ελληνική φωνή - κεντρική σελίδα  
επικοινωνία εκτύπωση
 
Εκδότης-Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΔΗΣ
Διευθύντρια Σύνταξης: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ηλεκτρονική Ενημέρωση για την Ελλάδα και τον Κόσμο
     

Μ Α Λ Τ Α
Στα βήματα των ιπποτών…

Της Τόνιας Μανιατέα

  << Επιστροφή στο χάρτη

Ένας μύθος λέει ότι η Μάλτα ήταν το νησί της Καλυψώς. Ξέρετε, εκείνης της σκρόφας που κράταγε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα. Ένας άλλος πάλι, ότι στο μαλτέζικο αρχιπέλαγος βρέθηκαν τα μάτια του Όσιρη, τον οποίο ο θεός Σεθ τεμάχισε και πέταξε τα κομμάτια του σ΄ ολόκληρη τη γη, ώσπου η Ίσιδα τα εντόπισε, τα συγκέντρωσε και συναρμολόγησε πάλι το θεό. Δε βαριέστε, μύθοι… Το σίγουρο είναι πως η Μάλτα δεν είναι καθόλου μύθος. Είναι μια πραγματικότητα που αξίζει κανείς να ζήσει. Ή αν θέλετε καλύτερα, είναι ένα παραμύθι που αν σας κλείσει μέσα του, θα σας κάνει να νιώσετε λίγη από την αίγλη της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων. Κι αυτό γιατί ετούτο το νησί στην καρδιά της Μεσογείου, 90 μόλις χιλιόμετρα απ΄ τις ακτές της Σικελίας και 230 απ΄ τις άλλες, της Βόρειας Αφρικής, δεν είναι τυχαίος ταξιδιωτικός προορισμός. Νησί με πεντακάθαρες θάλασσες, φυσική ομορφιά και πλούσια αξιοθέατα πάρτε μαζί χαμηλά παπούτσια, δεν είναι καιρός για πιρουέτες με το ψηλοτάκουνο πάνω στα σοκάκια), ντόπιοι που δε θα απειλούν να σε πιάσουν κότσο στην οποιαδήποτε συναλλαγή (μου έτυχε καταστηματάρχης να με κυνηγά στο δρόμο επειδή του έδωσα κατά λάθος 10λιρο αντί για μονόλιρο) και τιμές φιλικότατες προς την τσέπη μας (θαυμάσιο γεύμα αντί των 4 μαλτέζικων λιρών, ήτοι 10 Ευρώ περίπου). Μεταξύ μας, δώστε ιδιαίτερη βάση σ΄ αυτό το τελευταίο γιατί όταν η Μάλτα εναρμονισθεί και νομισματικά με την Ευρώπη, οι παλιές καλές εποχές για τον Έλληνα τουρίστα, θα λάβουν τέλος. Για την ώρα η ισοτιμία μαλτέζικης λίρας και Ευρώ είναι 1 προς 2.3 αντίστοιχα.

Ας ξεκινήσουμε την ξενάγηση έτσι ως είθισται. Ιστορικά. Παρά τους διάφορους κατακτητές που κατά καιρούς πέρασαν από το νησί, Τούρκους, Γάλλους, Άγγλους, εκείνοι που άφησαν το στίγμα τους ήταν οι Ιωαννίτες Ιππότες. Φανταστείτε μια παλιά πόλη της Ρόδου εις την νιοστή. Βλέπετε, όταν οι ιππότες έφυγαν από το ελληνικό νησί, βρήκαν τη νέα τους στέγη στην πάμπτωχη τότε Μάλτα, που ήταν φέουδο της αυτοκρατορίας του Κάρολου του Ε.΄ Εκεί εγκαταστάθηκαν, εκεί έχτισαν τα κάστρα τους, οικείες και νοσοκομεία, εκεί έφτιαξαν αμυντικά συστήματα, εκεί ανέπτυξαν το εμπόριο. Γενικώς, εκεί έκαναν παπάδες οι άνθρωποι, αλλά όταν έφεραν ευημερία στο νησί και καβάλησαν το καλάμι κι από στρατιώτες του Χριστού έγιναν το τάγμα της αλαζονείας και της ακολασίας, πήραν πόδι αφήνοντας πίσω τους τα αριστουργήματα που χαρακτηρίζουν την εποχή τους.

 

 

Ωσάν να είχατε το χάρτη στα χέρια…

Η Μάλτα είναι ένα μικρό νησί, που εύκολα το εξερευνείς. Το μήκος της είναι μόλις 27 χιλιόμετρα και το πλάτος της 14,5. Συνεπώς, έναν τόσο μικρό τόπο αξίζει κανείς να τον φάει με το κουτάλι. Παρά ταύτα, αν δεν είστε από τους φανατικούς εξερευνητές, ιδού τι πρέπει να επισκεφθείτε για να πάρετε μια καλή, χορταστική γεύση από Μάλτα:

ΒΑΛΕΤΑ. Η καρδιά της Μάλτας, στον κεντρικό, βορειοανατολικό μυχό του νησιού.  Αν μάλιστα σταθείτε στη μύτη αυτής της λωρίδας στεριάς, θα νιώσετε πως βρίσκεστε σε πλώρη πλοίου.
Καστροπολιτεία με επιβλητική πύλη εισόδου από την πλατεία Triton Fountain. Είναι η πλατεία αφετηρίας των πορτοκαλόχρωμων αστικών λεωφορείων και των ιππήλατων (karrozzin, στη γλώσσα των Μαλτέζων). Άπαξ εβδομαδιαίως, οργανώνεται εδώ παζάρι. Θα σας γοητεύσει.
Αφήνουμε πίσω μας την πλατεία των χρωμάτων, περνάμε την πύλη και μπαίνουμε στην επιβλητική Βαλέτα. Το πρώτο αξιοθέατο στηn άκρη της χερσονήσου είναι το Fort St.Elmo, ένα θαυμάσιο φρούριο, στο οποίο μάλιστα, γυρίστηκε και η θρυλική ταινία «Το εξπρές του μεσονυκτίου». Εκτός από τον τόπο γυρισμάτων του Άλαν Πάρκερ, αναζητήστε εδώ το πολεμικό μουσείο. Διαλέξτε τον περιφερειακό δυτικό δρόμο και επισκεφθείτε τους περίφημους κήπους Barracca. Αφήστε τη θέα προς το λιμάνι να σας κόψει την ανάσα. Βγαίνοντας απ΄ τους κήπους, πιάστε την οδό Kristofru, απολαύστε δεξιά κι αριστερά του δρόμου, τα μεσαιωνικά κτήρια με τις επιβλητικές πόρτες, με τα παράθυρα που θυμίζουν μοναστηριακά κελιά αλλά και τις μπουγάδες που θ΄ ανεμίζουν πάνω απ΄ τα κεφάλια σας καθώς μπαλκόνια δεν υπάρχουν και οι νοικοκυρές βρήκαν τον τρόπο του σκοινιού από τοίχο σε τοίχο για να στεγνώνουν τα ρούχα τους.
Μόλις συναντήσετε την οδό Repubblika στρίψτε αριστερά με κατεύθυνση την πύλη από την οποία μπήκατε στη Βαλέτα και αναζητήστε πάνω στο δρόμο τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη. Γενικώς, περπατώντας στη Βαλέτα, θα συναντήσετε υπέροχες εκκλησιές. Ο Άγιος Ιωάννης όμως, λέει πολλά, γιατί, εκτός από τους τάφους ιπποτών, που έχει στο εσωτερικό του, φιλοξενεί κι από τα αριστουργήματα του περίφημου ζωγράφου Καραβάτζιο. Ο πίνακας έχει τίτλο «Ο αποκεφαλισμός του Ιωάννη» κι είναι εκτεθειμένος σε ιδιαίτερο χώρο του ναού, που λειτουργεί ως μουσείο.
Όσο βρίσκεστε στη Repubblika, μπείτε στο ανάκτορο του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών ή αναζητήστε το Λαϊκό Μουσείο στο παλάτι της Ιεράς Εξέτασης, όπου ήταν και η έδρα του αρχιεξεταστή κι εκεί, περιηγηθείτε στην αίθουσα του δικαστηρίου και τα κελιά της φυλακής. Αν σας βγάλει ο ποδαρόδρομος στην Teatru Il Qadim, αναζητήστε το Manoel Theatre, το κόσμημα της Όπερας στη Μάλτα.
Κι επειδή, η πολιτιστική πρέζα ήταν μεγάλης δόσης και ενδεχομένως να κινδυνεύετε από overdose, διαλέξτε ένα από τα υπέροχα cafe της Βαλέτας, ξέρετε, εκείνα τα γλυκούλια, που σερβίρουν απολαυστικά σνακς και λοιπές … αμαρτωλές λιχουδιές και δώστε του να καταλάβει.
ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ. Γνωρίσατε τη Βαλέτα από μέσα κι ήρθε η στιγμή να την απολαύσετε κι απ΄ έξω. Οι τρεις πόλεις, είναι τρεις συνοικίες, που απλώνονται σε δύο χερσονήσους στα νότια της πρωτεύουσας απ΄ όπου η οπτική πρόσβαση στη μαλτέζικη πρωτεύουσα σου κόβει την ανάσα. Η τρεις πόλεις είναι η Σένγκισα στην μία χερσόνησο, η Βιτοριόζα ή Μπιργκού στην άλλη χερσόνησο και η Κοσπίκουα, τραβηγμένη πιο πίσω, ανάμεσα στις δύο πρώτες. Δεν χρειάζεται να ξεναγηθείτε ιδιαίτερα σ΄ αυτές καθώς όλα τους, τείχη, κτήρια, εκκλησιές μοιάζουν μ΄ εκείνα της Βαλέτας. Αναζητήστε απευθείας στους μυχούς, τους Κήπους του Παραδείσου στην Σένγκισα και το Fort St Angelo στη Βιτοριόζα και απολαύστε τη μαγική θέα. Αν πάλι δεν ικανοποιήθηκε η πολιτιστική σας δίψα, επισκεφθείτε το ναυτικό μουσείο στην παραλία της Βιτοριόζα.
ΕΜΝΤΙΝΑ ή ΜΕΔΙΝΑ (ΜDΙΝΑ) ή ΣΙΩΠΗΛΗ ΠΟΛΗ. Το σκηνικό του Χόλυγουντ. Είναι το απόλυτα μεσαιωνικό στοιχείο του νησιού. Πρωτεύουσα των ιπποτών περιτριγυρισμένη από τείχη, με κεντρική πύλη εισόδου, με μεσαιωνικά κτήρια και μόνο (!), με φαρδείς πέτρινους δρόμους για να κινούνται άλλοτε τα άλογα, με τεράστιες πόρτες στα ψηλοτάβανα κτήρια για να περνούν άλλοτε τα άλογα, με τεράστιους χώρους υποδοχής όπου σήμερα αν δεν είσαι … άλογο, νιώθεις σίγουρα μυρμήγκι.
Η πόλη είναι χτισμένη σε πλαγιά λόφου στην καρδιά του νησιού κι έτσι καθώς το λεωφορείο παίρνει την τελευταία στροφή στο δρόμο, βλέπεις από χαμηλά το κάστρο και νιώθεις δέος.
Αν είστε κλασικός μεσογειακός τύπος, καλό θα ήταν να συγκρατήσετε τον αυθορμητισμό σας και να ελέγξετε τον τόνο της φωνής της, γιατί ετούτος ο τόπος πληγώνεται πολύ από την ηχορύπανση. Στη σιωπή, έμαθαν να ζουν και οι 200 περίπου κάτοικοί του. Εδώ επικρατεί τέτοια ησυχία, που περπατάς στους δρόμους και ακούς μόνον τα τακούνια σου στην πέτρα. Είναι δε, τέτοια η επιβλητικότητα των κτηρίων, τέτοια η μαγεία στην ατμόσφαιρα, που θαρρείς πως θα ακούσεις τον ήχο απ΄ τα πέταλα κάποιου αλόγου ή θα δεις κάποιον ιππότη να ξεπροβάλει από τη γωνία. Το point της ιστορίας είναι ν΄ απολαύσετε τη θέα του νησιού από το cafe Fontanella, που βρίσκεται στην άκρη της πόλης. Όσο για τα υπόλοιπα αξιοθέατα, δεν χρειάζεται να ψάξετε. Θα πέσετε πάνω τους καθώς θα περιδιαβάζετε στα δρομάκια. Ο θαυμάσιος καθεδρικός του Αγίου Παύλου βρίσκεται στη μία και μόνη πλατεία και το εξαιρετικά ενδιαφέρον μουσείο Mdina Dungeons, όπου μπορείτε να πάρετε για γεύση από γαλλικά βασανιστήρια, με το που θα μπείτε από την κεντρική πύλη στο δεξί σας χέρι.
ΜΟΣΤΑ. Είναι ένα τυπικό μεσογειακό χωριό, όμορφο με στενά δρομάκια και χαμογελαστούς κατοίκους αλλά τ΄ όνομά του έχει συνδεθεί κυρίως με το ναό του. Βλέπετε, ο τρούλος του είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, μετά από εκείνον του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Σ΄ όποιο ψηλό σημείο του νησιού και να σταθείτε, ο τρούλος της Μόστα είναι ορατός. Το θαυματουργό της ιστορίας είναι ότι στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια οβίδα διαπέρασε τον τρούλο και καρφώθηκε στο ιερό του ναού, χωρίς να εκραγεί. Αν επισκεφθείτε το χωριό και άρα το ναό, μπορείτε να δείτε και την οβίδα που βρήκε τη θέση της σαν έκθεμα μέσα στην εκκλησιά αλλά και την τρύπα που άνοιξε στον τρούλο.

     

Πως θα μετακινηθώ

Για να ξεναγηθείτε απ΄ άκρη σ΄ άκρη του νησιού, έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε διάφορους τρόπους.

  • Να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή μηχανάκι. Το αντίτιμο είναι σίγουρα χαμηλότερο από εκείνο πολλών ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως από εκείνο της Ελλάδας. ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα αυτοκίνητα στη Μάλτα είναι δεξιοτίμονα.
  • Να κινηθείτε με ταξί. Δεν το προτείνουμε γιατί το κόμιστρο είναι υψηλό και άλλωστε, υπάρχει καλύτερη και φτηνότερη λύση. Πολυτελέστατα αυτοκίνητα, χωρίς ταξίμετρο, που εκτελούν χρέη ταξί κατά παραγγελία. Αν λοιπόν, επιθυμείτε να μετακινηθείτε μ΄ ένα τέτοιο, δεν έχετε παρά να ενημερώσετε τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου σας και θα το βρείτε να σας περιμένει στην έξοδο.
  • Να πάρετε το αστικό λεωφορείο. Ο ομορφότερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς το νησί, δεδομένου ότι οι αποστάσεις είναι μικρές και με το λεωφορείο πάτε σχεδόν παντού. Το εισιτήριο «παίζει» από προορισμό σε προορισμό αλλά σε κάθε περίπτωση είναι εξευτελιστικά χαμηλό.

Για τις κοντινές διαδρομές πάντως, προτιμήστε το ποδήλατο. Τα γραφεία ενοικιάσεως ποδηλάτων είναι πιο πολλά κι απ΄ τα καφέ του νησιού και η υποδομή για τους ποδηλάτες, εντυπωσιακή. Είναι βλέπετε, ο αγαπημένος τρόπος μετακίνησης των ντόπιων.

