Κάρπαθος
Επιλέξτε την ευτυχία!!!

Απαράμιλλη ομορφιά και Φιλοξενία
www.karpathos.gr
karpathosisland
www.karpathoshotels.gr


Περιοχή: Νότιο Αιγαίο - Δωδεκάνησα
Χωριά: 10
Πληθυσμός: 7000
Έκταση: 324,1 km2
Κλίμα: Μεσογειακό
Θερινή ηλιοφάνεια: 13 ώρες την ημέρα
Μέση θερινή θερμοκρασία: 29 °C

 

Η Κάρπαθος είναι ένα ελληνικό νησί με πλούσια κουλτούρα, παραδόσεις και γεωφυσικό τοπίο. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, στο μέσο της απόστασης μεταξύ των γειτονικών νησιών της Ρόδου και της Κρήτης. Η απαράμιλλη ομορφιά και φιλοξενία της Καρπάθου είναι μοναδική. Παρά το γεγονός ότι το νησί είναι εξαιρετικής και ανέγγιχτης ομορφιάς, με μοναδικές απόμερες παραλίες, δεν έχει ακόμη επηρεαστεί από τον μαζικό τουρισμό.


Μυστικό καλά Κρυμμένο

Ποικιλία, αντίθεση και συνδυασμοί χρωμάτων συνθέτουν την απαράμιλλη γοητεία της Καρπάθου, αναδεικνύοντας την σαν ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας.

Οι γυναίκες της Ολύμπου συνεχίζουν να φορούν τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες καθημερινά, αποτελώντας έτσι ένα μοναδικό παράδειγμα παραδοσιακής ζωής σε χωριό, το οποίο δεν παρατηρείται πλέον σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας.  

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Καρπάθου είναι το ορεινό της έδαφος και οι κόλποι με τα γαλάζια νερά. Είναι πολύ εύκολο να εξερευνήσετε τις παραλίες και τα χωριά του νησιού λόγω του μεγέθους του και της χαμηλής πληθυσμιακής του πυκνότητας που θα σας κάνουν να αισθανθείτε σαν να είναι όλο το νησί δικό σας. Το νότιο τμήμα του νησιού είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε άτομα εθισμένα στην αδρεναλίνη και βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κάθε καλοκαίρι κατά τη διάρκεια του διεθνούς διαγωνισμού speedsurfing. Ο δυνατός άνεμος φυσά πάνω από τα γαλαζοπράσινα κύματα με κατεύθυνση προς το ορεινό βόρειο τμήμα του νησιού με τα παμπάλαια και ταλαιπωρημένα από τις καιρικές συνθήκες σπίτια. Όταν φτάσετε στο εκπληκτικό ορεινό χωριό της Ολύμπου, αναζητώντας την πραγματική Ελλάδα, θα ανταμειφθείτε με φρέσκα εδέσματα  ψημένα σε παραδοσιακό φούρνο. Το γεγονός ότι οι γυναίκες του χωριού συνεχίζουν να φορούν τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες και έχουν διατηρήσει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους αποτελεί ίδιον της Ολύμπου. Ο χαλαρός τρόπος ζωής της Καρπάθου την καθιστά ιδανικό προορισμό για όλους, από λάτρεις της ηλιοθεραπείας και της φύσης μέχρι εξερευνητές και λάτρεις των σπορ. Το νησί αποτελεί κυρίως αγαπημένο προορισμό ατόμων που αναζητούν γαλήνη και ηρεμία.

Η Κάρπαθος βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, 47 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ρόδου.
Το νησί έχει έκταση 324,1 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η ακτογραμμή του φτάνει τα 160 χιλιόμετρα. Το νέο αεροδρόμιο κατασκευάστηκε το 2007 και το 2012 σημείωσε επιβατική κίνηση της τάξης των 90000 επιβατών. Τα μεγαλύτερα λιμάνια του νησιού βρίσκονται στα Πηγάδια που αποτελούν και την πρωτεύουσα του νησιού, στα νοτιοανατολικά, και στο Διαφάνι στα βορειοανατολικά.

Η Κάρπαθος διαθέτει πάρα πολλά ρυάκια, αμμώδεις και βοτσαλωτές παραλίες, πευκοδάση, ελαιώνες, βραχώδεις σπηλιές (όπου βρίσκει καταφύγιο η μεσογειακή φώκια) και εξαιρετικά ορεινά τοπία!

