Η   Ε λ λ η ν ι κ ή   Φ ω ν ή   σ ε   5 5   γ λ ώ σ σ ε ς
   G r e e k   V o i c e   i n   5 5   l a n g u a g e s



Πάμε Σινεμά ; Οι ταινίες της εβδομάδας
 
ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΤΟΝΙΑ ΜΑΝΙΑΤΕΑ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο - News - Nachrichten
Θέατρο - Σινεμά    (click)   Μουσική    (click)  Αθλητισμός    (click)  Οικονομικά Θέματα    (click)
     




Η μαστίχα, ο «λευκός χρυσός» της Χίου



Aθήνα.-

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι είναι οι μαστιχοπαραγωγοί στο νησί της Χίου
από τη φετινή συγκομιδή, που σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι
αυξημένη. Η συγκομιδή του «λευκού χρυσού», όπως αποκαλείται, από τα
μαστιχόδεντρα της Χίου, είναι μια χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία.
Όμως, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών του
νησιού, Γιώργος Τούμπος, η μαστίχα αποφέρει κέρδος και η ζήτηση
υπερβαίνει κατά πολύ την παραγωγή της.
«Η παραγωγή φέτος είναι 215 τόνοι και αυτή η αύξηση έχει να κάνει
περισσότερο με τις καιρικές συνθήκες. Τα τελευταία 30 χρόνια η
παραγωγή ανερχόταν στους 120 με 150 τόνους, όμως λόγω της ανάπτυξης
που έχει το προϊόν, το 2020 ήταν 180, το 2021 έφτασε τους 216 τόνους
και φέτος πήραμε 215», ανέφερε ο κ. Τούμπος. Σημειώνεται ότι το νησί
έχει αυτή τη στιγμή 1.200.000 δέντρα και το αξιοσημείωτο είναι πως το
κάθε δέντρο παράγει γύρω στα 200 -250 γραμμάρια μαστίχα. Ποσότητα
δηλαδή μικρή, αλλά όπως αποδεικνύεται, ιδιαίτερα κερδοφόρα για τον
παραγωγό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης, αυτή τη στιγμή στο νησί υπάρχουν
4.500 εγγεγραμμένοι μαστιχοπαραγωγοί, ενώ ενεργοί είναι οι 1.800. Όπως
επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, οι ικανοποιητικές
απολαβές, παρά τη δυσκολία της συγκομιδής, έχουν αφυπνίσει τη νεολαία
του νησιού: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε τη χαρά να βλέπουμε να
ασχολούνται πολλοί νέοι με την παραγωγή μαστίχας, σαν αποκλειστικό
επάγγελμα πλέον και λόγω και των προγραμμάτων που τρέχουν για τους
νέους αγρότες είναι ένα σημαντικό κίνητρο. Παράλληλα οι οικονομικές
απολαβές που δίνει η ένωση μαστιχοπαραγωγών, λόγω της αύξησης των
τιμών, έχει φέρει πολλούς νέους κοντά στο επάγγελμα».
Η μαστίχα, χρησιμοποιείται σε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων. Πέρα