Πού θα μείνω-Πώς θα διασκεδάσω

Αν η Βαλέτα είναι η καρδιά του νησιού, η Σλίμα με τις περίφημες συνοικίες St Julian΄s και St George΄s στη βόρεια πλευρά του είναι ο χτύπος της. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη πόλη της Μάλτας που εκτείνεται σε παραλιακή λεωφόρο μήκους τριών χιλιομέτρων και συγκεντρώνει πλήθος αριστοκρατικών κατοικιών, πολυτελή ξενοδοχεία, μοντέρνα εμπορικά καταστήματα, κλαμπ, ντίσκο, εστιατόρια και το καζίνο. Πριν από έναν αιώνα η Σλίμα ήταν μια ήρεμη παραλία με λίγα ψαρόσπιτα και ο όρμος του St Julian΄s ένα γραφικό ψαροχώρι. Σήμερα είναι ο πόλος έλξης των τουριστών, η ευρωπαϊκή πόλη, όπου το πρωί ο κόσμος απολαμβάνει το κολύμπι του στη θάλασσα ή στις πισίνες των ξενοδοχείων (όλα, ανεξαρτήτου κατηγορίας, διαθέτουν πισίνα), τις αγορές του και το χάζι στους εμπορικούς δρόμους, το καφεδάκι του στα όμορφα παραλιακά cafe  και τη νύχτα ΤΟ ξεσάλωμα στους δρόμους με τα εντυπωσιακά night clubs. Στην άκρη της χερσονήσου του St Julian΄s, σ΄ ένα θαυμάσιο κτήριο, πνιγμένο στο πράσινο, λειτουργεί το καζίνο.

Τα highlights

POPEYE VILLAGE. Πρόκειται για ένα παραμυθένιο χωριουδάκι που στήθηκε το 1980 στην βορειοδυτική ακτή Anchor της Μάλτας ειδικά για την ταινία Popeye του Robert Altman. Αποτελείται από 17 σπιτάκια φτιαγμένα από ξύλο, που οι κατασκευαστές του Χόλυγουντ έφεραν από τον Καναδά και την Ολλανδία. Εδώ θα βρείτε ένα snack bar, ένα κατάστημα αναμνηστικών ειδών κι ένα μικρό λούνα πάρκ ενώ αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το φιλμάκι που προβάλλεται για τα γυρίσματα της ταινίας.
BLUEGROTTO. Δεν έχετε δει πιο βαθύ γαλαζοπράσινο νερό. Πρόκειται για μια υπέροχη σπηλιά στη νότια πλευρά της Μάλτας, 2,5 χλμ. νοτιοδυτικά του χωριού Wied iz-Zurrieq, όπου θα φτάσετε οδικώς με μπούσουλα το χάρτη κι από κει θα πάρετε ένα από τα βαρκάκια που ξεναγούν τους ταξιδιώτες στη μαγεία του Blue Grotto. Αν είστε φαν της υποβρύχιας εξερεύνησης, είστε στο point του νησιού. Ο τόπος βρίθει από scuba-divers.
MARSAXLOKK. Τυπικό ψαροχώρι στο νοτιοανατολικό άκρο της Μάλτας με μία θαυμάσια ιχθυαγορά που οργανώνεται στην προκυμαία άπαξ εβδομαδιαίως. Εδώ θα δείτε και θα φάτε τα πιο απίθανα ψάρια. Ο όρμος του χωριού είναι τίγκα στις ψαρόβαρκες.