Τα τοπία του νησιού είναι μοναδικά και ταυτόχρονα ετερόκλητα - αμμώδεις και βοτσαλωτές παραλίες, πευκοδάση, ελαιώνες και βραχώδεις σπηλιές. Στο νησί υπάρχουν δέκα χωριά. Οι Μενετές, η Αρκάσα, το Απέρι, η Βωλάδα, το Όθος και οι Πυλές βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Καρπάθου μαζί με την πρωτεύουσα του νησιού. Το Μεσοχώρι και το Σπόα βρίσκονται στο κέντρο του νησιού, ενώ η Όλυμπος και το Διαφάνι στο βόρειο τμήμα του, περικυκλωμένα από το σαγηνευτικό Αιγαίο Πέλαγος.


Περιβαλλόμενη από το  Σαγηνευτικό Αιγαίο Πέλαγος.

Εξερευνήστε το μαγευτικό νησί της Καρπάθου και ζήστε μία αξέχαστη εμπειρία!!!

Πολλές είναι οι «κρυμμένες απολαύσεις» που μπορεί να ανακαλύψει όποιος θέλει να εξερευνήσει αυτό το υπέροχο νησί. Τα Πηγάδια,(επίσημη ονομασία :Κάρπαθος) η πρωτεύουσα και κυρίως λιμένας του νησιού, καθώς και τα διάσπαρτα γραφικά χωριά με τα ασβεστωμένα σπίτια, τα συναρπαστικά τοπία του νησιού και η ακατοίκητη νήσος της Σαρίας είναι μερικές από τις απολαύσεις αυτές που κάνουν τις διακοπές στο νησί μία πραγματικά μοναδική και αλησμόνητη εμπειρία. Η Όλυμπος αποτελεί ζωντανό μουσείο αρχιτεκτονικής, εθνολογίας, γλωσσολογίας και μουσικολογίας καθώς εκεί ο χρόνος δείχνει να έχει σταματήσει. Η αυθεντικότητα των χωριών, η εγκάρδια φιλοξενία, ο σεβασμός στα έθιμα και τις παραδόσεις και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και διακόσμηση των σπιτιών προσδίδουν συνοχή στο χαρακτήρα του νησιού ενώ οι παραδόσεις του αναβιώνουν μέσα από διάφορες παραδοσιακές εκδηλώσεις.


Η αφοσίωση στη διατήρηση παμπάλαιων εθίμων και παραδόσεων δίνει μια πραγματικά εκπληκτική χάρη στο νησί.

Τα παλιά έθιμα και οι παραδόσεις παραμένουν ζωντανές στην Κάρπαθο και συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Ιδιαίτερα η Όλυμπος μοιάζει με υπαίθριο μουσείο, όπου ο χρόνος δείχνει να έχει σταματήσει. Το τελετουργικό του γάμου είναι ιδιαίτερης σημασίας στην Όλυμπο και η γιορτή κρατά για 3 μέρες μετά το πέρας της γαμήλιας τελετής. Η εγκάρδια φιλοξενία που γίνεται εμφανής σε ποικίλες περιπτώσεις αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του νησιού. Οι 75 παμπάλαιοι ανεμόμυλοι του χωριού αποτελούν επίσης κομμάτι της ιστορίας της Ολύμπου. Κάποτε ήταν μεγάλης σημασίας για την κοινότητα, καθώς χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή αλευριού. Τέσσερις από αυτούς λειτουργούν μέχρι και σήμερα (όπως φαίνεται στην εικόνα) και αλέθουν το σιτάρι και το κριθάρι που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του ψωμιού στο χωριό.


Ατελείωτες Παραλίες και Κρυστάλλινα Νερά

Η Κάρπαθος, διαθέτει από τις ωραιότερες παραλίες στην Μεσόγειο. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής μπορείτε να ανακαλύψετε πολλούς απόμερους όρμους. Τα πεντακάθαρα γαλάζια νερά και η πλούσια βλάστηση δημιουργούν συνθήκες ιδανικές για όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν τέτοια ανέγγιχτα μέρη. Οι βοτσαλωτές παραλίες του νησιού που έχουν θέα τα πευκόφυτα βουνά βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην ανατολική πλευρά του. Οι αμμώδεις παραλίες βρίσκονται στη δυτική πλευρά της Καρπάθου. Εξίσου όμορφους κόλπους διαθέτει η Σαρία, η μικρή γειτονική νήσος στα βόρεια του νησιού. Η παραλία  Άπελλα, , αποτελεί πιθανότατα τη διασημότερη του Νησιού  καθώς αναγνωρίστηκε ως η ωραιότερη της Ευρώπης το έτος 2003.


Εδώ ικανοποιείται κάθε επιθυμία φυσιολάτρη, καθώς το νησί διαθέτει πεζοπορικές διαδρομές ποικίλης δυσκολίας, ,διαδρομές για mountain bike, ιδανικές συνθήκες για κολύμπι και καταδύσεις και  μία φημισμένη περιοχή για windsurfing.


Οι οδοιπόροι μαγεύονται ιδιαίτερα από την Κάρπαθο και επιθυμούν να εξερευνήσουν τα μονοπάτια που μοιάζουν να ξετυλίγονται σαν νήματα σε όλο το νησί. Στον χάρτη θα βρείτε περίπου 155 μίλια πεζοπορικών διαδρομών, αλλά υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 155 μίλια αχαρτογράφητων μονοπατιών στο νησί.

μοναδική ομορφιά, ιστορία, πολιτιστικά, και αρχαιολογικά αξιοθέατα, προσφέρει η εξερεύνηση του βυθού.


Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι το νησί κατοικείτο από τη Νεολιθική Εποχή.

Το νησί γνώρισε άνθηση κατά την Κλασική Εποχή ενώ αναφορές σε αυτό βρίσκουμε στα έργα του Ομήρου, του Βιργιλίου, του Πλίνιου και του Στράβωνα. Οι κάτοικοι της Καρπάθου συμμάχησαν με τη Σπάρτη κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου και το νησί προσαρτήθηκε στη Ρόδο. Έπειτα ήρθαν οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, οι Οθωμανοί και οι Ιταλοί και τελικά το νησί ενώθηκε με την Ελλάδα το 1948 μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα. Σήμερα ζουν στο νησί άτομα με διαφορετικό εθνικό υπόβαθρο, όμως η Κάρπαθος παραμένει πιστή στις παραδόσεις της. Τα χωριά που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα δεν ακολουθούν τις παραδόσεις κατά γράμμα. Αντίθετα, τα ορεινά χωριά φημίζονται για την αυστηρή τήρηση των παραδόσεών τους, πράγμα που σημαίνει πως οι κάτοικοί τους ντύνονται και μιλούν με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που ντύνονταν και μιλούσαν οι πρόγονοί τους 200 χρόνια πριν. Και παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Καρπάθου αποτελούν ένα ενδιαφέρον μείγμα που προσδίδει μία μοναδικότητα στο νησί, η παράδοση συνεχίζει να αποτελεί το χαρακτηριστικό εκείνο που τους ενώνει και κάνει τη ζωή στο νησί ιδιαίτερα συναρπαστική.


Η Κάρπαθος είναι ενταγμένη στο Δίκτυο NATURA 2000.

Η Κάρπαθος, ένα νησί σμιλευμένο από το νερό και τον αέρα, αποτελεί επίσης τόπο διαβίωσης για ένα μεγάλο αριθμό φυτών, ζώων και πτηνών. Τα αποδημητικά πουλιά κάνουν μία σύντομη στάση στην Κάρπαθο κατά τη διάρκεια του μεγάλου τους ταξιδιού προς την Αφρική, ενώ η μεσογειακή φώκια (Monachus Monachus) βρίσκει καταφύγιο στα πεντακάθαρα νερά που περιβάλλουν το νησί. Αν είστε τυχεροί κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με το πλοίο, μπορεί να δείτε δελφίνια ή ψαραετούς που αναζητούν τροφή. Η άγρια φυσική γοητεία του νησιού χαρακτηρίζεται από διάσπαρτα πευκοδάση σε απόκρημνες βουνοπλαγιές που αξίζει να προστατευθούν και μοναχικά, παλιά μονοπάτια που οδηγούν σε απόμερες περιοχές. 


¨Καλή όρεξη¨!

Ακόμη και οι αρχαίοι θεοί της ελληνικής μυθολογίας εκτιμούσαν τις ιδιαίτερες γεύσεις και τα μπαχαρικά. Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει και να κατανοήσει κάποιος πραγματικά τους ανθρώπους και την κουλτούρα άλλων χωρών, είναι η γνωριμία και κατανόηση της κουζίνας των χωρών αυτών, καθώς αποτελεί εξίσου σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού και της ιστορίας της κάθε χώρας. Το ελληνικό ταμπεραμέντο μπορεί να γίνει αισθητό και μέσω της κουζίνας, με φαγητά όπως τα θαλασσινά, καθώς και με τη χρήση συγκεκριμένων χορταρικών και εποχιακών μαγειρικών συστατικών. Μια κουζίνα γενναιόδωρη και πιστή στο μότο: Ζήσε την κάθε μέρα και γιόρτασέ το! Φυσικά μπορείτε να βιώσετε αυτόν τον τρόπο ζωής και στο νησί της Καρπάθου. Σε κάθε χωριό του νησιού, από την Όλυμπο και τη Βωλάδα μέχρι το Φοινίκι, οι αυθεντικές συνταγές περνούν από γενιά σε γενιά και έτσι διασώζονται μέχρι και σήμερα. Αυτό και μόνο κάνει το ταξίδι να αξίζει τον κόπο!