Ποιοί Είμαστε

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κριτσάς ιδρύθηκε το έτος 1927. Τον Απρίλιο του 2017 συγχωνεύτηκε με τον γειτονικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Λακωνίων. Το Σεπτέμβριο 2018 συγχωνεύτηκε με τον γειτονικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Πρίνας Σήμερα στη δύναμή του έχει 1350 μέλη.

Βασικές δραστηριότητες του Συνεταιρισμού μας είναι
1. Η επεξεργασία ελαιοκάρπου και παραγωγή ελαιολάδου
2. Η τυποποίηση ελαιολάδου
3. Η κοινή πώληση του ελαιολάδου για λογαριασμό των μελών του

Ο Συν/σμός διαθέτει νέο σύγχρονο ελαιοτριβείο με μηχανήματα φυγοκεντρικού τύπου δυναμικότητας 10.000 Kg ελαιοκάρπου ανά ώρα, τα οποία είναι εγκατεστημένα σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις εμβαδού 1.900 τμ.

Ακόμα διαθέτει αποθηκευτικό χώρο ελαιολάδου από ανοξείδωτες ελαιοδεξαμενές (AISI 304) 700 τόνων περίπου. Το ελαιόλαδο αμέσως μετά την εξαγωγή του με δίκτυο ανοξείδωτων σωληνώσεων, οδηγείται αμέσως στις ανοξείδωτες ελαιοδεξαμενές. Στις δεξαμενές αποθηκεύεται το λάδι με προσθήκη αζώτου.

Ο Συνεταιρισμός διαθέτει σύγχρονο τυποποιητήριο ελαιολάδου με δυνατότητα τυποποίησης σε μια μεγάλη ποικιλία συσκευασιών, σε μεταλλικό δοχείο, σε γυάλινη φιάλη και σε ασκό.

Το ελαιοτριβείο και το τυποποιητήριο του Συνεταιρισμού έχουν πιστοποιηθεί κατά τα πρότυπα ISO 9001:2015 , ISO 22000:2005 , ISO 22005 και FSSC 22000

Η Ομάδα Παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με το πρότυπο Agro 2.1 – Agro 2.2. Το πρότυπο Agro 2.1 – Agro 2.2 αφορά Ελληνικό Πρότυπο πιστοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας των γεωργικών προϊόντων για την ορθή αγρο-περιβαλλοντική διαχείριση και τη τήρηση του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής.

Στο ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού εφαρμόζεται με επιτυχία το σύστημα της κοινής άλεσης του ελαιοκάρπου από το έτος 1977 έως 1982 προαιρετικά και από το έτος 1983 υποχρεωτικά για το σύνολο της ποσότητας του ελαιοκάρπου που επεξεργάζεται το ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού.

Η κοινή άλεση του ελαιοκάρπου προβλέπεται από διάταξη του Καταστατικού του Συνεταιρισμού μας (Σκοποί-Δραστηριότητες). O ελαιόκαρπος κάθε παραγωγού δεν επεξεργάζεται μεμονωμένα αλλά συγκεντρωτικά μαζί με τον ελαιόκαρπο όλων των παραγωγών, ο οποίος αλέθεται αυθημερόν μέσα σε λίγες ώρες μετά το μάζεμά του.

Οι παραγωγοί παραδίδουν την ίδια μέρα από το μάζεμα τον ελαιόκαρπό τους στο ελαιουργείο, όσο μικρή ποσότητα και αν έχουν μαζέψει. Η μεταφορά του ελαιόκαρπου γίνεται υποχρεωτικά με πάνινα σακιά.

Το παραπάνω σύστημα παρέχει τη δυνατότητα παραγωγής εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου αρίστης ποιότητας επειδή ο ελαιόκαρπος δεν αποθηκεύεται επί πολλές ώρες από το μάζεμα μέχρι την άλεσή του ώστε να χάσει τη «φρεσκάδα» του και τα υγιή φρουτώδη συστατικά του.

Από κάθε παράδοση ελαιοκάρπου λαμβάνεται αντιπροσωπευτικό δείγμα ελαιοκάρπου και με τη βοήθεια της συσκευής μέτρησης ελαιοπεριεκτικότητας γίνεται μέτρηση της ελαιοπεριεκτικότητας του δείγματος και έτσι κάθε παραγωγός έχει τον προσωπικό συντελεστή απόδοσης ξεχωριστά για κάθε ποσότητα παραδοθέντος ελαιοκάρπου.

