Νομός Ημαθίας

Η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία ανάμεσα στους νομούς Πιερίας, Κοζάνης, Πέλλης και Θεσσαλονίκης, ενώ διαθέτει και ένα μικρό μήκος ακτών στον Θερμαϊκό Κόλπο. Το έδαφος της Ημαθίας είναι χωρισμένο σχεδόν εξίσου σε ορεινό και πεδινό. Στα δυτικά του νομού και κατά μήκος των συνόρων με τον Ν. Κοζάνης υψώνεται το Βέρμιο και στα νότια τα Πιέρια Όρη.

Η μεγάλη πεδιάδα της Ημαθίας εκτείνεται στο ανατολικό τμήμα της, και περιλαμβάνει την αποστραγγισμένη πλέον λίμνη των Γιαννιτσών. Εξαιρετικά εύφορα και με άφθονα νερά, τα πεδινά εδάφη της Ημαθίας έχουν εξασφαλίσει την ανάπτυξη της γεωργίας ως τον κύριο πυλώνα της τοπικής οικονομίας με το 70% του εργατικού δυναμικού της περιοχής να απασχολείται εκεί.

Παράλληλα, αξιόλογη είναι και η βιομηχανία της περιοχής, ενώ ανάπτυξη παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια και ο τουριστικός κλάδος, κυρίως στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού. Οι ορεινές περιοχές του νομού, όπως και τα ποτάμια, προσελκύουν επισκέπτες καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου, οι οποίοι απολαμβάνουν υπαίθριες δραστηριότητες και ορειβατικές διαδρομές είτε επιδίδονται σε χειμερινά σπορ σε κάποιο από τα χιονοδρομικά κέντρα του Βερμίου.

Επιπλέον, ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών (Βεργίνα), ένας από τους σημαντικότερους της Ελλάδας, όπου έχει εντοπιστεί ο τάφος του Φιλίππου και πλήθος αντικειμένων εξαιρετικής τέχνης, δέχεται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Η Ημαθία είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιφερειακή ενότητα της Μακεδονίας μετά την Π.Ε. Θεσσαλονίκης και τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός της είναι συγκεντρωμένος στα αστικά και ημιαστικά κέντρα του νομού. Πρωτεύουσα της Ημαθίας και εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο της είναι η Βέροια, μια πόλη περίπου 45.000 κατοίκων, που είναι κτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου.

Είναι γνωστή για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στις παλαιές γειτονιές της και τις πολυάριθμες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της. Η Νάουσα είναι το δεύτερο σημαντικό αστικό κέντρο της Ημαθίας. Η ορεινή πόλη, χτισμένη επίσης στους πρόποδες του Βερμίου, έχει πληθυσμό που ξεπερνάει τους 20.000 κατοίκους.

Η ευρύτερη περιοχή της φημίζεται για την παραγωγή αξιόλογων κρασιών και ιδιαίτερα της ποικιλίας ξινόμαυρο, όπως επίσης και για τα εξαιρετικής ποιότητας ροδάκινα, μήλα και κεράσια.

Η πόλη της Νάουσας είναι διάσπαρτη από παραδοσιακά κτίρια μακεδονικού ρυθμού και βιομηχανικά κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν κατά τον 19ο και 20ο αιώνα κυρίως ως κλωστοϋφαντουργεία και πλέον έχουν πάψει να λειτουργούν.

 

Βέροια

Μια Φιλόξενη και Ζωντανή πόλη.

Στη Βέροια μπορεί κανείς να βρει τόσο ξενοδοχεία όσο και ξενώνες πολυτελείας με άψογη αισθητική και σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική. Στην περιοχή της Βέροιας λειτουργεί επίσης μεγάλος αριθμός αγροτουριστικών καταλυμάτων, παραδοσιακών ξενώνων και οργανωμένων κατασκηνώσεων στις γύρω ορεινές περιοχές.

Το εμπορικό κέντρο της Βέροιας με τα καταστήματα τυροκομικών και τοπικών προϊόντων, μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και τα παραδοσιακά εργαστήρια τοπικών εδεσμάτων θα συμπληρώσει την εμπειρία του επισκέπτη με την τοπική παράδοση και κουλτούρα.

Ένας καφές στο κέντρο της πόλης με τη συνοδεία ενός τοπικού γλυκού θα ανεβάσει τη διάθεση και την ενέργεια σας για νυκτερινή διασκέδαση στα ύψη. Η ολοκλήρωση της εμπειρίας περνάει από τα εστιατόρια που με τοπικές συνταγές σας περιμένουν δίπλα από σημαντικά μνημεία .

Η Σύγχρονη Βέροια

Ο κεντρικός εμπορικός πεζόδρομος με τα πολυάριθμα καταστήματα και καφέ, στο κέντρο μιας σύγχρονης πόλης, παρουσιάζει έντονη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα. Η Βέροια είναι η μοναδική, στην Ελλάδα, φιλική προς τον πεζό πόλη, χωρίς φωτεινούς σηματοδότες, με προτεραιότητα στον πεζό και μία από τις λιγοστές πόλεις με ελεύθερο ασύρματο δίκτυο στο κέντρο της.

Η Βέροια διαθέτει δύο χαρακτηριστικές πλατείες, την πλατεία Εληάς με την υπέροχη θέα στον κάμπο της Ημαθίας και την πλατεία Ωρολογίου, που αποτελούν ορόσημα για τους επισκέπτες της πόλης.

Εάν η επίσκεψη σας δεν συμπίπτει με κάποια τοπική γιορτή, φεστιβάλ ή εκδήλωση του Χώρου Τεχνών, μπορείτε να διασκεδάσετε στα τοπικά νυχτερινά κέντρα και μπαρ ακούγοντας ελληνική, ξένη και πολλές φορές παραδοσιακή μουσική.

Μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε μερικά από τα κορυφαία κρασιά και τσίπουρα της περιοχής που παράγονται από τοπικές ποικιλίες σταφυλιού .

Περισσότερες πληροφορίες για την Βέροια μπορείτε να αντλήσετε στο site discoververia.gr

 

 

 

 

Νάουσα

Ναι, στη Νάουσα δεν έχουμε παραλίες, αλλά δε θα σας λείψουν! Καλώς ήλθες στη Νάουσα της ιστορίας, της γαστρονομίας, του πράσινου, των νερών, του πολιτισμού, του βουνού, της δημιουργίας και του οίνου. Η αγαπημένη μας μπήκε στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και συστήνεται στο κοινό ως εναλλακτικός προορισμός με την ιστορία, τη γαστρονομία, τον πολιτισμό, τη φύση και τα κρασιά της.

Sorry no beaches. αλλιώς δε θα σας λείψει η παραλία!

Θα απολαύσουμε τοπικές γεύσεις και κρασιά από τον πιο σπουδαίο αμπελώνα της Ελλάδας. Περιηγήσου στα ξακουστά οινοποιεία, σε μεγάλους αμπελώνες, ανάμεσα σε βαρέλια με τα παλιότερα κρασιά στην Ελλάδα, γεύσου παλιές και σπάνιες σοδειές που δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο, εμπλούτισε την κάβα σου με το μοναδικό ξινόμαυρο που όσο ωριμάζει γίνεται ακόμα καλύτερο.

Ζήσε στα άκρα στην υπέροχη φύση του Βερμίου, του βουνού που σκεπάζει τη Νάουσα. Απόλαυσε ένα συνδυασμό αθλημάτων, αναψυχής, διασκέδασης και ξεκούρασης, είτε έχει χιόνι, είτε όχι. Σκι, σνόουμπορντ, ορειβασία, περπάτημα σε υπέροχα μονοπάτια, ποδηλασία βουνού, ιππασία, τοξοβολία, ή απλά. ένα μπάρμπεκιου μέσα στη φύση, η λίστα δεν έχει τέλος.