Πρακτικές διευκολύνσεις

  • Μόλις προσγειωθείτε στο νησί αλλάξτε την ώρα στο ρολόι σας. Η Μάλτα είναι μια ώρα μετά από μας.
  • Η Μαλτέζικη γλώσσα είναι σημιτική, αναμεμειγμένη με νεολατινικές και αραβικές λέξεις. Όλοι ανεξαιρέτως, από τα παιδιά μέχρι τους γέροντες, μιλούν θαυμάσια αγγλικά. Καταλαβαίνουν επίσης, Ιταλικά.
  • Το τοπικό νόμισμα είναι η Μαλτέζικη λίρα (2 Euros) που υποδιαιρείται σε 100 μιλς. Αρκετά καταστήματα δέχονται και Euros. Αλλαγή χρημάτων μπορείτε να κάνετε όλες τις ώρες στο αεροδρόμιο, στις τράπεζες αλλά και στα ξενοδοχεία. Οι τράπεζες είναι ανοικτές και τα Σάββατα.
  • Τα καταστήματα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα και τα Σάββατα ως τις 8 το βράδυ, αλλά με τρίωρη μεσημεριανή διακοπή (ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα, οι Μαλτέζοι δεν χάνουν τη μεσημεριανή τους σιέστα). 
  • Αχρείαστο να είναι αλλά σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο να μεταφερθείτε σε νοσοκομείο, καλό είναι να γνωρίζετε ότι στους Έλληνες παρέχονται δωρεάν πρώτες βοήθειες και θεραπεία στα εξωτερικά ιατρεία. Τέτοια χλιδή, εμείς…

Τι θα φάω

Φάτε παντού και τα πάντα άφοβα. Φυσικά, υπάρχουν θεματικές πολυεθνικές κουζίνες, αλλά και η ντόπια κουζίνα δεν υστερεί σε τίποτα. Βάση της είναι το ψάρι και σπεσιαλιτέ ο λαγός. Έχετε επίσης κατά νου ότι στη Μάλτα θα βρείτε υπέροχο ξεροψημένο ψωμί και νοστιμότατες τυρόπιτες. Όσο για το ποτό με το οποίο θα συνοδεύσετε το φαγητό σας, το νησί παράγει θαυμάσιο κρασί και εξαιρετική μπύρα. Φυσικά, θα βρείτε και ξένες ετικέτες.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι η Μάλτα είναι από τους πλέον οργανωμένους τουριστικά τόπους και το δίκτυο εξυπηρέτησης τουριστών που διαθέτει, εντυπωσιακό. Γενικώς, είναι ένας μικρός τόπος με τεράστια υποδομή, που θα ζηλέψετε. Και να φανταστείτε ότι οι άνθρωποι κάνουν το αυτονόητο. Αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα το εθνικό τους κεφάλαιο.

Χρήσιμα τηλέφωνα σε Μάλτα και Ελλάδα

Φυλάξτε τα παρακάτω στοιχεία ως κόρην οφθαλμού.
* Οργανισμός Τουρισμού Μάλτας – (+356) 22444/5, 225048/9 – info@visitmalta.com, www.visitmalta.com
* Ελληνικό προξενείο στη Μάλτα – (+356) 246788
* Αστυνομική Διεύθυνση Μάλτας – (+356) 224001-9
* Coopers Travel Bureau (τοπικές κρουαζιέρες, ξεναγήσεις, ενοικίαση σκαφών, αυτοκινήτων, μοτοσικλετών κ.α.) - (+356) 370671, 310435, 346828.
* Πληροφορίες για την εκδρομή σας στο Blue Grotto – (+356) 829925, 824811.
* Πληροφορίες για την εκδρομή σας στο χωριό του Ποπάυ – (+356) 572430.
* Πληροφορίες για τις κρουαζιέρες σας στο Γκόζο και το Κομίνο – (+356) 529821, 571884, 561622, 556016.
* Malta Air Charter (για την περίπτωση που θα θελήσετε πτήση με ελικόπτερο) – (+356) 662211-6
* Πληροφορίες για πτήσεις με την Air Malta (συνήθως δις εβδομαδιαίως) – 2109580014, 2109582041.

    << Επιστροφή στο χάρτη
     
Ειδήσεις για όλους | Θέματα | Τουριστικό Ρεπορτάζ | Ιατρικά Θέματα | Παρουσίαση Βιβλίων | Επικοινωνία