Ο κάθε παραγωγός έχει τη δυνατότητα να βλέπει τις ποσότητες και τις αποδόσεις σε λάδι του ελαιοκάρπου που παρέδωσε, στην ιστοσελίδα ladi.kritsacoop.gr.

Στο ελαιουργείο του Συνεταιρισμού έχει εγκατασταθεί αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα ζύγισης του ελαιοκάρπου το οποίο είναι συνδεδεμένο με το μηχανογραφικό σύστημα και καταχωρούνται αυτόματα οι εισερχόμενες ποσότητες ελαιοκάρπου ανά παραγωγό.

Παρόμοιο αυτόματο σύστημα έχει εγκατασταθεί και για την ζύγιση του ελαιολάδου που παράγεται. Το ελαιόλαδο που παράγουμε είναι όλο αρίστης ποιότητας, ανήκει στην ανώτερη ποιοτική κατηγορία του «εξαιρετικού παρθένου» με οξύτητα σχεδόν πάντα μικρότερη από το 0,3. Η μέση ετήσια παραγωγή του Συνεταιρισμού μας είναι 600-700 τόνους εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ο Α.Σ. Κριτσάς έχει υποβάλλει φάκελο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για αναγνώριση του ελαιολάδου « Κριτσά» ως προϊόν Π.Γ.Ε.

Έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του Συν/σμού έχει κατακτήσει τα παρακάτω βραβεία

• τρίτο βραβείο στην κατηγορία μέση ένταση φρουτώδους στο διαγωνισμό MARIO SOLINAS το 2006

• πρώτο βραβείο στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Τυποποιημένου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στη κατηγορία ισχυρή ένταση φρουτώδους το 2007

• Δεύτερο βραβείο στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Τυποποιημένου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στη κατηγορία ισχυρή ένταση φρουτώδους το 2009

• χρυσό βραβείο γεύσης στο 2ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς τον Μάιο 2008

• χρυσό βραβείο ποιότητας στην έκθεση Ελαιοτεχνία 2008 τον Μάιο 2008

• πρώτο βραβείο στην κατηγορία μέση ένταση φρουτώδους στο διαγωνισμό MARIO SOLINAS το 2008

• χρυσός κότινος ποιότητας τυποποιημένου ελαιολάδου στην έκθεση ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΕΙΑ τον Μάιο 2009

• χρυσός κότινος ποιότητας τυποποιημένου ελαιολάδου στην έκθεση ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΕΙΑ τον Απρίλιο 2011

• Best of Greece στην 10h International Olive Oil Award - Zurich 2011

• Δεύτερο καλύτερο προϊόν στην έκθεση της Μόσχας το 2012

• Silver Medal Award στην Olive Japan 2013 στο Τόκιο

• Χάλκινο βραβείο γεύσης στην «Κρήτη η μεγάλη συνάντηση» το Μάιο 2013

• «Χρυσή Μινωική Ελιά» για την εφαρμογή Ορθών Πρακτικών Έκθλιψης του Ελαιοκάρπου και «Αργυρή Μινωική Ελιά» για εφαρμογή Ορθών Πρακτικών Διάθεσης Ελαιολάδου («χρυσή ελιά» δεν δόθηκε) , τον Νοέμβριο του 2016, από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ)

• Χάλκινο Βραβείο στον 5ο Διαγωνισμό Ελληνικών Ελαιολάδων - Μάρτιος 2017 Αθήνα

• Χάλκινο Βραβείο στον IOOC LONDON 2017 – Απρίλιος 2017 Λονδίνο

• «Χρυσή Μινωική Ελιά» για την εφαρμογή Ορθών Πρακτικών Έκθλιψης του Ελαιοκάρπου και «Αργυρή Μινωική Ελιά» για εφαρμογή Ορθών Πρακτικών Διάθεσης Ελαιολάδου («χρυσή ελιά» δεν δόθηκε) , τον Νοέμβριο του 2017, από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ).

• «Αργυρή Μινωική Ελιά» για εφαρμογή Ορθών Πρακτικών Διάθεσης Ελαιολάδου, τον Οκτώβριο του 2018, από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ).

Ο συνεταιρισμός μας εξάγει χύμα και εμφιαλωμένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε αρκετές χώρες. (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Καναδάς, Σαουδική Αραβία κλπ)

 

 

 

 

Agricultural Cooperative of Kritsa

Κριτσά 72051, Άγιος Νικόλαος , Κρήτη

T: +30 28410 51213

W:www.kritsacoop.gr

E: info@kritsacoop.gr