Η Νάουσα βρίσκεται στην καρδιά της αρχαίας Μακεδονίας, περιτριγυρισμένη από τις σημαντικότερες πόλεις της, τη Βεργίνα, την Πέλλα και το Δίον. Μάλιστα, ακριβώς έξω από την πόλη της Νάουσας, στην ιστορική Μίεζα, ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο, λίγο πριν αυτός κατακτήσει τον κόσμο. Στον πολιτισμό της Νάουσας κυρίαρχη θέση έχει το πανάρχαιο καρναβαλικό έθιμο της Μπούλας, το οποίο αναβιώνει κάθε χρόνο στις Απόκριες.

Με μία ποικιλία πολιτιστικών γιορτών, συνδεδεμένων με το κρασί και την παράδοση, αλλά και με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας ως πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, η Νάουσα δίνει το στίγμα μίας πόλης που ξέρει να ζει.

Τι πιο ειδυλλιακό από ένα ποτήρι κρασί το ηλιοβασίλεμα, στο «μπαλκόνι» της Μακεδονίας, με θέα τον απέραντο κάμπο και ένα τραπέζι γεμάτο με τοπικά καλούδια;

Τι πιο γαληνευτικό από ένα ζεστό καφέ μπροστά στο τζάκι ενός σαλέ δίπλα σε ένα χιονοδρομικό κέντρο;

Απόλαυσε βόλτες στα λιθόστρωτα δρομάκια στις γραφικές γειτονιές της παλιάς πόλης, όπου τα κτίρια εναλλάσσονται με «μικρούς παραδείσους», πάρκα και αλσύλλια κι ανακάλυψε τα μυστικά της καλής ζωής.

Μπες στο site https://visitnaoussa.gr και μάθε τα πάντα για την Νάουσα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ιανουάριος

«Το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου»

Ο ερχομός του νέου χρόνου βρίσκει συνήθως το βουνό του Βερμίου με άριστες συνθήκες χιονιού για απολαυστικό σκι στο χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου ή βόλτα για ζεστές στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης στο ομώνυμο ορεινό χωριό (Σέλι/Κάτω Βέρμιο).

Η ηπιότητα των πλαγιών, η πυκνή βλάστηση, η πλούσια πανίδα και η κοντινή του απόσταση από τις πόλεις της Ημαθίας έχουν αναδείξει το Βέρμιο σε σημαντικό προορισμό πεζοπορίας, εφόσον από εκεί διέρχεται το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4.

 

 

 

 

 

 

 

 

Φεβρουάριος

«Το δρώμενο της Μπούλας (Δήμος Η.Π. Νάουσας)»

Την περίοδο του καρναβαλιού, οι γιορτές και τα γλέντια που διοργανώνονται στους δρόμους της πόλης κορυφώνονται, αναβιώνοντας το έθιμο της Μπούλας.

Ένα έθιμο με βαθιές ρίζες, που στο πέρασμα της μακραίωνης ιστορίας του ενσωμάτωσε στοιχεία της τοπικής παράδοσης και των ηρωικών αγώνων.

Σε αντίθεση με την "αταξία" που επικρατεί τις μέρες της αποκριάς, το έθιμο της Νάουσας χαρακτηρίζει η πειθαρχημένη, τυποποιημένη και εξαιρετικής αισθητικής εμφάνισης των συμμετεχόντων. Το ντύσιμο, το μάζεμα, το προσκύνημα, το δρομολόγιο, το μουσικό ρεπερτόριο, οι χοροί, τα όργανα και οι συμμετέχοντες κρατούν εδώ και αιώνες τους ίδιους κανόνες.

 

 

 

 

 

 

 

Μάρτιος

«Οι ανθισμένες ροδακινιές της Ημαθίας»

Κάθε Μάρτη τα άνθη της ροδακινιάς πλημμυρίζουν τον εύφορο κάμπο της Ημαθίας δημιουργώντας μια απέραντη ροζ θάλασσα από τις χιλιάδες ανθισμένες ροδακινιές.

Ένα εκπληκτικό φυσικό ροζ περιβάλλον δημιουργεί το τέλειο σκηνικό ομορφιάς, αναγέννησης και χαράς για περπάτημα, ποδηλατάδες και απίστευτες φωτογραφίες.

 

 

 

 

 

Απρίλιος

«Χώρος Θυσίας στην Ηρωική πόλη της Νάουσας»

Το 1822 στο ολοκαύτωμα της Νάουσας, δεκατρεις γυναίκες της πόλης θυσιάζονται μαζί με τα παιδιά τους στο ποτάμι της Αράπιτσας, παρά να πέσουν στα χέρια των Τούρκων.


Όπως αναφέρει και η επιγραφή που υπάρχει στον χώρο του μνημείου:
«Διαβάτη, στάσου με ευλάβεια στη μνήμη των νεκρών. Μέσα στο βάραθρο που ξανοίγεται μπροστά σου, βρήκαν ένδοξο και ηρωικό θάνατο οι γυναίκες και τα παιδιά της Νάουσας, για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Ελληνικού έθνους, στις 22 Απριλίου 1822.»

Η πόλη της Νάουσας, σύμφωνα με βασιλικό διάταγμα του 1955, φέρει τον τίτλο "Ηρωική". Σήμερα στον Χώρο Θυσίας της Νάουσας στην περιοχή των Στουμπάνων, δίπλα στο ποτάμι Αράπιτσα, στέκει το χαρακτηριστικό μνημείο της Ναουσαίας με το παιδί στην αγκαλιά της, αποδίδοντας φόρο τιμής στην αυτοθυσία των κατοίκων της πόλης στον αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης.

 

 

 

 

 

 

 

Μάιος

«Παραδοσιακή συνοικία της Κυριώτισσας στη Βέροιας»

Η Κυριώτισσα, με τα λαβυρινθώδη στενά καλντερίμια της, τα αρχοντικά και τις αυλές με ψηλό περίβολο φέρνουν στο νου τα παραδοσιακά σπίτια της Βαλκανικής του 18ου και 19ου αιώνα.

Η συνοικία απαριθμεί πολλές χριστιανικές και βυζαντινές εκκλησίες. Πολλά από τα διατηρητέα σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί και έχουν μετατραπεί σε χώρους αναψυχής και διασκέδασης.

Πλησίον της βρίσκεται το Βυζαντινό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα επιβλητικό βιομηχανικό κτίριο του 1911 και αποδεικνύει ότι η Βέροια υπήρξε μια περιφερειακή Μητρόπολη της Βυζαντινής Αυτοκρατορία .

 

 

 

 

 

 

 

Ιούνιος

Το «Βήμα του Απόστολου Παύλου» στη Βέροια

Το βήμα του Αποστόλου Παύλου αποτελεί το σημαντικότερο
μνημείο της εκκλησιαστικής ιστορίας της Βέροιας και μαρτυρεί το σημείο απ’ όπου ο Απόστολος των Εθνών, κήρυξε τη νέα θρησκεία του Χριστιανισμού μπροστά στην αξιοσημείωτη εβραϊκή κοινότητα της πόλης.


Κάθε χρόνο, τον Ιούνιο, πραγματοποιούνται θρησκευτικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις υπό τον τίτλο «Παύλεια» προς τιμήν του Απόστολου Παύλου, ιδρυτή της τοπικής εκκλησίας. Τα «Παύλεια» κορυφώνονται με τον αρχιερατικό εσπερινό που τελείται στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου ανήμερα της γιορτής του, την 29η Ιουνίου.

 

 

 

 

 

 

 

Ιούλιος

Δημοτικό Πάρκο Νάουσας

Ένας επίγειος παράδεισος στην καρδιά της πόλης, μία πράσινη όαση απ΄όπου μπορείτε να θαυμάσετε την απέραντη θέα του κάμπου της Ημαθίας.

Λίγα λεπτά πιο μακριά, το πάρκο του Αγίου Νικολάου με τα υπεραιωνόβια πλατάνια, τις βελανιδιές, τις καστανιές, το άφθονο νερό με τα λιθόστρωτα δρομάκια και τα ξύλινα γεφύρια.

 

 

 

 

 

 

 

Αύγουστος

Η Παναγία Σουμελά στο όρος Βέρμιο

Σκαρφαλωμένη στις καταπράσινες πλαγιές του Βερμίου, η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, αποτελεί το θρησκευτικό σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η θαυματουργή εικόνα της που φυλάσσεται στη Μονή, σύμφωνα με την παράδοση χαράχτηκε πάνω στο ξύλο από τον Ευαγγελιστή Λουκά.

Στις 15 Αυγούστου κάθε χρόνο, χιλιάδες προσκυνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό καταφτάνουν για να προσκυνήσουν την Παναγία.

 

 

 

 

 

Σεπτέμβριος

«Οι Αμπελώνες Νάουσας»

Στους αμπελώνες της Νάουσας, ο Σεπτέμβριος έχει την τιμητική του. Μήνας του τρύγου και οι 6500 χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων παραδίδουν στους οινοπαραγωγούς της περιοχής το εξαιρετικής ποιότητας ξινόμαυρο σταφύλι.

Είκοσι πέντε περίπου οινοποιεία, τα περισσότερα από αυτά επισκέψιμα, προσφέρουν την δυνατότητα στους επισκέπτες της Ημαθίας να απολαύσουν μια βιωματική εμπειρία δοκιμάζοντας διάφορες ετικέτες ΠΟΠ κρασιών Νάουσα.

Τα αρωματικά κρασιά της Νάουσας και των άλλων περιοχών της Ημαθίας βρίσκουν τον τέλειο σύντροφο τους σε πολλά πιάτα της πλούσιας τοπικής γαστρονομίας.

 

 

 

 

 

Οκτώβριος

«Ο σιδηροδρομικός σταθμός Αλεξάνδρειας»

Το φθινόπωρο όταν η φύση φορά τις κόκκινες και κίτρινες αποχρώσεις από τα φύλλα των δέντρων, είναι σίγουρα η πιο όμορφη εποχή για αποδράσεις.

Στην καρδιά του Ημαθιώτικου κάμπου, η πόλη που φέρει το όνομα του Μέγα Αλέξανδρου, η Αλεξάνδρεια, θεωρείται από τις πιο ανεπτυγμένες αγροτικά περιοχές.

Αποτελεί ένα σύγχρονο αστικό κέντρο με έντονη πολιτιστική δραστηριότητα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Νοέμβριος

«Χρυσή λάρνακα και Στεφάνι από τον Τάφο του Φιλίππου Β' στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών (Βεργίνα)»

Στις 8 Νοεμβρίου 1977, ο καθηγητής Μανώλης Ανδρόνικος, βρέθηκε μπροστά στην μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη του 20ου αιώνα, τους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών, οι οποίοι παρέμεναν στο σκοτάδι για περίπου 23 αιώνες.

Σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών, στο σημερινό χωριό της Βεργίνας, αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και σε προσκαλεί να ταξιδέψεις στο χρόνο και να εξερευνήσεις την παλιά πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας.

Επισκέψου τους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών, ένας εκ των οποίων ανήκει στον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου τον βασιλιά Φίλιππο Β', στο μουσειακά διαμορφωμένο εσωτερικό της «Μεγάλης Τούμπας» με κατανυκτική ατμόσφαιρα απόλυτα εναρμονισμένη στον χώρο και τον σεβασμό που του αξίζει.

 

 

 

 

 

Δεκέμβριος

«Το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια» στη Νάουσα»

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα το χιονοδρομικό κέντρο των «3-5 Πηγαδιών», μετατρέπεται σε ένα ειδυλλιακό λευκό σκηνικό και περιμένει μικρούς και μεγάλους για ατελείωτες στιγμές χαράς, παιχνιδιού, αδρεναλίνης αλλά και ξεκούρασης.

Η ιδιόμορφη ονομασία του οφείλεται στις τρεις πηγές που βρίσκονται στη βάση του στα 1.430 μέτρα και στις άλλες πέντε που υπάρχουν στα 1.800 μέτρα.

Πέρα από το ski και snowboard διαθέτει μεγάλη επιλογή δραστηριοτήτων, όπως βόλτες με snowmobile, ορεινή ποδηλασία, αιωροπτερισμό και αλεξίπτωτο πλαγιάς.