|
1. Ποιοι είμαστε
Το Κασέρι Ξάνθης έχει παράδοση και ρίζες. Παρασκευάζεται από την οικογένεια Χατζηιωαννίδη τα τελευταία 40 χρόνια, λίγα μέτρα έξω από τη πόλη.
Οι γονείς ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη, πρόσφυγες, με την ανταλλαγή. Όταν ήρθε ο πατέρας του Δημήτρη Χατζηιωαννίδη έκανε γιαούρτια και κατόπιν έκανε το τυροκομείο.
1.1 Το τυροκομείο
Ο πατέρας του Δημήτρη Χατζηιωαννίδη, ξεκίνησε το 1962 το τυροκομείο του που ως σήμερα βρίσκεται στο ίδιο σημείο. Ο ίδιος δεν ήθελε να ασχοληθεί με το κασέρι καθώς μια τραγική προσωπική εμπειρία τον απέτρεψε, αλλά έμαθε την τέχνη στον γιο του ο οποίος και συνέχισε την παράδοση.
Τα τυροκομεία τότε δεν είχαν σταθερό σημείο παραγωγής και όταν πλέον το τυροκομείο της οικογένειας απέκτησε «μόνιμη στέγη» το πάτωμα ήταν από χώμα, τα θεμέλια ούτε 80 πόντοι και το ταβάνι από ξύλα.
Το 1974, σε ηλικία μόλις 22 χρονών, ο Δημήτρης αποφασίζει να αναλάβει το τυροκομείο του πατέρα του, το οποίο αγάπησε από τα πρώτα του βήματα, αναβαθμίζοντάς του βήμα βήμα σε ένα υπερσύγχρονο και πρότυπο τυροκομείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
1.2 Ο Δημήτρης
«Όταν οι άλλοι πήγαιναν να διασκεδάσουν εγώ επένδυα στη σκληρή δουλειά με σεβασμό και ταπεινότητα.» Ακόμα και ως νέος ο Δημήτρης Χατζηιωαννίδης ήξερε πολύ καλά τι πρέπει να κάνει για να καταφέρει σήμερα να είναι πρώτος σε αυτό που κάνει.
Αυτό που τον έφερε μπροστά και τον καθοδήγησε, ήταν η αγάπη και το πάθος του για το αντικείμενό του, η σκληρή δίχως ωράρια δουλειά, η εντιμότητα, η αποφασιστικότητα όχι απλώς να τα καταφέρει αλλά να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και το όραμα να δημιουργήσει μέσα από τον δικό του, παραδοσιακό και άρτια συντηρημένο και εξοπλισμένο χώρο, ένα προϊόν με άριστη ποιότητα.
Μιλά πάντα με πάθος για το κασέρι του, για τις θυσίες, τις δυσκολίες αλλά και τις όμορφες αναμνήσεις, τότε που έστηνε την επιχείρησή του και στο γραφείο είχε για καθίσματα τις κούτες από τα κασέρια για να κάθονται οι επισκέπτες του και ήξερε με σιγουριά ότι θα έρθουν οι «άλλες μέρες».
1.3 Η επιχείρησή μας
Το ΚΑΣΕΡΙ ΞΑΝΘΗΣ παρασκευάζεται από την οικογένεια Χατζηιωαννίδη τα τελευταία 40 χρόνια στο τυροκομείο που βρίσκεται λίγα μέτρα έξω από τη πόλη.
Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1962 και λειτουργεί με την παρούσα της μορφή από το 1974. Έχει μόνιμους και εποχιακούς εργαζόμενους.
Ο Δημήτρης Χατζηιωαννίδης παίρνει το γάλα του μόνο από ντόπιους παραγωγούς.
Όταν τελειώνει η καθημερινή διαδικασία, ο χώρος είναι πεντακάθαρος και αστραφτερός σαν να μην πέρασε σταγόνα γάλα από εκεί. Όλα είναι περιποιημένα, τηρούνται όλες οι διαδικασίες ασφαλείας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τα ίδια τα προϊόντα του.
Το 2003 κατόπιν μιας χρονοβόρας, δύσκολης αλλά και δαπανηρής διαδικασίας, παίρνει το ΚΑΣΕΡΙ ΞΑΝΘΗΣ και τον τίτλο ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης)
Οι κτηνοτρόφοι μας
Το Κασέρι Ξάνθης υποστηρίζει του κτηνοτρόφους της περιοχής αγοράζοντας την πρώτη ύλη αποκλειστικά από αυτούς. Είναι μια συνεργασία πολλών ετών που κρατάει γερά, βασισμένη στην επαγγελματικότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό.
2. Το προιόν μας
2.1 Κασέρι
Το ΚΑΣΕΡΙ ΞΑΝΘΗΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΙΔΗ είναι προϊόν Π.Ο.Π. Κασέρι Ξάνθης με αυθεντική πικάντικη γεύση. Γίνεται από αιγοπρόβειο γάλα και η γεύση του θα μπορούσαμε να πούμε ότι «επαναπροσδιορίζει» το τι σημαίνει κασέρι.
Όταν μιλάει για το κασέρι του ο Δημήτρης Χατζηιωαννίδης, το πρόσωπό του φωτίζεται: «Όλη η επιτυχία βρίσκεται στη σύνθεση της μάζας», μας λέει, «που πρέπει να βγει απαλή και λαστιχωτή. Από εκεί πηγαίνει στην πρέσα. Είναι και αυτό ένα από τα μυστικά της γεύσης του κασεριού μου. Δεν το αφήνω να στεγνώσει σε θαλάμους με αέρα, γιατί χάνεται ένα μέρος των αρωμάτων του. Έπειτα, ο νόμος λέει ότι το κασέρι ωριμάζει για 90 μέρες. Είναι το ελάχιστο. Το κασέρι είναι σαν το κρασί· όσο πιο παλιό, τόσο πιο καλό».
3. Διακρίσεις
Βραβείο Παραγωγής Τυροκομικών Προϊόντων 2013, Γαστρονόμος
(Εδώ θα έχει φωτογραφικό υλικό με αναφορά στο γαστρονόμο και αρθρογραφία γύρω από την εκδήλωση. )
Κασέρι Ξάνθης
Σιδηροδρομικού Σταθμού,
Ξάνθη, τηλ. 25410 27053. |