από τα παραδοσιακά γλυκά, λουκούμια, τη μαγειρική, την ποτοποιία, όπως
τα περίφημα λικέρ μαστίχας, την κοσμετολογία, δηλαδή αρώματα και
καλλυντικά, τώρα τελευταία έχει ξεκινήσει και η χρήση της στη
φαρμακευτική και την παραφαρμακευτική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης, το 85% της παραγωγής και των
μεταποιημένων προϊόντων μαστίχας, εξάγεται. Οι κυριότεροι προορισμοί
είναι οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Κορέα. Η μαστίχα είναι ένα
από τα λίγα ελληνικά προϊόντα με τόσο μεγάλη ζήτηση διεθνώς.
Από την στιγμή που οι τιμές είναι ικανοποιητικές για τους
καλλιεργητές, και η νεολαία έχει στραφεί στον συγκεκριμένο κλάδο, ο
πρόεδρος των μαστιχοπαραγωγών βλέπει θετικά το μέλλον: «Είμαι πολύ
αισιόδοξος για τις προοπτικές του κλάδου, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή
η ζήτηση της μαστίχας, υπερβαίνει κατά πολύ την παραγωγή της. Η δικιά
μας λοιπόν αποστολή είναι να φέρουμε ακόμα περισσότερους παραγωγούς
στο χωράφι. Για να πάει καλά ο κλάδος δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω,
μόνο να μην υπάρχουν αντικίνητρα. Δεν θέλουμε δηλαδή χαριστικές
επιδοτήσεις, αυτό που θέλουμε είναι να μην μπαίνουν τρικλοποδιές. Ένα
τέτοιο παράδειγμα ήταν τότε που μπήκαν αντικίνητρα στους συνταξιούχους
παραγωγούς και δεν μπορούσαν να παράγουν γιατί τους κοβόταν η σύνταξη,
ευτυχώς αυτό δεν ισχύει πια».
Μια σημαντική κίνηση της κυβέρνησης, επισημαίνει ο κ. Τούμπος «ήταν η
μείωση της φορολογίας, πολύ θετική εξέλιξη καθώς με το ισχύον καθεστώς
έχουμε μια έκπτωση φόρου 50% στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και
30% στους μη κατά κύριο επάγγελμα. Το βασικό για εμάς είναι να
μπορούμε να χρησιμοποιούμε χρηματοδοτικά εργαλεία είτε ευρωπαϊκών είτε
ελληνικών προγραμμάτων έτσι ώστε να μπορούμε να αναπτυσσόμαστε και
ταυτόχρονα να μην υπάρχουν αντικίνητρα στην παραγωγή».
«Η μαστίχα πλέον δεν έχει μόνο οικονομικό αντίκτυπο στην κοινωνία του
νησιού έχει και δημογραφικό. Το γεγονός δηλαδή ότι νέοι άνθρωποι
κατοικούν στα χωριά του νησιού και ασχολούνται με την παραγωγή
μαστίχας αφήνει ένα έντονο κοινωνικό και δημογραφικό αποτύπωμα,
δεδομένου ότι είμαστε μια ακριτική περιοχή και έχουμε ανάγκη και την
ανάπτυξη και μια κοινωνική ανασυγκρότηση του νησιού» επισημαίνει
μιλώντας  ο πρόεδρος της Ένωσης των Μαστιχοπαραγωγών της Χίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ



 

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ!

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα στα ίδια μένουν... ΛΕΕΙ μια λογική ότι, «μεγαλύτερη και από τη σοφία είναι η εμπειρία». Διότι δεν πρέπει μόνο να είναι κανείς σοφός για να καταλάβει ότι με την εξουσία «παίζουν» πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι εραστές (κατά μια έννοια «νταβατζήδες» οι οποίοι και δεν επιτρέπουν σε άλλους να την αγγίξουν), αλλά θα πρέπει να είναι κανείς και αρκετά έμπειρος ώστε να την έχει ζήσει για χρόνια αυτήν την στενή σχέση μεταξύ των παραγόντων - εραστών και της εξουσίας... ΕΙΠΑ τις προάλλες να θυμηθώ τα παλιά και τα ρεπορτάζ της δεκαετίας του 80, πήρα το αμάξι και τον δρόμο για την Κάρλα, με μουντό καιρό και πολύ αέρα για να παρακολουθήσω τα εγκαίνια της δημιουργίας της λίμνης, σχεδόν έναν αιώνα από την αποξήρανσή της. Ιστορικό γεγονός λέω, δεν θα το χάσω, ποιός ξέρει κάποιοι άλλοι απόγονοι της δικής μας εποχής μπορεί να την ... αποξηράνουν πάλι, ψάχνοντας ίσως για λύσεις σε θέματα διατροφικών αναγκών, ή ό,τι άλλο τέλος πάντων θα έχει ανάγκη ο τόπος και εκείνη η γενιά. ΕΙΔΑ λοιπόν στην Κάρλα, τι άλλο; νερά...πολλά νερά... Τις γνωστές «μπάρες» της δεκαετίας του 90, να γίνονται ταμιευτήρες και δυο τρεις ταμιευτήρες μαζί να σχηματίζουν σήμερα μια μικρή λίμνη. Τον περιφερειάρχη να ομιλεί στο βήμα για την σπουδαιότητα του έργου, που χρειάστηκε δεκαετίες να υλοποιηθεί (και την συμβολή βεβαίως πολλών ανθρώπων της εξουσίας, της κεντρικής και της τοπικής). Είδα πλειάδα ανθρώπων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, (ακόμα και της ...παραδιοίκησης) είδα σπουδαίους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βοήθησαν στην επιτάχυνση εκταμίευσης των πόρων, να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, κυρίως χειροκροτώντας ή φωτογραφιζόμενοι (ανα)μεταξύ τους, για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού βιογραφικού τους ενόψει ενδεχομένως της όποιας εκλογικής αναμέτρησης... ΜΠΡΟΣΤΑ από τους φωτογράφους, μια ομήγυρη «παραγόντων» με γύρισαν δεκαετίες πίσω. Οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια πρόσωπα, πιο γερασμένα πλέον από τον χρόνο, έπιαναν θέσεις απέναντι από τις κάμερες με μια μαεστρία επαγγελματική, που απέκτησαν από την πολυετή ενασχολησή τους με τα κοινά. Πάει λέω...Ή εγώ γέρασα και τους βλέπω όλους ίδιους, ή δεν υπάρχουν νέοι στον τόπο αυτό να δώσουν άλλη ζωντάνια, άλλη προοπτική σε ότι έχει σχέση με την ανάπτυξη ακόμα και με την πολιτική εκπροσώπηση. Δήμαρχοι δεκαετιών, παλιοί πρόεδροι κοινοτήτων, σύμβουλοι σιτεμένοι από τον χρόνο, πολιτικοί και διευθυντές υπηρεσιών που ξέχασαν να συνταξιοδοτηθούν, όλοι εκείνοι οι «πολιτευτές», αλλά και οι πρωτοκλασάτοι κομματάνθρωποι - «ιδιαίτεροι» όλων των χώρων, που ...σταφίδωσε τα πρόσωπά τους ο χρόνος, «γυρολόγοι των εκδηλώσεων» ιδίως των εγκαινίων (μετα φαγητού παρακαλώ), προσδοκώντας τουλάχιστον δημοσιότητα, δεν λένε ακόμα να εγκαταλείψουν, να αποτραβηχτούν παραχωρώντας τις θέσεις τους σε νέους ανθρώπους, ορεξάτους για δουλειά, πιο δυνατούς να χαράξουν το μέλλον που άλωστε τους ανήκει... ΔΕΝ είχε τελειώσει η τελετή των εγκαινίων εκεί στα παρακάρλια χωράφια και μελαγχόλησα. Πήρα τον δρόμο της επιστροφής. Άραγε τι ζητούσα και γω εκεί; Πάνε πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα από την πρώτη σύσκεψη που είχα παρακολουθήσει τότε ως ρεπόρτερ της «Ελευθερίας» για την δημιουργία της λίμνης αλλά και την (στα χαρτιά ακόμη) εκτροπή του Αχελώου! Οι παλιοί «παράγοντες» πρέπει να κλείσουν τον κύκλο της ζωής τους στα κοινά. Κρίμα όμως, γιατί από μόνοι τους δεν το κάνουν ποτέ οι περισσότεροι. Η εξουσία είναι μια πλούσια ερωμένη, κρατά ομήρους τους «τσιμπιμένους» μαζί της. Οι μόνοι που μπορούν να βάλουν τέλος σ´αυτές τις σχέσεις είναι οι ψηφοφόροι. Κανείς άλλος...

Γράφει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Τσαντήλας

Αναλυτικά στη σελίδα "Θέματα" >>


 




Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία