιόλογα υπαίθρια γλυπτά, τα πολιτιστικά κέντρα των Δ/Δ του νομού καθώς και πολλές εθιμικές εκδηλώσεις. Διοικητική δομή Διοικητικά η περιοχή περιλαμβάνει τους παρακάτω Δήμους και κοινότητες: όπως αυτοί προέκυψαν από τις συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με το Νόμο 2539/1997 «Πρωτοβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας»

 

 

Ο Nομός Φλώρινας αποτελεί περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ως προς το περιβάλλον. Εδώ συνυπάρχουν οικοσυστήματα (6 περιοχές NATURA) που αποτελούν βασικούς παράγοντες της ποιότητας ζωής της περιοχής.

Πλούσιο είναι το φυσικό περιβάλλον του νομού και περιλαμβάνει:

  Στο νομό Φλώρινας θα συναντήσετε ψαροχώρια σε υψόμετρο 850 ή "θάλασσα" λίγα χιλιόμετρα ύστερα από μια χιονοδρομική πίστα! Οι δύο λίμνες, Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα σε κάποιο σημείο αποτελούν υδάτινο σύνορο της χώρας μας. Το καλοκαίρι οι διαμορφωμένες παραλίες της Μικρής Πρέσπας και της Βεγορίτιδας και το χιονοδρομικό κέντρο στο Πισοδέρι για το χειμώνα είναι ενδεικτικά του τέλειου συνδυασμού βουνού - "θάλασσας" του νομού.

Η Φλώρινα είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Επισκεφθείτε την εκκλησία της Πολιούχου της, Αγίας Παρασκευής, τον ζωολογικό κήπο και το εκτροφείο θηραμάτων. Κοντά στη σύγχρονη κωμόπολη του Αμύνταιου επισκεφθείτε, το χωριό Aγιος Παντελεήμονας που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας όπου μπορείτε και να κολυμπήσετε. Με χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα και απολαυστική δροσιά το καλοκαίρι μπορείτε να κολυμπήσετε στις Πρέσπες, 850 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στο χωριό Ανταρκτικό. Επισκεφθείτε το Τείχος και το Νεκροταφείο Ρωμαϊκών χρόνων στο ορεινό χωριό Βεύη, το Ρωμαϊκό Λουτρό στο χωριό Μελίτι, το μικρό χωριό της Μικρολίμνης χτισμένο στην όχθη της Μικρής Πρέσπας, το χωριό Νίκη. Θα σας εντυπωσιάσει ο διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός του Νυμφαίου που είναι χτισμένος στις πλαγιές του όρους Βίτσι.

Επισκεφθείτε το Σπίτι των Χρυσικών της Νεβέσκας, τον Ξενώνα Εντερνέ στην πλατεία, τον κοινοτικό Ξενώνα Νεβέσκα, τη Νίκειο Σχολή, τα αρχοντικά Σωσσίδη, Νούσιου, Γκιάκα, Διαμαντίδη, το Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας και το Καταφύγιο Αιχμάλωτων Λύκων στις Αγραπιδιές. Το χωριό Ξινό Νερό είναι γνωστό για το άφθονο οξυανθρακικό νερό του. Στο χωριό Πισοδέρι βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Βέρνου (Βίτσι) στην θέση Βίγλα. Η περιοχή που περιλαμβάνει τα ελληνικά τμήματα των λιμνών Μικρής Πρέσπας και Μεγάλης Πρέσπας είναι οι Πρέσπες. Οι δύο λίμνες είναι από τις αρχαιότερες της Ευρώπης με μοναδική βιοποικιλότητα και χωρίζονται από μία στενή λωρίδα προσχώσεων που έχει δημιουργηθεί από το ρέμα του Αγίου Γερμανού. Στις Πρέσπες μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία Κούλα της Μεγάλης Πρέσπας κοντά στο Φυλάκιο και στους Ψαράδες. Επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Αγίου Αθανασίου, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Νικολάου, το Κεφαλοχώρι Άγιος Γερμανός, τον παραδοσιακό οικισμό Ψαράδες στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας καθώς και το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα που πλωτή γέφυρα τον συνδέει με την απέναντι όχθη. Αν βρεθείτε στο νομό Φλώρινας αγοράστε γλυκά του κουταλιού και πιπεριές, κρασί από το Αμύνταιο, τσιρόνια αλατισμένα και δοκιμάστε κακαβιά, χορτόπιτα και σπανακόπιτα, γριβάδια και πέρκες. Είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως όλη η περιοχή, και κυρίως το νότιο τμήμα του Νομού, ενδείκνυται για εναλλακτικό τουρισμό. Έχουν δημιουργηθεί κέντρα πληροφόρησης στα οποία μπορούν να απευθυνθούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται.

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία