ΚΑΛΥΜΝΟΣ

Ένας παγκοσμίου φήμης αναρριχητικός προορισμός. Παραδοσιακά γνωστό ως το νησί των σφουγγαράδων, το νησί της Καλύμνου έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ένας διάσημος παγκόσμιος προορισμός αναρρίχησης, προσφέροντας μερικές από τις εκπληκτικότερες επιλογές αθλητικής αναρρίχησης που έχετε δει ποτέ.

Μεταξύ της παγκόσμιας αναρριχητικής κοινότητας, αυτός ο μικρός παράδεισος της Μεσογείου, έχει αποκτήσει τη φήμη του πιο "αισθητικού", "συναρπαστικού" και "κοινωνικού" απ' όλους τους αναρριχητικούς προορισμούς.

Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει συγκεντρωμένη τόση υψηλή ποιότητα αθλητικής αναρρίχησης.

. Το 2013, μετά από γκάλοπ που διενήργησε η έγκριτη αναρριχητική ιστοσελίδα 8a.nu, η Κάλυμνος ανακηρύχτηκε ως ο καλύτερος αναρριχητικός προορισμός στον κόσμο.

. Το 2016, η UIAA ( Διεθνής Ένωση Ορειβατικών Συλλόγων) απένειμε το βραβείο "Rock Climbers' Award" στον Δήμο Καλυμνίων με βάση την εκπλήρωση κριτηρίων όπως η δέσμευση σε βιώσιμες πρακτικές, η στήριξη της αναρριχητικής κοινότητας και η εμπειρία στη διοργάνωση διεθνών φεστιβάλ αναρρίχησης.

«Η αναζήτηση του αναρριχητικού παραδείσου τελειώνει στο νησί της Καλύμνου» «Ένα κόσμημα πετρωμάτων που ακτινοβολεί στο Αιγαίο», «Κάλυμνος, η Μέκκα της αθλητικής αναρρίχησης» «Το παγκόσμιο επίκεντρο της αθλητικής αναρρίχησης»

είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους άρθρων αφιερωμένων στην Κάλυμνο.

Βράχια και Διαδρομές

Τεράστιοι βραχώδεις σχηματισμοί από ασβεστόλιθο υψηλής ποιότητας απλώνονται κατά μήκος της δυτικής - βορειοδυτικής ακτής του νησιού, με θέα το Αιγαίο.

Τραχιές απότομες πλαγιές οδηγούν σε εντυπωσιακούς κατακόρυφους τοίχους, σε βράχους με αρνητικές κλίσεις και στέγες και σε τεράστιες σπηλιές με αιωρούμενους χρυσούς σταλακτίτες. Η Κάλυμνος και η Τέλενδος (μικρό κατοικήσιμο νησί σε απόσταση 1 χλμ. απέναντι από τις δυτικές ακτές της Καλύμνου) διαθέτουν πάνω από 3.500 καλά ασφαλισμένες διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης.

Οι περισσότερες διαδρομές είναι «μιας σχοινιάς», ύψους 20 - 35 μέτρων, μέσης δυσκολίας 6α-6c. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η δημιουργία αλπικών διαδρομών (πολλαπλών σχοινιών) κυρίως στην Τέλενδο.

Μερικές διαδρομές "via ferrata" και deep water solo προσφέρουν περισσότερες επιλογές. Η ποιότητα του βράχου είναι τέτοια που θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να «γυαλίσουν» οι διαδρομές ενώ η ποσότητα του βράχου στο νησί προσφέρει ατέλειωτες δυνατότητες διάνοιξης με ολοένα και περισσότερες νέες διαδρομές να δημιουργούνται κάθε χρόνο.

Το πιο εντυπωσιακό όμως στην Κάλυμνο είναι η ποσότητα των ποιοτικών διαδρομών κάθε δυσκολίας σε κάθε πεδίο: υπάρχουν διαδρομές για όλους είτε είστε αρχάριος είτε επαγγελματίας! Εξίσου σημαντικός είναι ο σύντομος χρόνος πρόσβασης στα αναρριχητικά πεδία από τον κεντρικό οδικό άξονα και τα καταλύματα διαμονής και η απόλαυση που προσφέρουν τα τουρκουάζ κρυστάλλινα νερά, σε μικρή απόσταση από τα πεδία, ως ανταμοιβή, μετά από μια δύσκολη ημέρα αναρρίχησης.

Το «χωνευτήρι» του αναρριχητικού κόσμου:

Η Κάλυμνος προσελκύει ένα ευρύ φάσμα αναρριχητών από άποψη εθνικότητας, ηλικίας και ικανοτήτων. Θα συναντήσετε αναρριχητές από όλο τον κόσμο, έφηβους, νεαρά ζευγάρια, αναρριχητές με παιδιά και αρκετούς στην τρίτη ηλικία. Η Κάλυμνος είναι το χωνευτήρι του αναρριχητικού κόσμου. Ένα μέρος όπου οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο συναντώνται και μοιράζονται την κουλτούρα τους σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα τόσο στα πεδία όσο και μακριά από αυτά.

Ο Δήμος Καλυμνίων με ενθουσιασμό, σε συνεργασία με τους αναρριχητές, προωθεί και υποστηρίζει τον αναρριχητικό τουρισμό και την αναρριχητική κοινότητα. Οι αναρριχητές στην Κάλυμνο αισθάνονται σαν στο σπίτι τους και είναι ιδιαίτερα καλοδεχούμενοι από τους ντόπιους.

Τοποθεσία:

Η Κάλυμνος είναι ένα ελληνικό νησί, το τέταρτο μεγαλύτερο του νομού Δωδεκανήσου, στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Το νησί βρίσκεται 7 NM βόρεια της Κω, καλύπτει έκταση 109 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι το τρίτο πιο πυκνοκατοικημένο νησί των Δωδεκανήσων. Η Τέλενδος και η Ψέριμος είναι δύο γειτονικά κατοικημένα μικρά νησιά που ανήκουν επίσης στην Κάλυμνο. Συντεταγμένες N 36 59 ', E 26 59'.

Πώς θα φτάσετε

Η Κάλυμνος είναι προσβάσιμη:

. Με απευθείας πτήση από Αθήνα - Κάλυμνο.

. Με διάφορες πτήσεις προς το διεθνές αεροδρόμιο της Κω (πτήσεις εσωτερικού, πτήσεις χαμηλού κόστους ή charter εξωτερικού). Από το αεροδρόμιο της Κω με ταξί το λιμάνι του Μαστιχαρίου απέχει (10 λεπτά) από όπου εκτελούνται τακτικά δρομολόγια από Μαστιχάρι - Πόθια

. Εναλλακτικά, υπάρχουν πολλές πτήσεις προς Ρόδο και Σάμο και μετά με πλοίο για Κάλυμνο.

. Με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά.

. Με πλοίο από όλα τα Δωδεκάνησα και τη Σάμο.

Πότε να επισκεφτείτε την Κάλυμνο;

Η Κάλυμνος είναι ένα νησί για όλες τις εποχές! Η αναρρίχηση είναι δυνατή όλο το χρόνο. Οι περίοδοι που συνιστώνται ιδιαίτερα είναι Μάρτιος, Απρίλιος και Μάιος - Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος.

Διαμονή & Εστίαση:

Με την μεγαλύτερη συγκέντρωση αναρριχητικών πεδίων να βρίσκεται κατά μήκος της δυτικής - βορειοδυτικής ακτής του νησιού και στην Τέλενδο, πλήθος καταλυμάτων που ταιριάζουν σε όλα τα γούστα, ξεκινούν από το χωριό του Πανόρμου μέχρι και τον Εμπορειό, συμπεριλαμβανομένης της Τελένδου.

Ξενοδοχεία, στούντιο, δωμάτια και εξοχικές κατοικίες για κάθε προϋπολογισμό προσφέρουν ποικίλες επιλογές.

Εστιατόρια, καφέ, μπαρ και μίνι μάρκετ βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από όλες τις εγκαταστάσεις διαμονής.

Μέσα Μετακίνησης:

Για τις τοπικές τους μετακινήσεις οι αναρριχητές προτιμούν την ενοικίαση μοτοποδηλάτων ή αυτοκινήτων. Τα λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας με τακτά καθημερινά δρομολόγια εξυπηρετούν την γραμμή Πόθια - Αρμεός. Δύο δρομολόγια καθημερινά εξυπηρετούν τις γραμμές Πόθια - Εμπορειό και Πόθια - Βαθύ.

Απαιτούμενος Εξοπλισμός:

Ένα ζευγάρι παπούτσια αναρρίχησης, ένα σχοινί 70 μέτρων, περίπου 20 σετάκια, ένα κράνος και φυσικά ο σχοινοσύντροφος.

Αναρριχητικός Οδηγός:

Έντυπους αναρριχητικούς οδηγούς μπορείτε να προμηθευτείτε στο νησί από καταστήματα αναρριχητικών ειδών, από βιβλιοπωλεία και μίνι μάρκετ. Ψηφιακοί αναρριχητικοί οδηγοί είναι επίσης διαθέσιμοι στο Apple Store και στο Google play.

Αναρριχητικά καταστήματα:

Αρκετά καταστήματα βρίσκονται στο χωριό Μασούρι.

Εκπαιδευτές Αναρρίχησης:

Στο νησί πιστοποιημένοι εκπαιδευτές αναρρίχησης οργανώνουν σχολεία και μαθήματα κάθε επιπέδου. Επίσης παρέχουν προγράμματα γνωριμίας με την αναρρίχηση σε επισκέπτες του νησιού.

Αναρριχητικές Εκδηλώσεις:

Το αναρριχητικό φεστιβάλ Καλύμνου διοργανώνεται κάθε χρόνο στις αρχές του Οκτώβρη.

Υπηρεσίες Διάσωσης:

Η Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης Καλύμνου παρέχει τις υπηρεσίες της οποτεδήποτε χρειασθεί.

Συντήρηση:

Προγράμματα συντήρησης των αναρριχητικών διαδρομών εκτελούνται τακτικά από τον Δήμο Καλυμνίων με στόχο η Κάλυμνος να παραμένει ένας απόλυτα ασφαλής προορισμός αναρρίχησης.

 

Πληροφορίες:

Για πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.kalymnos-isl.gr ή αποστείλετε μήνυμα στο mto@kalymnos.gr Κατά την άφιξή σας στο νησί και πριν την έξοδο σας από το λιμάνι, για πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το Δημοτικό Γραφείο Τουρισμού που λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από 07:00 - 15:00. Τηλ.: +30 22430 29299.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

  ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΛ. ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗ
  ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

    Γεννήθηκε στην Κάλυμνο στις 13 Σεπτεμβρίου 1951 και είναι παντρεμένος με την Μαρία Μιχ. Μπαϊραμίδη.
    Είναι πολιτικός μηχανικός, σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Τορίνο και είναι ελεύθερος επαγγελματίας από το 1976 μέχρι σήμερα.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ : Μέλος   του    ΠΑΣΟΚ  από  το 1975, εξελέγε κατ’ επανάληψη  στη  Ν.Ε  ΠΑΣΟΚ   Βορείου
Δωδεκανήσου  και  υπήρξε  επίσης   ισάριθμες φορές μέλος της 5μελούς γραμματείας της Ν.Ε.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ : Από τον Ιανουάριο του 1983 είναι Πρόεδρος του Δημοτικού  Συμβουλίου μέχρι τις 31-9-1983.

 • Από την 1-10-1983 έως τέλος 1986 είναι Αντιδήμαρχος Δήμου Καλυμνίων.
 • Με την νέα Δημοτική περίοδο και συγκεκριμένα από 1-1-1987 μέχρι τέλος Μαρτίου 1988 είναι και πάλι Αντιδήμαρχος οπότε και υπέβαλε την παραίτηση του λόγω έντονης διαφωνίας του με τον Δήμαρχο και παρέμεινε απλός Δημοτικός Σύμβουλος μέχρι τέλος της Δημοτικής Περιόδου 31-12-1990.
 • Παίρνει μέρος στις βουλευτικές εκλογές τον Νοέμβριο του 1989 με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Δωδεκανήσου και παίρνει 6,5 χιλ. σταυρούς.
 • Συμμετέχει στις εκλογές τον Απρίλη του 1990 πάλι με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και παίρνει εκ νέου 6,5 χιλ. σταυρούς.
 • Μετά από πολύ δουλειά σε όλα τα νησιά του Νομού για τρία ολόκληρα χρόνια ( Μάιος  του 1990 έως Οκτώβριος του 1993), είναι ξανά υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Δωδεκανήσου στις εκλογές τον Οκτώβριο του 1993. Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν ο Ανδρέας Παπανδρέου ως επικεφαλής, ο Κώστας Σκανδαλίδης ( τότε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και βουλευτής), ο Κοσμάς Σφυρίου, βουλευτής εν ενεργεία (πρώην υπουργός) και ο Γιάννης Παρασκευάς (πρώην Νομάρχης Δωδεκανήσου ) και καταφέρνει με μονοσταυρία τότε να ξεπεράσει τις 10 χιλιάδες σταυρούς  #10250# αλλά δεν εξελέγει.
 • Εκλέγεται Δήμαρχος Καλύμνου στις Δημοτικές εκλογές του 1994 την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 60%.
 • Επανεκλέγεται Δήμαρχος Καλύμνου στις Δημοτικές  εκλογές του 1998 την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 58%.
 • Στις εκλογές του 2002 και 2006 ηττήθηκε και είναι αξιωματική αντιπολίτευση.
 • Στις Δημοτικές εκλογές του 2010 ξανακερδίζει τις εκλογές  και επιστρέφει πανηγυρικά στο Δήμο Καλύμνου.
 • Εκλέγεται στο Διοικητικό της Π.Ε.Δ Νοτίου Αιγαίου και στην Εκτελεστική Επιτροπή την περίοδο 1-1-2011 έως 31-8-2014.
 • Στις Δημοτικές εκλογές τον Μάιο του 2014 ηττήθηκε, θύμα και αυτός της μνημονιακής πολιτικής της συγκυβέρνησης, και σήμερα είναι στην αντιπολίτευση του Δήμου.
 • Στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ Νοτίου Αιγαίου στις 7/10/2014, εξελέγει πρώτος σε σταυρούς και είναι μέλος του.
 • Συμμετέχει στο Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής.
 • Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟ.Δ.Σ.Α Νοτίου Αιγαίου.
 • Είναι τακτικό μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του άρθρου 234 του Ν.3852/2010 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. 
 • Στις Δημοτικές εκλογές τον Μάιο του 2019 με απλή αναλογική επανεκλέγεται για 4η  φορά Δήμαρχος Καλυμνίων.

Ως Δήμαρχος ξεκίνησε την αναρρίχηση στην Κάλυμνο το 1997 και σήμερα η Κάλυμνος είναι ίσως ο πρώτος σε παγκόσμιο επίπεδο αναρριχητικός προορισμός.
   
Τέλος αρθρογραφεί συχνά για τα Εθνικά θέματα σε Αθηναϊκές εφημερίδες.

 

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ

T: +30 22433-60122/60123 

W: www.kalymnos.gov.gr

E: mok@kalymnos.gr